FRI FRAKT | AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE |  4,9 I BETYG PÅ TRUSTPILOT 

SethandSally Magazine

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Äntligen sommar och solsken, se till att njut av den med gott samvete. Med andra ord - glöm ej din SPF! 
Det finns en uppsjö med produkter som ska skydda vår hud från solens skadliga strålar. Men passar fysikaliskt eller kemiskt solskydd din hudtyp bäst? 

Solens påverkan på Huden

Huden påverkas i allra högsta grad utav solens exponering på oss. När solen når huden ökar pigmentproduktionen i huden och vi blir mörkare i hudtonen. Detta är hudens egna sätt att skydda sig från solskador, och trots att det är härligt att bli brun och få sol på sig - så är chansen för att få en solbränna stor. Att vistas i solen utan skydd påskyndar hudens åldrande i allra högsta grad. 
Det som kännetecknar en solbränd hud är rodnad och stickningar i huden. Alltså har huden fått mer UV-strålning än vad den klarar av att skydda sig emot och det visar sig som rödhet och i värsta fall blåsor. 
I cellerna skadas arvsmassan av solbrännan, och huden måste reparera sig själv. Vid upprepade tillfällen under flertal år, kan det påverka cellerna att börja växa okontrollerat. Det innebär i värsta fall att maligna tumörer utvecklas såsom malignt melanom, aktiniskt keratos, skivepitelcancer och basalcellscancer. 

Varför ska man använda Solskydd?

Spf ser till att antingen reflektera bort (fysikaliskt) eller blockera (kemiskt) solens skadliga strålar. SPF skyddar i första hand mot UVB-strålar - vilket är den främsta boven bakom solbränna. Vid högre styrka på solskyddsfaktorn, så skyddar produkten desto mer mot UVA-strålar. De produkter med högt skydd mot dessa strålar har en märkning med en UVA-symbol. UVA-strålarna tränger djupast ner i huden och gör mest skada på huden. Dessa strålar visar sig inte som en rodnad, utan dess verkan märks inte av direkt. Det gör huden oelastisk och ger en snabbare åldringsprocess. Att åldras snabbare än nödvändigt är ingenting vi vill eftersträva - eller hur?

Vad innebär ett Fysikaliskt Solskydd?

Fysikaliska solskydd innehåller ingredienser som har reflekterande egenskaper, mineralämnena titandioxid och zinkoxid.  Därav kallas denna sort av solskydd även för “mineralfilter”. 
Dessa partiklar lägger sig som en skyddande hinna, och tvingar strålarna att “studsa” bort från huden. De fungerar ungefär som en spegel!
Dessa fysikaliska skydd är i regel vita vid applicering på huden, men i vissa produkter har man valt att göra skyddet mer naturligt färgat för att de ska smälta in bättre i huden. De fysikaliska solskydden är oftast relativt rika i konsistensen och det behövs en del produkt för att få fullgott skydd. Det är viktigt att ordentligt massera in produkten. Efter noggrann applicering, sjunker produkten in och visar sig inte som vitt/svagt färgat på huden längre. Denna typ av solskydd ger ett omedelbart skydd och du behöver inte vänta i ca 20 minuter som rekommendationen för kemiska filter är. 

För vem passar ett Fysikaliskt skydd?

Alla! Men de hudtyper som de lämpar sig som bäst för är torra hudtyper som gillar näringsrika produkter. Även de med känslig hud, eftersom det inte blir någon kemisk process som kan orsaka värmeutveckling i en redan utsatt hud. Personer med pigmenteringar, som vill vara extra säkra på att huden verkligen är skyddad från första stund. 
Fysikaliskt solskydd är även passande för hela familjen, även till mindre barn. 


Vad innebär ett Kemiskt Solskydd?

