Trustpilot

FRI FRAKT | AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE | INFORMATION OM COVID-19

SethandSally Magazine

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

 

Acne

Kallar du det Akne, Finnar eller Acne? För oss är det spelar det ingen roll men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du förebygger och tar hand om dem.

Vad är Akne?

Akne är en hudåkomma som många har egen erfarenhet av, även om det är i olika svårighetsgrader. Nio av tio tonåringar lider troligen av akne periodvis. Akne uppstår när hudens talgkörtlar producerar för mycket fett (talg). En viss mängd fett är bra och bidrar till att hålla huden smidig. Men produceras för mycket fett, samtidigt som huden har svårigheter med att stöta bort gamla döda hudceller, uppstår en propp som kallas pormask. När talginnehållet kommer i kontakt med syret i luften oxideras detta och pormasken ser svart ut. Den blockerade talgkörteln bidrar till att aknebakterier växer till och en inflammation startar. Då uppstår det som kallas finnar. För en del blir det endast ett fåtal, andra kan få utbredda besvär. Långvarig och svår akne kan till slut bidra till ökad nedbrytning av kollagen och elastin. Akne drabbar oftast ansiktet, men kan även uppstå på rygg, bröstkorg, skinkor och lår. Att akne oftast debuterar i tonåren har att göra med att talgproduktionen stimuleras av manliga könshormoner. er. Under tonåren är akne vanligast hos pojkar, medan det hos vuxna personer runt dö ars ålder ar vanligast bland kvinnor.  

Varför får jag Akne?

Dermatologer misstänker att akne är knutet till den dramatiska ökning av mängden av könshormonet testosteron i blodet som inträffar i puberteten. Utslagen utvecklas genom en defekt i hudens talgkörtlar. Av någon anledning blir körtlarna överkänsliga för den normala halten av testosteron. Talgkörtlarna reagerar med att producera mer och klibbigare talg, vilket tenderar att täppa igen hårsäckarna och även samverkar med de bakterier som normalt finns på huden. Kombinationen av det rikliga, klibbiga fettet och bakterierna leder till inflammation och röda, varfyllda utslag. Tidigare trodde man att kosten inte hade något samband med akne. Men senare års forskning har visat att denna uppfattning är felaktig. En kost som innehåller mycket socker, vitt mjöl, läsk och godis kan påverka utvecklingen och förloppet av akne. Snabba kolhydrater höjer nivåer av socker och insulin, vilket bidrar till att fler androgener bildas. Det medför i sin tur att mer talg produceras vilket ökar risken för igentäppta porer. Detta är ett bra exempel på hur allt i kroppen hänger samman, och att kosten påverkar olika hormoner. Om man under en längre tid äter en sund kost med långsamma kolhydrater, som är en del av den antiinflammatoriska kosten, kan det bidra till en förbättring av akne. Välj därför långsamma kolhydrater som det finns gott om grönsaker, bär, frukt och fullkornsprodukter samt i kyckling, fisk och skaldjur. Även födoämnen som innehåller vitamin A och betakaroten, som lax, äggula, spenat och tomater samt de som innehåller zink, som nötter, frön, skaldjur och bönor, är bra för den läkande huden. En vanlig missuppfattning är att choklad orsakar akne, men det stämmer inte. Hos vissa personer kan choklad ge en försämring, men det är inte något som gäller för alla. Den mörka, minst sjuttioprocentiga chokladen, ger i små doser en riklig mängd av antioxidanter, som istället är bra för huden.  

4 faktorer till Akne

Akne beror på fyra samverkande faktorer: ökad talgproduktion, abnorm keratinisering (balans mellan hud som bildas och gammal hud som stöts bort), bakterietillväxt och inflammation. Den mildaste formen är komedoakne som framför allt syns i form av pormaskar (komedoner) med låg inflammation. Sedan finns papulopustulös akne (inflammerade finnar) och en svårare form som kallas nodulocystisk akne, då man kan ha djupa cystor. Finnar och pormaskar är vanligast i ansiktet, på bröstet, nacken och på ryggen där det finns flest talgkörtlar och hårfolliklar.

talgkörtel-olika-stadier

Olika Typer av Akne 

1. Komedon Akne - Icke Inflammatorisk Akne
Mest pormaskar och nästan inga infektioner. Man delar upp pormasken i två olika sorter där den "öppna pormasken" har kommit i kontakt med syre, vilket har lett till att den oxiderat. Medan den stängda komedonen syns som en vit upphöjning på huden. 

