• fri frakt
 • |
 • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
 • |
 • Auktoriserad återförsäljare
 • |
 • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Perioral Dermatit

Vad kännetecknar Perioral Dermatit?

Tips för att minska irritation på huden

Perioral Dermatit

Perioral Dermatit är en vanlig hudsjukdom som drabbar många. Denna hudsjukdom kännetecknas av rodnad, utslag och ibland små knölar som som kommer runt munnen, men kan även sprida sig till näsan och ögonen. Perioral Dermatit kan påverka alla kön och åldrar, men är vanligast hos kvinnor mellan 15 och 45 år. Forskning visar att ungefär 1 av 100 kvinnor lider av Perioral Dermatit. Utslagen kan komma av olika anledningar och man har inte hittat den självklara orsaken till sjukdomen. Många upplever att det är besvärligt och påverkar både det fysiska men emotionella välbefinnandet. Det kan ibland känns hopplöst att inte använda några produkter i ansiktet, speciellt eftersom området upplevs så torrt och irriterat. 

Det finns flera receptfria alternativ till att behandla Perioral Dermatit. Läs vidare för att se hur just du kan få hjälp!


Vad är Perioral Dermatit?

Röda och fjällande utslag kring munnen? Det kan vara Perioral Dermatit. Denna sjukdom är inte kronisk, men kan komma och gå i perioder, i så kort som veckor, men vissa kan ha besvär i flera år. Perioral Dermatit går att behandla, men det är viktigt att också förstå vad som utlöser Perioral Dermatit och varför man får det. 

Ibland kan man få Perioral Dermatit när man går på P-piller eller är Gravid. Det är på grund av de hormonella obalanserna som kan vara i huden. Även perioder av stress och sjukdom kan utlösa utslagen. Många, framförallt i Skandinavien, får problem med Perioral Dermatit under vintern. Här är vintern kall och hård, vilket gör att vår hudbarriär ofta blir försvagad. Man har även funnit kopplingar mellan användningar av flourtandkräm och perioral dermatit. 2013 kom det en kvinna till The Canberra Hospital i Australien som hade haft problem med Perioral Dermatit i över ett år. Det visade sig att man kunde koppla det till användning av Flourtandkräm.

Symtomen på perioral dermatit kan variera från person till person, men de vanligaste inkluderar rodnad, utslag av röda knölar och ibland små blåsor runt munnen. Perioral Dermatit angriper huden i ansiktet, framförallt runt munnen. Ibland kan de se ut som finnar, och man börjar att behandla det som akne. Då förvärras tillståndet. Vissa människor kan också uppleva utslag på andra delar av ansiktet, som näsa, ögon och panna. Klåda och brännande känslor är vanliga följande symtom på detta tillstånd.

Ofta så grundar sig Perioral Dermatit i att huden är känslig och att man har en skadad hudbarriär. Här kan du se bilder på hur Perioral Dermatit kan se ut.

Symptom på Perioral Dermatit

 • Rodnad
 • Utslag som innehåller var eller vätska
 • Brännande och stickande känsla
 • Torr hud
 • Hud som flagnar
 • Stramhet
 • Utslag som ser ut som finnar
 • En känsla av att huden är tunn

Orsaker till Perioral Dermatit

 • Användning av Steriodcremer
 • Överdriven rengöring av huden
 • Starka hudvårdsprodukter (syror och retinol)
 • Feta krämer och oljor
 • Överanvändning av hudvård
 • Kyla, väder och vind
 • UV-exponering
 • Stress
 • Sjukdom och obalans i kroppen (ex. efter virusinfektion)
 • Tandkräm som innehåller Flour
 • P-piller och graviditet
 • Täckande Makeup

Behandla Perioral Dermatit

Hur får man bort Perioral Dermatit? Det är svårt att behandla Perioral Dermatit och kan ta väldigt lång tid. Dock finns det flera alternativ för att hantera symptomen och stärka hudens barriär. Många blir helt återställda i huden tillslut.

