• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 3600 Recensioner ★★★★★ Trustpilot
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Cart Cart Varukorg

Rabattkod (-10%) som gäller till midnatt: MDIxOD (Gäller ej Redan Prissänkta Varor & Dr Dennis Gross)

Menu
Seth&Sally
Stäng

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

Acne

Kallar du det akne, finnar eller acne? För oss är det spelar det ingen roll men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du förebygger och tar hand om dem.

Vad är Akne?

Akne är en hudåkomma som många har egen erfarenhet av, även om det är i olika svårighetsgrader. Nio av tio tonåringar lider troligen av akne periodvis. Akne uppstår när hudens talgkörtlar producerar för mycket fett (talg). En viss mängd fett är bra och bidrar till att hålla huden smidig. Men produceras för mycket fett, samtidigt som huden har svårigheter med att stöta bort gamla döda hudceller, uppstår en propp som kallas pormask.  Den blockerade talgkörteln bidrar till att aknebakterier växer till och en inflammation startar. Då uppstår det som kallas finnar. För en del blir det endast ett fåtal, andra kan få utbredda besvär. Långvarig och svår akne kan till slut bidra till ökad nedbrytning av kollagen och elastin. Akne drabbar oftast ansiktet, men kan även uppstå på rygg, bröstkorg, skinkor och lår. Att akne oftast debuterar i tonåren har att göra med att talgproduktionen stimuleras av hormoner, speciellt testosteron. Under tonåren är akne vanligast hos pojkar, medan det hos vuxna personer runt 25-35 års ålder är vanligast bland kvinnor.  

Varför får jag Akne?

Dermatologer misstänker att akne är knutet till den dramatiska ökning av mängden av könshormonet testosteron i blodet som inträffar i puberteten. Utslagen utvecklas genom en defekt i hudens talgkörtlar. Av någon anledning blir körtlarna överkänsliga för den normala halten av testosteron. Talgkörtlarna reagerar med att producera mer och klibbigare talg, vilket tenderar att täppa igen hårsäckarna och även samverkar med de bakterier som normalt finns på huden. Kombinationen av det rikliga, klibbiga fettet och bakterierna leder till inflammation och röda, varfyllda utslag. Tidigare trodde man att kosten inte hade något samband med akne. Men senare års forskning har visat att denna uppfattning är felaktig. En kost som innehåller mycket socker, vitt mjöl, läsk och godis kan påverka utvecklingen och förloppet av akne. Snabba kolhydrater höjer nivåer av socker och insulin, vilket bidrar till att fler androgener bildas. Det medför i sin tur att mer talg produceras vilket ökar risken för igentäppta porer. Detta är ett bra exempel på hur allt i kroppen hänger samman, och att kosten påverkar olika hormoner.

Om man under en längre tid äter en sund kost med långsamma kolhydrater, som är en del av den antiinflammatoriska kosten, kan det bidra till en förbättring av akne. Välj därför långsamma kolhydrater som det finns gott om grönsaker, bär, frukt och fullkornsprodukter samt i kyckling, fisk och skaldjur. Även födoämnen som innehåller vitamin A och betakaroten, som lax, äggula, spenat och tomater samt de som innehåller zink, som nötter, frön, skaldjur och bönor, är bra för den läkande huden. En vanlig missuppfattning är att just choklad orsakar akne, men det stämmer inte. Hos vissa personer kan choklad ge en försämring, men det är inte något som gäller för alla. Den mörka, minst sjuttioprocentiga chokladen, ger i små doser en riklig mängd av antioxidanter, som istället är bra för huden.  

4 faktorer till Akne

Akne beror på fyra samverkande faktorer: ökad talgproduktion, abnorm keratinisering (balans mellan hud som bildas och gammal hud som stöts bort), bakterietillväxt och inflammation. Den mildaste formen är komedoakne som framför allt syns i form av pormaskar (komedoner) med låg inflammation. Sedan finns papulopustulös akne (inflammerade finnar) och en svårare form som kallas nodulocystisk akne (djupa cystor). Finnar och pormaskar är vanligast i ansiktet, på bröstet, nacken och på ryggen där det finns flest talgkörtlar och hårfolliklar.

talgkörtel-olika-stadier

Olika Typer av Akne 

1. Komedon Akne - Icke Inflammatorisk Akne
Mest pormaskar och nästan inga infektioner. Man delar upp pormasken i två olika sorter där den "öppna pormasken" har kommit i kontakt med syre, vilket har lett till att den oxiderat. Medan den stängda komedonen syns som en vit upphöjning på huden. 

