• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Kemiskt eller Fysikaliskt solskydd

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Äntligen sommar och solsken, se till att njut av den med gott samvete. Med andra ord - glöm ej din SPF! 
Det finns en uppsjö med produkter som ska skydda vår hud från solens skadliga strålar. Men passar fysikaliskt eller kemiskt solskydd din hudtyp bäst? 

Solens påverkan på Huden

Huden påverkas i allra högsta grad utav solens exponering på oss. När solen når huden ökar pigmentproduktionen i huden och vi blir mörkare i hudtonen. Detta är hudens egna sätt att skydda sig från solskador, och trots att det är härligt att bli brun och få sol på sig - så är chansen för att få en solbränna stor. Att vistas i solen utan skydd påskyndar hudens åldrande i allra högsta grad. 
Det som kännetecknar en solbränd hud är rodnad och stickningar i huden. Alltså har huden fått mer UV-strålning än vad den klarar av att skydda sig emot och det visar sig som rödhet och i värsta fall blåsor. 
I cellerna skadas arvsmassan av solbrännan, och huden måste reparera sig själv. Vid upprepade tillfällen under flertal år, kan det påverka cellerna att börja växa okontrollerat. Det innebär i värsta fall att maligna tumörer utvecklas såsom malignt melanom, aktiniskt keratos, skivepitelcancer och basalcellscancer. 

Varför ska man använda Solskydd?

Spf ser till att antingen reflektera bort (fysikaliskt) eller blockera (kemiskt) solens skadliga strålar. SPF skyddar i första hand mot UVB-strålar - vilket är den främsta boven bakom solbränna. Vid högre styrka på solskyddsfaktorn, så skyddar produkten desto mer mot UVA-strålar. De produkter med högt skydd mot dessa strålar har en märkning med en UVA-symbol. UVA-strålarna tränger djupast ner i huden och gör mest skada på huden. Dessa strålar visar sig inte som en rodnad, utan dess verkan märks inte av direkt. Det gör huden oelastisk och ger en snabbare åldringsprocess. Att åldras snabbare än nödvändigt är ingenting vi vill eftersträva - eller hur?

Vad innebär ett Fysikaliskt Solskydd?

Fysikaliska solskydd innehåller ingredienser som har reflekterande egenskaper, mineralämnena titandioxid och zinkoxid.  Därav kallas denna sort av solskydd även för “mineralfilter”. 
Dessa partiklar lägger sig som en skyddande hinna, och tvingar strålarna att “studsa” bort från huden. De fungerar ungefär som en spegel!
Dessa fysikaliska skydd är i regel vita vid applicering på huden, men i vissa produkter har man valt att göra skyddet mer naturligt färgat för att de ska smälta in bättre i huden. De fysikaliska solskydden är oftast relativt rika i konsistensen och det behövs en del produkt för att få fullgott skydd. Det är viktigt att ordentligt massera in produkten. Efter noggrann applicering, sjunker produkten in och visar sig inte som vitt/svagt färgat på huden längre. Denna typ av solskydd ger ett omedelbart skydd och du behöver inte vänta i ca 20 minuter som rekommendationen för kemiska filter är. 

För vem passar ett Fysikaliskt skydd?

Alla! Men de hudtyper som de lämpar sig som bäst för är torra hudtyper som gillar näringsrika produkter. Även de med känslig hud, eftersom det inte blir någon kemisk process som kan orsaka värmeutveckling i en redan utsatt hud. Personer med pigmenteringar, som vill vara extra säkra på att huden verkligen är skyddad från första stund. 
Fysikaliskt solskydd är även passande för hela familjen, även till mindre barn. 


Vad innebär ett Kemiskt Solskydd?

Ett solskydd som består av kemiskt filter innehåller ingredienser som skapar en kemisk reaktion i hudens översta lager. Denna kemiska reaktion absorberar strålarna, och oskadliggör dessa. Det blir till överskottsenergi som lämnar huden som värme. Ingredienser som har den effekten är exempelvis Dioxybenzone, Aminobenzoic Acid och Avobenzone . Kemiska/syntetiska filter brukar ha en lättare konsistens och ger ingen vit hinna på huden. Dock gäller det att inte vara för ivrig med att gå ut i solen, minst 20 minuter bör produkten få verka först. Med kemiskt solfilter går det att kombinera en mängd fler hudvårdande ingredienser i samma produkt - till skillnad från fysikaliska skydd. Dock har kemiska solskydd en mer begränsad hållbarhet och rätt förvaring av produkten är viktig. Förvara produkterna mörkt och svalt.

För vem passar ett Kemiskt Solskydd? 

Egentligen alla! Viktigast skulle jag säga att det är för en fet eller blandhud då ett kemiskt filter är mycket mer lätt i sin formulan och sjunker in direkt vid applicering. Ett fysikaliskt solskydd på en fet hudtyp kan upplevas för kladdigt, men är såklart en smakfråga.

Solskydd för din Hudtyp

Som tidigare beskrivits så fungerar båda sorterna av solskydd till alla. 
Är du en person som gillar att bada och vistas mycket i vatten, så har fysikaliska solskydd visat sig ge bäst vattenresistent effekt. 

Fysikaliskt solskydd används med fördel till personer som är extra känsliga i sin hud. Som tidigare beskrivet, så går de inte ner i huden på samma sätt som kemiska. De orsakar ingen värmeutveckling, vilket annars kan vara triggande för en känslig hud. För en person med rosacea  är då fysikaliskt solskydd framför allt att rekommendera. 

