FRI FRAKT | AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE |  4,9 I BETYG PÅ TRUSTPILOT 

SethandSally Magazine

Hudvårdsingredienser-Ordlista

hudvårdsingredienser

Innehållsförteckningarna på Hudvårdsprodukterna kan ibland vara svåra att tyda. Vi har här samlat de vanligaste och förklaring på vad de betyder. Här förklarar vi även de vanligaste orden som ofta förekommer i hudvård.

AHA 

Förkortning för alfahydroxy-syror, där de effektivaste är glykolsyra och mjölksyra. Kan utvinnas ur bland annat sockerplantor och mjölk, men är oftast syntetiskt framställda kosmetika. I lägre koncentrationer är AHA fuktbindande för huden, i högre koncentrationer exfolierar AHA bort döda hudceller så huden blir klarare.  

Läs en Djupare Analys om AHA-syror Här >>

ANTIOXIDANTER 

Finns väldigt många, i både naturliga ingredienser (exempelvis grönt te), och i syntetiska versioner (till exempel coenzyme Q10 och idebenone). Kan liknas vid små soldater som skyddar huden från de skadliga fria radikalerna som åldrar hyn förtid. 

BHA 

Förkortning för betahydroxy-syra, ett annat ord för salicylsyra. Exfolierar bort både döda hudceller och talg, och är därför bra mot tilltäppta porer och andra knottrigheter i huden. Kan det även lindra inflammationer och är effektivt mot finnar. 

CERAMIDER 

Utgör 50 procent av hudens viktiga lipider (fetter). I kosmetika hjälper ceramider till att binda fukt och stärka huden.

ELASTIN 

Protein som tillsammans med kollagen bildar ett nätverk av fibrer som ger huden spänst och elasticitet. Elastin i kosmetika har dock för stora molekyler för att ta sig in i huden och ha någon effekt. 

FIBROBLASTER 

Celler i huden som ansvarar för att producera kollagen och elastin: de proteiner som håller huden mjuk och elastisk. Åldrandet samt för mycket sol och fria radikaler försämrar fibroblasternas kollagen- och elastinproduktion. Huden blir därför tunnare, slappare och rynkigare. 

FRIA RADIKALER 

Bryter ned DNA, celler, proteiner (som kollagen) och andra skyddande ämnen i huden och får huden att åldras i förtid (så kallad oxidativ stress). Sol, rök och irriterande kemikalier som alkohol, är de största källorna till fria radikaler och oxidativ stress. Fria radikaler finns i mindre mängd hos alla människor men först när huden utsätts för de höga mängderna startar en kedjereaktion som gör att hyn åldras snabbare än normalt. 

Läs Mer om Fria Radikaler Här >>

GLYCERIN 

Kallas även glycerol och är fett som bland annat framställs från vegetabiliska källor som kokos och oliver, och som biprodukt av tvåltillverkning. Extremt populär grundsten i all sorts hudvård i och med att den drar till sig fukt från hudens omgivningar och även binder det till huden. 

GLYKANER 

Molekyler i huden som attraherar och binder vatten. Hyaluronsyra är den viktigaste. Om proteinerna kollagen och elastin är stommen i hudens struktur, så är glykaner isoleringen som bäddar in stommen och fyller ut strukturen. 

HYALURONSYRA 

Fuktbindare som finns naturligt i huden. Utvanns förr ur tuppkammar och finns även i bär men framställs idag nästan bara på syntetisk väg för användning i kosmetika. Populärt antiage-vård för sin förmåga att svälla upp tusen gånger sin egen vikt när det kommer i kontakt med fukt i huden, vilket gör att linjer och torrhetsrynkor kan se mindre ut.

KERATINOCYTER 

Hudceller som vandrar upp genom hudens lager; för att sedan dö när de når ytan och då bilda det yttre hudlager, alltså det hudlager som vi kan se och ta på. Har som största uppgift att skydda kroppen från yttre faktorer som UV-strålar, bakterier och kemikalier. 

KOLLAGEN 

Protein som tillsammans med elastin bildar det täta rutnät av fibrer som håller huden spänstig och elastisk. Kollagen i kosmetika har för stora molekyler för att ta sig in i huden, men är en bra fuktbindare. Dyker ofta upp i antiage-produkter eftersom den som fuktbindare på hudytan kan  ge intryck av fylligare hud och färre rynkor. 

KOLESTEROL 

Fettet som utgör 25 procent av hudens viktiga lipider. I kosmetika är kolesterol en mjukgörare som hjälper till att binda fukt och stärka den skyddande hudbarriären. 

LIPIDER 

Samlingsnamn för fetter. Huden består av naturliga lipider som mjukgör, ser till att den inte tappar fukt och stärker hudbarriären från yttre påfrestningar. Lipider finns också naturligt i vegetabiliska oljor, och känns därför lätt igen av huden när oljor från till exempel oliv eller jojoba tillsätts i kosmetika. 

MICA 

Finmalet pigment från naturlig mineral som till exempel glimmer i smink eller krämer. Är färglöst men har ett pärlemorliknande skimmer, och används i kosmetika för att ge huden lyster. Populärt i Anti-Ageprodukter eftersom skimmret reflekterar ljus så att linjer och skuggor framträder mindre.

NIACINAMIDE

Även känt som Niacin eller Vitamin b3. Är en antioxidant men har också visat sig kunna förbättra hudens textur genom att förbättra hudens naturliga fuktbindare, stimulera microcirkulationen, dämpa inflammation samt reducera missfärgningar som röda märken och finnar.

