Vi tittar närmre på det blåa ljuset, HEV eller High Energy Visible Light som det kallas, hur huden påverkas av att ständigt utsättas från ljuset av våra skärmar.
Vad är egentligen blått ljus?
Sitter du framför datorn varje dag eller tittar du in i en mobil eller läsplatta för mycket?
Överexponering av det blåa ljuset från skärmarna gör att huden sakta men säkert bryts ner.
Vi vet alla att UV-strålar från solen orsakar skada på huden. UVA-strålar är en viktig orsak till mörka pigmenteringar, fina linjer och rynkor, förlust av hudens elasticitet och andra tecken på fotoåldring, medan UVB-strålar är det som orsakar smärtsam solbränna (och glöm inte även hudcancer gällande både UVA och UVB). Vad du kanske inte vet är att UV-ljus bara står för 3-5 procent av det som når oss från solen. Resten består av infraröd (IR eller IRA) strålar, som utgör en hel del av det ljus som träffar din hud på daglig basis.
Varför är infrarött skydd viktigt?
IR-strålar penetrerar huden djupare än UVA- eller UVB-strålar, de passerar både epidermis och dermis och går in i det subkutana skiktet. Dessa strålar är ansvariga för den värme du känner på din hud när du är ute i solen, men de genererar också fria radikaler som orsakar kollagenfördelning och påskyndar hudåldring. Värmen som produceras av infraröda strålar kan också leda till inflammation i huden, som över tid spelar roll i förtidigt hudåldrande. Eftersom så mycket infraröd energi kommer i kontakt med din hud varje dag, är solskydd med infrarött skydd det bästa försvaret mot solbränna, förtidig åldrad hud och hudcancer.
Du har förhoppningsvis hört att det är viktigt att du skyddar din hud mot solens strålar med en daglig SPF.
Blått Ljus
Blått ljus är även känt som HEV eller High Energy Visible Light, vilket är det ljus som släpps ut från våra telefoner, tabletter och datorer.
Det blå ljuset har korta vågor med hög energi och tränger djupare ner i huden än både UVA och UVB, ända ner till underhuden.
Forskning har visat att överexponering av blått ljus kan påskynda hudens åldrande, vilket bidrar till djupare rynkorna, fina linjer och hyperpigmentering (detta har vi tidigare endast associera med för mycket solexponering).
Överexponering av blått ljus påskyndar oxidationsprocessen, vilket framkallar inflammation och skadar hudbarriären, vilket resulterar i förtidigt åldrande, ojämn hudton, matthet, pigmentering och fina linjer och rynkor.
Den ökade användningen modern teknik ger hög exponering av blått ljus.
Idag sitter många framför skärmar hela dagarna varvat med flitig användning av mobilerna.
Det gör att påverkan på huden och ögonen blir betydligt mer påtaglig. Gamla glödlampor alstrade också blått ljus, men exponeringen var jämförelsevis låg.
Allt UV-ljus är skadligt i höga doser, och kroppsdelen som är mest utsatt för just det blå ljuset är ögat. Det som är oroväckande här är att ljuset penetrerar djupare i ögat - in i näthinnan. Kan orsaka irritation, blödningar (ofta på exakt samma ställe varje gång), och i förlängningen blindhet.
Skärmstrålning påverkar även sömnhormonet melatonin och att användning av blåljusalstrande skärmar på kvällen har kopplats ihop med sömnstörningar.
Produkt som skyddar mot det blåa ljuset
Hur kan man skydda sig mot det blåa ljuset med hjälp av hudvårdsprodukter?
Medik8 har tagit fram en produkt som skyddar huden mot det blåa ljuset.
Advanced Day Total Protect SPF30
Medik8 Advanced Day Total Protect SPF30
Advanced Day Total Protect SPF30 är en fuktgivande dagcreme som ger näring till huden och hjälper till att bekämpa ålderstecken. Återställer fuktbalansen hos torr och mogen hud efter solexponering och hårda väderförhållanden. Ett bredspektrumskydd mot HEV, UVA- och UVB-strålning skyddar huden från åldrande. Moringaextrakt ger huden ett "anti-pollution-försvar", som skyddar mot ozon, cigarettrök och tungmetaller från avgaser. Detta gör huden mer motståndskraftig och motverkar fria radikaler som bryter ner huden.
Så vet du om din bildskärm är skadlig – och så ställer du in den rätt
1. Flimmer
Filma din bildskärm med en mobiltelefon. Om skärmen flimrar på filmen betyder det att din skärm har ett dolt flimmer. Du kan försöka minska flimret genom att höja ljusstyrkan på skärmen, men i många fall måste du byta bildskärm för att bli kvitt det.
2. Ljusstyrka/bländning
Om du måste höja ljusstyrkan på skärmen för att minska flimmer, riskerar du att bli bländad. En hälsosam ljusstyrka ställer du in genom att hålla upp ett vitt papper bredvid skärmen. Skärmens ljusstyrka och pappret ska ha samma intensitet, reglera ljusstyrkan på skärmen tills det är lika. OBS! Akta dig för att ha för låg ljusstyrka, då riskerar du att bländas av allt runt omkring dig.
3. Blått ljus
Använd det vita pappret igen och jämför med din bildskärm. Det vita på bildskärmen ska inte kännas blåare eller kallare än pappret. Du kan reglera det blåa ljuset genom att öka/minska skärmens Kelvinvärde. Sträva efter att ha en bildskärm som känns något varmare än det man ser på ett vitt papper.
Vill du ha hjälp att ta fram en hudvårdsrutin som passar ditt unika behov?
Gör vårt kostnadsfria Hudtest.