• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Akne

Utbrott och irriterad hud?

Här går vi igenom begreppen och ger tips

Akne eller finnar?

Blemmor, finnar eller akne - (o)kärt barn har många namn. Detta är något som många får uppleva i mer eller mindre grad under sitt liv. Här går vi igenom vilka olika typer av akne det finns och ger tips och tricks för att mildra symtomen. 

Vad är Akne?

Akne är en hudåkomma som många har egen erfarenhet av, även om det är i olika svårighetsgrader. De flesta tonåringar har i någon grad haft problem med detta. Akne uppstår när hudens talgkörtlar producerar för mycket fett (talg). 

En viss mängd fett är bra och bidrar till att hålla huden smidig - det är hudens egna naturliga smörjning och skyddar huden. Men produceras det för mycket fett, samtidigt som huden har svårigheter med att stöta bort gamla döda hudceller, uppstår en propp som kallas pormask. Den blockerade talgkörteln bidrar till att aknebakterier växer till och en inflammation startar. 

Då uppstår det som kallas finnar. För en del blir det endast ett fåtal, då och då, medan andra kan få mer utbredda besvär. Långvarig och svår akne kan till slut bidra till ökad nedbrytning av kollagen och elastin. Finnar drabbar oftast ansiktet, men kan även uppstå på rygg, bröstkorg, skinkor och lår. Att akne oftast debuterar i tonåren har att göra med att talgproduktionen stimuleras av hormoner, speciellt testosteron. Under tonåren är akne vanligast hos pojkar, medan det hos vuxna personer runt 25-35 års ålder är vanligast bland kvinnor.  

Varför får jag Akne?

Dermatologer världen över misstänker att akne är knutet till den dramatiska ökning av mängden av könshormonet testosteron i blodet som inträffar i puberteten. Utslagen utvecklas genom en defekt i hudens talgkörtlar. Av någon anledning blir körtlarna överkänsliga för den normala halten av testosteron. Talgkörtlarna reagerar med att producera mer och klibbigare talg, vilket tenderar att täppa igen hårsäckarna och även samverkar med de bakterier som normalt finns på huden. Kombinationen av det rikliga, klibbiga fettet och bakterierna leder till inflammation och röda, varfyllda utslag. 

Tidigare trodde man att kosten inte hade något samband med akne. Men senare års forskning har visat att denna uppfattning är felaktig. En kost som innehåller mycket socker, vitt mjöl, läsk och godis kan påverka utvecklingen och förloppet av akne. Snabba kolhydrater höjer nivåer av socker och insulin, vilket i sin tur medför att mer talg produceras. Detta är ett bra exempel på hur allt i kroppen hänger samman, och att kosten påverkar olika hormoner och hur huden mår. Att äta en kost innehållande många antioxidanter och ren föda ger huden och kroppen en bättre grund att bygga på. 

4 faktorer till Akne

Akne beror på fyra samverkande faktorer:

- ökad talgproduktion

- abnorm keratinisering (balans mellan hud som bildas och gammal hud som stöts bort)

- bakterietillväxt

- inflammation

 

talgkörtel-olika-stadier

 

Olika Typer av Akne 

Den mildaste formen är komedoakne som framför allt syns i form av pormaskar (komedoner) med låg eller ingen inflammation. Sedan finns papulopustulös akne (inflammerade finnar) och en svårare form som kallas nodulocystisk akne (djupa cystor). Finnar och pormaskar är vanligast i ansiktet, på bröstet, nacken och på ryggen där det finns flest talgkörtlar och hårfolliklar.

Komedon Akne - Icke Inflammatorisk Akne

Komedon akne innebär näst intill ingen inflammation, utan mest att huden är tilltäppt och i obalans. Det finns komedoner som är både öppna och stängda. Det är en seglivad myt att det svarta pormaskarna skulle vara smuts. Så är det inte! De öppna har kommit i kontakt med syre och blir därför mörkare på grund utav att melatoninet i talget oxiderat. Dessa kallas generellt för Blackhead. 