2. Inflammatorisk Akne

Papel – orsakas av en liten till måttlig inflammation och kännetecknas genom en liten upphöjd knottra i huden som ibland är öm. Papel akne anses som ett mellansteg mellan inflammatorisk- och icke inflammatorisk akne.

Pustel – orsakas av en inflammation i talgkörteln och visas som en ytlig avgränsad varbildning i huden. Kan förekomma via infektion orsakad av svamp, virus eller bakterier. Kännetecknas av en avgränsad vit eller varaktig inre kärna som är röd runtom.

Nodulus – Stor och oftast smärtsam varbildning i huden. Denna form av akne lämnar i regel efter sig djupa ärr i huden efter den läkt ut. Läkningen kan ta från flera veckor till månader och akneformen känneteckens som en solid upphöjning i huden, ca 5 mm i diameter. Lider man av nodulus akne ska man kontakta läkare och hudspecialist för behandling.

3. Akne vid torrhy
Ovanlig form hos personer med torr hy och med små hår folliklar. Det blir en komedon (pormask).

4. Vuxenakne
Om du är över 30 och drabbas av akne kallas det för vuxenakne. Vanlig anledning till vuxenakne är förändringar i din hormonbalans. Ibland kan även vissa läkemedel som innehåller steroider ge upphov till akne i vuxen ålder. Det kallas då steroid akne.

5. Akne artifialis
Akne orsakat av yttre faktorer som t.ex., kosmetika

Förebygga Akne 

- Se Över din Makeup & Tillbehör

Det finns en del saker man kan göra för att förebygga akne och till att börj amed är att se över det smink och sminkborstar man använder. Med fördel bör man använda ett mineralsmink. Mineralsmink ger ett naturligt, men samtidigt hållbart och täckande resultat. Och detta utan att irritera eller täppa till hyn. Och för personer mer akne, rosacea eller andra slags hudproblem så rekomenderar vi att man använder mineralsmink framför annat smink då huden får andas. Viktigt också är att du gör rent dina sminkborstar regelbundet och andra saker som du ofta har mot ditt ansikte, tex mobiltelefon - Bättre att använda Headset om möjligt.  

- Rengöring för en fet hy 

Att akne beror på bristande hygien är en myt. Det räcker att tvätta sig morgon och kväll med tvål för att hålla huden ren. Om man tvättar sig oftare än så gör det inte att man får färre finnar och pormaskar. Risken är snarare att man lyckas förvärra sina hudproblem med överdriven tvätt. Det är även en myt att akne skulle smitta. De underliggande orsakerna till akne finns naturligt hos alla människor. 

Om du har akne, kan välja rätt rengöring för att hjälpa till att befria din hud av de bakterier täpper till hårsäckar och leder till finnar. En grundlig rengöring avlägsnar också döda celler på ytan av huden, vilket gör det lättare för din akne creme att tränga ner i huden-

Att hjälpa till att kontrollera acne, leta efter en rengöring som är stark nog för att ta bort smuts och hålla huden ren. Undvik hårda tvålar som kan beröva huden dess naturliga oljor. Hårda rengöringsmedel och skrubb kommer bara lämna dig med röd och irriterad hud som kan främja skov av befintliga akne. Du kan läsa mer om hur du väljer Rengöring Här.

- Undvik att Pilla i Ansiktet

Pilla inte i ansiktet! Särskilt i tonåren när aknen börjar framträda ska du hålla fingrarna borta, pillar du i ansiktet underhåller du bara aknen. Huden irriteras när du klämmer och problemen blir bara ännu värre. Att klämma pormaskar är verkligen ingenting vi rekomenderar då det finns en övervägande risk för att man klämmer fel och skapar inflamation. Risken är också att man skadar huden då man använder fel teknik och klämmer för hårt. Detta kan leda till att du får fula ärr, blir röd och får ytliga blodkärl. Men om du verkligen verkligen måste klämma pormaskarna så finns det några saker som man bör göra för att undvika skador och inflamationer. Läs om hur du klämmer pormaskar här. 