2. Inflammatorisk Akne

Papel – orsakas av en liten till måttlig inflammation och kännetecknas genom en liten upphöjd knottra i huden som ibland är öm. Paplar anses som ett mellansteg mellan inflammatorisk- och icke inflammatorisk akne då de ofta är mycket små inflammationer.

Pustel – orsakas av en inflammation i talgkörteln och visas som en ytligt avgränsad varbildning i huden. Kan förekomma via infektion orsakad av svamp, virus eller bakterier. Kännetecknas som en avgränsad vit eller varaktig inre kärna som är röd runtom.

Nodulus – Stor och oftast smärtsam varbildning i huden. Denna form av akne lämnar i regel efter sig djupa ärr i huden efter den läkt ut. Läkningen kan ta från flera veckor till månader och akneformen känneteckens som en solid upphöjning i huden, ca 5 mm i diameter. Lider man av nodulus akne ska man kontakta läkare och hudspecialist för behandling.

3. Akne vid torrhy
Ovanlig form hos personer med torr hy och med små hår folliklar. Det blir en komedon (pormask).

4. Vuxenakne
Om du är över 30 och drabbas av akne kallas det för vuxenakne eller akne tarda. Vanlig anledning till vuxenakne är förändringar i din hormonbalans. Ibland kan även vissa läkemedel som innehåller steroider ge upphov till akne i vuxen ålder. Det kallas då steroid akne.

5. Akne artifialis
Akne orsakat av yttre faktorer som t.ex, komedogen kosmetika

Förebygga Akne 

- Se Över din Makeup & Tillbehör

Det finns en del saker man kan göra för att förebygga akne och till att börja med är att se över det smink och sminkborstar man använder. Med fördel bör man använda ett mineralsmink. Mineralsmink ger ett naturligt, men samtidigt hållbart och täckande resultat. Och detta utan att irritera eller täppa till hyn. Och för personer mer akne, rosacea eller andra slags hudproblem så rekomenderar vi att man använder mineralsmink framför annat smink då huden ej täpps till.

Viktigt också är att du gör rent dina sminkborstar regelbundet och andra saker som du ofta har mot ditt ansikte, tex mobiltelefon - Bättre att använda headset om möjligt.  

- Rengöring för en fet hy 

Att akne beror på bristande hygien är en myt. Det räcker att tvätta sig morgon och kväll med ansiktsrengöring för att hålla huden ren. Om man tvättar sig oftare än så gör det inte att man får färre finnar och pormaskar. Risken är snarare att man lyckas förvärra sina hudproblem med överdriven tvätt. Det är även en myt att akne skulle smitta. De underliggande orsakerna till akne finns naturligt hos alla människor. 

Vid akne är rätt rengöring viktigt för att hjälpa din hud reglera talgbalansen och minska de döda hudceller som kan täppa till hårsäckar och leda till finnar. En rengöring som djuprengör och innehåller salicylsyra är optimalt, för att tilllåta att eftergivande hudvård går ner ordentligt i huden.

Undvik hårda tvålar som kan beröva huden dess naturliga oljor. Hårda rengöringsmedel och skrubb kommer bara lämna dig med röd och irriterad hud som till och med kan främja skov av befintlig akne. Tänk på att din hud fortfarande behöver fukt, och att försöka torka ut huden är fel väg att gå. En för uttorkande rengöring bidrar endast till att din hud överproducerar talg - vilket bidrar till mer tilltäppta porer och i värsta fall finnar. 