De komedoner som är stängda blir mer som en vit upphöjning vid porens öppning. Dessa kallas för closed comedones eller WhiteHead. 

Att klämma på pormaskar hemma rekommenderas inte, då risken för att få in bakterier eller irritera huden är överhängande. Den lilla pormasken riskerar att istället bli en ilsken finne. Om du upplever dig ha många pormaskar så rekommenderar vi att göra en portömning på klinik eller att jobba med ingredienser som hjälper till att lösa upp propparna. Ingredienser som exempelvis niacinamid eller salicylsyra. 

 Inflammatorisk Akne

Den "typiska" aknevarianten som visar sig i röda eller gula knottror i huden. Finns som två olika typer: 

Papel – orsakas av en liten till måttlig inflammation och kännetecknas genom en liten upphöjd knottra i huden som ibland är öm. Paplar anses som ett mellansteg mellan inflammatorisk- och icke inflammatorisk akne då de ofta är mycket små inflammationer. Kan vara ett förstadie till att bli en Pustel. Här kan det vara bra att börja sätta igång att punktbehandla huden med en punktbehandlare för finnar och blemmor. Även att använda lugnande och inflammationshämmande produkter är toppen.

Pustel – orsakas av en inflammation i talgkörteln och visas som en ytligt avgränsad varbildning i huden. Kännetecknas som en avgränsad vit eller varaktig inre kärna som är röd runtom. Den klassiska "finnen". 

 Inflammatorisk Djup Akne

Dessa är varianter av akne som är djupare i huden. Att behandla dessa när de redan kommit är svårt. Här är det bästa att hålla en god rutin och förebygga, snarare än att behandla. 

Nodulus Akne – Noduli är som en större papel. Stor och oftast smärtsam varbildning i huden. Denna form av akne kan lämna efter sig djupa ärr i huden efter den läkt ut. Läkningen kan ta från flera veckor till månader och akneformen känneteckens som en solid upphöjning i huden. Här är det jätteviktigt att du inte försöker dig på att klämma! Klämmer du är risken stor för en ökad inflammation och även ärrbildning. Är du väldigt öm, badda med en iskall kompress. 

Cystisk AkneEn svår akne som är djupt nere i huden. Denna form består av cystor och stora smärtsamma knölar i huden. Cystorna ligger djupt ner i huden mellan två hudlager och består av talg, vätska och keratin. Till skillnad från de andra varianterna av akne, så har denna ingenting med inflammationer i porerna att göra. Har ofta en hinna av bindväv runt sig i huden. Lika som vid Nodulus akne så bör du inte försöka klämma! 

Olika varianter av akne

Akne vid torr hud

Trots att du i grunden har en torr hud, kan du ändå få finnar. Det kan bero på att porerna har en form som bidrar till igenkloggade porer, men även en yttorrhet kan påverka balansen i huden och bidra till finnar/tilltäppt hud. Oftast visar detta sig som enbart pormaskar.

 Vuxenakne

Om du är över 30 och drabbas av akne kallas det för vuxenakne eller akne tarda. Vanlig anledning till vuxenakne är förändringar i din hormonbalans. Ibland kan även vissa läkemedel som innehåller steroider ge upphov till akne i vuxen ålder. Det kallas då steroid akne.

Akne artifialis

Akne orsakat av yttre faktorer som exempelvis Komedogen kosmetika

Maskne

Akne orsakad av frekvent munskyddsbärande en längre period. De innebär att huden under masken har blivit påverkad av den instängda miljön, varma luften samt mekaniskt nötningen av masken.  

Förebygga Akne 

- Se Över din Makeup & Tillbehör

Det finns en del saker man kan göra för att förebygga akne och till att börja med är att se över det smink och sminkborstar man använder. Med fördel bör man använda ett mineralsmink. Mineralsmink ger ett naturligt, men samtidigt hållbart och täckande resultat. Och detta utan att irritera eller täppa till hyn. 

