• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Förebygg och Behandla Solskador

Hudvårdsskolan

Behandla dina solskador med dessa knep

Solskador

Finns det något härligare än en varm sommardag, det blåser lite lätt men solen värmer och ger oss ljus och energi? Solen är en otroligt viktig del av vår tillvaro, men dess strålar är skadliga och kan orskaka solskador på vår hud om vi inte skyddar oss på rätt sätt. Trots att solen kan ge oss D-vitamin och påverkar både vårt mående men även vår kropp positivt, är det viktigt att skydda sig för att undvika skador. Något som är lätt att glömma är hur farligt solskador är, och att det i värsta fall kan leda till allvarliga hudsjukdomar. I värsta fall kan Solskador leda till olika former av cancer.

I denna artikel kommer vi utforska olika aspekter av solskador, inklusive varför du får solskador, hur de kan behandlas och förebyggas, samt vanliga frågor och svar kring ämnet.


Vad är solskador?

Solskador kan variera, och vara allt från milda rodnader- som en vanlig solbränna, till allvarliga brännskador, blåsor och hudförändringar. Man får solskador för att man utsätter huden för solens ultravioletta (UV) strålar. De skadar hudens celler, genom att det skapas något som kallas för fria radikaler i huden. Dessa skadar hudens celler och orsakar pigmentfläckar, linjer, rynkor, och ökar även risken för hudcancer. Får man solskador beror det på att man har utsatt huden för UV-strålar. Även fast man inte solar mycket så kan man få solskador, och solen skadar faktiskt huden även när det är mulet ute. Det är därför det är otroligt viktigt att skydda huden mot solen alla dagar.

Det är vanligt med solskador i ansiktet, framförallt på näsa, panna och kindben. Man får även solskador vid munnen och på överläppen, på dekolletaget, bröstkorg och händer. Där är huden lite extra tunn och utsatt.

Hur ser solskador ut? Här förklarar vi med bilder olika former av solskador.

Solbränna

Den vanligaste formen av solskador är solbränna, vilket helt enkelt innebär att du har bränt dig i solen. Det räknas som en första gradens brännskada. Solbränna dyker ofta upp inom någon timme efter att vi har exponerats för solen. Ofta så blir huden röd, svider och kliar, men i värre fall kan huden bli svullen och få blåsor. Använda milda, kylande produkter vid en solbränna.

Aktinisk Keratos

Aktinisk Keratos ser ut som röda fläckar, som ibland är upphöjda, och kan både bränna och fjälla.  Det är en kronisk solskada i huden och kan i vissa fall utvecklas till en form av hudcancer som heter skivepitelcancer. Har man, eller misstänker att man har Aktinisk Keratos så ska man alltid kontakta en läkare för att få en bedömning på utslagen. 

Soleksem

Soleksem, eller ljusdermatit som det också kallas, är en slags allergi mot solen. Ofta får man utslag redan samma dag eller efter några dagar man har varit i solen. Allra vanligast är det med soleksem på våren, när huden inte är van vid solen. Ofta påminner utslagen om nässelutslag, då det bildas knottror och små blåsor som kliar. Här kan du läsa mer om soleksem. Man kan även förebygga soleksem genom att boosta huden kosttillskott, som detta från Heliocare.

Pigmentfläckar

En pigmentering uppstår i huden när melaninproduktionen (huden, håret och ögonens pigment) ökar. Det är vanligt att få  Pigmenteringar när man vistas mycket i solen. Man kan behandla pigmentfläckar med bland annat hemvårdsprodukter och kemiska peels. Du kan även behandla denna typ av solskador med laser. Det är viktigt att uppsöka läkare om din Pigmentfläck har ett abnormalt utseende, då det kan leda till cancerformen malignt melanom.

Rynkor

Linjer och rynkor är en helt naturlig del i livet, och drabbar oss alla. Dock kan solen påskynda åldrandet i huden- och är efter genetik den främsta orsaken till att vi får rynkor i huden! Solen strålar skapar något vi kallar för oxidativ stress som skadar hudens celler. Då producerar vi mindre kollagen och förlorar hudens spänst- vilket leder till rynkor. Även UVA-strålning (som inte syns och är lika stark året om) gör att huden åldras snabbare.

Lentigo solaris

Detta är en form av ofalig hyperpigmentering i huden, som man ofta får om man har bränt sig flera gånger. Ofta får man dessa solskador i ansiktet och på händerna. Dessa kan behandlas med hemvårdsprodukter och kemiska peels, men bäst effekt får du av laser och ipl mot solskador, som du kan göra på vår Hud och Laserklinik i Norrtälje. Även fast denna typ av hyperpigmentering är ofarlig är det alltid bra att konsultera en läkare.