Ett solskydd som består av kemiskt filter innehåller ingredienser som skapar en kemisk reaktion i hudens översta lager. Denna kemiska reaktion absorberar strålarna, och oskadliggör dessa. Det blir till överskottsenergi som lämnar huden som värme. Ingredienser som har den effekten är exempelvis Dioxybenzone, Aminobenzoic Acid och Avobenzone . Kemiska/syntetiska filter brukar ha en lättare konsistens och ger ingen vit hinna på huden. Dock gäller det att inte vara för ivrig med att gå ut i solen, minst 20 minuter bör produkten få verka först. Med kemiskt solfilter går det att kombinera en mängd fler hudvårdande ingredienser i samma produkt - till skillnad från fysikaliska skydd. Dock har kemiska solskydd en mer begränsad hållbarhet och rätt förvaring av produkten är viktig. Förvara produkterna mörkt och svalt.

För vem passar ett Kemiskt Solskydd? 

Egentligen alla! Viktigast skulle jag säga att det är för en fet eller blandhud då ett kemiskt filter är mycket mer lätt i sin formulan och sjunker in direkt vid applicering. Ett fysikaliskt solskydd på en fet hudtyp kan upplevas för kladdigt, men är såklart en smakfråga.

Solskydd för din Hudtyp

Som tidigare beskrivits så fungerar båda sorterna av solskydd till alla. 
Är du en person som gillar att bada och vistas mycket i vatten, så har fysikaliska solskydd visat sig ge bäst vattenresistent effekt. 

Fysikaliskt solskydd används med fördel till personer som är extra känsliga i sin hud. Som tidigare beskrivet, så går de inte ner i huden på samma sätt som kemiska. De orsakar ingen värmeutveckling, vilket annars kan vara triggande för en känslig hud. För en person med rosacea  är då fysikaliskt solskydd framför allt att rekommendera. 

Eftersom fysikaliska solskydd ger ordentligt fullgott skydd direkt vid riklig applicering, är det även att rekommendera till en hud som vill motverka pigmentering. Mineralerna ser till att reflektera bort alla solstrålar så att de ej påverkar dina pigmenteringar.  Likaså till barn är fysikaliskt solskydd det bästa. Barn bör även ha solkläder och främst vistas i skuggan för att skydda deras väldigt känsliga hud. Visste du att deras hud bara är runt en femtedel så tjock som en vuxens hud är? 
Torra hudtyper kan komma att föredra fysikaliskt solskydd då de vanligtvis är mer näringsrika och upplevs skyddande och fuktbevarande för en torris. 

Kemiskt solskydd fungerar egentligen till alla hudtyper, det är bra för de som vill ha en solkräm som även har fler hudvårdande ingredienser. Rent generellt skulle jag dock säga att kemiskt solskydd är bäst vid fet hudtyp eller blandad hudtyp på grund av den lätta formulan. Det kan även vara passande vid hudtillstånd som Akne
Ofta är det så att dagkrämer med solskydd, just innehåller kemiska filter. På så vis spelar det ingen roll vilken hudtyp du har, utan där ser du främst till hur dagkrämens formula är och till vilken hudtyp den är avsedd för. 

Kombination kemiskt solskydd och fysikaliskt solskydd
Det absolut vanligaste bland rena solskyddsprodukter är att både kemiska och fysikaliska filter används, för att få det bästa av båda världar.  Här nedan visas exempel på dessa. 


Fakta SPF-styrka

Man delar upp solskyddet i olika kategorier. - Vilken styrka du bör använda beror på hudtyp och solens styrka (tid på dygnet)
Lågt skydd (Low): SPF 6-10
Medelhögt skydd (Medium): SPF 15-25
Högt skydd (High): SPF 30-50
Mycket högt skydd (Very high): SPF 50+
 
SPF 15 Skyddar mot 93% av UVB-strålar
SPF 30 Skyddar mot 97% av UVB-strålar
SPF 50 Skyddar mot 98% av UVB-strålar
 
Det skiljer alltså bara 1% extra skydd mellan SPF 30 och SPF 50 och faktiskt bara 4% mellan SPF 15 och SPF 30. Varför inte använda en riktigt hög solskyddsfaktor? Solskyddsmedel med riktigt höga SPF, såsom SPF 75 eller SPF 100, ger dig inte mycket mer skydd än SPF 30 

Tips! Använd gärna en dagkräm innehållande ett kemiskt och fysikaliskt solskydd, för att sedan ha ett fysikaliskt solskydd som du återapplicerar under dagen vid utevistelse. 
Ta med ett fysikaliskt skydd de dagar du ska vara på stranden och vistas i vatten för att säkerställa bästa möjliga skydd. Gärna med så hög SPF som möjligt.