Viktigt också är att du gör rent dina sminkborstar regelbundet och andra saker som du ofta har mot ditt ansikte, tex mobiltelefon - Bättre att använda headset om möjligt.  

- Rengöra örngott

Under natten när du sover nöter du ansiktet mot dina örngott. Där kan rester från eventuell hårstyling, smink eller liknande finnas. Att ofta tvätta sina örngott är bra för att bibehålla en god hudhälsa och minska risken för fler utbrott. 

- God hudvårdsrutin för aknehud

Att akne beror på bristande hygien är en myt. Det räcker att tvätta sig morgon och kväll med ansiktsrengöring för att hålla huden ren. Om man tvättar sig oftare än så gör det inte att man får färre finnar och pormaskar. Risken är snarare att man lyckas förvärra sina hudproblem med överdriven tvätt. Det är även en myt att akne skulle smitta. De underliggande orsakerna till akne finns naturligt hos alla människor. 

Vid akne är rätt rengöring viktigt för att hjälpa din hud reglera talgbalansen och minska de döda hudceller som kan täppa till hårsäckar och leda till finnar. En rengöring som djuprengör och innehåller salicylsyra är optimalt, för att tilllåta att eftergivande hudvård går ner ordentligt i huden.

Tänk på att din hud fortfarande behöver fukt, och att försöka torka ut huden är fel väg att gå. En för uttorkande rengöring bidrar endast till att din hud överproducerar talg - vilket bidrar till mer tilltäppta porer och i värsta fall finnar. 

Välj en rengöring som jobbar både på att behandla din akne men även är lugnande.

 - Undvik att Pilla i Ansiktet

Pilla inte i ansiktet! Särskilt i tonåren när aknen börjar framträda ska du hålla fingrarna borta, pillar du i ansiktet underhåller du bara aknen. Huden irriteras när du klämmer och problemen blir bara ännu värre. Att klämma pormaskar är verkligen ingenting vi rekomenderar då det finns en övervägande risk för att man klämmer fel och skapar inflammation. Risken är också att man skadar huden då man använder fel teknik och klämmer för hårt. Detta kan leda till att du får fula ärr, blir röd och får ytliga blodkärl. Ärren efter de sönderklämda finnarna kan även senare orsaka pigmenteringar. 

Hudvårdsrutin för Akne 

Här finner du en steg för steg guide hur du ska hantera din Aknehud.

Steg 1. Rengöring 

En mild rengöring som avlägsnar smink, föroreningar och SPF. Kan gärna även ha en djuprengörande effekt för att behandla lite djupare ner. Rengöring är också väldigt individuellt beroende på din hudtyp men generellt bör du undvika hårda tvålar som kan beröva huden dess naturliga oljor. Din hud fortfarande behöver fukt, och att försöka torka ut huden är fel väg att gå. En för uttorkande rengöring bidrar endast till att din hud överproducerar talg - vilket bidrar till mer tilltäppta porer och i värsta fall finnar. Är du yttorr så kan det vara lämpligt att ha ett återfuktande ansiktsvatten efter din rengöring. 

Steg 2. Exfoliering 

Vår hud bildar och stöter av miljontals celler varje dag. Detta innebär att döda hudceller avlägsnas från hudytan samtidigt som cellnybildning stimuleras – alltså naturlig exfoliering. Våra hudceller bildas i överhudens understa lager. Därefter vandrar cellerna mot ytan och blir allt hårdare. De förlorar också sin fukt och faller så småningom av från hudytan, en process som kallas deskvamation.

Syftet med denna naturliga process är att hålla hudens skyddsbarriär intakt. Dessutom stöts också skadade och förorenade celler av, celler som kan innehålla bakterier och andra mikroorganismer. De ytliga cellerna faller inte alltid av snabbt och lätt, utan de kan ge en torr och gråmatt hudyta samt orsaka tilltäpptheter (pormaskar och akneliknande utslag).

Med professionell exfoliering hos hudterapeut och via hemmaprodukter kan dessa grådaskiga hudceller avlägsnas och nya, friska celler kan komma fram. Huden blir jämnare och ser fräschare ut.

