• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

AHA-Syra

Vad är det & Hur används det i Hudvård?

AHA + Syra

Vad är AHA-Syror?

AHA-syra är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid. Det är syror som ursprungligen utvanns ur socker från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt. AHA-syror används framförallt inom läkemedel & hudvård men kan även förekomma inom industrin. Syrorna är en sammansättning av Karboxylsyror som finns i alla levande organismer och framställs genom en kraftig oxidation. När man använder syrorna i hudvårdsprodukter så är det för att snabba på cellförnyelsen och exfoliera huden - dvs att ta bort döda hudceller. Det är en viktig del för att optimera huden så att den kan bli mer mottaglig för fukt. 

Nedan har vi listat de 4 vanligaste AHA-syrorna som används i Hudvårdsprodukter - Glykolsyra , Mjölksyra, Äppelsyra & Mandelsyra. 

Hur verkar AHA-Syror på Huden?

Först och främst verkar syrorna som en Peeling då en gör att de yttersta cellerna på huden lossnar och tar med sig alla döda hudceller. Vilket leder till att hudens naturliga process i att skapa nya friska celler.

Är AHA-Syra Farligt för Huden?

Nej det är inte farligt med syror på huden, men de bör användas med försiktighet och följa de instruktioner som medföljer. Använd gärna syror som du fått rekommenderat av hudterapeut, och tänk på att ej överbehandla huden. Att använda syror dagligen kan i många fall bli allt för kraftfullt, speciellt med just AHA-syra. 

Vad kan jag få för biverkningar av att använda AHA-Syra?

De två största biverkningar med AHA-syror är att huden kan bli irriterad och bli röd. Även biverkningar såsom klåda och i vissa fall sveda kan förekomma, då du antagligen brytit ner hudens barriär tillfälligt. Vid användning av syror blir även huden mer känslig för solen - med så mycket som upp till 50%. Det blir så för att de extra hudceller som vi annars skulle ha på huden, fungerar som ett "naturligt" skydd mot solens strålar. Så alltså - Det är  mycket viktigt att använda ett starkt solskydd när du använder dig av syror eller helst inte vistas i solen alls.

Nedan har vi listat de 4 vanligaste AHA-syrorna som används i Hudvårdsprodukter - Glykolsyra , Mjölksyra, Äppelsyra & Mandelsyra.

Glykolsyra i Hudvård - Glycolic Acid

Glykolsyran utvinner man bland annat ur sockerrör, ananas, meloner & ibland omogna druvor. Glykolsyra, även kallad fruktsyra - är den syran som används mest inom skönhetsindustrin. Glykolsyra (eller hydroxiättiksyra); kemisk formel C2H4O3 (även skrivet som HOCH2COOH), är den minsta α-hydroxisyra (AHA). Denna färglösa och luktfria material är en vattenlöslig syra. Styrkan på syran är beroende på hur produkten framställts. Det är alltså inte endast i % som anger styrkan av syra, utan även i form av pH. 

Hur fungerar den?

Glykolsyran som har de minsta molekylerna tränger ner i det yttersta hudlagret och löser upp ”limmet” som binder samman cellerna. Detta leder till att de döda hudcellerna kan ge plats för nya fräscha hudceller längre ner i huden. Den snabbar även på cellförnyelsen. Glykolsyra finns också i många akne-behandlingar.

Behandling av Rynkor?

Glykolsyran lämpar sig också väldigt bra för att reducera fina linjer & rynkor. Ju äldre du blir så tar det längre tid för huden att producera nya hudceller. Den hjälper även till att förbättra texturen som kan bli något mer läderartad ju äldre vi blir. Likaså solskador syns mer vid äldre ålder, och detta hjälper glykolsyra eller AHA-syror rent generellt till med att minska synligheten på. För att behandla linjer och rynkor än mer kan det vara fördelaktigt att inkludera andra ingredienser såsom exempelvis C-vitamin eller A-vitamin - förutsatt att huden tål det.

Konsultera gärna med din hudterapeut!

Mjölksyra i Hudvård - Lactic Acid

Mjölksyran framställs ur sura mjölkprodukter och även jästa frukt/grönsaker. Mjölksyra är en organisk förening med formeln CH3CH (OH) CO2H. Det är ett vitt, vattenlösligt fast ämne eller vätska som produceras både naturligt och syntetiskt. Det är en AHA-Syra som även återfinns naturligt i kroppen, den ger en mildare exfoliering och samtidigt även återfuktande egenskaper. Den förbättrar hudens så kallade NMF - Natural Moisture Factor, vilket främjar hudens egna återfuktning. 

Hur fungerar den?

Mjölksyran anser många som den bästa AHA-syran då den är lite mildare i jämförelse med de andra syrorna inom familjen AHA-syra. Speciellt bra är den för dig med lite känsligare hud då den har större molekyler och inte tränger ner lika fort ner i huden. Trots att den är lite mildare, så är det viktigt att syran används med försiktighet. Har du en fet hud men ändå kan uppleva att huden lätt blir irriterad, kan produkter som innehåller mjölksyra vara ett bra alternativ som exfoliering. Kan även fungera bra för dig med akne. 

Behandling av Rynkor

Mjölksyra stimulerar produktion av kollagen och elastin, samt ger fin effekt på hudens textur. Perfekt för en lite åldrad hud som har känslighet. Viktigt är som alltid gällande syror, att först och främst skydda sig mot solen och dess negativa påverkan på huden.