En Fet Hy & Akne 

Överproduktion av talg leder till att mer och mer döda hudceller klibbas ihop, främst i hårsäckens utförsgång. Man får en pormask (komedon) - i början ofta en för ögat icke synlig sådan en s.k. mikrokomedon. På djupet, nere i hårsäcken, blir det brist på syre. Man talar om att miljön blivit anaerob. I denna miljö trivs P. acnes-bakterierna alldeles utmärkt och de förökar sig med väldig fart. Detta leder slutligen till inflammation med rodnad, svullnad och ömhet samt ibland klåda. En finne, dvs akne, har bildats. 

Att Behandla Akne

Det går inte att bota Akne men däremot går det att lindra och minska besvären. Viktigt är att man följer råd om kost och en hudvårdsrutin likt den vi rekommenderar nedan som kan användas under en längre tid utan negativa biverkningar. Problemet med många läkemedel mot acne såsom Roaccutan eller likande är att de tär på kroppen utan att ge långvarig effekt mot problemhyn. För att dessa läkemedel ska fungera krävs det då att de används mot tonårsacne där problemet kan försvinna med åldern. Eftersom vuxenacne är mer långvarigt är det särskilt viktigt att använda sig av en metod som tar hand om huden.Två viktiga produkter som bör finnas i en hudrutin för en fet problmehy är exfolieringsprodukt och en Porrengörande rengöring.

Exfoliering: Den som lider av fet problemhy bildar många fler döda hudceller än normalt. Exfoliering kan därför ge mycket bra effekt. Det finns olika typer av ingredienser som används i detta sammanhang. Hydroxisyror (AHA) är en form av kemiska exfolianter, som tar bort döda hudceller och löser upp pormaskar. Mekaniska exfolianter, s.k skrubbpeeling, passar ofta bra vid fet, tålig hy, men inte vid inflammerad akne.

Porrengöring: En hudterapeut har i sin utbildning fått lära sig konsten att få bort pormaskar. Det är en stor skillnad på hur hudterapeuten gör mot när man själv klämmer. Du bör aldrig klämma pormaskar på egen hand, då risken för att förvärra problemet och dessutom öka risken för ärrbildning.

AHA - Syra

Alfahydroxisyror (AHA) är en väldokumenterad ingrediens i professionell hudvård med positiv effekt på acne och orenheter. AHA exfolierar huden skonsamt och löser effektivt upp de ”proppar” som kan täppa till porerna och orsaka acne. En del AHA:er har dessutom en fettlöslig egenskap och bidrar till att kontrollera överskottstalg. AHA minskar synbarheten av förstorade porer och minskar pigmenteringar orsakade av bl a acne. Den nya generationens AHA tillför också fukt, vilket är viktigt även för en acnebenägen hud.

Obs ! Kontraindikationer för hudvårdsprodukter innehållande syror (tex AHA-syra). Om du använder exfolieringsprodukter från en annan produktserie bör du ha avslutat dessa produkter minst 2 veckor före ny behandling. Utför ej exfoliering på solbränd (röd/irriterad) eller nyvaxad hud. Använd ej om du använder dig av receptbelagda, exfolierande produkter eller mediciner. Vid receptbelagda preparat som Roaccutan bör man vänta minst 6 månader innan man behandlar med syror på huden. Vid användning av krämer som t.ex. Aberela, Retinova, Zorac, Differin bör man vänta minst 2-3 månader efter avslutandet av dessa att peela huden.

Hudvårdsrutin för Akne 

Här finner du en steg för steg guide hur du ska hantera din Aknehud.

Steg 1. Rengöring 

Välj en rengöring som hjälper till att befria din hud av de bakterier täpper till hårsäckar och leder till finnar. En grundlig rengöring avlägsnar också döda celler på ytan av huden, vilket gör det lättare för din akne creme att tränga ner i huden-

Att hjälpa till att kontrollera akne, leta efter en rengöring som är stark nog för att ta bort smuts och hålla huden ren. Undvik hårda tvålar som kan beröva huden dess naturliga oljor. Hårda rengöringsmedel och skrubb kommer bara lämna dig med röd och irriterad hud som kan främja skov av befintliga akne.

