FRI FRAKT | AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE |  4,9 I BETYG PÅ TRUSTPILOT 

SethandSally Magazine

Vad är Aktiva Ingredienser i Hudvårdsprodukter?

 

utrustning-aktiv-ingrediens-hudvårdsprodukter

Enkelt förklarat kan man säga att det är ett ämne tillsatt i en skönhetsprodukt som direkt kan påverka förändringar i huden. En bra produkt bör innehålla minst ett av dessa ämnen och här förklarar vi vad de gör och hur de påverkar huden. Aktiva beståndsdelar kan fungera som antioxidanter, mjukgörande, exfolianter och behandlingar för solskadad hud, rosacea, acne och andra hudproblem. Först av allt kan man säga att de ska kunna verka direkt på Hudytan (Epidermis – Överhuden) som är det översta hudlagret samt även kunna tränga ner. Epidermis är 0,05 till 0,5 mm tjockt och bildar hudens yttersta lager, hornlagret. Där finns vårt livsviktiga skydd mot fuktavgivning. Överhuden innehåller fyra olika cell typer. Keratinocyterna står för bildandet av just hornlagret. Melanocyterna bildar pigment och skyddar huden mot skadlig UV-strålning. Langerhans celler är blandade i immunförsvaret och så finns det celler som har med känseln att göra. En aktiv ingrediens som tränger ner i huden kommer att binda upp fukt (vatten) i huden , förbättra strukturen, minska eller öka pigmentproduktionen, neutralisera fria radikaler samt bygga upp hudens intercellulära lipider.

Att verka i Huden

Aktiva ingredienser skall även kunna verka direkt på hudens yta genom att göra rent, ta bort döda hudceller, skydda om UV strålning , verka inflammationshämmande samt kunna ge en liftingeffekt. Om man senare går djupare ner i hudens yta till Dermis (läderhuden) som består av talgkörtlar, hårsäckar, blodkärl, svettkörtlar, nerver och kollagen (protein) och där pågår de processer som håller igång immunförsvaret. Läderhudens nätverk av elastiska fibertrådar, som består av proteinerna kollagen och elastin, ger huden dess fasthet och samtidigt elastiska egenskaper som smidig understöds av C-vitamin och kisel. I talgkörtlarna produceras talg (sebum) som är ett smörjmedel för hudens yttersta lager. Här bör en aktiv ingrediens kunna öka blod och lymncirkulationen, öka skapandet av fuktbildande ämnen och därav göra att huden kan öka sin förmåga att binda fukt. Sen har vi Underhuden (Subcutis) som består av bindväv och fettceller. Den här delen av huden fungerar dels som en stötdämpare, dels som ett skydd för underliggande muskulatur och benhinnor. Underhuden fungerar också som ett lager för energi. Ungefär 60 procent av kroppens fett finns här som underhudsfett. Rynkor och påsar under ögonen är ofta relaterade till att underhuden har förlorat vätska.

Sen har vi talgkanalerna som som en aktiv ingrediens ska kunna tränga ner i och kunna reglera talgproduktionen samt att avlägsna döda hudceller och på så sätt förbygga pormaskar och finnar. Kunna vara antiperspirant samt motverka bakterier för uppkomst av finnar. Detta är på enkelt sätt förklarat hur en aktiv ingrediens fungerar. 

 

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 3 st omdömen

Magazine

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd? Äntligen sommar och solsken, se till att njut av den med gott samvete.

Meet The Heroes - Super Eye Serum från Verso Skincare

Meet The Heroes -  Är SethandSallys serie där vi tittar närmre på våra varumärkes Heroprodukter, Här möter vi Verso Skincare Super Eye Serum Vad är Super Eye Serum? Versos Super Eye Serum är ett uppstramande och mjukgörande ögonserum som innehåller Retinol 8 complex.

Pormaskar och Stora Porer

Varför får man Pormaskar och Stora Porer? Hur behandlar man dem? Vi reder ut alla frågetecken om varför du får och hur du behandlar pormaskar och förstorade porer.

Retinol - En Superingrediens

Anti-Aging som du inte sett det tidigare, kort sagt är Retinol ett annat namn för vitamin A.

Blått Ljus - Hur påverkar det Huden?

Vi tittar närmre på det blåa ljuset, HEV eller High Energy Visible Light som det kallas, hur huden påverkas av att ständigt utsättas från ljuset av våra skärmar.

Celluliter

  Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem? SethandSally Magazine hjälper dig att hitta en lösning.

Vuxenacne - Akne Tarda

För att göra det enkelt kan man dela in akne i två kategorier, tonårsakne och vuxenakne.

Sensitiviserad Hud

Hur vet man om man har känslig hud eller om den är Sensitiviserad Hud? Är det något man alltid har haft eller hur kommer det sig att huden blivit känsligare?  Vad är en känslig Hud?  Huden kan bli känslig av flera anledningar och när som helst i livet.

Perioral Dermatit

Vi tittar närmre på hudsjukdomen Perioral Dermatit som liknar Rosacea och drabbar främst kvinnor 15 till 45 år.

Stamceller

Stamceller – En ingrediens enligt vissa, en teknik säger andra - En tredje grupp vet inte riktigt vad det är, men det låter lite science fiction.

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

Kallar du det akne, finnar eller acne? För oss är det spelar det ingen roll men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du förebygger och tar hand om dem.

Antioxidanter

Antioxidanter beskrivs som det naturliga skyddet som skyddar oss mot förtidigt åldrande  Men vilken antioxidant är egentligen bäst? Antioxidanter skyddar huden från yttre skador, reducerar inflammationer och bygger upp kollagen – bland annat.

Påsar Under Ögonen

  Påsar under dina ögon är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk & trött ut.

Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra din hud känns som sandpapper! Vi djupdyker och förklarar hur man behandlar på bästa sätt.

Ansiktsserum

Vad är ett ansiktsserum? Vi får ofta frågan varför man ska använda serum, hur ofta och hur man använder det? Vi ska reda ut begreppen så att det blir lite enklare att förstå.

Hudvårdsingredienser-Ordlista

Innehållsförteckningarna på Hudvårdsprodukterna kan ibland vara svåra att tyda.

SPF Solskyddsfaktor

Vad betyder egentligen SPF och vad är skillnaden på de olika styrkorna? Vi reder ut skillnaderna och hur du skyddar dig bäst.

AHA-Syra | Vad är det & Hur används det i Hudvård

AHA-syra som är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid som ursprungligen utvanns ur sockret från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt.

Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika.

Vad är Fria Radikaler?

  Inom hudvård pratas det ofta om fria radikaler - Men vad är det egentligen och hur påverkar det huden? En fri radikal är enkelt förklarat molekyler som bryter ner och skadar kroppen inifrån - Därför börjar hudvård alltid inifrån.

Vad är Aktiva Ingredienser i Hudvårdsprodukter?

  Enkelt förklarat kan man säga att det är ett ämne tillsatt i en skönhetsprodukt som direkt kan påverka förändringar i huden.

Visa fler