Stamceller – En ingrediens enligt vissa, en teknik säger andra - En tredje grupp vet inte riktigt vad det är, men det låter lite science fiction.
Det finns två sorters mänskliga stamceller: embryoniska stamceller och vuxna stamceller. Forskningen på de embryoniska cellerna är strikt medicinsk och har potential att kunna bota många sjukdomar. Samtidigt är den kontroversiell eftersom de embryoniska stamcellerna tas från 4-5 dagar gamla foster och fostren dör i processen. Det väcker förstås svåra etiska frågor.
Detta är inte så aktuellt inom hudvård. Det är främst stamceller från plantor som undersöks, analyseras, odlas och används, för att hitta det bästa sättet för dem att påverka våra celler i huden.
Växtstamceller är inget sällsynt eller magiskt; vi hittar dem överallt i naturen. De bildas närhelst en växt växer. Eller snarare: precis exakt när en växt börjar växa. Stamceller är början på en cell som sedan kan utvecklas och bli andra celler, till exempel bladceller eller rotceller på växten. När en växt skadas, som när någon klipper av stjälken, börjar växten genast reparera skadan. Alla som någon gång har satt blomskott i vatten vet att det först växer ett slags substans ut ur snittet, substansen blir till trådar som i sin tur blir rejäla rötter. Substansen utgörs av stamceller. Och det som händer varje dag hos folk med gröna fingrar händer också varje dag i skönhetsföretagens laboratorier.
Vad är då stamceller?
– Ospecifika biologiska celler som kan utvecklas till specifika celler (till exempel hudceller hos manniskor eller rotceller hos växter). – Stamceller kan dela sig, och då skapa fler stamceller.
– Hos däggdjur finns det två typer stamceller: embryoniska stamceller och vuxna stamceller. Vuxna stamceller finns i huden. Forskning visar att växtstamceller kan påverka hudens stamceller.
Stamceller innehåller två nyckelkomponenter: tillväxtfaktorer, som spelar en roll vid celldelning, tillväxt av nya celler, och produktionen av kollagen och elastin; och proteiner som reglerar stam-celldelning. När den appliceras på huden, så gör dessa två komponenter att rynkor minskar och bromsar utvecklingen av nya linjer.
Det råder delade meningar från experterna: Vissa menar att växtcellers stamceller, de som härleds från äpplen, meloner, och ris, kan inte stimulera stamceller i huden hos människa; Men, eftersom de härrör från växter har de sannolikt antioxidativa egenskaper. Det är ju bra, men det är inte värt den extra kostnaden som ofta åtföljer för produkter som innehåller växtstamceller.
Det finns också vissa som hävdar att eftersom en växts stamceller tillåter en växt att reparera sig själv eller för att överleva i hårda klimat, så kan dessa fördelar föras vidare till människohud. Men hur en växt fungerar i naturen är helt orelaterad till hur mänsklig hud fungerar, och dessa påståenden är helt utan belägg.