FRI FRAKT | AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE |  4,9 I BETYG PÅ TRUSTPILOT 

SethandSally Magazine

Perioral Dermatit

ansikte-Perioral-Dermatis-runt-munnen

Vi tittar närmre på hudsjukdomen Perioral Dermatit som liknar Rosacea och drabbar främst kvinnor 15 till 45 år.

Vad är Perioral Dermatit? 

Perioral Dermatit är en hudsjukdom som främst drabbar yngre kvinnor och kan visa sig på lite olika sätt. Det är en inflammation i huden som visar sig i området kring mun, kinder och haka. Vanligast är att man får rodnader, knottror och fjällar i dessa eller någon av de områdena. Även varblåsor kan förekomma och de drabbade områdena sticker och kliar. Perioral Dermatit är inte farligt och smittar inte. Ofta blommar det upp vid en överaktivering av huden med starka hudvårdsprodukter, eller andra yttre påfrestningar. Detta tillstånd är en nära släkting till rosacea. Problematiken kan komma att vara kvar i veckor till månader, och tillståndet kan även blossa upp till och från. Här är det viktigt att endast använda milda produkter och att låta huden läka ut ordentligt innan en mer aktiv hudvård sätts in. 

En väldigt viktig sak är att det är helt totalt förbjudet att pilla och klämma då man har perioral dermatit. Gör man det så kommer garanterat tillståndet att försämras!

Varför får man Perioral Dermatit?

Liksom många hudsjukdomar vet man inte orsaken till perioral dermatit. I enstaka fall kan utslaget dock utlösas eller förvärras om man använt starka kortisonkrämer kring munnen. Man kan i vissa fall koppla samman med användande av av mindre bra makeup och hudvård. Produkter med sämre innehåll, starka parfymer och rengöringar med t.ex. vanlig tvål som är irriterande på huden. Det har visat sig att överexfoliering av huden rubbar hudens barriär och kan vara en anledning till perioral dermatit. För mycket solande kan också förvärra eller orsaka tillståndet. Det vanligaste är dock att utslaget bara kommer utan någon påtaglig orsak hos unga vuxna kvinnor. 

Perioral Dermatit smittar inte och är inte farligt

Symptom

De första symtomen man ser är rodnade partier runt munnen eller något av områderna jag beskrev ovan. Detta utvecklas sen även till små knottror och små varblåsor i porerna. Tillståndet är en nära släkting till Rosacea men skillnaden är att Perioral Dermatit endast utvecklas centrerat kring munnen. Det är ett typiskt tecken att huden precis runt om munnen inte är påverkad, men en bit ut är området rött och irriterat. Det kan klia, vara irriterat och även svida. Att området fjällar och känns stramt är inte heller någon ovanlighet. Många får värre symtom veckan innan menstruation. Pormaskar är inte ett symtom på perioral dermatit.

Vanligaste Symptomen för Perioral Dermatit

- Rodnad
- Knottror runt mun och näsöppningarna
- Fjällning runt mun och näsöppningarna
- Utslagen kan klia och bränna lite lätt
- Området närmast läpparna är inte påverkat

Perioral Dermatit runt Ögonen 

Även om Perioral Dermatit är vanligast runt munnen så förekommer det också runt ögonen i vissa fall. Här gäller samma rekommendationer och framförallt Nollbehandling som är den bästa behandlingen. Du bör allstå inte använda någon form av produkter. 

Vad ska man undvika?

Använd inte:

- Parfymerade rengöringsprodukter och krämer
- Peeling
- Täckande smink i ansiktet
- Feta krämer och produkter med olja
- Kortisonkräm
- Het dryck, vin, starksprit eller stark mat
- Kraftig sol utan skydd
- Kraftig Kyla eller Värme


När du slutar använda sådana produkter kan utslagen till att börja med bli lite sämre innan de blir bättre. 

Behandla Perioral Dermatit

Det första steget i behandling av perioral dermatit är att avbryta alla aktuella steroidkrämer, även icke receptbelagda hydrokortison. När steroidkrämen är avbruten visas utslaget och känns värre i dagar till veckor innan det börjar förbättra sig. Man måste motstå frestelsen att applicera någon kräm i ansiktet när detta händer. Även efter framgångsrik behandling kommer perioral dermatit ibland tillbaka senare. Vanligtvis kommer samma typ av behandling igen att vara effektiv. Många fall som kommer tillbaka blir i rosacea. Perioral dermatit är ett vanligt hudproblem, men lyckligtvis gör de flesta mycket bra med korrekt behandling. Det jobbiga är att när Perioral dermatiten är ”blommande” så är det bästa s.k ”noll-behandling”.  Med nollbehandling menad att man inte ska använda något allt på detta områden under tiden det blommar bara lätt tvätt med vatten och sen inget.

Det kan ibland känns hopplöst att inte använda några produkter i ansiktet, speciellt eftersom området upplevs så torrt och irriterat. Det viktigaste är då att använda lugnande och närande produkter. Absolut inget som är exfolierande. Serum med mera är överflödigt i det området, utan satsa på en riktigt bra lugnande kräm. Övriga ansiktet kan ha en mer uttalad rutin, men rekommenderar att rutinen rent generellt är lugnande. 

