FRI FRAKT | AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE |  4,9 I BETYG PÅ TRUSTPILOT 

SethandSally Magazine

Vuxenacne - Akne Tarda

vuxenacne-hormonell-acne-klämma-ansikte-fingrar

För att göra det enkelt kan man dela in akne i två kategorier, tonårsakne och vuxenakne.
När i livet man får akne varierar och i vissa fall kan tonsårsaknen övergå till vuxenakne. Det är därför viktigt att förstå de olika typerna av akne och varför det är viktigt att hitta en långsiktig lösning på aknen.

Varför får man Vuxenakne?

Det finns många anledningar att det kan bryta ut som vuxen. Stress eller förändringar i dina hormonnivåer, som klimakteriet eller byta/sluta med p-piller, är några möjligheter. Vuxenakne, akne tarda, sitter främst på käkarna och hakpartiet. Men det kan också finnas i andra delar av ansiktet samt bröst och rygg. Den kommer först efter 20-30års ålder och stannar till klimakteriet. Vuxenakne orsakas bland annat av att talgkörtlarna är extra känsliga och överreagerar på hormoner.

Men det är först när talgkörtlarna eller porerna täpps till och bakterier orsakar en inflammation som det blir akne. Läs mer om Porer och pormaskar här
Därför kan du påverka din akne trots känsliga talgkörtlar: Undvik att täppa till, undvik bakterier, håll dina hormoner på plats och må bra. Det kan vara svårt att skilja vuxenakne från en hudsjukdom som heter rosacea. Rosacea ger en kraftig rodnad framför allt på och kring näsan och på kinderna.

Hur behandlar man Vuxenakne?

Det går inte att bota akne men däremot går det att lindra och minska besvären. Viktigt är att man följer råd om kost och en hudvårdsrutin likt den vi rekommenderar nedan som kan användas under en längre tid utan negativa biverkningar. Problemet med många läkemedel mot akne såsom Roaccutan eller likande är att de tär på kroppen utan att ge långvarig effekt mot problemhyn. För att dessa läkemedel ska fungera krävs det då att de används mot tonårsakne där problemet kan försvinna med åldern. Eftersom vuxenakne är mer långvarigt är det särskilt viktigt att använda sig av en metod som tar hand om huden. Två viktiga produkter som bör finnas i en hudrutin för en problemhud är en exfolieringsprodukt och en Porrengörande rengöring.

Exfoliering:

Den som lider av problemhud, framförallt fet hud, bildar många fler döda hudceller än normalt. Exfoliering kan därför ge mycket bra effekt. Det finns olika typer av ingredienser som används i detta sammanhang. Hydroxisyror (AHA) är en form av kemiska exfolianter, som tar bort döda hudceller medan Betahydroxisyror(BHA) såsom salicylsyra löser upp pormaskar. Mekaniska exfolianter, s.k skrubbpeeling, passar ofta bra vid fet, tålig hy, men inte vid inflammerad akne. 

Vår hud bildar och stöter av miljontals celler varje dag. Detta innebär att döda hudceller avlägsnas från hudytan samtidigt som cellnybildning stimuleras – alltså naturlig exfoliering. Våra hudceller bildas i överhudens understa lager. Därefter vandrar cellerna mot ytan och blir allt hårdare. De förlorar också sin fukt och faller så småningom av från hudytan, en process som kallas deskvamation.

Syftet med denna naturliga process är att hålla hudens skyddsbarriär intakt. Dessutom stöts också skadade och förorenade celler av, celler som kan innehålla bakterier och andra mikroorganismer. De ytliga cellerna faller inte alltid av snabbt och lätt, utan de kan ge en torr och gråmatt hudyta samt orsaka tilltäpptheter (pormaskar och akneliknande utslag). Med professionell exfoliering hos hudterapeut och via hemmaprodukter kan dessa grådaskiga hudceller avlägsnas och nya, friska celler kan komma fram. Huden blir jämnare, ser fräschare ut och huden täpps inte till lika mycket. 

