FRI FRAKT | AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE |  4,9 I BETYG PÅ TRUSTPILOT 

SethandSally Magazine

AHA-Syra | Vad är det & Hur används det i Hudvård

AHA-syra-hudvård-alpha-hydroxy-acid

AHA-syra som är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid som ursprungligen utvanns ur sockret från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt. AHA-syror används framförallt inom läkemedel & hudvård men kan även förekomma inom industrin. Syrorna är en sammansättning av Karboxylsyror som finns i alla levande organismer och framställs genom en kraftig oxidation. När man använder syrorna i hudvårdsprodukter så är det för att snabba på cellförnyelsen och exfoliera huden. Dvs att ta bort döda hudceller för att optimera huden så att den kan bli mer mottaglig för fukt. De syrorna som anses att vara bäst inom hudvård är glykolsyra & mjölksyra då dess egenskaper har en speciell förmåga att tränga in i huden. Nedan har vi listat de 4 vanligaste AHA-syrorna som används i Hudvårdsprodukter. Glykolsyra , Mjölksyra, Äppelsyra & Mandelsyra. 

Hur verkar AHA-Syror på Huden?

Först och främst verkar syrorna som en Peeling då en gör att de yttersta cellerna på huden lossnar och tar med sig alla döda hudceller. Vilket leder till att hudens naturliga process i att skapa nya friska celler.

Är AHA-Syra Farligt för Huden?

Nej det är inte farligt men syror på huden ska användas med försiktighet och följa de instruktioner som medföljer
 
Vad får jag för biverkningar av att använda AHA-Syra?

De två största biverkningar med AHA syror är att huden kan bli irriterad hud som omfattar rodnad, klåda och i vissa fall sveda samt så blir du känsligare för solen med så mycket som upp till 50%. Så mycket viktigt att använda ett starkt solskydd eller helst inte vistas i solen alls. 

mandelsyra-mandelglykolsyra-sockerörlactic-acid-mjölksyra-ahaäpplesyra-äpple-aha

GLYKOLSYRA I HUDVÅRD | GLYCOLIC ACID

Glykolsyran utvinner man ur sockerrör, ananas meloner & ibland omogna druvor och är den syran som används mest inom skönhetsindustrin. Glykolsyra (eller hydroxiättiksyra); kemisk formel C2H4O3 (även skrivet som HOCH2COOH), är den minsta α-hydroxisyra (AHA). Denna färglösa, luktfria och hygroskopiskt kristallint fast material är mycket lösligt i vatten.
 
Hur fungerar den?
 Glykolsyran som har de minsta molekylerna tränger ner i det yttersta hudlagret och löser upp ”limmet” som binder samman cellerna. detta leder till att de döda hudcellerna kan ge plats för nya.
 
Behandling av akne?
 Glykolsyra finns också i många akne behandlingar. Genom att man tar bort det översta lagret av huden, kan den nyare (friskare) hud under akne skiktet avslöjas, vilket resulterar i mindre fet och acne-benägen hud. så glykolsyra lämpar sig extra bra för de med en lite fetare hud.
 
Behandling av Rynkor?
 Glykolsyran lämpar sig också väldigt bra för att reducera fina linjer & rynkor. Ju äldre du blir så tar det längre tid för huden att producera nya hudceller.

MJÖLKSYRA I HUDVÅRD | LACTID ACID

Mjölksyra är en organisk förening med formeln CH3CH (OH) CO2H. Det är ett vitt, vattenlösligt fast ämne eller vätska som produceras både naturligt och syntetiskt. Med en hydroxylgrupp intill karboxylgruppen, är mjölksyra klassificeras som en alfa-hydroxisyra (AHA).
 
 
Hur fungerar den?
 Mjölksyran anser många som den bästa AHA-syran då den är lite mildare i jämförelse med de andra syrorna. Men måste ändå användas med försiktighet. Speciellt bra är den för dig med lite känsligare hud.
 
