FRI FRAKT | AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE |  4,9 I BETYG PÅ TRUSTPILOT 

SethandSally Magazine

Celluliter

 

Celluliter-ben

Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem? SethandSally Magazine hjälper dig att hitta en lösning.

Vad är Celluliter?  

Celluliter, eller apelsinhud som det också kallas är många kvinnors stora skräck. Det är ojämn hud som orsakas av att fett pressas upp mot den bindväv som omger fettcellerna. Det skapar sen en utbuktning av cellerna, vilket resulterar i en gropig effekt. Om din mamma har det är chanserna tyvärr rätt stora att även du får det då det är genetiskt. Men, även om det finns i familjen finns det flera sätt att minska risken för uppkomst eller minimera det som redan finns.

Ultraljudsundersökningar har visat att celluliter är bråckliknande förtätningar i fettvävnaderna, som framträder under huden. En teori är att detta beror på att fettvävnanden under en tid sträcks ut, såsom vid viktuppgång, och att sträckningen inte får ett jämnt resultat. Celluliter kan uppkomma på hela kroppen, där det finns underhudsfett, men särskilt på kroppsdelar där kvinnor på grund av sina kvinnliga könshormoner lägger på sig fett. Vanligtvis på rumpa, lär och överarmar.

En annan teori är att det är ett ödem i underhudsfettet. En tredje teori är att celluliter uppstår på grund av försämrad cirkulation i vener och lymfatiska systemet. Celluliter kan ha olika svårighetsgrad. För somliga syns celluliterna endast om huden trycks samman eller musklerna spänns. För andra syns de även vid avslappnat tillstånd. Omkring 90% av alla kvinnor får cellulitproblem, särskilt kvinnor av västerländsk härkomst.

Olika Typer av Celluliter

Det finns tre olika typer, eller grader, av celluliter. Grad ett är då groparna endast syns då man trycker ihop huden. Detta är ett första tecken på att vatten ansamlats i vävnaden.

Grad två innebär att celluliterna är synliga när man står upp. Detta beror på att vatten, fett och slaggprodukter ansamlats i vävnaden och att blodcirkulationen börjar bli nedsatt.

Syns celluliterna när man ligger ner är de av grad 3. Detta beror på att det har börjat bildas en mer geléaktig massa i vävnaden som så småningom antar allt fastare konsistens.

Det vanligaste sättet att upptäcka celluliter är genom de gropiga områdena på huden. Andra kännetecken är den nedsatta blodgenomströmningen vilket visar sig genom att huden blir slapp, blek och torr. Lider man av celluliter kan även huden vara känslig för tryck samt ha lägre hudvärme på de utsatta områdena.

Varför får man dem?

Att du får dem beror i första hand på dålig blodcirkulation, ohälsosam kost, gener, och hormonella rubbningar. Hos många kvinnor börjar celluliterna bildas redan i puberteten, när hormonerna sätter igång, för att sedan förvärras under graviditeten. Många upplever också att p-piller bidrar till ökningen.
 När man blir äldre tappar huden en del av sin spänstighet vilket i sin tur kan leda till fler cellulitgropar. Andra orsaker kan vara att man lider av störd blod- och lymfcirkulation eller andra sjukdomar som påverkas blodgenomströmningen i kroppen. Huvudorsaken anses fortfarande vara fel kost samt brist på motion. Många av oss har stillasittande arbete vilket leder till att det bildas mer och mer celluliter.

De främsta anledningarna till att man får Celluliter:

- Ärftliga anlag
- Hormonella rubbningar
- Ohälsosam kost
- För lite motion
- Dålig blodcirkulation
- Övervikt

Tips för att minska Celluliterna

Massera
Massage är både avkopplande och skönt samtidigt som det sätter i gång blodcirkulationen. Använd gärna en massageolja.
Drick mycket
Drick mycket vatten, kroppen behöver vätska för att må bra och uttorkning är en av hudens största fiender. Att dricka är grunden till Hudvård.
Motionera
Regelbunden motion ger dig både en en fastare hud och spänstigare muskler.
Skrubba
Torrskrubba de utsatta områdena regelbundet med en skrubbvante eller en mjuk
borste för att sätta fart på blodcirkulationen. Avsluta gärna med ett varmt cirkulationsökande bad.
Ät rätt
Ät mycket frukt och grönsaker och en fiberrik kost som innehåller viktiga näringsämnen och är bra för ämnesomsättningen.
Minska Stress
Fokusera på avkoppling, motion och en sund livsstil för att minska uppkomsten av gropar och celluliter. Även om du inte kan förhindra celluliter helt kan du befria kroppen från stress för att bevara elasticiteten och kollagen i huden och minska dina risker för viktökning.
Minska på saltet
Undvik att äta för mycket salt för att undvika vätskeansamling i kroppen.

Hudens åldrande påverkar

Då kroppen blir äldre förlorar hudcellerna sin elastiska kvalitet. Detta gör att huden börja hänga mer i vissa regioner, vilket gör att vätskor och fetter samlas i fickor, t.ex. runt ögonen och runt skinkorna. Du kanske inte kan förhindra det faktum att du blir äldre, men du kan behålla en hälsosam livsstil för att skydda hudens elasticitet och stramhet. Dessutom kan träning bidra till att förhindra viktuppgång och stärka huden, särskilt om du lägger extra krut på träning som aktiverar ben och stuss. Det finns även effektiva cellulitbehandlingar på markanden idag som kan bromsa utvecklandet av dessa gropar.

Att äta rätt minskar risken

Frossa i citrus

 C-vitaminet i frukten boostar hudens kollagenproduktion, när den avtar minskar också elasticiteten  – med påföljden att hudens ojämnheter framträder tydligare. Citrusfrukter kan också sänka östrogennivåerna i kroppen, för höga nivåer av östrogen kan kopplas till ökad risk för att få celluliter.

