FRI FRAKT | AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE |  4,9 I BETYG PÅ TRUSTPILOT 

SethandSally Magazine

Sensitiviserad Hud

ansikte-lätt-röd-känslig

Hur vet man om man har känslig hud eller om den är Sensitiviserad Hud? Är det något man alltid har haft eller hur kommer det sig att huden blivit känsligare? 

Vad är en känslig Hud? 

Huden kan bli känslig av flera anledningar och när som helst i livet. Det kan drabba både spädbarn och äldre människor. Det är ofta medfött och förekommer främst hos personer som är ljusa i huden. De flesta kvinnor, så mycket som upp till 90% upplever sin hud som känslig. Detta kan leda till en del missförstånd och framför allt att man använder fel produkter. En Känslig hud har fina porer, lätt för sig att bli röd och reagerar på förändringar såsom t ex: 

- Stress 
- Värme 
- Beröring
- Sjukdom
 

Personer med känslig hud ska vara extra försiktigt i solen och bör behandla sin hud med produkter som innehåller lugnande ingredienser. Personer med känslig hud kan ofta känna att det blir värre när man dricker alkohol, äter stark mat eller stressar. Liknande som för de som utvecklar Rosacea

Vad är Skillnaden mellan känslig och Sensitiviserad Hud?

Skillnaden mellan en känslig hud och en Sensitiviserad Hud är att den känsliga huden är medfödd och Sensitiviserad Hud utvecklas av yttre faktorer. De genetiska faktorerna spelar ingen större roll, utan känsligheten orsakas av omgivande miljöfaktorer, livsstil och vissa fysiologiska faktorer. Luftföroreningar, stress, hormonell obalans, kosmetikaallergi, alkohol, dålig diet och överdriven exfoliering är vanliga exempel på vad som kan orsaka sensitivisering. Du kan alltså vara fet i huden men ändå känslig. Detta gör det lite problematiskt när man ska välja produkter och viktigt är att man väljer i första hand produkter som passar den känsliga huden för att inte förvärra.

Vad orsakar en Sensitiviserad Hud?

Den snabbast växande orsaken bakom uppkomsten av sensitivisering är de påfrestningar som miljön runt omkring utsätter huden för. Det rör sig bl.a. om solen, extrema temperaturer och luftföroreningar.

Solen
Solens UV-strålar leder till att huden torkar ut, den naturliga barriärfunktionen blir nedsatt och huden blir därmed lättare sensitiviserad.

Fortfarande är många inte införstådda med de biverkningar som upprepad och långvarig solexponering kan ge. Visste du t ex att även kort vistelse i solen kan framkalla känslighet, att det kan räcka med korta stunder där du inte ens hunnit bli rosa?
Att solens UV-ljusstrålar påskyndar hudåldrande och utveckling av hudcancer råder det heller inget tvivel om. Sommaraktiviteter som att simma i klorerade bassänger eller i salt havsvatten kan också sensitivisera huden. 
 
Luftföroreningar
I genomsnitt utsätts vår hud för ca 6 miljoner kemikalier och omkring 2.800 av dem har irritativa och/eller allergiframkallande egenskaper. Vi utsätts exempelvis ständigt för kväveoxider från bilavgaser och industrin, för flyktiga organiska ämnen från avfallsprodukter m.m. Alla dessa föroreningar bidrar till att allt fler människor drabbas av sensitiviserad hud. 
 
Kyla och låg luftfuktighet

Kyla och låg luftfuktighet kan rubba balansen mellan de olika lipider (fetter) som är naturligt förekommande i huden och som har till uppgift att skydda den. Detta fenomen leder lätt till torr hud och känslighet. Detsamma drabbar huden vid uppvärmning av inomhusluft - varm, torr luft fungerar som en jättelik svamp som suger åt sig all fukt den kommer åt.

Åldrande
Forskare har kommit fram till att det med åren blir en klar brist på vissa viktiga lipider i hudens yttersta, skyddande hornlager. När vi når 40-årsåldern har de flesta en torr, fuktfattig hud. Utan de skyddande lipiderna lämnas huden tämligen försvarslös mot yttre påfrestningar och riskerna för att den reagerar mot miljöpåfrestningar ökar klart.

Ingredienser 
Några av de ingredienser som visats kunna göra huden känslig är bland annat parfymämnen, vissa färgämnen och lanolin (ullalkohol, ullfett). För någon som redan har känslig eller sensitiviserad hud skall fokus ligga på att reparera den naturliga barriärfunktionen – annars kan också milda och snälla ingredienser börja ställa till problem. Vänd dig till din hudterapeut för att få professionell hjälp.

Vi moderna människor 
Många dietister menar, att de flesta inte får i sig tillräckligt med vitala, hudvänliga essentiella fettsyror (EFS) och fettlösliga vitaminer.

