FRI FRAKT | AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE |  4,9 I BETYG PÅ TRUSTPILOT 

SethandSally Magazine

Blått Ljus - Hur påverkar det Huden?

Blått Ljus

Vi tittar närmre på det blåa ljuset, HEV eller High Energy Visible Light som det kallas, hur huden påverkas av att ständigt utsättas från ljuset av våra skärmar.

Vad är egentligen blått ljus?

Sitter du framför datorn varje dag eller tittar du in i en mobil eller läsplatta för mycket? 
Överexponering av det blåa ljuset från skärmarna gör att huden sakta men säkert bryts ner.
Vi vet alla att UV-strålar från solen orsakar skada på huden. UVA-strålar är en viktig orsak till mörka pigmenteringar, fina linjer och rynkor, förlust av hudens elasticitet och andra tecken på fotoåldring, medan UVB-strålar är det som orsakar smärtsam solbränna (och glöm inte även hudcancer gällande både UVA och UVB). Vad du kanske inte vet är att UV-ljus bara står för 3-5 procent av det som når oss från solen. Resten består av infraröd (IR eller IRA) strålar, som utgör en hel del av det ljus som träffar din hud på daglig basis.

Varför är infrarött skydd viktigt?
IR-strålar penetrerar huden djupare än UVA- eller UVB-strålar, de passerar både epidermis och dermis och går in i det subkutana skiktet. Dessa strålar är ansvariga för den värme du känner på din hud när du är ute i solen, men de genererar också fria radikaler som orsakar kollagenfördelning och påskyndar hudåldring. Värmen som produceras av infraröda strålar kan också leda till inflammation i huden, som över tid spelar roll i förtidigt hudåldrande. Eftersom så mycket infraröd energi kommer i kontakt med din hud varje dag, är solskydd med infrarött skydd det bästa försvaret mot solbränna, förtidig åldrad hud och hudcancer.
Du har förhoppningsvis hört att det är viktigt att du skyddar din hud mot solens strålar med en daglig SPF

Blått Ljus
Blått ljus är även känt som HEV eller High Energy Visible Light, vilket är det ljus som släpps ut från våra telefoner, tabletter och datorer.
Det blå ljuset har korta vågor med hög energi och tränger djupare ner i huden än både UVA och UVB, ända ner till underhuden.

Forskning har visat att överexponering av blått ljus kan påskynda hudens åldrande, vilket bidrar till djupare rynkorna, fina linjer och hyperpigmentering (detta har vi tidigare endast associera med för mycket solexponering).
Överexponering av blått ljus påskyndar oxidationsprocessen, vilket framkallar inflammation och skadar hudbarriären, vilket resulterar i förtidigt åldrande, ojämn hudton, matthet, pigmentering och fina linjer och rynkor.

Den ökade användningen modern teknik ger hög exponering av blått ljus.
Idag sitter många framför skärmar hela dagarna varvat med flitig användning av mobilerna.
Det gör att påverkan på huden och ögonen blir betydligt mer påtaglig. Gamla glödlampor alstrade också blått ljus, men exponeringen var jämförelsevis låg.

Allt UV-ljus är skadligt i höga doser, och kroppsdelen som är mest utsatt för just det blå ljuset är ögat. Det som är oroväckande här är att ljuset penetrerar djupare i ögat - in i näthinnan. Kan orsaka irritation, blödningar (ofta på exakt samma ställe varje gång), och i förlängningen blindhet.
Skärmstrålning påverkar även sömnhormonet melatonin och att användning av blåljusalstrande skärmar på kvällen har kopplats ihop med sömnstörningar.

Produkt som skyddar mot det blåa ljuset

Hur kan man skydda sig mot det blåa ljuset med hjälp av hudvårdsprodukter? 
Medik8 har tagit fram en produkt som skyddar huden mot det blåa ljuset. 

Advanced Day Total Protect SPF30

Advanced Day Total Protect SPF30 är en fuktgivande dagcreme som ger näring till huden och hjälper till att bekämpa ålderstecken. Återställer fuktbalansen hos torr och mogen hud efter solexponering och hårda väderförhållanden. Ett bredspektrumskydd mot HEV, UVA- och UVB-strålning skyddar huden från åldrande. Moringaextrakt ger huden ett "anti-pollution-försvar", som skyddar mot ozon, cigarettrök och tungmetaller från avgaser. Detta gör huden mer motståndskraftig och motverkar fria radikaler som bryter ner huden. 

Så vet du om din bildskärm är skadlig – och så ställer du in den rätt

1. Flimmer
Filma din bildskärm med en mobiltelefon. Om skärmen flimrar på filmen betyder det att din skärm har ett dolt flimmer. Du kan försöka minska flimret genom att höja ljusstyrkan på skärmen, men i många fall måste du byta bildskärm för att bli kvitt det.