PEPTIDER 

Proteiner som finns i kroppen och styr över olika system genom att kommunicera med celler. I kosmetika blir laboratorietillverkade peptider i olika former alltmer populärt, där matrixyl och hexapeptider är de mest populära just nu. De fungerar som budbärare, utsända med allt från information om hur hudens celler ska bete sig yngre, till paket med aktiva ingredienser som sägs reparera skadade celler. Hur peptiderna ska nå nertill hudens viktigaste celler så smidigt och aktivt som möjligt är en mer komplicerad fråga som det fortfarande forskas omkring. 

PHA

Förkortning för polyhydroxy-syra, där laktobionisk syra och glukonolakton är de vanligaste. Kan förklaras som en mildare variant av exfolierande AHA-syra, eftersom PHA har större molekyler än AHA och därför inte kan tränga lika snabbt och långt in i huden och irritera den. 

RETINOL 

Annat ord för A-vitamin. Sägs vara det enda ämne som vetensenskapligt bevisat kan reducera rynkor, men då är det ett derivat av A-vitamin, kallat tretinoin, man talar om. Tretinoin är så starkt att det bara finns tillgängligt på recept av din hudläkare. Retinol i kosmetika fungerar som en antioxidant och ska i rätta mängder kunna öka hudens produktion av kollagen och fuktbindare, vilket ger en friskare hud som ser yngre ut. 

Läs Mer om Retinol Här >>

STAMCELLER

Oprogrammerade celler med förmåga att bilda vilka celler som helst. Stamceller i huden som bildar keratinocyter, fibroblaster och en rad andra celler som stärker huden. I kosmetika används stamceller från exotiska plantor som schweiziska äpplen och edelweiss. En del menar att dessa på något sätt kan påverka hudens egna stamceller, till exempel genom att reparera de som skadats av fria radikaler, och skydda andra från att åldras. Det är ännu oklart exakt hur.  

 

Läs Mer om Aktiva Ingredienser Här >> 

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 3,7 av 5 baserat på 11 st omdömen

Magazine

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd? Äntligen sommar och solsken, se till att njut av den med gott samvete.

Meet The Heroes - Super Eye Serum från Verso Skincare

Meet The Heroes -  Är SethandSallys serie där vi tittar närmre på våra varumärkes Heroprodukter, Här möter vi Verso Skincare Super Eye Serum Vad är Super Eye Serum? Versos Super Eye Serum är ett uppstramande och mjukgörande ögonserum som innehåller Retinol 8 complex.

Pormaskar och Stora Porer

Varför får man Pormaskar och Stora Porer? Hur behandlar man dem? Vi reder ut alla frågetecken om varför du får och hur du behandlar pormaskar och förstorade porer.

Retinol - En Superingrediens

Anti-Aging som du inte sett det tidigare, kort sagt är Retinol ett annat namn för vitamin A.

Blått Ljus - Hur påverkar det Huden?

Vi tittar närmre på det blåa ljuset, HEV eller High Energy Visible Light som det kallas, hur huden påverkas av att ständigt utsättas från ljuset av våra skärmar.

Celluliter

  Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem? SethandSally Magazine hjälper dig att hitta en lösning.

Vuxenacne - Akne Tarda

För att göra det enkelt kan man dela in akne i två kategorier, tonårsakne och vuxenakne.

Sensitiviserad Hud

Hur vet man om man har känslig hud eller om den är Sensitiviserad Hud? Är det något man alltid har haft eller hur kommer det sig att huden blivit känsligare?  Vad är en känslig Hud?  Huden kan bli känslig av flera anledningar och när som helst i livet.

Perioral Dermatit

Vi tittar närmre på hudsjukdomen Perioral Dermatit som liknar Rosacea och drabbar främst kvinnor 15 till 45 år.

Stamceller

Stamceller – En ingrediens enligt vissa, en teknik säger andra - En tredje grupp vet inte riktigt vad det är, men det låter lite science fiction.

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

Kallar du det akne, finnar eller acne? För oss är det spelar det ingen roll men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du förebygger och tar hand om dem.

Antioxidanter

Antioxidanter beskrivs som det naturliga skyddet som skyddar oss mot förtidigt åldrande  Men vilken antioxidant är egentligen bäst? Antioxidanter skyddar huden från yttre skador, reducerar inflammationer och bygger upp kollagen – bland annat.

Påsar Under Ögonen

  Påsar under dina ögon är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk & trött ut.

Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra din hud känns som sandpapper! Vi djupdyker och förklarar hur man behandlar på bästa sätt.

Ansiktsserum

Vad är ett ansiktsserum? Vi får ofta frågan varför man ska använda serum, hur ofta och hur man använder det? Vi ska reda ut begreppen så att det blir lite enklare att förstå.

Hudvårdsingredienser-Ordlista

Innehållsförteckningarna på Hudvårdsprodukterna kan ibland vara svåra att tyda.

SPF Solskyddsfaktor

Vad betyder egentligen SPF och vad är skillnaden på de olika styrkorna? Vi reder ut skillnaderna och hur du skyddar dig bäst.

AHA-Syra | Vad är det & Hur används det i Hudvård

AHA-syra som är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid som ursprungligen utvanns ur sockret från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt.

Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika.

Vad är Fria Radikaler?

  Inom hudvård pratas det ofta om fria radikaler - Men vad är det egentligen och hur påverkar det huden? En fri radikal är enkelt förklarat molekyler som bryter ner och skadar kroppen inifrån - Därför börjar hudvård alltid inifrån.

Vad är Aktiva Ingredienser i Hudvårdsprodukter?

  Enkelt förklarat kan man säga att det är ett ämne tillsatt i en skönhetsprodukt som direkt kan påverka förändringar i huden.

Visa fler