• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Celluliter

Vad är det och varför förekommer det?

Tips & Råd vid Celluliter

Celluliter

Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem? SethandSally Magazine hjälper dig att hitta en lösning.

Vad är Celluliter?  

Celluliter har vi nästan allihop och framförallt kvinnor. Celluliter är ett tillstånd i huden där underhudsfett klumpat ihop sig vilket ger ett gropigt utseende. Det direkta orsakerna till celluliter är inte klarlagda, men olika faktorer som kan påverka tillståndet är bland annat genetik, kön, hormoner, livsstil och ålder. Gropigheten orsakas av att fett pressas upp mot den bindväv som omger fettcellerna. Det skapar sen en utbuktning av cellerna, vilket resulterar i en gropig effekt. 

Olika Typer av Celluliter

Det finns tre olika typer, eller grader, av celluliter

Grad ett är då groparna endast syns då man trycker ihop huden. Detta är ett första tecken på att vatten ansamlats i vävnaden.

Grad två innebär att celluliterna är synliga när man står upp. Detta beror på att vatten, fett och slaggprodukter ansamlats i vävnaden och att blodcirkulationen börjar bli nedsatt.

Grad tre Innebär att de syns även i liggande läge. Detta beror på att det har börjat bildas en mer geléaktig massa i vävnaden som så småningom antar allt fastare konsistens.

Det vanligaste sättet att upptäcka celluliter är genom att man ser de gropiga områdena på huden. Andra kännetecken är nedsatt blodgenomströmning vilket visar sig genom att huden blir slapp, blek och torr. Lider man av celluliter kan även huden vara känslig för tryck samt ha lägre hudvärme på de utsatta områdena.

Varför får man celluliter?

Som tidigare nämnt så får de allra flesta celluliter, mer eller mindre. Hos många kvinnor börjar celluliterna bildas redan i puberteten, när hormonerna sätter igång, för att sedan förvärras under graviditeten. Många upplever också att p-piller bidrar till ökningen. När man blir äldre tappar huden en del av sin spänstighet vilket i sin tur kan leda till fler cellulitgropar.  

Cellulitkrämer

Krämer som kan förbättre en hud som fått celluliter, innehåller ofta koffein och ingredienser som sätter igång blodcirkulationen. Detta för att hjälpa kroppen att avlägsna slagg och hjälper göra huden mer fast. Dessa är ett komplement för en i övrigt hälsosam livsstil. 

De främsta anledningarna till att man får Celluliter:

- Ärftliga anlag
- Hormonella rubbningar
- Ohälsosam kost
- För lite motion
- Dålig blodcirkulation
- Övervikt (Det blir mer synligt)

Tips för att minska Celluliterna

Massera
Massage är både avkopplande och skönt samtidigt som det sätter i gång blodcirkulationen. Använd gärna en massageolja.

Drick mycket
Drick mycket vatten! Kroppen behöver vätska för att må bra. Det hjälper kroppen att rensa ut slagg och gifter.

Motionera
Regelbunden motion ger dig både en en fastare hud och spänstigare muskler. Styrketräna gärna för att öka fasthet i vävnaden.

Torrborsta
Torrborsta de utsatta områdena regelbundet med en skrubbvante eller en mjuk borste för att sätta fart på blodcirkulationen. Avsluta gärna med ett varmt cirkulationsökande bad. Stimulerar lymfsystemete och tar bort döda hudceller, vilket ger en jämnare yta på huden.

Ät rätt
Ät mycket frukt och grönsaker och en fiberrik kost som innehåller viktiga näringsämnen och är bra för ämnesomsättningen. Försök hålla din mat så ren som möjligt utan halvfabrikat, dåliga oljor och socker. 

Tips på kost vid celluliter 

Frossa i citrus
 C-vitaminet i frukten boostar hudens kollagenproduktion, när den avtar minskar också elasticiteten  – med påföljden att hudens ojämnheter framträder tydligare. Citrusfrukter kan också sänka östrogennivåerna i kroppen, för höga nivåer av östrogen kan kopplas till ökad risk för att få celluliter.

Undvik kolhydrater
Livsmedel rika på snabba kolhydrater, som socker, vitt mjöl eller vitt ris, skapar en snabb stegring av blodsockernivån. Den glukos som inte går till förbränning lagras i kroppens fettceller som extra energi, en process som ökar risken för att fettet ska pressa sig ut genom bindväven och orsaka ytterligare en av de förargliga små groparna.

Bra med broccoli
I broccoli finns alfaliponsyra, ett ämne som hjälper hudens kollagen att bibehålla sin mjukhet och på så sätt motverkar uppkomsten av celluliter och ojämnheter.

Fänkål
Visste du att fänkål kan hjälpa kroppen bli av med oönskade svullnader och vätska? Grönsaken sägs också ha en milt utrensande effekt, vilket enligt många kan bidra till en slätare och friskare hud.

Prova äta basiskt
Dra ned på gryner, spannmål, kaffe, kolsyrade drycker, kött, socker och processad mat. Det är livsmedel som ger en surare kropp – något som många menar ökar risken att utveckla celluliter.

Hudens åldrande påverkar

Då kroppen blir äldre förlorar hudcellerna sin elastiska kvalitet. Detta gör att huden börja hänga mer, vilket gör att vätskor och fetter samlas och kan bidra till ett mer gropigt utseende. Du kanske inte kan förhindra det faktum att du blir äldre, men du kan behålla en hälsosam livsstil för att skydda hudens elasticitet och fasthet. Träning kan dessutom bidra till att förhindra viktuppgång och stärka huden, särskilt om du lägger extra krut på träning som aktiverar ben och stuss. 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4,7 av 5 baserat på 47 st omdömen

Linjer och torra läppar

Åldrande och uttorkning

Läpp-guiden

Läs mer

Behandla dina pigmenteringar

Korrigera och skydda

Resultatinriktade produkter som behandlar dina pigmenteringar

Läs mer

Fukt vs Fett

Torr eller Yttorr?

Hur vet jag om jag måste tillföra fukt eller fett till huden?

Läs mer

Torr hud

Behandla och förebygg

Varför får man torr hud?

Läs mer

Huden under klimakteriet

Anpassa rutinen efter din huds nya behov

Få en välmående hud under klimakteriet

Läs mer

Mogen och åldrad hud

Varför blir huden slapp och rynkig?

Så hjälper vi en mogen hud att åldras på bästa sätt

Läs mer

Känslig hud

Rodnad, klåda och torrhet

Förebygg, behandla och dämpa symptom på känslighet

Läs mer

Vuxenakne

Varför får jag finnar i vuxen ålder?

Vi guidar dig: Förebygg och behandla

Läs mer

Detox

Dags för en djuprengöring

Återställ huden

Läs mer

Barriärstärkande ingredienser

som huden älskar

Ger fukt, lugnar och skyddar

Läs mer

Celluliter

Vad är det och varför förekommer det?

Tips & Råd vid Celluliter

Läs mer

Hudbarriär

Hjälpguide för nedsatt hudbarriär

Såhär boostar du den!

Läs mer

Perioral Dermatit

Vad kännetecknar Perioral Dermatit?

Tips för att minska irritation på huden

Läs mer

Rosacea

Vad är Rosacea och varför får man det?

Läs mer

Retinol för Känslig hud

Retinolskolan - Del 2

Tips och Tricks för en Känslig hud

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';