• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Retinol vid Akne & Oljig Hud

Retinolskolan - Del 3

Minska utbrott med hjälp av retinol

Akne + Retinol?

Besväras du av utbrott och/eller oljig hud? Då kan retinol vara något för dig!

Vid utbrott eller tidvis tilltäppt hud kan det vara bra att tillsätta mer aktiva ingredienser för att balansera upp huden. När det kommer till retinol och Akne så finns det studier och bevisad effekt att det hjälper mot akne. 

Det finns olika substanser och hjälp att få beroende på graden problem. Vissa hudtyper har mer eller mindre benägenhet att få tilltäppt hud med kvisslor och blemmor som följd, såsom blandhud eller fetare hud. Där kan retinol vara ett alternativ som hjälper till att balansera talgutsöndringen och mildra utbrott. De retinoider som får användas i avancerad hudvård är retinol(alkohol), Retinal(aldehyd) och retinyl palmitat(ester). De finns även starkare former av a-vitamin. De starkare formerna av a-vitamin får endast skrivas ut av läkare. Båda formerna av retinoid kan skapa irritation på huden, men den som ger störst risk för irritation är de receptbelagda. 

Mildare besvär

Har du mildare besvär och kan få utbrott då och då eller besväras av hormonell akne som kan komma i samband med menstruation (bl.a) kan retinol från avancerad hudvård vara ett alternativ för dig. Det kan motverka utbrotten, ljusa upp postinflammatoriska hyperpigmenteringar, jobbar anti-inflammatoriskt och på hudstrukturen då det jobbar på cellförnyelsen. Retinol som ingrediens hämmar även aknebakterien (Propionibacterium Acnes) och förhindrar att porerna täpps igen med gamla hudceller. Då retinol även är en kraftfull antioxidant, hjälper den även till att hålla huden frisk och stark. 

Blank Hud

Vid blanka partier i ansiktet eller fet hudtyp kan retinol eller retinoider ha fin effekt för att kunna dämpa det. Detta för att ingrediensen har en lätt talgreglerande effekt och kan hjälpa till att balansera huden. 

Vid diagnostiserad uttalad Akne

Om du har uttalad akne från läkare får du oftast krämer eller starka A-vitamin tabletter utskrivet av läkare. När man är under dessa behandlingar bör man vara extremt försiktig med vad man använder hemma och inte kombinera med annan avancerad hudvård. Dessa behandlingar är oftast väldigt kraftfulla och det kan hända att man får bukt med din akne, men ibland kräver det ytterligare behandlingar. Efter avslutat kur med exempelvis isotretinoin, som är ett aknepreparat läkare skriver ut, är det viktigt att vänta minst 6 månader innan du använder andra retinolprodukter hemma. I värsta fall kan dock aknen komma tillbaka och då kan det vara aktuellt att överväga en behandling till.

Övrig hudvård vid stark isotretinoin

Som tidigare nämnt rekommenderas det inte att använda övrig kraftfull hudvård hemma vid en kur ordinerad av läkare. Om du tidigare använt dig av flertal produkter, så är det nu läge att pausa med dessa och inte stressa huden. Det är en vanlig bieffekt av ex isotretinoin(som är en av de vanligaste att få), att huden och slemhinnor blir torra, rodnar och till och med fjällar. Där kan det vara bra att ha en mild och lugnande creme som hjälper till att återfukta huden, dock utan minsta aktiva ingredienser i sig. Även solskydd med hög SPF för att skydda huden mot postinflammatoriska hyperpigmenteringar. Hör alltid med din läkare vid läkares ordination. 

Akneärr

Retinol har en effekt av att göra dermis i huden tjockare, vilket bland annat ger en med plumpad hud, men även att nya friska hudceller kommer upp snabbare. Läkningen i huden förbättras därav och röda märken efter blemmor bleknar snabbare. Ärr kan därför efter en tids användande blekna och bli finare. Vid postinflammatoriska hyperpigmenteringar - röda envisa märken som lämnas efter akneutslag kan det vara dags att överväga retinol med medelstyrka. Då retinol har en antioxidativ verkan, stärks huden och framtida pigmenteringar kan lättare förebyggas. För att minska ärr är det viktigt att inte pilla på blemmor, det är lättare att skada huden än man tror. Att undvika att vara i solen utan hög spf är också att rekommendera, för att minska risken för mörka fläckar där du haft kvisslor. 

Det är lätt att bli otålig när man vill få bukt på huden direkt. Det tar tid för huden att visa resultat, räkna med minst 2-3 månader.

Behandlingar

Vid väldigt mycket eller djupa ärr, kan det vara fördelaktigt att göra behandlingar för att få bukt på dem. Exempelvis behandlingar såsom microneedling eller kemisk peeling kan ge fin effekt på att jämna ut hudstrukturen.
Det är viktigt att gå till en auktoriserad hudterapeut! De behandlingar vi erbjuder hittar du här.

Ny med retinol?

Retinol är som nämnt tidigare en kraftfull ingrediens och det är viktigt att den vänjs in i huden varsamt. Och hur gör man detta då? Jo, du fortsätter med din vanliga hudvårdsrutin, men lägger in retinolprodukten 1 kväll i veckan. Därefter trappar du upp användandet till 2 kvällar i veckan, för att sedan trappa upp ytterligare. Huden kan bli torr, röd och flagna innan den vant sig med retinol.  Det är därför viktigt att du är försiktig när du börjar med retinol och inte skyndar på i hopp om snabbare resultat. För vissa räcker det att använda retinol några kvällar i veckan, medan för andra kan det fungera att trappa upp användet till varje kväll. 

När nya ingredienser och produkter läggs till i ens hudvårdsrutin, kan huden tillfälligt bli värre. Det kan bli fler finnar och huden kan kännas i allmänt obalans. Det blir som en utrensning i huden som vanligtvis lägger sig efter några veckor. 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 6 st omdömen

Peptider

Pepp på Peptider?

Ingrediensskolan

Läs mer

Alkohol i Hudvård

Bra eller Dåligt?

Ingrediensskolan

Läs mer

Niacinamide

Snäll ingrediens med stora effekter

Pigmenteringar, talgproduktionen, fukt och hudbarriär

Läs mer

C-vitamin i din hudvård

Lystergivande, utjämnande och skyddande

Läs mer om den otroliga superantioxidanten

Läs mer

Snigelslem

En spännande multiingrediens

För skonsam men effektfull påverkan på ditt hudtillstånd

Läs mer

Mjölksyra

Återfuktande och lystergivande

Highlight - Ingredienser

Läs mer

Salicylsyra

Effektiv mot orenheter

Highlight - Ingredienser

Läs mer

AHA-Syra

Vad är det & Hur används det i Hudvård?

Läs mer

Aktiva ingredienser

Vad är aktiva ingredienser för något?

Läs mer

Retinol vid Akne & Oljig Hud

Retinolskolan - Del 3

Minska utbrott med hjälp av retinol

Läs mer

Retinol för Nybörjare

Retinolskolan - Del 1

Hur fungerar Retinol och för vem är det?

Läs mer

Retinol

Överblick om vad retinoler är

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';