Det första man rekommenderar är en nollbehandling för att minska risken för att symptomen förvärras. En nollbehandling innebär att man behandlar huden helt utan hudvårdsprodukter och smink. Då finns det inga produkter som kan täppa till, utan man kan nästan säga att huden får "andas." Många kan tycka att det är jobbigt att vara utan makeup då de gärna vill täcka utslagen, men det är viktigt att förstå att man då tar bort några faktorer som kan trigga din periorala dermatit. Det kan ibland känns hopplöst att inte använda några produkter i ansiktet, speciellt eftersom området upplevs så torrt och irriterat. 

Har man försökt behandla sin periorala dermatit länge, kan man få receptbelagda läkemedel som kan hjälpa. Det kan vara till exempel antibiotika och immunsuppressiva krämer. Dessa kan hjälpa till att behandla inflammationen, men då man inte riktigt vet just varför man får Perioral Dermatit kan det vara svårt att behandla.

Undvik detta när du har Perioral Dermatit

 • Makeup
 • Feta cremer
 • Syror och andra aktiva ingredienser
 • Pilla och klämma på huden
 • Starkt parfymerade produkter
 • Kortisoncremer

Vad är skillnaden på Perioral Dermatit och Rosacea?

Både perioral dermatit och rosacea kan orsaka rodnad och utslag i ansiktet, men de skiljer de sig i orsaker, symtom och behandling.

Rosacea är ofta en kombination av genetiska faktorer och utlöses ofta av miljöpåverkan och vissa utlösande faktorer som exempelvis värme, kyla, kryddig mat, alkohol och solens strålar. Med rosacea får man ofta synliga blodkärl, inflammation, bölder och pustler. Många människor upplever också en värmekänsla i huden. Rosacea är en kronisk hudsjukdom, men med symptom som går att behandla.


Hudvård för Perioral Dermatit

Har man testat en nollbehandling för Perioral Dermatit och inte fått ett önskat resultat, kan man testa att behandla sin Periorala Dermatit med produkter.

Ingredienser som kan fungera bra för Perioral Dermatit är till exempel, Cica, Svavel och Zink.

De mest effektiva hudvården för Perioral Dermatit kan variera, beroende på vad just din hud behöver. Det viktigaste är att inte använda några aktiva produkter med syror under perioden man behandlar Periroal Dermatit, och undvika starka rengöringar. Ibland kan det vara fördelaktigt att bara rengöra huden på morgonen.

När kan man börja introducera sina vanliga produkter efter ett utrbott av Perioral Dermatit? Vi råder till att vänta minst en månad, men om huden fortfarande är känslig, fortsätt med milda och snälla produkter.

Elixir Cosmeceuticals SOS Paste

SOS Paste från Elixir innehåller Svavel, och passar en hud som är i tillfällig obalans. Produkter med Svavel är ett bra alternativ för Perioral Dermatit, då det motverkar uppkomst av bakterier, dämpar rodnad och dämpar inflammation i huden. Denna stryker du försiktigt på områden med Perioral Dermatit. Svavel har, förutom god effekt på Perioral Dermatit, även bra effekt på Rosacea och Akne.

- Minskar rodnad

- Rekommenderas som kurprodukt

- Passar även mot akne och orenheter

OPTMZD Skin Calming Cleanser and Toner

Att byta ut din starka rengöring mot en mild rengöringscreme är bra vid Perioral Dermatit. Denna rengöring är skonsam och parfymfri. Med bland annat Betaglukan och Panthenol blir huden lunanre och inlammationen dämpas. Denna rengöring passar alla med känslig och torr hud, då den är väldigt mild på huden.