2. Ljusstyrka/bländning
Om du måste höja ljusstyrkan på skärmen för att minska flimmer, riskerar du att bli bländad. En hälsosam ljusstyrka ställer du in genom att hålla upp ett vitt papper bredvid skärmen. Skärmens ljusstyrka och pappret ska ha samma intensitet, reglera ljusstyrkan på skärmen tills det är lika. OBS! Akta dig för att ha för låg ljusstyrka, då riskerar du att bländas av allt runt omkring dig.

3. Blått ljus
Använd det vita pappret igen och jämför med din bildskärm. Det vita på bildskärmen ska inte kännas blåare eller kallare än pappret. Du kan reglera det blåa ljuset genom att öka/minska skärmens Kelvinvärde. Sträva efter att ha en bildskärm som känns något varmare än det man ser på ett vitt papper.

Vill du ha hjälp att ta fram en hudvårdsrutin som passar ditt unika behov? 
Gör vårt kostnadsfria Hudtest. 

hudtest 

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 11 st omdömen

Magazine

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd? Äntligen sommar och solsken, se till att njut av den med gott samvete.

Meet The Heroes - Super Eye Serum från Verso Skincare

Meet The Heroes -  Är SethandSallys serie där vi tittar närmre på våra varumärkes Heroprodukter, Här möter vi Verso Skincare Super Eye Serum Vad är Super Eye Serum? Versos Super Eye Serum är ett uppstramande och mjukgörande ögonserum som innehåller Retinol 8 complex.

Pormaskar och Stora Porer

Varför får man Pormaskar och Stora Porer? Hur behandlar man dem? Vi reder ut alla frågetecken om varför du får och hur du behandlar pormaskar och förstorade porer.

Retinol - En Superingrediens

Anti-Aging som du inte sett det tidigare, kort sagt är Retinol ett annat namn för vitamin A.

Blått Ljus - Hur påverkar det Huden?

Vi tittar närmre på det blåa ljuset, HEV eller High Energy Visible Light som det kallas, hur huden påverkas av att ständigt utsättas från ljuset av våra skärmar.

Celluliter

  Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem? SethandSally Magazine hjälper dig att hitta en lösning.

Vuxenacne - Akne Tarda

För att göra det enkelt kan man dela in akne i två kategorier, tonårsakne och vuxenakne.

Sensitiviserad Hud

Hur vet man om man har känslig hud eller om den är Sensitiviserad Hud? Är det något man alltid har haft eller hur kommer det sig att huden blivit känsligare?  Vad är en känslig Hud?  Huden kan bli känslig av flera anledningar och när som helst i livet.

Perioral Dermatit

Vi tittar närmre på hudsjukdomen Perioral Dermatit som liknar Rosacea och drabbar främst kvinnor 15 till 45 år.

Stamceller

Stamceller – En ingrediens enligt vissa, en teknik säger andra - En tredje grupp vet inte riktigt vad det är, men det låter lite science fiction.

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

Kallar du det akne, finnar eller acne? För oss är det spelar det ingen roll men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du förebygger och tar hand om dem.

Antioxidanter

Antioxidanter beskrivs som det naturliga skyddet som skyddar oss mot förtidigt åldrande  Men vilken antioxidant är egentligen bäst? Antioxidanter skyddar huden från yttre skador, reducerar inflammationer och bygger upp kollagen – bland annat.

Påsar Under Ögonen

  Påsar under dina ögon är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk & trött ut.

Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra din hud känns som sandpapper! Vi djupdyker och förklarar hur man behandlar på bästa sätt.

Ansiktsserum

Vad är ett ansiktsserum? Vi får ofta frågan varför man ska använda serum, hur ofta och hur man använder det? Vi ska reda ut begreppen så att det blir lite enklare att förstå.

Hudvårdsingredienser-Ordlista

Innehållsförteckningarna på Hudvårdsprodukterna kan ibland vara svåra att tyda.

SPF Solskyddsfaktor

Vad betyder egentligen SPF och vad är skillnaden på de olika styrkorna? Vi reder ut skillnaderna och hur du skyddar dig bäst.

AHA-Syra | Vad är det & Hur används det i Hudvård

AHA-syra som är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid som ursprungligen utvanns ur sockret från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt.

Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika.

Vad är Fria Radikaler?

  Inom hudvård pratas det ofta om fria radikaler - Men vad är det egentligen och hur påverkar det huden? En fri radikal är enkelt förklarat molekyler som bryter ner och skadar kroppen inifrån - Därför börjar hudvård alltid inifrån.

Vad är Aktiva Ingredienser i Hudvårdsprodukter?

  Enkelt förklarat kan man säga att det är ett ämne tillsatt i en skönhetsprodukt som direkt kan påverka förändringar i huden.

Visa fler