Behandling av acne
 Har du en fet hud men ändå kan uppleva att huden blir irriterad så ska du leta efter mjölksyreprodukter då dessa kommer att passa dig
 
Behandling av Rynkor
 Mjölksyra stimulerar produktion av collagen och uppvisar avancerade resultat vid behandling av rynkor genom att reducera fina linjer och rynkor. Viktigt är dock att först och främst skydda sig mot solen och dess negativa påverkan på huden.

ÄPPELSYRA I HUDVÅRD | MALIC ACID

Äppelsyra är en karboxylsyra. Den är vanligt förekommande i växter och syrliga frukter såsom äpple, druvor, rabarber och rönnbär. Äppelsyrans korresponderande bas är malat, O−OC-CH2-CH(OH)-COO−, och syrans salter kallas malajer. Syran används även som konserveringsmedel, och betecknas då med E-nummer E 296. Syran utvinns ur äpplen.

 
Hur fungerar den?
 Äppelsyra återfinns även naturligt i kroppen. den stimulerar produktionen av saliv och bidrar då till att minska risken för karies. Den har även en blodtryckssänkande effekt samt att den har en särskild förmåga att binda tungmetaller och avlägsna dem från kroppen.
 
Äppelsyra i Hudvårdsprodukter?
 En av funktionerna av äppelsyra är att justera pH eller syra-bas-balansen av produkter. Samt dess särskilda förmåga att strama upp huden och minska synliga linjer och rynkor. Syran hjälper även till att lösa upp tilltäppta porer. Ofta används de i peelingar som avlägsnar det yttersta hudlagret och får huden att se friskare ut.

MANDELSYRA I HUDVÅRD | MANDELIC ACID

Mandelsyra är en 8-carbon alfahydroxysyra med den kemiska formeln HOCH(C6H5)COOH. Mandelsyrans molekyl är större än glykolsyrans molekyl och orsakar inte den irritation som glykolsyran normalt gör. Den är säker att använda och orsakar inte reaktiv hyperpigmentering. Mandelsyra utvinner man ur ett extrakt ur bittermandel.
 
Hur fungerar den?
 Mandelsyran är en alfahydroxysyra (AHA) som löser upp det ”lim” mellan cellerna som binder samman de döda hudceller på hudytan. Detta orsakar en mild peeling som i förlängningen ger en mjukare, lenare hud.
 
Hyperpigmentering och melasma-behandling
 Mandelsyra hjälper snabbt mot hyperpigmentering, inklusive post-inflammatorisk hyperpigmentering, melasma och stora fräknar. Resultatet är jämförbart med och ofta bättre än det som normalt uppnås med ”topican hydroquinone”
 
Behandling av acne
 Mandelsyra har kraftiga anti-bakteriella egenskaper och bidrar till att mjuka upp porer genom att döda bakterier som orsakar acne. Det är en mycket mild syra och är särskilt effektiv på personer med acne som även har problem med hyperpigmentering och som inte tål en mer aggressiv behandling.
 
Behandling av Rynkor
 Mandelsyra stimulerar produktion av collagen och uppvisar avancerade resultat vid behandling av fotoåldrande genom att reducera fina linjer och rynkor utan irritation och eventuell post-inflammatorisk hyperpigmentering, något som normalt uppstår i samband med andra syror.

Att Tänka På

Kontraindikationer för hudvårdsprodukter innehållande syror (tex AHA-syra). Om du använder exfolieringsprodukter från en annan produktserie bör du ha avslutat dessa produkter minst 2 veckor före ny behandling. Utför ej exfoliering på solbränd (röd/irriterad) eller nyvaxad hud. Använd ej om du använder dig av receptbelagda, exfolierande produkter eller mediciner. Vid receptbelagda preparat som Roaccutan bör man vänta minst 6 månader innan man behandlar med syror på huden. Vid användning av krämer som t.ex. Aberela, Retinova, Zorac, Differin bör man vänta minst 2-3 månader efter avslutandet av dessa att peela huden.