Välj en rengöring som är mild och inte innehåller uttorkande alkoholer

 

- Undvik att Pilla i Ansiktet

Pilla inte i ansiktet! Särskilt i tonåren när aknen börjar framträda ska du hålla fingrarna borta, pillar du i ansiktet underhåller du bara aknen. Huden irriteras när du klämmer och problemen blir bara ännu värre. Att klämma pormaskar är verkligen ingenting vi rekomenderar då det finns en övervägande risk för att man klämmer fel och skapar inflammation. Risken är också att man skadar huden då man använder fel teknik och klämmer för hårt. Detta kan leda till att du får fula ärr, blir röd och får ytliga blodkärl. Ärren efter de sönderklämda finnarna kan även senare orsaka pigmenteringar. Om du verkligen, verkligen måste klämma pormaskarna så finns det några saker som man bör göra för att undvika skador och inflamationer. Läs om hur du klämmer pormaskar här. 

En Fet Hy & Akne 

Överproduktion av talg leder till att mer och mer döda hudceller klibbas ihop, främst i hårsäckens utförsgång. Man får en pormask (komedon) - i början ofta en för ögat icke synlig sådan en s.k. mikrokomedon. På djupet, nere i hårsäcken, blir det brist på syre. Man talar om att miljön blivit anaerob. I denna miljö trivs P. acnes-bakterierna alldeles utmärkt och de förökar sig med väldig fart. Detta leder slutligen till inflammation med rodnad, svullnad och ömhet samt ibland klåda. En finne har bildats. 

Att behandla akne

Det går inte att bota akne men däremot går det att lindra och minska besvären. Problemet med många läkemedel mot akne såsom Roaccutan/Isotretionin eller liknande är att de tär på kroppen utan att ge långvarig effekt mot problemhyn. Fördelen med dessa preparat är att de psykologiskt känns mycket bättre när aknen försvinner, och vid tonårsakne försvinner det till slut naturligt.

Eftersom vuxenacne är mer långvarigt är det särskilt viktigt att använda sig av en metod som tar hand om huden. 

AHA - Syra

Alfahydroxisyror (AHA) är en väldokumenterad ingrediens i professionell hudvård med positiv effekt på akne och orenheter. AHA exfolierar huden skonsamt och löser effektivt upp de ”proppar” som kan täppa till porerna och orsaka akne. En del AHA:er har dessutom en fettlöslig egenskap och bidrar till att kontrollera överskottstalg. AHA minskar synbarheten av förstorade porer och minskar pigmenteringar orsakade av bl a acne. Den nya generationens AHA tillför också fukt, vilket är viktigt även för en acnebenägen hud. Vid en behandling avsedd för akne, är syrorna sammansatta för bästa effekt på besvären.

Obs ! Behandlingar utförs ej på solbränd (röd/irriterad) eller nyvaxad hud. Ej heller om du använder dig av receptbelagda, exfolierande produkter eller mediciner. Vid receptbelagda preparat som Roaccutan/Isotretionen bör man vänta minst 6 månader innan man behandlar med syror på huden. Vid användning av krämer som t.ex. Aberela, Retinova, Zorac, Differin bör man vänta minst 2-3 månader efter avslutandet av dessa för att utföra en kemisk peel.

Hudvårdsrutin för Akne 

Här finner du en steg för steg guide hur du ska hantera din Aknehud.

Steg 1. Rengöring 

Undvik hårda tvålar som kan beröva huden dess naturliga oljor. Hårda rengöringsmedel och skrubb kommer bara lämna dig med röd och irriterad hud som till och med kan främja skov av befintlig akne. Tänk på att din hud fortfarande behöver fukt, och att försöka torka ut huden är fel väg att gå. En för uttorkande rengöring bidrar endast till att din hud överproducerar talg - vilket bidrar till mer tilltäppta porer och i värsta fall finnar. Rengöring är A och O för en välmående hud.

Steg 2. Exfoliering 

Vår hud bildar och stöter av miljontals celler varje dag. Detta innebär att döda hudceller avlägsnas från hudytan samtidigt som cellnybildning stimuleras – alltså naturlig exfoliering. Våra hudceller bildas i överhudens understa lager. Därefter vandrar cellerna mot ytan och blir allt hårdare. De förlorar också sin fukt och faller så småningom av från hudytan, en process som kallas deskvamation.

