• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 4250 Recensioner ★★★★★ Trustpilot
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Aktiva ingredienser

Vad är aktiva ingredienser för något?

Hudvård + Aktiva ingredienser

Vad är Aktiva ingredienser?

Enkelt förklarat kan man säga att aktiva ingredienser är ett ämne tillsatt i en skönhetsprodukt som direkt kan påverka olika processer i huden. En bra produkt bör innehålla minst ett av dessa ämnen och här förklarar vi vad de gör och hur de påverkar huden. Aktiva beståndsdelar kan bland annat fungera som antioxidanter, mjukgörare eller exfolianter. De kan behandla olika tillstånd i huden såsom känslighet, rosacea, akne, pigmenteringar och andra hudtillstånd. Man kan säga att de ska kunna verka direkt på Hudytan (Epidermis – Överhuden) som är det översta hudlagret samt även i viss mån kunna tränga ner till djupare hudlager.

Vad gör Aktiva ingredienser i huden?

Aktiva ingredienser ska kunna verka direkt på hudens yta genom att exempelvis göra rent, ta bort döda hudceller, skydda från UV strålning, verka inflammationshämmande och/eller kunna ge en liftingeffekt. Epidermis är 0,05 till 0,5 mm tjockt och bildar hudens yttersta lager, hornlagret. Där finns vårt livsviktiga skydd mot fuktavgivning i form av bland annat lipider/fetter. Överhuden innehåller fyra olika celltyper. Keratinocyterna står för bildandet av just hornlagret. Melanocyterna bildar pigment och skyddar huden mot skadlig UV-strålning. Langerhans celler är blandade i immunförsvaret och så finns det celler som har med känseln att göra. En aktiv ingrediens som tränger ner i huden kan binda upp fukt (vatten) i huden, förbättra strukturen, minska eller öka pigmentproduktionen, neutralisera fria radikaler samt bygga upp hudens intercellulära lipider.

Om man senare går djupare ner i hudens yta, kommer vi till Dermis (läderhuden). Det lagret består av talgkörtlar, hårsäckar, blodkärl, svettkörtlar, nerver och kollagen (protein) och där pågår de processer som håller igång immunförsvaret. Läderhudens nätverk av elastiska fibertrådar, som består av proteinerna kollagen och elastin, ger huden dess fasthet och elastiska egenskaper. Här är det perfekt att tillsätta aktiva ingredienser med bland annat av C-vitamin som hjälper till för att stimulera nybildandet av kollagen och elastin. I talgkörtlarna produceras talg (sebum) som är ett smörjmedel för hudens yttersta lager. I talgkanalerna kan vissa aktiva ingredienser tränga ner i och kunna reglera talgproduktionen. De kan även avlägsna döda hudceller och på så sätt förbygga pormaskar och finnar.

I Dermis bör en aktiv ingrediens kunna öka blod och lymfcirkulationen, öka skapandet av fuktbildande ämnen och därav göra att huden kan öka sin förmåga att binda fukt. Exempelvis ingredienser retinol kan nås ner till dermis och påskynda cellförnyelsen.

Sen har vi Underhuden (Subcutis) som består av bindväv och fettceller. Den här delen av huden fungerar dels som en stötdämpare, dels som ett skydd för underliggande muskulatur och benhinnor. Underhuden fungerar också som ett lager för energi. Ungefär 60 procent av kroppens fett finns här som underhudsfett. 

Det finns en drös olika aktiva ingredienser som har påverkan på huden i mer eller mindre grad. Nedan listar vi de vanligaste;

Exempel på aktiva ingredienser

Vitamin C (Askorbinsyra) 

Detta är en av de mest väldokumenterade formerna utav C-vitamin. Är en kraftfull antioxidant som förbättrar hudens åldrande och skyddar mot fria radikaler. Den har även fin effekt på solskadad hud då den hjälper till att ljusa upp. Skonar hudceller från att åldras i förtid. 

Retinol 

Är en så kallad cellkomminucerande ingrediens som med hjälp av sina små molekyler går djupt ner i hudens lager. Väl nere i huden omvandlas retinolet till a-vitaminsyra och kan då jobba aktivt mot åldrad hud eller hudtillstånd såsom akne eller pigmenteringar. Kollagenet och elastin i huden får en skjuts av retinolet.

 

Peptider 

är en ingrediens som enkelt förklarat har olika mål i huden. Kan exempelvis vara lugnande, kollagenstimulerande eller fuktbindande. Det är En kedja av aminosyror som har en uppgift att överföra information till dina hudceller om hur de ska bete sig. Varje peptid har ett unikt fokus. 

 

Niacinamid (Vitamin b3) 

Hjälper enzymer i huden göra sin verkan. Skyddar även mot fria radikaler samt verkar antiinflammatorisk. Minskar stora porer, förstärker hudbarriären, uppljusande effekt. 

Hyaluronsyra 

Fuktbindande molekyl som finns naturligt i huden. Binder fukt upp till 1000 sin egen vikt och passar för alla hudar. Trots sitt namn är det ingen syra. 

Mjölksyra 

AHA syra som exfolierar huden. Är en relativt mild syra som även har fuktgivande egenskaper. Hjälper till att förbättra hudens struktur. Balanserande och antibakteriell. Är en vattenlöslig syra.

Glykolsyra 

en kraftfull AHA-syra som har den minsta formen av molekyl inom gruppen AHA och därmed kommer djupt ner i huden. Framställs ut sockerrör eller på syntetisk väg. Hjälper till att reducera fina linjer. Vattenlöslig exfolierande ingrediens.

Salicylsyra 

en såkallad BHA syra som är fettlöslig. Det är en exfolierande ingrediens som effektivt löser upp tilltäpptheter och är antiinflammatorisk. Den har stora molekyler och jobbar mer på hudytan. 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 4 st omdömen

Alkohol i Hudvård

Bra eller Dåligt?

Ingrediensskolan

Läs mer

Niacinamide

Snäll ingrediens med stora effekter

Pigmenteringar, talgproduktionen, fukt och hudbarriär

Läs mer

Bakuchiol

Växtrikets Retinol

Det snällare alternativet

Läs mer

C-vitamin i din hudvård

Lystergivande, utjämnande och skyddande

Läs mer om den otroliga superantioxidanten

Läs mer

Snigelslem

En spännande multiingrediens

För skonsam men effektfull påverkan på ditt hudtillstånd

Läs mer

Salicylsyra

Effektiv mot orenheter

Highlight - Ingredienser

Läs mer

AHA-Syra

Vad är det & Hur används det i Hudvård?

Läs mer

Aktiva ingredienser

Vad är aktiva ingredienser för något?

Läs mer

Retinol vid Akne & Oljig Hud

Retinolskolan - Del 3

Minska utbrott med hjälp av retinol

Läs mer

Retinol för Nybörjare

Retinolskolan - Del 1

Hur fungerar Retinol och för vem är det?

Läs mer

Retinol

Överblick om vad retinoler är

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';