Steg 2. Exfoliering 

Vår hud bildar och stöter av miljontals celler varje dag. Detta innebär att döda hudceller avlägsnas från hudytan samtidigt som cellnybildning stimuleras – alltså naturlig exfoliering. Våra hudceller bildas i överhudens understa lager. Därefter vandrar cellerna mot ytan och blir allt hårdare. De förlorar också sin fukt och faller så småningom av från hudytan, en process som kallas deskvamation.

Syftet med denna naturliga process är att hålla hudens skyddsbarriär intakt. Dessutom stöts också skadade och förorenade celler av, celler som kan innehålla bakterier och andra mikroorganismer. De ytliga cellerna faller inte alltid av snabbt och lätt, utan de kan ge en torr och gråmatt hudyta samt orsaka tilltäpptheter (pormaskar och akneliknande utslag). Med professionell exfoliering hos hudterapeut och via hemmaprodukter kan dessa grådaskiga hudceller avlägsnas och nya, friska celler kan komma fram. Huden blir jämnare och ser fräschare ut.

Personer med fet problemhy bildar många fler döda hudceller än personer med normal hy. Detta innebär att rätt utförd exfoliering kan vara till stor nytta för dessa individer. Hydroxisyror är vanligen det mest effektiva alternativet, då de hjälper till att få bort döda hudceller och förhindrar döda hudceller från att täppa till porerna. Undvik däremot skrubbpeelingar, som kan riva hål på akneliknande utslag och i dessa fall orsaka mer problem samt känslighet.

Steg 3. Behandla 

Många tror att fet hy kräver starka och uttorkande rengöringsprodukter. Tvärtom kräver fet hy mild omvårdnad med produkter som balanserar fettproduktionen i huden. Att återfukta huden är av stor vikt. En lätt fukt-creme/gel är ett bra alternativ. Rengöringen får gärna vara djuprengörande men mild och beroende på hur din hud känns så kan ett sammandragande ansiktsvatten vara lämpligt. Är du yttorr så kan det vara lämpligt att ha ett återfuktande ansiktsvatten istället. Man kan även i många produktlinjer kombinera produkter mellan serierna och använda exempelvis en creme för fet hud som mattar ner och skyddar mot yttre påfrestningar i kombination med ett fuktserum som man har under cremen. Använd ansiktsmask och peeling regelbundet. 1-2 gånger i veckan. En rengörande mask är perfekt för en fetare hud som är i behov av en djuprengöring som löser upp fett och smuts och drar till sig döda hudceller. Viktigt att exfoliera huden regelbundet för att få bukt med Finnar & Pormaskar. Vi rekommenderar att man peelar huden innan man lägger masken, 

Att tänka på när man byter hudvårdsmärke

När du bestämt dig för att byta hudvårdsmärke är det viktigt att du har tålamod och vänjer in huden. Det kan ta upp 8 veckor för huden att vänja sig. Först kan man uppleva att huden försämras, man kan känna att huden blir torr, man kan även få finnar och plitor. Detta är helt normalt och är en del av utrensningsprocessen. Viktigt är bara att du inte får uppleva obehag av något slag. Kontakta direkt då din hudterapeut. Under en tre veckorsperiod kan du vänja in huden på följande sätt. Vecka 1 - Vänta upp till tre dagar efter din första applicering. därefter varannan dag en gång om dagen. Vecka 2 - kan du börja använda produkterna varannan dag men då både morgon och kväll. Vecka 3 Kan du börja använda produkterna både morgon & kväll. Självklart kan det se olika ut beroende på märke. Kontakta oss om du känner dig osäker på hur du ska använda dina produkter.