Äppelsyra i Hudvård - Malic Acid

Äppelsyra är en karboxylsyra, och dess syra utvinns ur äpplen. Äppelsyrans korresponderande bas är malat, O−OC-CH2-CH(OH)-COO−, och syrans salter kallas malajer. Syran utvinns ur äpplen.

Hur fungerar den?

Äppelsyran har likt mjölksyran stora molekyler och går långsamt ner i huden. Därav fungerar även denna fint för en känsligare hud. Den exfolierar bort översta hudlagret och släpper fram nya fräscha hudceller. Tack vare detta förbättras hudens struktur samt minskar tilltäppta porer. Äppelsyra är även en humektant, dvs den drar åt sig fukt. Denna ingrediens återfinns därför även i mjukgörande cremer. Förbättrar kollagen och elastinproduktionen.

Äppelsyra i Hudvårdsprodukter?

En av funktionerna av äppelsyra är att justera pH eller syra-bas-balansen av produkter. Ofta används de i peelingar eller mjukgörare som exfoliant eller återfuktande ingrediens. Till skillnad från andra AHA-syror så återställer äppelsyran hudens naturliga pH, inte drar ner den för att nå djupare ner i huden. Kan även användas för att förstärka annan AHA-syra.

Mandelsyra i Hudvård - Mandelic Acid

Mandelsyra är en 8-carbon alfahydroxysyra med den kemiska formeln HOCH(C6H5)COOH. Mandelsyrans molekyl är större än glykolsyrans molekyl och orsakar inte den irritation som glykolsyran normalt gör. Mandelsyra utvinner man ur ett extrakt ur bittermandel. Mandelsyran har bra effekt på akne då syran har en antibakteriell effekt. Minskar även risken för postinflammatorisk hyperpigmentering efter blemmor. Självklart i kombination med solskydd. 

Hur fungerar den?

Mandelsyran är en alfahydroxysyra (AHA) som löser upp det ”lim” mellan cellerna som binder samman de döda hudceller på hudytan. Denna syra är en mild peeling som förbättrar texturen och även jobbar antiinflammatorisk på huden. Mandelsyra är den mildaste av AHA-syror och kan även fungera för en hud med rosacea eller hyperkänslighet. Fungerar även optimalt för hud som har mer benägenhet för melasma. 

Mandelsyra vid akne

Mandelsyra har kraftiga anti-bakteriella egenskaper och bidrar till att mjuka upp hudens yttersta lager och jobba antibakteriellt. Det är en mycket mild syra och är särskilt effektiv på personer med acne som även har problem med hyperpigmentering och som inte tål en mer aggressiv behandling.

Mandelsyra stimulerar även produktion av kollagen och uppvisar fint resultat vid behandling av fotoåldrande, bland annat genom att reducera fina linjer och rynkor utan irritation.

Att Tänka På

Kontraindikationer för hudvårdsprodukter innehållande syror (tex AHA-syra):

Om du använder exfolieringsprodukter från en annan produktserie bör du ha avslutat dessa produkter minst 2 veckor före ny behandling. Utför ej exfoliering på solbränd (röd/irriterad) eller nyvaxad hud.

Använd ej om du använder dig av receptbelagda, exfolierande produkter eller mediciner.

Vid receptbelagda preparat som Isotretinoin bör man vänta minst 6 månader innan man behandlar med syror på huden.

Vid användning av krämer som t.ex. Aberela, Retinova, Zorac, Differin bör man vänta minst 2-3 månader efter avslutandet av dessa att peela huden.

 

OM DU ÄR OSÄKER PÅ VILKEN PRODUKT SOM PASSAR JUST DIN HUD KAN DU GÖRA SETHANDSALLYS HUDTEST FÖR ATT FÅ EN SKRÄDDARSYDD PRODUKTREKOMMENDATION! 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 1 st omdömen

Peptider

Pepp på Peptider?

Ingrediensskolan

Läs mer

Alkohol i Hudvård

Bra eller Dåligt?

Ingrediensskolan

Läs mer

Niacinamide

Snäll ingrediens med stora effekter

Pigmenteringar, talgproduktionen, fukt och hudbarriär

Läs mer

Bakuchiol

Växtrikets Retinol

Det snällare alternativet

Läs mer

C-vitamin i din hudvård

Lystergivande, utjämnande och skyddande

Läs mer om den otroliga superantioxidanten

Läs mer

Snigelslem

En spännande multiingrediens

För skonsam men effektfull påverkan på ditt hudtillstånd

Läs mer

Mjölksyra

Återfuktande och lystergivande

Highlight - Ingredienser

Läs mer

Salicylsyra

Effektiv mot orenheter

Highlight - Ingredienser

Läs mer

AHA-Syra

Vad är det & Hur används det i Hudvård?

Läs mer

Aktiva ingredienser

Vad är aktiva ingredienser för något?

Läs mer

Retinol vid Akne & Oljig Hud

Retinolskolan - Del 3

Minska utbrott med hjälp av retinol

Läs mer

Retinol för Nybörjare

Retinolskolan - Del 1

Hur fungerar Retinol och för vem är det?

Läs mer

Retinol

Överblick om vad retinoler är

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';