FRI FRAKT | AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE |  4,9 I BETYG PÅ TRUSTPILOT 

SethandSally Magazine

Retinol - En Superingrediens

retinol

Anti-Aging som du inte sett det tidigare, kort sagt är Retinol ett annat namn för vitamin A. A-vitamin kommer i flera former som består av syra, alkohol, ester och aldehyd. De är alla A-vitamin, men har olika typer av kemiska bindningar. Samlingsnamnet för alla sorters A-vitaminer är retinoider. Starkast och mest effektiv i familjen är tretinoin (syran), följt av retinol, retinyl palmitat (ester) och retinal (aldehyd).


Retinol i Hudvårdsprodukter

Retinolet är en ingrediens som fungerar som en extremt effektiv cellkommunikationskomponent, dvs att den har förmågan att ansluta till en åldrad hudcell och få den att den fungerar som en frisk yngre hudcell. Retinol är väldigt effektiv då den kan penetrera det yttre skiktet av epidermis ( yttre skiktet av huden), detta på grund av dess extremt små molekyler. Då cellerna i epidermis är mestadels består av död vävnad.

Retinol fungerar också som en antioxidant, som avbryter skador på fria radikaler som orsakar rynkor och fina linjer.
Fortsatt användning av Retinolprodukter har visat sig öka kollagenproduktionen, vilket bidrar till hudelasticitet. Med fortsatt användning tittar du på en fastare hud.

Hur fungerar Retinolerna?

Retinol är ett aktivt ämne i hudvårdsprodukter. Till skillnad från vad många tror gör retinoider huden tjockare. Även om retinoiderna förtunnar stratum corneum(hudytan), gör de epidermis och dermis tjockare. Resultatet är en fylligare hud med yngre utseende. 

Produkter som innehåller retinol, en ren form av A-vitamin bidrar till att motverka och reducera fina linjer och rynkor. Retinol har bevisad effekt på pigmentfläckar, fina linjer och rynkor och förbättrar hudens struktur, ton, färg och fuktnivå. Retinolet exfolierar också huden, stimulerar kollagenproduktionen och förbättrar hudens utseende. Två viktiga parametrar för alla som använder retinol är hudens känslighet och produktens fräschhet, eftersom retinol retar huden och är kemiskt instabilt. 

Vilken effekt retinolet har på huden bestäms av dess koncentration och hur produkten är förpackad.
Man bör helst välja en ny produkt (tillverkad för mindre än 12 månader sedan - detta garanterar vi på SethandSally), som förvarats svalt och i en miljö med låg syrehalt (t.ex. olja i serumformat snarare än en creme). Behållaren ska ha en robust konstruktion och ge naturligt UV-skydd, egenskaper som exempelvis finns hos brunt glas och aluminiumtuber. Den yttre förpackningen/ kartongen ska helt stänga ute ljus.

Vilken retinolstyrka är den bästa? 
Hur mycket retinol huden behöver beror på din hudtyp, vilka hudproblem som ska åtgärdas och hudens tålighet för denna unika och mycket gynnsamma ingrediens. 

Behandling med låg retinolstyrka? 

Tro inte att behandlingar med låg retinolstyrka inte har effekt - det har de! Forskning som publicerats i "Journal of Investigative Dermatology" (2009) visar att retinol med så låg koncentration som 0,01 % har mycket god effekt på hudens allmänna kondition och utseende. Och kom också ihåg att den här forskningen inte tar hänsyn till ytterligare fördelar som kan uppnås genom att kombinera retinol med andra kraftfulla antioxidanter som reparerar huden, t.ex. C-vitamin. Forskning visar också att små mängder retinol i kombination med andra antioxidanter hjälper till att skydda huden mot UV-skador när SPF med bredspektrumskydd inkluderas i produkten. 

När använder man medelstarka/starka retinolprodukter?

Vid envisa hudproblem som mörka pigmentfläckar, slapp hud, djupa rynkor och/eller röda fläckar som inte försvinner efter akneutslag, kan det vara dags att överväga retinol med medelstyrka. 
Retinolbehandlingar i dessa styrkor ger ännu bättre resultat i kombination med andra gynnsamma ämnen, som nämnts tidigare. Om huden tål detta och du upplever att förbättringarna stannat upp är det dags att överväga en högre styrka

Anti Aging

Retinol är mestadels känt för att det är kraftigt anti-aging, regelbunden användning av Retinol förbättrar hudens struktur och minskar mörka fläckar genom att påskynda hudcellsomsättningen som saktar ner när vi åldras. Som nämnts ovan är de mest kraftfulla effekterna av retinol vad det gör för vårt kollagen, byggnadsblocken i huden.
Det första steget är att använda ett serum eller en fuktkräm packad med retinol efter rengöring.