Porrengöring:

För att kunna minska din akne, leta efter en rengöring som är djuprengörande (Gärna innehållande lite syra), men ändå mild och inte uttorkande på huden. Undvik hårda tvålar som kan beröva huden dess naturliga oljor. Hårda rengöringsmedel och grova skrubbar kommer bara lämna dig med röd och irriterad hud som istället kan främja skov av befintliga akne. Det är inte uttorkning av huden vi vill åstadkomma, utan en balans i huden. Fukt hjälper huden tillbaka till sin naturliga balans!

En hudterapeut har i sin utbildning fått lära sig konsten att få bort pormaskar. Det är en stor skillnad på hur hudterapeuten gör mot när man själv klämmer. Du bör aldrig klämma pormaskar på egen hand, då risken för att förvärra problemet okar och dessutom ökar risken för ärrbildning.

Produkter för Vuxenakne

Perioral Dermatit - Rosacea - Vuxenakne Hur ser man skillnaden? 

Det kan vara svårta att ibland se skillnaden mellan Vuxenakne och sjukdomarna Rosacea och Perioral Dermatit. 

Perioral Dermatit

Perioral Dermatit är en Hudsjukdom som främst drabbar yngre kvinnor och kan visa sig på lite olika sätt men vanligast är att man får rodnader, knottror och finnar runt munnen, ögonen och kinderna. Perioral  Dermatit är inte farligt och smittar inte. En väldigt viktig sak är att det är helt totalt förbjudet att pilla och klämma på en Perioral Dermatit. Gör man det så kommer garanterat tillståndet att försämras

Symptom för Periral Dermatit

- Rodnad
- Knottror runt mun och näsöppningarna
- Fjällning runt mun och näsöppningarna
- Utslagen kan klia och bränna lite lätt
- Området närmast läpparna är inte påverkat

Rosacea

Rosacea är en kronisk inflamamatorisk hudåkomma som får de centrala partierna av ansiktet att bli röda. Den förekommer oftare hos kvinnor än hos män och är speciellt vanlig bland ljushyade. Rosacea börjar vanligen i medelåldern eller senare, och tenderar att flamma upp i omgångar. Det verkar finnas en genetiskt betingad tendens till rosacea. Den exakta orsaken till rosacea är inte känd, även om man vet att sjukdomen kan utvecklas på grund av att blodkärlen under huden blir förstorade och överkänsliga.

Symptom för Rosacea

Symtomen för rosacea kan till en början vara att huden i ansiktet börja rodna tillfälligt - ofta efter det att man druckit en het dryck eller alkohol, ätit kryddstark mat eller kommit in i ett mycket varmt rum. Denna tillfälliga rodnad utvecklar senare sig till en permanent rodnad i hyn. Den drabbar oftast näsan, pannan, kinderna, ögonlocken eller hakan. Mer sällan förekommer den på, armarna eller benen. Rodnaden kan åtföljas av utslag eller kvisslor som påminner om akne, men man får inga vita eller svarta pormaskar som är vanligt vid akne. Man kan också utveckla synligt ådernät (telangiectasia) i ansiktet. Detta kallas ofta felaktigt brustna ådror och är små tunna synliga röda blodkärl nära hudytan.

Symptom för Vuxenakne

Symptom för  vuxenakne är de samma som som för akne i tonåren men de är mest koncentrerade runt hak och käkpartiet. 

Lindrig Akne

Den lindrigaste typen av akne kallas komedoakne och är icke-inflammatorisk. Den syns som små röda upphöjda utslag som ofta ömmar, eller som varblåsor. Den läker för det mesta utan att lämna ärr 

Måttlig Svår Akne

Måttligt svår akne (papulopustulös akne), är mer inflammatorisk än komedoakne och består av röda knottror (papler) och varfyllda knottror (pustler). Papler orsakas av en liten till måttlig inflammation och kännetecknas genom en liten upphöjd knottra i huden som ibland är öm. 

Pustler orsakas av en inflammation i talgkörteln och visas som en ytlig avgränsad varbildning i huden. Den kännetecknas av en avgränsad vit eller varaktig inre kärna som är röd runtom.