Brist på EFS kan leda till hudbesvär såsom klåda, torrhet, fjällning och tunn hud genom att man får en obalans i de s.k. prostaglandinerna (ämnen som fungerar som kroppens kemiska budbärare och som kontrollerar bland annat inflammation). Bristen på det man populärt kallar goda fetter i den moderna maten tror man också kan vara en bidragande orsak till att allt fler drabbas av eksem, psoriasis och mjäll.

Ett annat exempel på hur vårt näringsintag påverkar vår hud är vid brist på zink, ett mineral som spelar en viktig roll för sårläkning och för fettsyrornas metabolism.

I sammanhanget den moderna livsstilen kan även nämnas att ett överdrivet intag av alkohol eller av vissa läkemedel också kan bidra till sensitiviserad hud.

Sist, men inte minst är rökning också en faktor med skadliga och uttorkande effekter på huden. Rökning har visat sig hämma kroppens förmåga att förse huden med syre och näringsämnen. Blodflödet minskar och man kan säga att rökning kväver huden inifrån.

Överdriven rengöring 
Överdrivet badande eller duschande leder ofta till att huden förlorar för mycket lipider, särskilt om man skrubbar huden intensivt eller använder vanliga tvålar. Tvålar är oftast inte särskilt skonsamma mot huden och hudens yttersta skyddslager skadas lätt. Personer som tvättar händerna ofta, t.ex. de som arbetar inom vården, skadar lätt huden.

Skadad hud överanstränger hudens immunförsvar, gör huden känslig och uttorkad - kort och gott: det blir svårt att bibehålla en jämn, mjuk struktur.

Vad ska jag tänka på? 

- Använd produkter som är anpassade för din hudtyp och ditt eventuella hudtillstånd. 

- Skydda huden mot UV-strålar året om. 

- Känslig hud, hudtyp eller hudtillstånd, ska inte förväxlas med allergisk reaktion även om det ofta kan gå hand i hand, men en större uppmärksamhet mot användandet av kosmetiska produkter bör bejakas. Less is more är det som gäller! Tvätta med en mild rengöring och använd en mild, lugnande återfuktare

- Försök stressa mindre.

- Drick tillräckligt mycket vatten.

- Ät mycket frukt och grönt, smörj huden inifrån.

Att Välja Produkter för en Sensitiviserad Hud

Välj milda produkter utan doft- och färgämnen, gärna med ett ph-värde så nära hudens som möjligt.

Hudvårdsrutin & Produkter för Känslig/Sensitiviserad Hud

Då hudtillståndet för Känslig och Sensiviserad hud är lika kan man använda föjande rutin för båda:

Rengöring:

Börja alltid med rena händer: Du vill inte föra in mer smuts och bakterier i ansiktet.

Använd ljummet vatten: Vattentemperaturen är viktigt, men inte av den anledningen du tror. För varmt vatten kan irritera en känslig hud och torka ut huden. Kallt vatten gör tvätten mindre effektiv då smutsen har svårare att släppa vid kyligare vatten.

En del rengöringar bör appliceras på torrt ansikte, medan andra fungerar bäst på ett redan fuktat ansikte. Detta står på din aktuella produkt hemma. Applicera en ärtas storlek (gel,mjölk) alt ett halvt pump (mousse/skum) i handen för att därefter applicera i ditt ansikte. Massera huden i cirkulära rörelser och var extra noggrann runt hårfäste, käklinje och näsvingar. Har du ökad talgproduktion, kan du massera extra på dessa områden. Glöm inte att även rengöra hals och dekolletage.

Använder du makeup är det bra att använda en oljelöslig rengöring som första steg. Den smälter sminket och hjälper också till viss del att lösa upp talg, eftersom fett löser fett. 

Låt rengöringen ta tid! Blaska inte av ansiktet fort för att komma vidare, utan var noggrann här. Se detta som en viktig del för att din övriga hudvård ska komma ner i ordentligt huden där den gör skillnad. 

Skölj ansiktet och avlägsna överflödig produkt och vatten med en mjuk handduk eller mjuka tvättlappar. Undvik Grova tyger och handdukar som endast skapar irritation på huden. Klappa huden så gott som torr, för att sedan fortsätta med din hudvårdsrutin.

Serum: 

Leta efter antioxidanter som grönt te-extrakt, resveratrol, ferulsyra. Dessa ingredienser bekämpa fria radikaler, öka effektiviteten av solskyddsmedel på dagen, och främja cellulär reparation och läkning av natten.

Ett varningens ord: Eftersom serum är superpotenta, är mer inte alltid bättre. Var försiktig. Kraftfulla ingredienser kan irritera känslig hud. 

Det finns ingen enskild "bästa" serum, så väljer baserat på din hudtyp och problem. Har du en jättekänlig hud med Rosaceasymptom så bör man vara väldigt försiktig och endast använda anpassade serum som är anpassade att lugna och reparera. 

Creme Dag & Natt:

Använd lågallergen och parfymfri fuktkräm. Naturligt är inte alltid snällast mot huden. Här gäller det att prova sig fram vilken typ av produkt som just din hud accepterar bäst. Du bör exempelvis undvika produkter som stark tvål, toner med alkohol & parfym. Stark syrapeeling samt att använda för mycket produkter på en gång. Vissa aktiva ingredienser fungerar att använda med viss försiktighet.  Du känner bäst vad din hud klarar. 