Eftersom fysikaliska solskydd ger ordentligt fullgott skydd direkt vid riklig applicering, är det även att rekommendera till en hud som vill motverka pigmentering. Mineralerna ser till att reflektera bort alla solstrålar så att de ej påverkar dina pigmenteringar.  Likaså till barn är fysikaliskt solskydd det bästa. Barn bör även ha solkläder och främst vistas i skuggan för att skydda deras väldigt känsliga hud. Visste du att deras hud bara är runt en femtedel så tjock som en vuxens hud är? 
Torra hudtyper kan komma att föredra fysikaliskt solskydd då de vanligtvis är mer näringsrika och upplevs skyddande och fuktbevarande för en torris. 

Kemiskt solskydd fungerar egentligen till alla hudtyper, det är bra för de som vill ha en solkräm som även har fler hudvårdande ingredienser. Rent generellt skulle jag dock säga att kemiskt solskydd är bäst vid fet hudtyp eller blandad hudtyp på grund av den lätta formulan. Det kan även vara passande vid hudtillstånd som Akne
Ofta är det så att dagkrämer med solskydd, just innehåller kemiska filter. På så vis spelar det ingen roll vilken hudtyp du har, utan där ser du främst till hur dagkrämens formula är och till vilken hudtyp den är avsedd för. 

Kombination kemiskt solskydd och fysikaliskt solskydd
Det absolut vanligaste bland rena solskyddsprodukter är att både kemiska och fysikaliska filter används, för att få det bästa av båda världar.  Här nedan visas exempel på dessa. 


Fakta SPF-styrka

Man delar upp solskyddet i olika kategorier. - Vilken styrka du bör använda beror på hudtyp och solens styrka (tid på dygnet)
Lågt skydd (Low): SPF 6-10
Medelhögt skydd (Medium): SPF 15-25
Högt skydd (High): SPF 30-50
Mycket högt skydd (Very high): SPF 50+
 
SPF 15 Skyddar mot 93% av UVB-strålar
SPF 30 Skyddar mot 97% av UVB-strålar
SPF 50 Skyddar mot 98% av UVB-strålar
 
Det skiljer alltså bara 1% extra skydd mellan SPF 30 och SPF 50 och faktiskt bara 4% mellan SPF 15 och SPF 30. Varför inte använda en riktigt hög solskyddsfaktor? Solskyddsmedel med riktigt höga SPF, såsom SPF 75 eller SPF 100, ger dig inte mycket mer skydd än SPF 30 

Tips! Använd gärna en dagkräm innehållande ett kemiskt och fysikaliskt solskydd, för att sedan ha ett fysikaliskt solskydd som du återapplicerar under dagen vid utevistelse. 
Ta med ett fysikaliskt skydd de dagar du ska vara på stranden och vistas i vatten för att säkerställa bästa möjliga skydd. Gärna med så hög SPF som möjligt.

 

OM DU ÄR OSÄKER PÅ VILKA PRODUKTER SOM PASSAR JUST DIN HUD KAN DU GÖRA SETHANDSALLYS HUDTEST FÖR ATT FÅ EN SKRÄDDARSYDD PRODUKTREKOMMENDATION!

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 15 st omdömen

Essence och Lotion

Inte ett ansiktsvatten och inte ett serum?

Hudvårdsrutinen

Läs mer

Naturlig Hudvård

Är naturlig hudvård bättre?

Hudvårdsskolan

Läs mer

Barn och Hudvård

En riskfylld trend

Föräldraguiden

Läs mer

Förstorade Porer

Tips och Råd

Kan man ta bort sina porer?

Läs mer

Hudvård för Tonåringar

Finnar och fet hud hos unga

Viktigt att tänka på för ung hud

Läs mer

Därför behöver du en klimatkräm

Vinterjacka för huden

Skydda huden

Läs mer

Minska linjer och rynkor med retinol

Retinolskolan

Well-age

Läs mer

Retinol- FAQ

Frågor och svar

Lär dig allt om retinol

Läs mer

Retinol- vad är skillnaden?

Vad är bäst?

Retinoidguiden

Läs mer

Melasma

Motverka och korrigera

Sol, Hormoner och Genetik

Läs mer

Solskyddsguiden

Skydda Huden

Så väljer du rätt solskydd

Läs mer

Soleksem

Kliande utslag och vattenfyllda blåsor efter en dag i solen?

Lindra symptomen med våra svalkande tips

Läs mer

Lätt sommarmakeup med glow

Prepp, boost, glow

Tips och trix inför sommarens alla festligheter

Läs mer

Probiotika

Boosta hudens egna Mikrobiom

Goda bakterier för hudhälsan

Läs mer

LED-LJUS

Ta din rutin till nästa nivå

Allt du behöver veta

Läs mer

Mikroström

PRO AT HOME

Lägg till NuFACE i din hudvårdsrutin

Läs mer

Blått Ljus

Hur påverkar det huden?

Hur kan du skydda huden mot det?

Läs mer

Solskyddsfaktor

SPF

Solens påverkan på huden

Läs mer

Pigmentfläckar

Varför kommer dessa och hur motverkar jag dem?

Läs mer

Fria Radikaler

Vad är det och hur motverkar vi dess effekt?

Läs mer

Kemiskt eller Fysikaliskt solskydd

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';