Hur förebygger man solskador?

Hur får man solskador?  Jo- genom att vistas i solen! Då förebyggs solskador på allra bästa sätt genom att undvika och skydda huden mot solen. Genom att använda solskyddsfaktor varje dag, och sedan återapplicera under dagen är det allra viktigaste, och faktiskt ett väldigt enkelt steg om man får in rutinerna. Idag finns det väldigt bra solskydd som inte lämnar en vit hinna eller känns klibbiga. Du kan läsa vår solskyddsguide här.

Sedan kan du skydda huden med täckande kläder, hattar, keps och solglasögon för att skydda huden mot solen. Det är allra viktigast att skydda huden i ansiktet, dekolletaget och på händerna mot solskador, då huden där är känsligare än huden på kroppen.

Mellan kl 11 och 15 på dagen är solen som allra starkast, och då är det bäst att hålla sig i skuggan. Genom att lära sig mer om UV-index kan du lättare undvika överexponering. Man kan tänka att när ens skugga är som minst, då är solen som starkast.


Hur behandlar man solskador?

Man kan behandla solskador i ansiktet, på dekolltaget, kroppen och på händerna med samma typ av behandlingsmetoder. Det finns bra behandlingar, framförallt för huden i ansiktet som ger goda resultat på vissa typer av solskador. 

Vid Solbränna så är det viktigt att skydda huden mot solen, och enbart använda milda och snälla produkter. Det är viktigt att kyla huden, med exempelvis kylande lotions och krämer. Har man svåra skador med blåsor, så är det bra att ta kontakt med vården. När huden sedan ska återställas, är det viktigt att stärka hudens barriär och fortsätta med milda och reparerande hudvård.

När det kommer till Pigmentfläckar och Rynkor finns det många bra behandlingar. Det finns krämer mot solskador som ljusar upp Pigmentfläckarna och gör hudens struktur jämn. De krämerna kan sätta igång hudens kollagen och elastin, vilket leder till färre rynkor och en slätare hudstruktur.

Med ingredienser som Retinol, AHA-syror och Antioxidanter kan man reducera pigmenteringar i huden och förbättra hudens struktur. När du använder produkter av denna sort, är det viktigt att du använder solskydd, då huden kan få en ökad känslighet för solen.

Du kan även göra avancerade behandlingar som Laser för att behandla dina solskador.


Produkter som behandlar Solbränna

Produkter som behandlar Pigmentfläckar

Produkter som behandlar Rynkor


FAQ om Solskador

Hur behandlas solskador i ansiktet?

Man kan behandla solskador med hemvårdsprodukter, kemiska peels, IPL och Laser. Kom gärna till vår Hud och Laserklinik för en kostnadsfri konsultation!

Hur får man solskador?

Man får solskador av att bränna sig i solen, men man behöver faktiskt inte bränna sig. Att exponeras för solen bryter ner huden, även om man inte bränner sig.

Varför får man solskador?

Man får solskador genom att utsätta sig för UV-strålning.

Hur förebygger man solskador?

Genom att använda solskydd. Använder du solskydd tillsammans med antioxidanter som Vitamin C får du ett ännu bättre skydd! Dock kan du inte bara använda Vitamin C utan solskydd för att få ett skydd, så solen kan bryta ner C-vitamin.

Kan man ta bort solskador med laser?

Ja, det kan man! Både med IPL och en teknik som vi jobbar med på Sethandsally som kallas för Nd:Yag.

Är IPL bra mot solskador?

Ja, det är bra! Det är en slags laser som du kan göra på Sethandsallys Hud och Laserklinik.

Kan man behandla dekolletaget vid solskador?

Ja! Det finns både speciella produkter och behandlingar du kan göra på dekolletaget för att behandla solskador.

Kan man få solskador av att sola solarium?

Ja! Solarium avråder vi från helt, då det är skadligt för huden. Solar man mycket solarium så får man solskador.

Vad kallas de vita fläckarna man får på huden?

De är en slags hypopigmentering! Ofta beror det på hudsjukdomen vitiligo. Det är raka motsatsen till vanliga Pigmentfläckar som kallas för hyperpigmenteringar, där hudens pigment klumpas ihop. Vitiligo är en hypopigmentering där huden saknar pigment helt.


Vill du få en skräddarsydd hudvårdsrutin? Ta hjälp av en auktoriserad hudterapeut!