SethandSally.com
Auktoriserad Återförsäljare - Akademikliniken, Babor, bareMinerals, Cicamed, Dermaceutic, Dermalogica, Dr. Dennis Gross, Elizabeth Arden PRO, Eneomey, Exuviance, Medik8, Murad, Neostrata, Rodial

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4,2 av 5 baserat på 22 st omdömen

Magazine

Meet The Heroes - Super Eye Serum från Verso Skincare

Meet The Heroes -  Är SethandSallys serie där vi tittar närmre på våra varumärkes Heroprodukter, Här möter vi Verso Skincare Super Eye Serum Vad är Super Eye Serum? Versos Super Eye Serum är ett uppstramande och mjukgörande ögonserum som innehåller Retinol 8 complex.

Pormaskar och Stora Porer

Varför får man Pormaskar och Stora Porer? Hur behandlar man dem? Vi reder ut alla frågetecken om varför du får och hur du behandlar pormaskar och förstorade porer.

Retinol - En Superingrediens

Anti-Aging som du inte sett det tidigare, kort sagt är Retinol ett annat namn för vitamin A.

Blått Ljus - Hur påverkar det Huden?

Vi tittar närmre på det blåa ljuset, HEV eller High Energy Visible Light som det kallas, hur påverkas huden av att ständigt utsättas från ljuset av våra skärmar.

Ät Ditt Vatten

 När vi äter mer vattenrika livsmedel absorberar vi vatten långsammare eftersom det är fast i strukturen hos dessa livsmedel.

Celluliter

Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem? SethandSally Magazine hjälper dig att hitta en lösning.

Vuxenacne - Akne Tarda

För att göra det enkelt kan man dela in akne i två kategorier, tonårsacne och vuxenacne - När i livet man får akne varierar och i vissa fall kan tonsårsaknen övergå till vuxenakne.

Sensitiviserad Hud

Hur vet man om man har känslig hud eller om den är Sensitiviserad Hud? Är det något man alltid har haft eller hur kommer det sig att huden blivit känsligare?  Vad är en känslig Hud?  Huden kan bli känslig av flera anledningar och när som helst i livet.

Perioral Dermatit

Vi tittar närmre på hudsjukdomen Perioral Dermatit som liknar Rosacea och drabbar främst kvinnor 15 till 45 år och är mindre vanligt hos män.

Stamceller

Stamceller – En ingrediens enligt vissa, en teknik säger andra - En tredje grupp vet inte riktigt vad det är, men det låter lite science fiction.

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

  Kallar du det Akne, Finnar eller Acne? För oss är det spelar det ingen roll men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du förebygger och tar hand om dem.

Antioxidanter

Antioxidanter beskrivs som det naturliga skyddet som skyddar oss mot förtidigt åldrande! Men vilken antioxidant är egentligen bäst? Antioxidanter som skyddar från yttre skador, reducerar inflammationer och bygger upp kollagen – bland annat.

Påsar Under Ögonen

  Påsar under dina ögon är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk & trött ut, vad är det som gör att man får dem och hur gör man för att få bort dem? Vi ger dig tipsen och cremerna för att du ska få bort dem.

Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra din hud känns som sandpapper! Vi djupdyker och förklarar hur man behandlar på bästa sätt.

Ansiktsserum

Vad är ett ansiktsserum? Vi får ofta frågan varför man ska använda serum, hur ofta och hur man använder det? Vi ska reda ut begreppen så att det blir lite enklare att förstå.

Hudvårdsingredienser-Ordlista

Innehållsförteckningarna på Hudvårdsprodukterna kan ibland vara svåra att tyda!? Vi har samlat de vanligaste och förklaring vad de betyder.

SPF Solskyddsfaktor

Vad betyder egentligen SPF och vad är skillnaden på de olika styrkorna? Vi reder ut skillnaderna och hur du skyddar dig bäst.

AHA-Syra | Vad är det & Hur används det i Hudvård

AHA-syra som är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid som ursprungligen utvanns ur sockret från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt.

Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika.

Vad är Fria Radikaler?

  Inom hudvård pratas det ofta om Fria Radikaler - Men vad är det Egentligen och hur påverkar det huden? En fri radikal är enkelt förklarat molekyler som bryter ner och skadar kroppen inifrån - Därför börjar hudvård alltid inifrån.

Vad är Aktiva Ingredienser i Hudvårdsprodukter?

  Enkelt förklarat kan man säga att det är ett ämne tillsatt i en skönhetsprodukt som direkt kan påverka förändringar i huden.

Visa fler