FRI FRAKT | AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE |  4,9 I BETYG PÅ TRUSTPILOT 

SethandSally Magazine

Antioxidanter

Antioxidanter beskrivs som det naturliga skyddet som skyddar oss mot förtidigt åldrande 

Men vilken antioxidant är egentligen bäst?

Antioxidanter skyddar huden från yttre skador, reducerar inflammationer och bygger upp kollagen – bland annat. De är molekyler som sägs vara nyckeln till både en friskare hy och ett längre liv. Såkallade endogena (inre) antioxidanter kan tillverkas av kroppen själv, men mängden är inte tillräcklig och därför behöver exogena (yttre) antioxidanter tillföras. Det kan göras genom näringsintag eller genom exempelvis hudvård. Att förhindra nedbrytningen av elastin och kollagen är det som eftersträvas, genom att tillsätta antioxidanter i hudvård.
Elastinet är det elastiska protein som hjälper till att hålla huden flexibel och spänstig. Kollagen är ett protein som fungerar som ett slags lim genom att binda ihop bindväven. C- och E-vitamin är effektiva antioxidanter och används flitigt i hudvårdsprodukter. C-vitamin förbättrar bland annat kollagenet, reducerar risk för solskador och jämnar ut hudtonen.  E-vitamin neutraliserar fria radikaler samtidigt som det är fuktighetsbevarande, motverkar oxidativ stress och fungerar inflammationshämmande.

Kort om Antioxidanter

En antioxidant är en kemisk molekyl som förebygger oxidation i våra celler. Enkelt förklaras är de som kroppens egen rostskyddsbehandling. Vissa antioxidanter finns naturligt kroppen i form av enzymer. Andra antioxidanter, som C- och Evitamin, måste tillföras. Frukt, bär, nötter, frön, grönsaker och kålväxter innehåller antioxidanter. Broccoli, blåbär och grönt te är exempel på superantioxidanter. 

ORAC

ORAC står för för Oxygen Radical Absorption Capacity och mäter hur bra ett ämne fångar upp fria raid JleAC-värde, desto bättre antioxidant och effekt för kroppen. Gäller endast oralt intag.


Livsmedel med Högst ORAC
Livsmedel ORAC värde per 100 g.
Gojibär, torkade 20000-30000
Acaibär, torkade 18400
Mörk choklad 13120
Mangostan 12000
Granatäpplejuice 10500
Mjölkchoklad 6740
Katrinplommon 5770
Pekannöt 5770
Yerba Mate 5102
Blåbär 4460
Granatäpple 3307
Rooibos Te 3132
Svart Te 2947
Russin 2830
Grönt Te 2701

 

Skyddet

Fria radikaler finns överallt, kommer både inifrån och utifrån i form av bland annat föroreningar. Det ger huden sämre förutsättningar att behålla sin ungdom och ger linjer och en glåmig hud. Att ha antioxidanter i sin dagliga hudvårdsrutin i kombination med SPF är det absolut bästa skyddet mot fria radikaler.

Fria radikaler är högenergimolekyler vars mål är att binda ihop sig med elastiskt och kollagenets molekyler, som då förlorar sin funktion. Antioxidanterna stoppar inte de fria radikalernas formationer, men de neutraliserar dem genom att de har förmågan att binda de fria radikalernas molekyler. Detta gör att de fria radikalerna inte kan binda sig med elastinet och kollagenet, och inga nya fria radikaler bildas. På så vis hjälper antioxidanterna till att bevara cellen i dess befintliga skick och minimerar skadorna från de fria radikalerna.

En avokado som blir brun är exempel på oxidering. Genom att hälla citronsaft på den skulle vi göra att avokadon blir brun långsammare och förhindra oxideringen – samma princip går att applicera på hudvården. Faktum är att vissa c-vitaminserum ger en faktisk effekt på äpplen som fått brunaktig ton. Det visar verkligen antioxidanternas kraft!