Syftet med denna naturliga process är att hålla hudens skyddsbarriär intakt. Dessutom stöts också skadade och förorenade celler av, celler som kan innehålla bakterier och andra mikroorganismer. De ytliga cellerna faller inte alltid av snabbt och lätt, utan de kan ge en torr och gråmatt hudyta samt orsaka tilltäpptheter (pormaskar och akneliknande utslag).
Med professionell exfoliering hos hudterapeut och via hemmaprodukter kan dessa grådaskiga hudceller avlägsnas och nya, friska celler kan komma fram. Huden blir jämnare och ser fräschare ut.

Personer med fet problemhy bildar många fler döda hudceller än personer med normal hy. Detta innebär att rätt utförd exfoliering kan vara till stor nytta för dessa individer. Hydroxisyror är vanligen det mest effektiva alternativet, då de hjälper till att få bort döda hudceller och förhindrar döda hudceller från att täppa till porerna. Undvik däremot skrubbpeelingar, som kan riva hål på akneliknande utslag och i dessa fall orsaka mer problem samt känslighet.

Steg 3. Behandla 

Många tror att fet hy kräver starka och uttorkande rengöringsprodukter. Tvärtom kräver fet hy mild omvårdnad med produkter som balanserar fettproduktionen i huden. Att återfukta huden är av stor vikt. En lätt fuktcreme/gel är ett bra alternativ. Rengöringen får gärna vara djuprengörande men mild och beroende på hur din hud känns så kan ett sammandragande ansiktsvatten vara lämpligt. Är du yttorr så kan det vara lämpligt att ha ett återfuktande ansiktsvatten istället. Man kan även i många produktlinjer kombinera produkter mellan serierna och använda exempelvis en creme för fet hud som mattar ner och skyddar mot yttre påfrestningar i kombination med ett fuktserum som man har under cremen. Använd ansiktsmask och peeling regelbundet 1-2 gånger i veckan. En rengörande mask är perfekt för en fetare hud som är i behov av en djuprengöring som löser upp fett och smuts och drar till sig döda hudceller. Det är av vikt att exfoliera huden regelbundet för att få bukt med finnar och pormaskar. 

Att tänka på när man byter hudvårdsmärke

När du bestämt dig för att byta hudvårdsmärke är det viktigt att du har tålamod och vänjer in huden. Det kan ta upp 8 veckor för huden att vänja sig. Först kan man uppleva att huden försämras, man kan känna att huden blir torr, man kan även få finnar och plitor. Detta är helt normalt och är en del av utrensningsprocessen. Viktigt är bara att du inte får uppleva obehag av något slag. Kontakta direkt då din hudterapeut. Under en tre veckorsperiod kan du vänja in huden på följande sätt. Vecka 1 - Vänta upp till tre dagar efter din första applicering. därefter varannan dag en gång om dagen. Vecka 2 - kan du börja använda produkterna varannan dag men då både morgon och kväll. Vecka 3 Kan du börja använda produkterna både morgon & kväll. Självklart kan det se olika ut beroende på märke. Kontakta oss om du känner dig osäker på hur du ska använda dina produkter.

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4,2 av 5 baserat på 26 st omdömen

Blått Ljus

Hur påverkar det huden?

Hur kan du skydda huden mot det?

Läs mer

Solskyddsfaktor

SPF

Solens påverkan på huden

Läs mer

Pigmentfläckar

Varför kommer dessa och hur motverkar jag dem?

Läs mer

Rosacea

Vad är Rosacea och varför får man det?

Läs mer

Fria Radikaler

Vad är det och hur motverkar vi dess effekt?

Läs mer

Vad är Aktiva ingredienser?

Ingredienser som påverkar huden

Läs mer

Retinol

Guide för hur du använder Retinolprodukter

Läs mer

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Läs mer

Celluliter

Läs mer

Vuxenacne - Akne Tarda

Läs mer

Sensitiviserad Hud

Läs mer

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

Läs mer

Antioxidanter

Läs mer
Visa fler

Social

@sethandsally

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla