FRI FRAKT | AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE |  4,9 I BETYG PÅ TRUSTPILOT 

SethandSally Magazine

Stamceller

stamceller

Stamceller – En ingrediens enligt vissa, en teknik säger andra - En tredje grupp vet inte riktigt vad det är, men det låter lite science fiction.

Det finns två sorters mänskliga stamceller: embryoniska stamceller och vuxna stamceller. Forskningen på de embryoniska cellerna är strikt medicinsk och har potential att kunna bota många sjukdomar. Samtidigt är den kontroversiell eftersom de embryoniska stamcellerna tas från 4-5 dagar gamla foster och fostren dör i processen. Det väcker förstås svåra etiska frågor.

Detta är inte så aktuellt inom hudvård. Det är främst stamceller från plantor som undersöks, analyseras, odlas och används, för att hitta det bästa sättet för dem att påverka våra celler i huden. 


Växtstamceller är inget sällsynt eller magiskt; vi hittar dem överallt i naturen. De bildas närhelst en växt växer. Eller snarare: precis exakt när en växt börjar växa. Stamceller är början på en cell som sedan kan utvecklas och bli andra celler, till exempel bladceller eller rotceller på växten. När en växt skadas, som när någon klipper av stjälken, börjar växten genast reparera skadan. Alla som någon gång har satt blomskott i vatten vet att det först växer ett slags substans ut ur snittet, substansen blir till trådar som i sin tur blir rejäla rötter. Substansen utgörs av stamceller. Och det som händer varje dag hos folk med gröna fingrar händer också varje dag i skönhetsföretagens laboratorier.


Vad är då stamceller?

– Ospecifika biologiska celler som kan utvecklas till specifika celler (till exempel hudceller hos manniskor eller rotceller hos växter). – Stamceller kan dela sig, och då skapa fler stamceller.

– Hos däggdjur finns det två typer stamceller: embryoniska stamceller och vuxna stamceller. Vuxna stamceller finns i huden. Forskning visar att växtstamceller kan påverka hudens stamceller.
Stamceller innehåller två nyckelkomponenter: tillväxtfaktorer, som spelar en roll vid celldelning, tillväxt av nya celler, och produktionen av kollagen och elastin; och proteiner som reglerar stam-celldelning. När den appliceras på huden, så gör dessa två komponenter att rynkor minskar och bromsar utvecklingen av nya linjer.
Det råder delade meningar från experterna: Vissa menar att växtcellers stamceller, de som härleds från äpplen, meloner, och ris, kan inte stimulera stamceller i huden hos människa; Men, eftersom de härrör från växter har de sannolikt antioxidativa egenskaper. Det är ju bra, men det är inte värt den extra kostnaden som ofta åtföljer för produkter som innehåller växtstamceller. 

Det finns också vissa som hävdar att eftersom en växts stamceller tillåter en växt att reparera sig själv eller för att överleva i hårda klimat, så kan dessa fördelar föras vidare till människohud. Men hur en växt fungerar i naturen är helt orelaterad till hur mänsklig hud fungerar, och dessa påståenden är helt utan belägg. 

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 2,4 av 5 baserat på 5 st omdömen

Magazine

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd? Äntligen sommar och solsken, se till att njut av den med gott samvete.

Meet The Heroes - Super Eye Serum från Verso Skincare

Meet The Heroes -  Är SethandSallys serie där vi tittar närmre på våra varumärkes Heroprodukter, Här möter vi Verso Skincare Super Eye Serum Vad är Super Eye Serum? Versos Super Eye Serum är ett uppstramande och mjukgörande ögonserum som innehåller Retinol 8 complex.

Pormaskar och Stora Porer

Varför får man Pormaskar och Stora Porer? Hur behandlar man dem? Vi reder ut alla frågetecken om varför du får och hur du behandlar pormaskar och förstorade porer.

Retinol - En Superingrediens

Anti-Aging som du inte sett det tidigare, kort sagt är Retinol ett annat namn för vitamin A.

Blått Ljus - Hur påverkar det Huden?

Vi tittar närmre på det blåa ljuset, HEV eller High Energy Visible Light som det kallas, hur huden påverkas av att ständigt utsättas från ljuset av våra skärmar.

Celluliter

  Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem? SethandSally Magazine hjälper dig att hitta en lösning.

Vuxenacne - Akne Tarda

För att göra det enkelt kan man dela in akne i två kategorier, tonårsakne och vuxenakne.

Sensitiviserad Hud

Hur vet man om man har känslig hud eller om den är Sensitiviserad Hud? Är det något man alltid har haft eller hur kommer det sig att huden blivit känsligare?  Vad är en känslig Hud?  Huden kan bli känslig av flera anledningar och när som helst i livet.

Perioral Dermatit

Vi tittar närmre på hudsjukdomen Perioral Dermatit som liknar Rosacea och drabbar främst kvinnor 15 till 45 år.

Stamceller

Stamceller – En ingrediens enligt vissa, en teknik säger andra - En tredje grupp vet inte riktigt vad det är, men det låter lite science fiction.

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

Kallar du det akne, finnar eller acne? För oss är det spelar det ingen roll men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du förebygger och tar hand om dem.

Antioxidanter

Antioxidanter beskrivs som det naturliga skyddet som skyddar oss mot förtidigt åldrande  Men vilken antioxidant är egentligen bäst? Antioxidanter skyddar huden från yttre skador, reducerar inflammationer och bygger upp kollagen – bland annat.

Påsar Under Ögonen

  Påsar under dina ögon är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk & trött ut.

Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra din hud känns som sandpapper! Vi djupdyker och förklarar hur man behandlar på bästa sätt.

Ansiktsserum

Vad är ett ansiktsserum? Vi får ofta frågan varför man ska använda serum, hur ofta och hur man använder det? Vi ska reda ut begreppen så att det blir lite enklare att förstå.

Hudvårdsingredienser-Ordlista

Innehållsförteckningarna på Hudvårdsprodukterna kan ibland vara svåra att tyda.

SPF Solskyddsfaktor

Vad betyder egentligen SPF och vad är skillnaden på de olika styrkorna? Vi reder ut skillnaderna och hur du skyddar dig bäst.

AHA-Syra | Vad är det & Hur används det i Hudvård

AHA-syra som är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid som ursprungligen utvanns ur sockret från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt.

Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika.

Vad är Fria Radikaler?

  Inom hudvård pratas det ofta om fria radikaler - Men vad är det egentligen och hur påverkar det huden? En fri radikal är enkelt förklarat molekyler som bryter ner och skadar kroppen inifrån - Därför börjar hudvård alltid inifrån.

Vad är Aktiva Ingredienser i Hudvårdsprodukter?

  Enkelt förklarat kan man säga att det är ett ämne tillsatt i en skönhetsprodukt som direkt kan påverka förändringar i huden.

Visa fler