Svår Akne 

Djup inflammatorisk akne (acne conglobata) kan växa och kollapsa vilket leder till bildning av cystor. Vid cystbildning kan hudvävnaden skadas och när huden sedan läker saknas en del av vävnaden, vilket leder till ett permanent ärr i huden. 

Läs Mer om Akne Här >>

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4,2 av 5 baserat på 27 st omdömen

Magazine

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd? Äntligen sommar och solsken, se till att njut av den med gott samvete.

Meet The Heroes - Super Eye Serum från Verso Skincare

Meet The Heroes -  Är SethandSallys serie där vi tittar närmre på våra varumärkes Heroprodukter, Här möter vi Verso Skincare Super Eye Serum Vad är Super Eye Serum? Versos Super Eye Serum är ett uppstramande och mjukgörande ögonserum som innehåller Retinol 8 complex.

Pormaskar och Stora Porer

Varför får man Pormaskar och Stora Porer? Hur behandlar man dem? Vi reder ut alla frågetecken om varför du får och hur du behandlar pormaskar och förstorade porer.

Retinol - En Superingrediens

Anti-Aging som du inte sett det tidigare, kort sagt är Retinol ett annat namn för vitamin A.

Blått Ljus - Hur påverkar det Huden?

Vi tittar närmre på det blåa ljuset, HEV eller High Energy Visible Light som det kallas, hur huden påverkas av att ständigt utsättas från ljuset av våra skärmar.

Celluliter

  Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem? SethandSally Magazine hjälper dig att hitta en lösning.

Vuxenacne - Akne Tarda

För att göra det enkelt kan man dela in akne i två kategorier, tonårsakne och vuxenakne.

Sensitiviserad Hud

Hur vet man om man har känslig hud eller om den är Sensitiviserad Hud? Är det något man alltid har haft eller hur kommer det sig att huden blivit känsligare?  Vad är en känslig Hud?  Huden kan bli känslig av flera anledningar och när som helst i livet.

Perioral Dermatit

Vi tittar närmre på hudsjukdomen Perioral Dermatit som liknar Rosacea och drabbar främst kvinnor 15 till 45 år.

Stamceller

Stamceller – En ingrediens enligt vissa, en teknik säger andra - En tredje grupp vet inte riktigt vad det är, men det låter lite science fiction.

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

Kallar du det akne, finnar eller acne? För oss är det spelar det ingen roll men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du förebygger och tar hand om dem.

Antioxidanter

Antioxidanter beskrivs som det naturliga skyddet som skyddar oss mot förtidigt åldrande  Men vilken antioxidant är egentligen bäst? Antioxidanter skyddar huden från yttre skador, reducerar inflammationer och bygger upp kollagen – bland annat.

Påsar Under Ögonen

  Påsar under dina ögon är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk & trött ut.

Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra din hud känns som sandpapper! Vi djupdyker och förklarar hur man behandlar på bästa sätt.

Ansiktsserum

Vad är ett ansiktsserum? Vi får ofta frågan varför man ska använda serum, hur ofta och hur man använder det? Vi ska reda ut begreppen så att det blir lite enklare att förstå.

Hudvårdsingredienser-Ordlista

Innehållsförteckningarna på Hudvårdsprodukterna kan ibland vara svåra att tyda.

SPF Solskyddsfaktor

Vad betyder egentligen SPF och vad är skillnaden på de olika styrkorna? Vi reder ut skillnaderna och hur du skyddar dig bäst.

AHA-Syra | Vad är det & Hur används det i Hudvård

AHA-syra som är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid som ursprungligen utvanns ur sockret från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt.

Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika.

Vad är Fria Radikaler?

  Inom hudvård pratas det ofta om fria radikaler - Men vad är det egentligen och hur påverkar det huden? En fri radikal är enkelt förklarat molekyler som bryter ner och skadar kroppen inifrån - Därför börjar hudvård alltid inifrån.

Vad är Aktiva Ingredienser i Hudvårdsprodukter?

  Enkelt förklarat kan man säga att det är ett ämne tillsatt i en skönhetsprodukt som direkt kan påverka förändringar i huden.

Visa fler