- Mycket mild rengöring

- Parfymfri och doftneutral

- Passar torr och känslig hud

Esse Deep Moisturiser

Denna milda fuktcreme har hjälpt många med perioral dermatit. Med Probiotika så balanserar den hudens mikrobiom och får huden i balans. Just Deep Moisturiser är perfekt i konsistensen- den är precis så lätt så att huden får den fukt den kräver, men inte för fet så att den täpper till porerna i huden och förvärrar utslagen. Dessutom innehåller den Bisabolol och Aloe Vera som är bra ingredienser vid Perioral Dermatit.

- 24-timmarscreme

- Innehåller naturliga ingredienser

- Lätt creme som balanserar

Dermalogica Barrier Repair

Barrier repair är en helt vattenfri produkt som försiktigt smälter ner i huden. Den stärker hudens skyddsbarriär och verkar reparerande. Men sina milda ingredienser så irriterar den inte huden och ger huden en chans att återhämta sig.

- 24-timmarscreme

- Innehåller naturliga ingredienser

- Lätt creme som balanserar

 


Perioral Dermatit- FAQ

Är perioral dermatit kroniskt?

Nej, Perioral Dermatit går att behandla så man blir frisk i huden. Dock är det vanligt med återfall och väldigt svårbehandlat. 

Är perioral dermatit ärftligt?

Nej. 

Är perioral dermatit svamp?

Nej, det är inte en svamp i sig, men kan vara orsakad av en svampinfaktion på huden.

Är perioral dermatit farligt?

Perioral dermatit är inte farligt, men kan kännas besvärligt.

Är perioral dermatit smittsamt?

Nej.

Är rosacea och Perioral Dermatit samma sak?

Nej, de är olika hudsjukdomar.


Vill du få råd kring produkter för känslig hud? Låt en auktoriserad hudterapeut hjälpa dig!

Kostnadsfritt Specialisttest för Känslig hud

SVARA PÅ FRÅGOR

Här hittar du vårt hudtest där vår Hudterapeut ger dig en individuellt anpassad produktrekommendation. Hudtestet är helt kostnadsfritt och du får svar inom 3 vardagar.

Ett hudtest för dig som vill få en Hudvårdsrutin

VIKTIGT att du fyller i noggrant, bifogar bild med bra skärpa utan makeup för att du ska få den mest optimala produktrekommendationen. 

GÖR TESTET HÄR


Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 5 st omdömen

Linjer och torra läppar

Åldrande och uttorkning

Läpp-guiden

Läs mer

Behandla dina pigmenteringar

Korrigera och skydda

Resultatinriktade produkter som behandlar dina pigmenteringar

Läs mer

Fukt vs Fett

Torr eller Yttorr?

Hur vet jag om jag måste tillföra fukt eller fett till huden?

Läs mer

Torr hud

Behandla och förebygg

Varför får man torr hud?

Läs mer

Huden under klimakteriet

Anpassa rutinen efter din huds nya behov

Få en välmående hud under klimakteriet

Läs mer

Mogen och åldrad hud

Varför blir huden slapp och rynkig?

Så hjälper vi en mogen hud att åldras på bästa sätt

Läs mer

Känslig hud

Rodnad, klåda och torrhet

Förebygg, behandla och dämpa symptom på känslighet

Läs mer

Vuxenakne

Varför får jag finnar i vuxen ålder?

Vi guidar dig: Förebygg och behandla

Läs mer

Detox

Dags för en djuprengöring

Återställ huden

Läs mer

Barriärstärkande ingredienser

som huden älskar

Ger fukt, lugnar och skyddar

Läs mer

Celluliter

Vad är det och varför förekommer det?

Tips & Råd vid Celluliter

Läs mer

Hudbarriär

Hjälpguide för nedsatt hudbarriär

Såhär boostar du den!

Läs mer

Perioral Dermatit

Vad kännetecknar Perioral Dermatit?

Tips för att minska irritation på huden

Läs mer

Rosacea

Vad är Rosacea och varför får man det?

Läs mer

Retinol för Känslig hud

Retinolskolan - Del 2

Tips och Tricks för en Känslig hud

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';