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 8 st omdömen

Magazine

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd? Äntligen sommar och solsken, se till att njut av den med gott samvete.

Meet The Heroes - Super Eye Serum från Verso Skincare

Meet The Heroes -  Är SethandSallys serie där vi tittar närmre på våra varumärkes Heroprodukter, Här möter vi Verso Skincare Super Eye Serum Vad är Super Eye Serum? Versos Super Eye Serum är ett uppstramande och mjukgörande ögonserum som innehåller Retinol 8 complex.

Pormaskar och Stora Porer

Varför får man Pormaskar och Stora Porer? Hur behandlar man dem? Vi reder ut alla frågetecken om varför du får och hur du behandlar pormaskar och förstorade porer.

Retinol - En Superingrediens

Anti-Aging som du inte sett det tidigare, kort sagt är Retinol ett annat namn för vitamin A.

Blått Ljus - Hur påverkar det Huden?

Vi tittar närmre på det blåa ljuset, HEV eller High Energy Visible Light som det kallas, hur huden påverkas av att ständigt utsättas från ljuset av våra skärmar.

Celluliter

  Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem? SethandSally Magazine hjälper dig att hitta en lösning.

Vuxenacne - Akne Tarda

För att göra det enkelt kan man dela in akne i två kategorier, tonårsakne och vuxenakne.

Sensitiviserad Hud

Hur vet man om man har känslig hud eller om den är Sensitiviserad Hud? Är det något man alltid har haft eller hur kommer det sig att huden blivit känsligare?  Vad är en känslig Hud?  Huden kan bli känslig av flera anledningar och när som helst i livet.

Perioral Dermatit

Vi tittar närmre på hudsjukdomen Perioral Dermatit som liknar Rosacea och drabbar främst kvinnor 15 till 45 år.

Stamceller

Stamceller – En ingrediens enligt vissa, en teknik säger andra - En tredje grupp vet inte riktigt vad det är, men det låter lite science fiction.

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

Kallar du det akne, finnar eller acne? För oss är det spelar det ingen roll men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du förebygger och tar hand om dem.

Antioxidanter

Antioxidanter beskrivs som det naturliga skyddet som skyddar oss mot förtidigt åldrande  Men vilken antioxidant är egentligen bäst? Antioxidanter skyddar huden från yttre skador, reducerar inflammationer och bygger upp kollagen – bland annat.

Påsar Under Ögonen

  Påsar under dina ögon är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk & trött ut.

Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra din hud känns som sandpapper! Vi djupdyker och förklarar hur man behandlar på bästa sätt.

Ansiktsserum

Vad är ett ansiktsserum? Vi får ofta frågan varför man ska använda serum, hur ofta och hur man använder det? Vi ska reda ut begreppen så att det blir lite enklare att förstå.

Hudvårdsingredienser-Ordlista

Innehållsförteckningarna på Hudvårdsprodukterna kan ibland vara svåra att tyda.

SPF Solskyddsfaktor

Vad betyder egentligen SPF och vad är skillnaden på de olika styrkorna? Vi reder ut skillnaderna och hur du skyddar dig bäst.

AHA-Syra | Vad är det & Hur används det i Hudvård

AHA-syra som är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid som ursprungligen utvanns ur sockret från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt.

Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika.

Vad är Fria Radikaler?

  Inom hudvård pratas det ofta om fria radikaler - Men vad är det egentligen och hur påverkar det huden? En fri radikal är enkelt förklarat molekyler som bryter ner och skadar kroppen inifrån - Därför börjar hudvård alltid inifrån.

Vad är Aktiva Ingredienser i Hudvårdsprodukter?

  Enkelt förklarat kan man säga att det är ett ämne tillsatt i en skönhetsprodukt som direkt kan påverka förändringar i huden.

Visa fler