Kostnadsfritt Hudtest

SVARA PÅ FRÅGOR

Här hittar du vårt hudtest där vår Hudterapeut ger dig en individuellt anpassad produktrekommendation. Hudtestet är helt kostnadsfritt och du får svar inom 3 vardagar.

Ett hudtest för dig som vill få en Hudvårdsrutin

VIKTIGT att du fyller i noggrant, bifogar bild med bra skärpa utan makeup för att du ska få den mest optimala produktrekommendationen. 

GÖR TESTET HÄR

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 0 av 5 baserat på 0 st omdömen

Hudvård som rullar

Tips och tricks

Varför rullar min hudvård?

Läs mer

Skin Cycling

Hudvårdstrenden

Guide- så gör du!

Läs mer

Hudvårdsrutin- för en nybörjare

Hudvård för Nybörjare

Steg för steg

Läs mer

Laser Genesis

Vår Signaturbehandling

Behandla huden med Laser

Läs mer

Hudvård för män

Hudvårdsskolan

Skillnaden på mäns hud

Läs mer

Behandla huden med Laser

Guide

Allt du behöver veta om Laser

Läs mer

Aktiva Ingredienser på Sommaren?

Ingredienssskolan

Retinol & syror på sommaren

Läs mer

Förebygg och Behandla Solskador

Hudvårdsskolan

Behandla dina solskador med dessa knep

Läs mer

Solskydd För Melaninrik Hud

Guide

Solskyddstips för mörk hud

Läs mer

Ansiktsrengöring för Nybörjare

Hudvård för Nybörjare

Allt du behöver veta

Läs mer

Fitzpatrick-Skalan

Vilken hudtyp är du?

Verktyg för hudterapeuter

Läs mer

Avancerad hudvård för kroppen

Hudvårdsrutin

Ta hand om hela huden

Läs mer

Hur får man Glow?

Tips och Tricks

Ge nytt liv till glåmig hud

Läs mer

Hudtillstånd och Hudtyp

Vad är skillnaden?

Hudvårdssskolan

Läs mer

Vitamin C i Hudvård

Alla olika varianter

Ingrediensskolan

Läs mer

Hudterapeuternas favoriter under 500:-

Budgetfavoriter

Professionell Hudvård

Läs mer

Vad betyder märkningen på hudvårdsprodukter?

Vårstäda Badrumsskåpet

Guide: Symboler

Läs mer

Essence och Lotion

Inte ett ansiktsvatten och inte ett serum?

Hudvårdsrutinen

Läs mer

Naturlig & Ekologisk Hudvård

Är naturlig hudvård bättre?

Hudvårdsskolan

Läs mer

Barn och Hudvård

En riskfylld trend

Föräldraguiden

Läs mer

Förstorade Porer

Tips och Råd

Kan man ta bort sina porer?

Läs mer

Hudvård för Tonåringar

Finnar och fet hud hos unga

Viktigt att tänka på för ung hud

Läs mer

Därför behöver du en klimatkräm

Vinterjacka för huden

Skydda huden

Läs mer

Minska linjer och rynkor med retinol

Retinolskolan

Well-age

Läs mer

Retinol- FAQ

Frågor och svar

Lär dig allt om retinol

Läs mer

Retinol- vad är skillnaden?

Vad är bäst?

Retinoidguiden

Läs mer

Melasma

Motverka och korrigera

Sol, Hormoner och Genetik

Läs mer

Solskyddsguiden

Skydda Huden

Så väljer du rätt solskydd

Läs mer

Koreansk Hudvård

Snigelslem och Sheetmasks

Allt du behöver veta om K-Beauty

Läs mer

Soleksem

Kliande utslag och vattenfyllda blåsor efter en dag i solen?

Lindra symptomen med våra svalkande tips

Läs mer

Lätt sommarmakeup med glow

Prepp, boost, glow

Tips och trix inför sommarens alla festligheter

Läs mer

Probiotika

Boosta hudens egna Mikrobiom

Goda bakterier för hudhälsan

Läs mer

LED-LJUS

Ta din rutin till nästa nivå

Allt du behöver veta

Läs mer

Mikroström

PRO AT HOME

Lägg till NuFACE i din hudvårdsrutin

Läs mer

Blått Ljus

Hur påverkar det huden?

Hur kan du skydda huden mot det?

Läs mer

Solskyddsfaktor

SPF

Solens påverkan på huden

Läs mer

Pigmentfläckar

Varför kommer dessa och hur motverkar jag dem?

Få dem att försvinna

Läs mer

Fria Radikaler

Vad är det och hur motverkar vi dess effekt?

Läs mer

Kemiskt eller Fysikaliskt solskydd

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';