Kroppen har ett inbyggt skydd mot oxidering, som försämras vid solexponering, rökning och av miljöfaktorer som avgaser. Bäst effekt ger antioxidanter om de intas genom att äta dem och trender om supermat har varit het i flera år. I ännu fler år har vi också kunnat ta del av oändliga huskurer som tipsar om ägg i håret och avokado på hyn. Och, det vore ju onekligen billigare att kleta in ansiktet i avokado än att köpa hudvårdsprodukter för hundratals kronor, men – är tipsen till någon nytta, egentligen? Tyvärr går det inte att översätta fördelarna med ett livsmedel till hudvård. I vissa fall verkar det tilltalande, men vi skulle till exempel aldrig få för oss att lägga en ansiktsmask av rå köttfärs för att få protein till huden. Hudvård ska vara estetiskt tilltalande, men också säkert, effektivt och inte irriterande som exempelvis ren apelsinjuice skulle vara på huden.


För att huden biologiskt ska kunna ta upp exempelvis C-vitamin krävs det att den appliceras i precis rätt koncentration och mängd. Huden är kroppens största organ och för att reparera det solen och åldern gjort krävs en mer komplex mix än ett glas juice. Huden absorberar inte vatten, så skulle du gnugga apelsinjuice i ansiktet skulle C-vitaminen bara stanna kvar på ytan och alltså inte ge någon effekt överhuvudtaget.

Olika Antioxidanter

ACAI: Superbär rikt näringsämnen. Motverkar cancerceller, förbättrar blodcirkulationen, hjälper matsmältningen och sänker det dåliga kolesterolet.
ASPALATHIN: Utvinns ur rooibos-plantan, som används till rött te. Sägs bland annat hjälpa mot astma, kolik och minska risken för hjärtsjukdom.
BLÅBÄR: Effektiv mot magsmärtor och diarré. Såldes förr i tiden som febernedsättande. Förbättrar korttidsminnet, balans och koordinationen.
C-VITAMIN: Förbättrar kollagen och reducerar mörka prickar. Finns frukt och grönsaker. Kallas även askorbinsyra.
COFFEEBERRY: Effektivt mot rynkor och minskar ojämnheter i hudtonen. Är också effektivt för viktnedgång.
DRUVKÄRNE-EXTRAKT: Motverkar astma, allergier och leverproblem. Finns bland annat i vin
E-VITAMIN: Neutraliserar fria radikaler, fuktighetsbevarar och skyddar mot solskador. Finns i frön, vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar, gröna bladväxter, fullkornsprodukter, ägg, mjölk och avokado.
GRANATÄPPLE: Hjälper mot blodproppar och trånga blodkärl. 
GRÖNT TE: Hjälper till att motverka cancer och ökar ämnesomsättningen. Avnjuts bäst i en stor kopp. Gärna fem gånger om dagen för maximal effekt.
HAVTORN: Bär som förstärker immunförsvaret och används mot hjärt- och kärlsjukdomar och olika åkommor.
HYALURONSYRA: Sockermolekyl som finns naturligt i kröppen och kan binda vatten upp till tusen gånger sin egen vikt.
IDEBENONE: Särskilt stark, syntetiskt framställd antioxidant som skyddar huden från yttre påverkan, motverkar rynkor och linjer och ger en slätare struktur.
NOTHOFAGIN: Finns också i rött te, och har antiinflammatoriska egenskaper och i kombination med aspalathin motverkar det Alzheimers.
POLYFENOLER: Kallas världens starkaste antioxidant, motverkar oxidativ stress och verkar antiinflammatoriskt. Finns i alla vegitabiliska livsmedel. Särskilt mycket i exempel nypon.
QUERCETIN: Naturligt färgämne som sägs kunna förhindra bildningen av cancerceller. Minskar besvären vid förkylningar och allergier. Finns flera frukter, växter och grönsaker, bland annat äpple och tomater.
RESVERATROL: Växtpolyfenol som fungerar som försvar mot angrepp av bakterier och svampar.
VINIFERIN: Sägs vara 62 gånger starkare än C-vitamin. Motverkar cancer och lugnar huden. Återfinns i vindruvor

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 8 st omdömen

Magazine

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd? Äntligen sommar och solsken, se till att njut av den med gott samvete.