Syror är vanligen det mest effektiva alternativet, då de hjälper till att få bort döda hudceller och förhindrar döda hudceller från att täppa till porerna. Undvik däremot skrubbpeelingar, som kan riva hål på akneliknande utslag och i dessa fall orsaka mer problem samt känslighet. Det är olämpligt att skrubba med en mekanisk peeling på en hud med akne eller sår. Likaså syror bör undvikas om huden är skadad.

Steg 3. Behandla 

Många tror att fet hud eller hud med akne kräver starka och uttorkande rengöringsprodukter. Tvärtom behöver den typen av hud en mild omvårdnad med produkter som balanserar fettproduktionen i huden. Att återfukta huden är jätteviktigt! En lätt fuktcreme/gel är ett bra alternativ. Man kan även i många produktlinjer kombinera produkter mellan serierna och använda exempelvis en creme för fet hud som mattar ner och skyddar mot yttre påfrestningar i kombination med ett fuktserum som man har under cremen. Använd ansiktsmask och peeling regelbundet 1-2 gånger i veckan. När det väl kommit upp en finne är det bra att behandla den direkt med en såkallad punktbehandlare. De innehåller ofta syror och inflammationshämmande ingredienser som hjälper till att minska irritationen och minska läkningstiden. 

 


 

Skulle du vilja läsa mer om akne kan vi varmt rekommendera det här spännande blogginlägget: Retinol vid Akne

För att få rådgivning med din hudvårdsrutin och just din hud, har vi specialisthudtest för dig med problemhud. Har du övriga frågor tveka inte att kontakta oss!

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 3 st omdömen

Hyaluronsyra

Populära hudvårdsingrediensen

Ingrediensskolan

Läs mer

C-vitamin för Känslig Hud

Ingrediensskolan

Hudvård för nybörjare och känslig hud

Läs mer

E Vitamin

Ingrediensskolan

Närande, reparerande och skyddande

Läs mer

Optimera hudvårdsrutinen för vintern

Guide till säsongsanpassad hudvård

Byt, ta bort, lägg till

Läs mer

Hudvård för gravida och ammande

Så tar du hand om huden

Så ändras huden

Läs mer

Dubbelrengöring

Hudvård för nybörjare

Rengör på djupet

Läs mer

Post-inflammatorisk Hyperpigmentering

Behandla Pigmenteringar

Märken efter finnar

Läs mer

Ingredienser

Lexikon

Bli ett hudvårdsproffs

Läs mer

Akne på Ryggen

Förebygg och Behandla

Varför får man akne på ryggen?

Läs mer

Vanliga Myter om Hudvård

Sant // Falskt

Separera fakta från fiction

Läs mer

Vänja in ny hudvård

Ta det långsamt

Minska risk för irritation

Läs mer

Varför fungerar inte min produkt?

Förväntningar på Resultat

Anledningar att du inte ser effekt av din hudvårdsprodukt

Läs mer

Ampuller

Ta din hudvårdsrutin till nästa nivå

Engångsdoser av effektiva koncentrat

Läs mer

Akne och Känslig hud

Behandla flera hudtillstånd samtidigt

Minska irritation och inflammation

Läs mer

Ögonkräm

Mörka ringar, svullnad och fina linjer

Så vårdar du ditt känsliga ögonområde

Läs mer

AHA, PHA & BHA

Skillnaden mellan syrorna

Hudvårdsskola

Läs mer

Ansiktsserum

Vad är serum och hur används det?

Få en bättre förståelse för denna viktiga del av rutinen

Läs mer

Akne

Utbrott och irriterad hud?

Här går vi igenom begreppen och ger tips

Läs mer

Keratosis Pilaris

Hur kan du minska uppkomsten av Keratosis Pilaris?

Läs mer

Nybörjarrutin

Vad ska man tänka på när man väljer sina Produkter

Läs mer

Pormaskar och Stora Porer

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';