• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Retinol för Nybörjare

Retinolskolan - Del 1

Hur fungerar Retinol och för vem är det?

Retinol

Retinol är ett ord som det skrivs och pratas mycket om inom hudvård. Det är en av de mest populära ingredienserna inom hudvård och många hudvårdsnördar och hudläkare lovordar retinolen. Men vad är denna superingrediens för något och hur använder man den egentligen?

Vad är retinol?

Retinol är en effektiv a-vitamin som stimulerar våra hudceller att bete sig som nya unga celler. Samlingsnamnet för A-vitamin är retinoider, där tretinoin är den starkaste och finns i läkemedel, medan retinol är något mildare och finns i hudvård  Det är en ingrediens som finns i många produkter som jobbar mer aktivt mot något problemområde, exempelvis linjer eller pigmentering. Retinol kan därför finnas i olika koncentrationer och i en mängd olika produktvarianter. På så sätt kan du hitta den variant som du gillar och passar just din hud!

Vad gör retinol?

Det finns få hudtillstånd eller problem som retinol inte kan förbättra! Hudens cellförnyelse påskyndas med hjälp av retinol och det ger huden en förbättrad textur och huden upplevs slätare. Den är alltså en så kallad cellkomminucerande ingrediens som med hjälp av sina små molekyler går djupt ner i hudens lager. Väl nere i huden omvandlas retinolet till a-vitaminsyra och kan då jobba aktivt mot åldrad hud eller hudtillstånd såsom akne eller pigmenteringar. Kollagenet och elastin i huden får en skjuts av retinolet - vilket är viktigt för hudens fasthet.

Hudtillstånd som retinol kan hjälpa till att korrigera är bland annat:

Akne

Linjer och rynkor

Pigmenteringar

Förstorade porer

Photoaging

Ojämn hudtextur

De flesta hudtyper kan använda sig av någon variant av retinol. Dock ska man vara medveten om att retinol är en kraftfull ingrediens och är viktig att introducera till huden varsamt. 

Vilken retinol passar mig?

Produkter som innehåller retinol kan komma i alla möjliga olika former. Det finns allt ifrån serum till masker som innehåller retinol. Likaså serum i olika formula - olja eller creme. Där är det en smaksak beroende på din egna hudtyp. Exempelvis kan det vara härligt för en torr hudtyp att använda retinol i oljeform, medan för en fet hudtyp kan det vara mer passande med lättare cremeserum. 

Om du inte tidigare använt dig av retinol, är det bra att börja med en mild variant av retinol. Exempel på en creme med retinol som passar de allra flesta hudtyper och hudtillstånd är dessa

Om du däremot är känslig i huden, så finns det andra ingredienser som är mer varsamma mot huden - men har snarlik effekt som retinol. Där har vi exempelvis ingredienser såsom bakuchiol eller peptider. Där har vi bland annat Medik8 Bakuchiol Peptides eller Liquid Peptides. 

Om huden är överkänslig så kan retinol eller andra aktiva ingredienser bara irritera. Där är det av större vikt att använda sig av lugnande och reparerande ingredienser, och lämna retinol på hyllan ett tag. Vid exempelvis rosacea, eksem eller hyperkänslig hud kan det vara bättre att undvika aktiva ingredienser såsom retinol. 

Hur börjar jag med retinol?

Retinol är som nämnt tidigare en kraftfull ingrediens och det är viktigt att den vänjs in i huden varsamt. Och hur gör man detta då? Jo, du fortsätter med din vanliga hudvårdsrutin, men lägger in retinolprodukten 1 kväll i veckan. Därefter trappar du upp användandet till 2 kvällar i veckan, för att sedan trappa upp ytterligare. Huden kan bli torr, röd och flagna innan den vant sig med retinol. Det är därför viktigt att du är försiktig när du börjar med retinol och inte skyndar på i hopp om snabbare resultat. För vissa räcker det att använda retinol några kvällar i veckan, medan för andra kan det fungera att trappa upp användet till varje kväll. 

Om du önskar jobba med området runt ögonen, är det dock viktigt att du använder dig av produkter som är avsedda för det. Det är viktigt just för att huden runt ögonen är tunnare och koncentrationen av retinol inte kan vara lika hög som i övriga ansiktet. Ett exempel på produkt till ögonområdet är Medik8 Intelligent Retinol Eye TR. 

Passande produkter till retinol

För att ha så bra förutsättningar som möjligt för att börja med retinol, är det viktigt att ha en bra grundrutin. Det är framför allt viktigt med en lugnande och återfuktande rutin som stärker upp huden. Vilken typ av retinol du än använder, så är det även viktigt med solskydd som sista steg i din rutin - med fördel SPF 50. 

Ett exempel på grundrutin är; Rengöring, fuktserum, creme och solskydd. Det kan också vara bra att lägga in en lugnande fuktmask för att boosta upp huden. SkinCeuticals Phyto Corrective Masque är toppen för det ändamålet!

När ska retinol undvikas?

Vid graviditet och amning är huden generellt känsligare, och det kan vara bra att undvika aktiva ingredienser såsom retinol. Vissa hudsjukdomar och hudtillstånd gör att retinol är olämpligt, och det kan vara perioral dermatit, eksem eller blossande rosacea. För några kan det även vara så att man är överkänslig mot retinol och det därför är bättre att hitta andra mildare alternativ. 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 8 st omdömen

Peptider

Pepp på Peptider?

Ingrediensskolan

Läs mer

Alkohol i Hudvård

Bra eller Dåligt?

Ingrediensskolan

Läs mer

Niacinamide

Snäll ingrediens med stora effekter

Pigmenteringar, talgproduktionen, fukt och hudbarriär

Läs mer

C-vitamin i din hudvård

Lystergivande, utjämnande och skyddande

Läs mer om den otroliga superantioxidanten

Läs mer

Snigelslem

En spännande multiingrediens

För skonsam men effektfull påverkan på ditt hudtillstånd

Läs mer

Mjölksyra

Återfuktande och lystergivande

Highlight - Ingredienser

Läs mer

Salicylsyra

Effektiv mot orenheter

Highlight - Ingredienser

Läs mer

AHA-Syra

Vad är det & Hur används det i Hudvård?

Läs mer

Aktiva ingredienser

Vad är aktiva ingredienser för något?

Läs mer

Retinol vid Akne & Oljig Hud

Retinolskolan - Del 3

Minska utbrott med hjälp av retinol

Läs mer

Retinol för Nybörjare

Retinolskolan - Del 1

Hur fungerar Retinol och för vem är det?

Läs mer

Retinol

Överblick om vad retinoler är

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';