Undvik kolhydrater

Livsmedel rika på snabba kolhydrater, som socker, vitt mjöl eller vitt ris, skapar en snabb stegring av blodsockernivån. Den glukos som inte går till förbränning lagras i kroppens fettceller som extra energi, en process som ökar risken för att fettet ska pressa sig ut genom bindväven och orsaka ytterligare en av de förargliga små groparna.

Bra med broccoli

I broccoli finns alfaliponsyra, ett ämne som hjälper hudens kollagen att bibehålla sin mjukhet och på så sätt motverkar uppkomsten av celluliter och ojämnheter.

Fin fänkål

Visste du att fänkål kan hjälpa kroppen bli av med oönskade svullnader och vätska? Grönsaken sägs också ha en milt utrensande effekt, vilket enligt många kan bidra till en slätare och friskare hud.

Prova äta basiskt

Dra ned på gryner, spannmål, kaffe, kolsyrade drycker, kött, socker och processad mat. Det är livsmedel som ger en surare kropp – något som många menar ökar risken att utveckla celluliter.

Cellulitcreme

Krämer som kan förbättre en hud som fått celluliter, innehåller ofta koffein och ingredienser som sätter igång cirkulation. Detta för att hjälpa kroppen att avlägsna slagg och hjälper göra huden med fast.

 Vi har bland annat 2 Krämer från Babor som vi rekomenderar för detta ändamål. 

Dr Babor Refine Cellular 3D Cellulite Fluid som har en tredimensionell effekt som effektivt motverkar celluliterna. 14 dagars intensivkur.

- Huden blir jämnare och spänstigare 
- Synligt förbättrad struktur av huden

Dr Babor Refine Cellular Ultimate 3D Cellulite Lotion som har samma effekt & Hexapeptide-39 aktiverar nedbrytningen av fett och hämmar fettlagring

 

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4 av 5 baserat på 67 st omdömen

Magazine

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd? Äntligen sommar och solsken, se till att njut av den med gott samvete.

Meet The Heroes - Super Eye Serum från Verso Skincare

Meet The Heroes -  Är SethandSallys serie där vi tittar närmre på våra varumärkes Heroprodukter, Här möter vi Verso Skincare Super Eye Serum Vad är Super Eye Serum? Versos Super Eye Serum är ett uppstramande och mjukgörande ögonserum som innehåller Retinol 8 complex.

Pormaskar och Stora Porer

Varför får man Pormaskar och Stora Porer? Hur behandlar man dem? Vi reder ut alla frågetecken om varför du får och hur du behandlar pormaskar och förstorade porer.

Retinol - En Superingrediens

Anti-Aging som du inte sett det tidigare, kort sagt är Retinol ett annat namn för vitamin A.

Blått Ljus - Hur påverkar det Huden?

Vi tittar närmre på det blåa ljuset, HEV eller High Energy Visible Light som det kallas, hur huden påverkas av att ständigt utsättas från ljuset av våra skärmar.

Celluliter

  Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem? SethandSally Magazine hjälper dig att hitta en lösning.

Vuxenacne - Akne Tarda

För att göra det enkelt kan man dela in akne i två kategorier, tonårsakne och vuxenakne.

Sensitiviserad Hud

Hur vet man om man har känslig hud eller om den är Sensitiviserad Hud? Är det något man alltid har haft eller hur kommer det sig att huden blivit känsligare?  Vad är en känslig Hud?  Huden kan bli känslig av flera anledningar och när som helst i livet.

Perioral Dermatit

Vi tittar närmre på hudsjukdomen Perioral Dermatit som liknar Rosacea och drabbar främst kvinnor 15 till 45 år.

Stamceller

Stamceller – En ingrediens enligt vissa, en teknik säger andra - En tredje grupp vet inte riktigt vad det är, men det låter lite science fiction.

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

Kallar du det akne, finnar eller acne? För oss är det spelar det ingen roll men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du förebygger och tar hand om dem.

Antioxidanter

Antioxidanter beskrivs som det naturliga skyddet som skyddar oss mot förtidigt åldrande  Men vilken antioxidant är egentligen bäst? Antioxidanter skyddar huden från yttre skador, reducerar inflammationer och bygger upp kollagen – bland annat.

Påsar Under Ögonen

  Påsar under dina ögon är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk & trött ut.

Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra din hud känns som sandpapper! Vi djupdyker och förklarar hur man behandlar på bästa sätt.

Ansiktsserum

Vad är ett ansiktsserum? Vi får ofta frågan varför man ska använda serum, hur ofta och hur man använder det? Vi ska reda ut begreppen så att det blir lite enklare att förstå.

Hudvårdsingredienser-Ordlista

Innehållsförteckningarna på Hudvårdsprodukterna kan ibland vara svåra att tyda.

SPF Solskyddsfaktor

Vad betyder egentligen SPF och vad är skillnaden på de olika styrkorna? Vi reder ut skillnaderna och hur du skyddar dig bäst.

AHA-Syra | Vad är det & Hur används det i Hudvård

AHA-syra som är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid som ursprungligen utvanns ur sockret från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt.

Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika.

Vad är Fria Radikaler?

  Inom hudvård pratas det ofta om fria radikaler - Men vad är det egentligen och hur påverkar det huden? En fri radikal är enkelt förklarat molekyler som bryter ner och skadar kroppen inifrån - Därför börjar hudvård alltid inifrån.

Vad är Aktiva Ingredienser i Hudvårdsprodukter?

  Enkelt förklarat kan man säga att det är ett ämne tillsatt i en skönhetsprodukt som direkt kan påverka förändringar i huden.

Visa fler