 

Produkter

Om man ska rekommendera produkter för behandling av Perioral Dermatit så är det framförallt produkter som passar en väldigt känslig hud och verkar läkande på huden. 

Om du Väljer att Byta Hudvårdsprodukter

När eller om du bestämt dig för att byta hudvårdsmärke är det viktigt att du har tålamod och vänjer in huden. Det kan ta upp 8 veckor för huden att vänja sig. Först kan man uppleva att huden försämras, man kan känna att huden blir torr, man kan även få finnar och plitor. Detta är helt normalt och är en del av utrensningsprocessen. Viktigt är bara att du inte får uppleva obehag av något slag. Kontakta direkt då din hudterapeut. Under en tre veckorsperiod kan du vänja in huden på följande sätt. Vecka 1 - Vänta upp till tre dagar efter din första applicering. därefter varannan dag en gång om dagen. Vecka 2 - kan du börja använda produkterna varannan dag men då både morgon och kväll. Vecka 3 Kan du börja använda produkterna både morgon & kväll. Självklart kan det se olika ut beroende på märke. Kontakta oss om du känner dig osäker på hur du ska använda dina produkter. Men som sagt att den första behandlingen av Perioral Dermatit är en så kallad Nollbehandling.

Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Perioral_dermatitis

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4 av 5 baserat på 56 st omdömen

Magazine

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd? Äntligen sommar och solsken, se till att njut av den med gott samvete.

Meet The Heroes - Super Eye Serum från Verso Skincare

Meet The Heroes -  Är SethandSallys serie där vi tittar närmre på våra varumärkes Heroprodukter, Här möter vi Verso Skincare Super Eye Serum Vad är Super Eye Serum? Versos Super Eye Serum är ett uppstramande och mjukgörande ögonserum som innehåller Retinol 8 complex.

Pormaskar och Stora Porer

Varför får man Pormaskar och Stora Porer? Hur behandlar man dem? Vi reder ut alla frågetecken om varför du får och hur du behandlar pormaskar och förstorade porer.

Retinol - En Superingrediens

Anti-Aging som du inte sett det tidigare, kort sagt är Retinol ett annat namn för vitamin A.

Blått Ljus - Hur påverkar det Huden?

Vi tittar närmre på det blåa ljuset, HEV eller High Energy Visible Light som det kallas, hur huden påverkas av att ständigt utsättas från ljuset av våra skärmar.

Celluliter

  Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem? SethandSally Magazine hjälper dig att hitta en lösning.

Vuxenacne - Akne Tarda

För att göra det enkelt kan man dela in akne i två kategorier, tonårsakne och vuxenakne.

Sensitiviserad Hud

Hur vet man om man har känslig hud eller om den är Sensitiviserad Hud? Är det något man alltid har haft eller hur kommer det sig att huden blivit känsligare?  Vad är en känslig Hud?  Huden kan bli känslig av flera anledningar och när som helst i livet.

Perioral Dermatit

Vi tittar närmre på hudsjukdomen Perioral Dermatit som liknar Rosacea och drabbar främst kvinnor 15 till 45 år.

Stamceller

Stamceller – En ingrediens enligt vissa, en teknik säger andra - En tredje grupp vet inte riktigt vad det är, men det låter lite science fiction.

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

Kallar du det akne, finnar eller acne? För oss är det spelar det ingen roll men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du förebygger och tar hand om dem.

Antioxidanter

Antioxidanter beskrivs som det naturliga skyddet som skyddar oss mot förtidigt åldrande  Men vilken antioxidant är egentligen bäst? Antioxidanter skyddar huden från yttre skador, reducerar inflammationer och bygger upp kollagen – bland annat.

Påsar Under Ögonen

  Påsar under dina ögon är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk & trött ut.

Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra din hud känns som sandpapper! Vi djupdyker och förklarar hur man behandlar på bästa sätt.

Ansiktsserum

Vad är ett ansiktsserum? Vi får ofta frågan varför man ska använda serum, hur ofta och hur man använder det? Vi ska reda ut begreppen så att det blir lite enklare att förstå.

Hudvårdsingredienser-Ordlista

Innehållsförteckningarna på Hudvårdsprodukterna kan ibland vara svåra att tyda.

SPF Solskyddsfaktor

Vad betyder egentligen SPF och vad är skillnaden på de olika styrkorna? Vi reder ut skillnaderna och hur du skyddar dig bäst.

AHA-Syra | Vad är det & Hur används det i Hudvård

AHA-syra som är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid som ursprungligen utvanns ur sockret från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt.

Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika.

Vad är Fria Radikaler?

  Inom hudvård pratas det ofta om fria radikaler - Men vad är det egentligen och hur påverkar det huden? En fri radikal är enkelt förklarat molekyler som bryter ner och skadar kroppen inifrån - Därför börjar hudvård alltid inifrån.

Vad är Aktiva Ingredienser i Hudvårdsprodukter?

  Enkelt förklarat kan man säga att det är ett ämne tillsatt i en skönhetsprodukt som direkt kan påverka förändringar i huden.

Visa fler