Detta kommer att börja leverera hudförbättrande fördelar med Retinol medan din hud är mer öppen för att absorbera potenta ingredienser. Därefter hjälper retinoiderna till att stimulera produktionen av nytt kollagen. 
Det här gör kollagen till en så kraftfull ingrediens i anti-agingprodukter. 

Akne & minskade Porer

Tillsammans med Retinols beprövade anti-aging fördelar, hjälper det också med att rensa upp och förebygga akne. Retinol bryts ner i retinsyra när det absorberas i huden, och vissa forskare säger att den fungerar identiskt med receptbelagda versioner av retinol, till exempel Retin-A.
Retinol utan recept levereras i hudvårdsprodukter på ett sätt som tolereras mer av huden, vilket leder till mindre irritation och biverkningar. När det appliceras på huden fungerar retinol genast för att minimera porer och förhindra uppbyggnad av döda hudceller som täpper till porerna. Eftersom retinol fungerar som en budbärare till celler, och sparkar det några lata, tröga celler till handling, vilket förbättrar porfunktionen. Med andra ord är det elasticiteten vid porerna som förbättras och ger uttrycket av mindre porer. Det är därför som många människor märker en minskning till storleken på sina porer när de använder Retinol.

 

Gör Retinol Huden känsligare?

Retinol som ämne är känsligt för solljus och ska därför appliceras på kvällen före sänggående, men retinoidbaserade produkter ska inte göra huden känsligare för UV-strålning än vad den är efter exfoliering , med en peeling

 

Vilka effekter har Retinol på huden?

A-vitamin har många kända positiva effekter på huden. Det är en så kallad cellkommunicerande ingrediens, vilket betyder att den kan ansluta sig till en åldrad hudcell och få den att bete sig som en ung frisk, hudcell igen.
Fungerar som en kraftfull antioxidant  och motverkar bildandet av fria radikaler, vilket är en molekyl som bryter ner kroppen och huden inifrån. Fria radikaler bildas bland annat vid stress, dålig kost och rökning.
Retinolet stimulerar och reparerar hudens kollagen- och elastinproduktion.
Minskar bakteriebildningen i huden och är därför en effektiv behandling mot acne.
Reducerar pigmenteringar orsakade av solskador genom att öka cellförnyelsen.
Hämmar talgproduktionen 

Vissa kan vara är överkänsliga mot retinol, bland annat de med mycket torr hud, eksem eller Rosacea. Gravida och ammande kvinnor avråds ofta från att använda produkter innehållande retinol. 


Att börja med Retinolprodukter

Eftersom det är högaktivt och börjar fungera direkt och kommunicerar med cellerna, kan vissa människor uppleva liten rodnad först. Här är några tips som du måste tänka på innan du börjar använda det:

Retinoider kan göra att huden blir torrare, rödare och i vissa fall även flagar. Därför rekommenderar vi alltid att introducera retinolprodukter under en period av fem veckor för att bygga upp hudens tolerans. Under de första två veckorna appliceras retinoiden var tredje kväll. Om huden inte visar några tecken på irritation, applicera varannan kväll under de efterföljande två veckorna. Om huden inte blir torr, röd eller flagar kan produkten nu appliceras varje kväll. 

Retinoler gör din hud känsligare mot solen, så se till att du har din SPF när du använder dem.

Är du nyfiken på retinolprodukter? Gör vårt kostnadsfria Hudtest.

