• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Retinol för Känslig hud

Retinolskolan - Del 2

Tips och Tricks för en Känslig hud

Känslig hud + Retinol?

Just retinol har ett rykte om sig att vara irriterande och det kan låta skrämmande för en person med känslig hud. Men - det finns flera tips och tillvägagångssätt för att försiktigt introducera denna fina ingrediens. Här listar vi dom!

Mjukgörande och mild rengöring

Först och främst är det av största vikt att huden är ren, innan introduktion av aktiva ingredienser. Använd gärna en snäll och mjukgörande rengöring som har fuktgivande egenskaper. 

En bra grundrutin

För en känslig hud är det A och O att ha en lugnande och återfuktande rutin som grund för att hålla huden stabil. Det är viktigt att huden i sig är balanserad innan du väljer att lägga till mer aktiva ingredienser till din rutin. Om du har en känslig hud i botten, behöver dina övriga produkter vara lugnande och återfuktande för att balansera upp för retinolets effekt. Det viktigaste är att ha en rengöring som nämnt ovan, samt en mjukgörare efter din hudtyp. Att även ha ett fuktserum i din rutin kan vara superbra för att binda och kapsla in fukt i huden. Sedan självklart ett solskydd för att skydda huden eftersom retinol gör huden extra ljuskänslig.

I detta inlägg kan du läsa hur vi hjälpte Susanne med Pigmenteringar och Känslig hud med hjälp av retinolvarianten Retinoate.

Val av retinol

Just ordet Retinol används ofta som ett samlingsbegrepp för produkter som innehåller någon typ av a-vitaminderivat, dock skulle det nog vara mer korrekt att benämna det som retinoider - där retinol är en variant. Bara detta kan vara förvirrande! Det finns alltså olika typer av retinoider med olika koncentrationer och namn. Det finns receptbelagd a-vitamin - tretinoin, och sedan retinol, retinyldehyd och retinyl palmitat. För en känslig hud kan Retinyl Palmitate vara det bästa valet av retinoid, då den enkelt förklarat, tar längre tid i huden att utvecklas till den aktiva formen av a-vitamin. Det är en ester av a-vitamin och är den mildaste varianten av retinoid. Det finns i en mängd olika produkter som innehåller denna ingrediens, och där är det bra att kika på inci/innehållsförteckningen för respektive produkt för att se vilken slags retinol som produkten innehåller. Felaktigt kan produkter med Retinyl Palmitate marknadsföras som rena retinolprodukter, därav är det viktigt att läsa i ingredienserna. Just vid valet av denna variant av a-vitamin är de traditionella biverkningarna mycket mildare och därav mer passande för en känslig hud. 

Det finns även andra ingredienser som har snarlika effekter som retinol, men med väldigt få biverkningar. Där är ett exempel bakuchiol, som är en ingrediens från växtriket med antioxidativa egenskaper. Det är en sk. bio-retinol som har en bevisad lugnande effekt och även hjälper till reducerar ojämn hudton. 

 

Kapsla in retinolet

Ett tips för att vänja huden varsamt, är att lägga din mjukgörande creme först på huden. Därefter tillsätter du ungefär en ärta av din retinol i ansiktet, och sedan kapslar in med cremen igen. På så sätt är huden ordentligt återfuktad och upptaget av retinolen upplevs mindre irriterande på huden - men effekten kvarstår. Likväl fungerar det fint att blanda lite av din retinol i din creme för att göra den mindre irriterande. 

Vänj in huden 

Det är väldigt viktigt att låta huden vänja sig vid denna ingrediens, speciellt vid en känslig hud! Rent generellt kan man använda retinol oftare tids nog, men i början är det otroligt viktigt att låta huden vänja sig långsamt. Det kan räcka att endast börja med en liten ärta av retinol för att börja vänja in, och då börja med detta 1 gång i veckan. Beroende på hur väl huden reagerade på denna gång, kan man därefter öka upp till 2 gånger i veckan. Upplever du irritation eller torrhet - backa lite och använd endast din mjukgörare och fuktserum tills dess det känns bra igen. Retinol gör sin fina verkan trots att den inte används alla kvällar i veckan! 

Tips vid väldigt känslig hud:

Du kan öva upp hudens tålighet mot retinoider. Testa att applicera din retinolprodukt i ansiktet och låta det sitta i några minuter, för att sedan tvätta av det. Därefter fortsätter din vanliga rutin. Du kan nästkommande tillfälle öka tiden som den får ligga på, för att vänja huden än mer varsamt. Till slut kan du kanske låta retinolen ligga över natten. 

En sak i taget

För en känslig hud kan det bli för mycket att tillsätta flera aktiva ingredienser i samma rutin. Låt din grundrutin vara densamma och endast tillsätta retinolet för att inte stressa upp huden mer än nödvändigt. 

Låt det ta sin tid

Tålamod är din huds bästa vän! Det tar tid för a-vitamin att göra sin verkan och även för huden att förnyas så att du ser resultatet. Det är väldigt individuellt från hud till hud med resultat, också beroende på vad du önskar jobba på. Räkna med minst 2-3 månader innan dess effekten kan synas. 

Trots dessa tips och tricks, så kan det vara så att det ändå inte fungerar - och det är helt okej! Vissa hudtillstånd kan göra det direkt olämpligt att laborera med huden, vid exempelvis blossande rosacea, perioral dermatit eller eksemhud. 

OM DU ÄR OSÄKER PÅ VILKA PRODUKTER SOM PASSAR JUST DIN HUD KAN DU GÖRA SETHANDSALLYS HUDTEST FÖR ATT FÅ EN SKRÄDDARSYDD PRODUKTREKOMMENDATION! 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 6 st omdömen

Linjer och torra läppar

Åldrande och uttorkning

Läpp-guiden

Läs mer

Behandla dina pigmenteringar

Korrigera och skydda

Resultatinriktade produkter som behandlar dina pigmenteringar

Läs mer

Fukt vs Fett

Torr eller Yttorr?

Hur vet jag om jag måste tillföra fukt eller fett till huden?

Läs mer

Torr hud

Behandla och förebygg

Varför får man torr hud?

Läs mer

Huden under klimakteriet

Anpassa rutinen efter din huds nya behov

Få en välmående hud under klimakteriet

Läs mer

Mogen och åldrad hud

Varför blir huden slapp och rynkig?

Så hjälper vi en mogen hud att åldras på bästa sätt

Läs mer

Känslig hud

Rodnad, klåda och torrhet

Förebygg, behandla och dämpa symptom på känslighet

Läs mer

Vuxenakne

Varför får jag finnar i vuxen ålder?

Vi guidar dig: Förebygg och behandla

Läs mer

Detox

Dags för en djuprengöring

Återställ huden

Läs mer

Barriärstärkande ingredienser

som huden älskar

Ger fukt, lugnar och skyddar

Läs mer

Celluliter

Vad är det och varför förekommer det?

Tips & Råd vid Celluliter

Läs mer

Hudbarriär

Hjälpguide för nedsatt hudbarriär

Såhär boostar du den!

Läs mer

Perioral Dermatit

Vad kännetecknar Perioral Dermatit?

Tips för att minska irritation på huden

Läs mer

Rosacea

Vad är Rosacea och varför får man det?

Läs mer

Retinol för Känslig hud

Retinolskolan - Del 2

Tips och Tricks för en Känslig hud

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';