Meet The Heroes - Super Eye Serum från Verso Skincare

Meet The Heroes -  Är SethandSallys serie där vi tittar närmre på våra varumärkes Heroprodukter, Här möter vi Verso Skincare Super Eye Serum Vad är Super Eye Serum? Versos Super Eye Serum är ett uppstramande och mjukgörande ögonserum som innehåller Retinol 8 complex.

Pormaskar och Stora Porer

Varför får man Pormaskar och Stora Porer? Hur behandlar man dem? Vi reder ut alla frågetecken om varför du får och hur du behandlar pormaskar och förstorade porer.

Retinol - En Superingrediens

Anti-Aging som du inte sett det tidigare, kort sagt är Retinol ett annat namn för vitamin A.

Blått Ljus - Hur påverkar det Huden?

Vi tittar närmre på det blåa ljuset, HEV eller High Energy Visible Light som det kallas, hur huden påverkas av att ständigt utsättas från ljuset av våra skärmar.

Celluliter

  Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem? SethandSally Magazine hjälper dig att hitta en lösning.

Vuxenacne - Akne Tarda

För att göra det enkelt kan man dela in akne i två kategorier, tonårsakne och vuxenakne.

Sensitiviserad Hud

Hur vet man om man har känslig hud eller om den är Sensitiviserad Hud? Är det något man alltid har haft eller hur kommer det sig att huden blivit känsligare?  Vad är en känslig Hud?  Huden kan bli känslig av flera anledningar och när som helst i livet.

Perioral Dermatit

Vi tittar närmre på hudsjukdomen Perioral Dermatit som liknar Rosacea och drabbar främst kvinnor 15 till 45 år.

Stamceller

Stamceller – En ingrediens enligt vissa, en teknik säger andra - En tredje grupp vet inte riktigt vad det är, men det låter lite science fiction.

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

Kallar du det akne, finnar eller acne? För oss är det spelar det ingen roll men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du förebygger och tar hand om dem.

Antioxidanter

Antioxidanter beskrivs som det naturliga skyddet som skyddar oss mot förtidigt åldrande  Men vilken antioxidant är egentligen bäst? Antioxidanter skyddar huden från yttre skador, reducerar inflammationer och bygger upp kollagen – bland annat.

Påsar Under Ögonen

  Påsar under dina ögon är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk & trött ut.

Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra din hud känns som sandpapper! Vi djupdyker och förklarar hur man behandlar på bästa sätt.

Ansiktsserum

Vad är ett ansiktsserum? Vi får ofta frågan varför man ska använda serum, hur ofta och hur man använder det? Vi ska reda ut begreppen så att det blir lite enklare att förstå.

Hudvårdsingredienser-Ordlista

Innehållsförteckningarna på Hudvårdsprodukterna kan ibland vara svåra att tyda.

SPF Solskyddsfaktor

Vad betyder egentligen SPF och vad är skillnaden på de olika styrkorna? Vi reder ut skillnaderna och hur du skyddar dig bäst.

AHA-Syra | Vad är det & Hur används det i Hudvård

AHA-syra som är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid som ursprungligen utvanns ur sockret från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt.

Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika.

Vad är Fria Radikaler?

  Inom hudvård pratas det ofta om fria radikaler - Men vad är det egentligen och hur påverkar det huden? En fri radikal är enkelt förklarat molekyler som bryter ner och skadar kroppen inifrån - Därför börjar hudvård alltid inifrån.

Vad är Aktiva Ingredienser i Hudvårdsprodukter?

  Enkelt förklarat kan man säga att det är ett ämne tillsatt i en skönhetsprodukt som direkt kan påverka förändringar i huden.

Visa fler