Skin-Test


Medik8 - Retinoler för alla hudtyper 

Förutom att utveckla högpresterande retinolprodukter har Medik8 också nyligen presenterat ett verkligt genombrott inom anti-age, framsteg som gjorts för att minimera hudirritation, många kunder upplever  att retinol irriterar och ger klåda, hudrodnad eller torr hud. Och eftersom retinol oundvikligen är instabilt i solljus rekommenderar många välrenommerade hudvårdsföretag att retinol endast används under natten. Efter 8 års produktutveckling har Medik8 lyckats ta fram en lösning på dessa problem genom att optimera en ny retinoidmolekyl som kallas retinylretinoat. 
Retinylretinoat är en hybridsammansättning av A-vitamin som tagits fram genom att sammanfoga retinol och retinsyra. Genom att kombinera dessa praktiskt taget identiska aktiva ämnen till en ny hybridmolekyl har man fått fram retinylretinoat som har hög högre kliniskt bevisad effekt än retinolutan någon irritation och kan appliceras både på morgonen och kvällen. 

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4,8 av 5 baserat på 41 st omdömen

Magazine

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd? Äntligen sommar och solsken, se till att njut av den med gott samvete.

Meet The Heroes - Super Eye Serum från Verso Skincare

Meet The Heroes -  Är SethandSallys serie där vi tittar närmre på våra varumärkes Heroprodukter, Här möter vi Verso Skincare Super Eye Serum Vad är Super Eye Serum? Versos Super Eye Serum är ett uppstramande och mjukgörande ögonserum som innehåller Retinol 8 complex.

Pormaskar och Stora Porer

Varför får man Pormaskar och Stora Porer? Hur behandlar man dem? Vi reder ut alla frågetecken om varför du får och hur du behandlar pormaskar och förstorade porer.

Retinol - En Superingrediens

Anti-Aging som du inte sett det tidigare, kort sagt är Retinol ett annat namn för vitamin A.

Blått Ljus - Hur påverkar det Huden?

Vi tittar närmre på det blåa ljuset, HEV eller High Energy Visible Light som det kallas, hur huden påverkas av att ständigt utsättas från ljuset av våra skärmar.

Celluliter

  Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem? SethandSally Magazine hjälper dig att hitta en lösning.

Vuxenacne - Akne Tarda

För att göra det enkelt kan man dela in akne i två kategorier, tonårsakne och vuxenakne.

Sensitiviserad Hud

Hur vet man om man har känslig hud eller om den är Sensitiviserad Hud? Är det något man alltid har haft eller hur kommer det sig att huden blivit känsligare?  Vad är en känslig Hud?  Huden kan bli känslig av flera anledningar och när som helst i livet.

Perioral Dermatit

Vi tittar närmre på hudsjukdomen Perioral Dermatit som liknar Rosacea och drabbar främst kvinnor 15 till 45 år.

Stamceller

Stamceller – En ingrediens enligt vissa, en teknik säger andra - En tredje grupp vet inte riktigt vad det är, men det låter lite science fiction.

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

Kallar du det akne, finnar eller acne? För oss är det spelar det ingen roll men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du förebygger och tar hand om dem.

Antioxidanter

Antioxidanter beskrivs som det naturliga skyddet som skyddar oss mot förtidigt åldrande  Men vilken antioxidant är egentligen bäst? Antioxidanter skyddar huden från yttre skador, reducerar inflammationer och bygger upp kollagen – bland annat.

Påsar Under Ögonen

  Påsar under dina ögon är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk & trött ut.

Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra din hud känns som sandpapper! Vi djupdyker och förklarar hur man behandlar på bästa sätt.

Ansiktsserum

Vad är ett ansiktsserum? Vi får ofta frågan varför man ska använda serum, hur ofta och hur man använder det? Vi ska reda ut begreppen så att det blir lite enklare att förstå.

Hudvårdsingredienser-Ordlista

Innehållsförteckningarna på Hudvårdsprodukterna kan ibland vara svåra att tyda.

SPF Solskyddsfaktor

Vad betyder egentligen SPF och vad är skillnaden på de olika styrkorna? Vi reder ut skillnaderna och hur du skyddar dig bäst.

AHA-Syra | Vad är det & Hur används det i Hudvård

AHA-syra som är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid som ursprungligen utvanns ur sockret från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt.

Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika.

Vad är Fria Radikaler?

  Inom hudvård pratas det ofta om fria radikaler - Men vad är det egentligen och hur påverkar det huden? En fri radikal är enkelt förklarat molekyler som bryter ner och skadar kroppen inifrån - Därför börjar hudvård alltid inifrån.

Vad är Aktiva Ingredienser i Hudvårdsprodukter?

  Enkelt förklarat kan man säga att det är ett ämne tillsatt i en skönhetsprodukt som direkt kan påverka förändringar i huden.

Visa fler