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4,1 av 5 baserat på 17 st omdömen

Magazine

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd? Äntligen sommar och solsken, se till att njut av den med gott samvete.

Meet The Heroes - Super Eye Serum från Verso Skincare

Meet The Heroes -  Är SethandSallys serie där vi tittar närmre på våra varumärkes Heroprodukter, Här möter vi Verso Skincare Super Eye Serum Vad är Super Eye Serum? Versos Super Eye Serum är ett uppstramande och mjukgörande ögonserum som innehåller Retinol 8 complex.

Pormaskar och Stora Porer

Varför får man Pormaskar och Stora Porer? Hur behandlar man dem? Vi reder ut alla frågetecken om varför du får och hur du behandlar pormaskar och förstorade porer.

Retinol - En Superingrediens

Anti-Aging som du inte sett det tidigare, kort sagt är Retinol ett annat namn för vitamin A.

Blått Ljus - Hur påverkar det Huden?

Vi tittar närmre på det blåa ljuset, HEV eller High Energy Visible Light som det kallas, hur huden påverkas av att ständigt utsättas från ljuset av våra skärmar.

Celluliter

  Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem? SethandSally Magazine hjälper dig att hitta en lösning.

Vuxenacne - Akne Tarda

För att göra det enkelt kan man dela in akne i två kategorier, tonårsakne och vuxenakne.

Sensitiviserad Hud

Hur vet man om man har känslig hud eller om den är Sensitiviserad Hud? Är det något man alltid har haft eller hur kommer det sig att huden blivit känsligare?  Vad är en känslig Hud?  Huden kan bli känslig av flera anledningar och när som helst i livet.

Perioral Dermatit

Vi tittar närmre på hudsjukdomen Perioral Dermatit som liknar Rosacea och drabbar främst kvinnor 15 till 45 år.

Stamceller

Stamceller – En ingrediens enligt vissa, en teknik säger andra - En tredje grupp vet inte riktigt vad det är, men det låter lite science fiction.

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

Kallar du det akne, finnar eller acne? För oss är det spelar det ingen roll men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du förebygger och tar hand om dem.

Antioxidanter

Antioxidanter beskrivs som det naturliga skyddet som skyddar oss mot förtidigt åldrande  Men vilken antioxidant är egentligen bäst? Antioxidanter skyddar huden från yttre skador, reducerar inflammationer och bygger upp kollagen – bland annat.

Påsar Under Ögonen

  Påsar under dina ögon är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk & trött ut.

Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra din hud känns som sandpapper! Vi djupdyker och förklarar hur man behandlar på bästa sätt.

Ansiktsserum

Vad är ett ansiktsserum? Vi får ofta frågan varför man ska använda serum, hur ofta och hur man använder det? Vi ska reda ut begreppen så att det blir lite enklare att förstå.

Hudvårdsingredienser-Ordlista

Innehållsförteckningarna på Hudvårdsprodukterna kan ibland vara svåra att tyda.

SPF Solskyddsfaktor

Vad betyder egentligen SPF och vad är skillnaden på de olika styrkorna? Vi reder ut skillnaderna och hur du skyddar dig bäst.

AHA-Syra | Vad är det & Hur används det i Hudvård

AHA-syra som är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid som ursprungligen utvanns ur sockret från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt.

Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika.

Vad är Fria Radikaler?

  Inom hudvård pratas det ofta om fria radikaler - Men vad är det egentligen och hur påverkar det huden? En fri radikal är enkelt förklarat molekyler som bryter ner och skadar kroppen inifrån - Därför börjar hudvård alltid inifrån.

Vad är Aktiva Ingredienser i Hudvårdsprodukter?

  Enkelt förklarat kan man säga att det är ett ämne tillsatt i en skönhetsprodukt som direkt kan påverka förändringar i huden.

Visa fler