Att Tänka på om du byter Hudvårdsmärke

När du bestämt dig för att byta hudvårdsmärke är det viktigt att du har tålamod och vänjer in huden. Det kan ta upp 8 veckor för huden att vänja sig. Först kan man uppleva att huden försämras, man kan känna att huden blir torr, man kan även få finnar och plitor. Detta är helt normalt och är en del av utrensningsprocessen. Viktigt är bara att du inte får uppleva obehag av något slag. Kontakta direkt då din hudterapeut. Under en tre veckorsperiod kan du vänja in huden på följande sätt. Vecka 1 - Vänta upp till tre dagar efter din första applicering. därefter varannan dag en gång om dagen. Vecka 2 - kan du börja använda produkterna varannan dag men då både morgon och kväll. Vecka 3 Kan du börja använda produkterna både morgon & kväll. Självklart kan det se olika ut beroende på märke. Kontakta oss om du känner dig osäker på hur du ska använda dina produkter.

 

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4,5 av 5 baserat på 15 st omdömen

Magazine

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd? Äntligen sommar och solsken, se till att njut av den med gott samvete.

Meet The Heroes - Super Eye Serum från Verso Skincare

Meet The Heroes -  Är SethandSallys serie där vi tittar närmre på våra varumärkes Heroprodukter, Här möter vi Verso Skincare Super Eye Serum Vad är Super Eye Serum? Versos Super Eye Serum är ett uppstramande och mjukgörande ögonserum som innehåller Retinol 8 complex.

Pormaskar och Stora Porer

Varför får man Pormaskar och Stora Porer? Hur behandlar man dem? Vi reder ut alla frågetecken om varför du får och hur du behandlar pormaskar och förstorade porer.

Retinol - En Superingrediens

Anti-Aging som du inte sett det tidigare, kort sagt är Retinol ett annat namn för vitamin A.

Blått Ljus - Hur påverkar det Huden?

Vi tittar närmre på det blåa ljuset, HEV eller High Energy Visible Light som det kallas, hur huden påverkas av att ständigt utsättas från ljuset av våra skärmar.

Celluliter

  Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem? SethandSally Magazine hjälper dig att hitta en lösning.

Vuxenacne - Akne Tarda

För att göra det enkelt kan man dela in akne i två kategorier, tonårsakne och vuxenakne.

Sensitiviserad Hud

Hur vet man om man har känslig hud eller om den är Sensitiviserad Hud? Är det något man alltid har haft eller hur kommer det sig att huden blivit känsligare?  Vad är en känslig Hud?  Huden kan bli känslig av flera anledningar och när som helst i livet.

Perioral Dermatit

Vi tittar närmre på hudsjukdomen Perioral Dermatit som liknar Rosacea och drabbar främst kvinnor 15 till 45 år.

Stamceller

Stamceller – En ingrediens enligt vissa, en teknik säger andra - En tredje grupp vet inte riktigt vad det är, men det låter lite science fiction.

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

Kallar du det akne, finnar eller acne? För oss är det spelar det ingen roll men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du förebygger och tar hand om dem.

Antioxidanter

Antioxidanter beskrivs som det naturliga skyddet som skyddar oss mot förtidigt åldrande  Men vilken antioxidant är egentligen bäst? Antioxidanter skyddar huden från yttre skador, reducerar inflammationer och bygger upp kollagen – bland annat.

Påsar Under Ögonen

  Påsar under dina ögon är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk & trött ut.

Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra din hud känns som sandpapper! Vi djupdyker och förklarar hur man behandlar på bästa sätt.

Ansiktsserum

Vad är ett ansiktsserum? Vi får ofta frågan varför man ska använda serum, hur ofta och hur man använder det? Vi ska reda ut begreppen så att det blir lite enklare att förstå.

Hudvårdsingredienser-Ordlista

Innehållsförteckningarna på Hudvårdsprodukterna kan ibland vara svåra att tyda.

SPF Solskyddsfaktor

Vad betyder egentligen SPF och vad är skillnaden på de olika styrkorna? Vi reder ut skillnaderna och hur du skyddar dig bäst.

AHA-Syra | Vad är det & Hur används det i Hudvård

AHA-syra som är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid som ursprungligen utvanns ur sockret från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt.

Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika.

Vad är Fria Radikaler?

  Inom hudvård pratas det ofta om fria radikaler - Men vad är det egentligen och hur påverkar det huden? En fri radikal är enkelt förklarat molekyler som bryter ner och skadar kroppen inifrån - Därför börjar hudvård alltid inifrån.

Vad är Aktiva Ingredienser i Hudvårdsprodukter?

  Enkelt förklarat kan man säga att det är ett ämne tillsatt i en skönhetsprodukt som direkt kan påverka förändringar i huden.

Visa fler