• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Rosacea

Vad är Rosacea och varför får man det?

Känslig + Blossande Hud = Rosacea?

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika. SethandSally hjälper dig att reda ut hur du på bästa sätt tar hand om din hud om du misstänker tat du drabbats av rosacea. 

Vad är Rosacea?

Ett rosaceatillstånd är en kronisk inflammatorisk hudåkomma som får de centrala partierna av ansiktet att bli röda. Den förekommer oftare hos kvinnor än hos män och är speciellt vanlig bland ljushyade personer. Problematiken startar vanligtvis i medelåldern eller senare och tenderar att flamma upp i omgångar.

Det verkar finnas en genetiskt betingad tendens till rosacea. Det är i nuläget okänt varför man drabbas av rosacea, men mekanismen är att blodkärlen i ansiktet blir överkänsliga mot olika yttre och inre faktorer. Cirkulationen ökar och huden blir inflammerad. De typiska symtom som uppstår vid rosacea är rodnad och svullnad som successivt leder till en brännande känsla ansiktet. Kan även synas vidgade blodkärl, inflammerade knottror och varblåsor. I många fall kommer utslag och rodnad i skov, men att huden där emellan är röd men "under kontroll". 

Utslag av rosacea

Rosaceautslag förväxlas ofta med akne och kallas ibland vuxenakne, vilket är helt felaktigt. Det är två helt olika tillstånd, som skiljer sig på många sätt. Rosaceautslagen kommer nästan uteslutande i ansiktet, till skillnad från akne som kan förekomma på andra delar av kroppen. Det vanligaste är symtom på kinderna, runt näsan, pannan och på hakan.

Rosacea kan även drabba ögonen, som då blir inflammerade och röda och kallas då okulär-rosacea. Denna typen av symptom kan man behandla med ögondroppar för att motverka den torra och irriterade känslan i ögonen. Viktigt dock att hålla uppsyn över sin rosacea om man drabbats av den okuläratypen då en ihållande, obehandlad okulär-rosacea kan ge ärr på hornhinnan vilket i sin tur kan leda till ljuskänslighet och "dimmig" syn. 

Huden kan i vissa fall även bli förtjockad, om det sker på näsan kallas det rosaceatillståndet rhinophyma. Detta tillstånd dyker upp efter en kronisk och ihållande rosacea och inte på grund av alkohol som man tidigare trott. Förr i tiden kallade man tillståndet helt felaktigt för fyllenäsa men idag vet vi att vem som helst kan drabbas av detta, vare sig man dricker alkohol eller inte. Det kan finnas en ärftlig aspekt i tillståndet. Rhinophyma är inte farligt omen många kan tycka att det är jobbigt på det estetiska planet då symptomen ibland blir väldigt framträdande. Det smittar givetvis inte. 

Tillståndet gör näsan röd och uppsvälld, och eftersom talgkörtlarna blir överaktiva blir näsan speciellt fet och porerna framträdande. Detta fenomen förekommer oftare hos män än hos kvinnor med rosacea och uppträder oftast först vod 30-årsåldern eler senare. 

Har man drabbats av rhinophyma så ska man undvika samma saker som vid en rosaceadiagnos. Bland annnat stark mat, alkohol, sol och stress kan trigga symptomen.

Denna typ av rosacea behandlas med antibiotika, i mer omfattande fall kan kirugi och laser vara behjälpligt för att bli av med tillståndet.

Akne däremot beror på ökad talgproduktion och tilltäppta porer och huden blir ofta fet, men rosacea ger oftast en mer torr och känslig hud. Detta tillstånd är vanligast hos kvinnor i 30- och 40-årsåldern. Så mycket som 10 procent av den svenska befolkningen lider av rosaceabesvär, som är mer vanlig i norra delen av Europa än i den södra.  

Symptom på rosacea

Symtomen för rosacea kan till en början vara att huden i ansiktet börja rodna tillfälligt - ofta efter det att man druckit en het dryck eller alkohol, ätit kryddstark mat eller kommit in i ett mycket varmt rum. Denna tillfälliga rodnad kan utveckla sig till en mer eller mindre permanent rodnad i hyn. Den drabbar oftast näsan, pannan, kinderna och/eller hakan. Rodnaden kan åtföljas av utslag eller kvisslor som påminner om akne, men man får inga vita eller svarta pormaskar som vid akne.

Ett annat symptom vid rosacea är att man kan utveckla synligt ådernät (telangiectasia) i ansiktet. Detta kallas ofta felaktigt brustna ådror och är små tunna synliga röda blodkärl nära hudytan. 

Största Anledningarna till att du får ökade rosaceabesvär

Man vet som sagt inte varför vissa drabbas men man kan lindra besvären, både med produkter men också en ändrad livsstil. 

Stress

Det har visat sig att stress har mycket att göra med utvecklingen av Rosacea, akne, psoriasis, eksem och andra vanliga hudproblem. Utsläppet av hormonet kortisol skapar en obalans som visar sig i form av förändringar på huden. 

Varma drycker & Alkohol

Både kaffe och alkohol vidgar blodkärlen, vilket förvärrar problemen hos en rosaceahud. Detta kan ge upphov till ett nytt skov och göra att de blodkärlen som ligger ytligt vidgas ytterligare. Problemen kan bli mer omfattande och huden rödare.

Temperaturväxlingar  - Kraftig Kyla eller Värme

När man utsätter huden för temperaturväxlingar så förvärras tillståndet i huden och rodnader uppstår. Detta kan medföra att ditt rosacea-tillstånd förvärras. 

Stark mat

Även stark mat bör undvikas vid rosacea eftersom stark mat gör att de ytliga blodkärlen vidgas och problemet blir värre samt huden rödare – precis som vid intag av kaffe och alkohol.

Eteriska Oljor

Eteriska oljor är doftande, flyktiga oljor som förekommer färdigbildade (med några få undantag) i olika växtdelar. De eteriska oljorna kan bestå av en mängd olikartade kemiska föreningar, av vilka många kan framställas på syntetisk väg. Bland eteriska oljor finns exempelvis rosenolja, jasminolja, lavendelolja, bittermandelolja, anisolja, citronolja, eukalyptusolja och bergamottolja. Var uppmärksam på din hudvård och undvik produkter med tillsatta eteriska oljor. De blir lätt för aktiva och irriterande för din rosaceahud. 

Hudvårdsprodukter som du bör undvika om du har Rosaceabesvär

Om du har eller misstänker att du har rosacea så finns det produkter som du bör undvika. Först av allt måste du göra dig av med all stark rengöring såsom parfymerande tvålar eller allergiframkallande rengöringar med alkohol. Hemmapeeling med starka syror bör undvikas, samt att använda för mycket produkter på en gång. Märker du att din hud reagerar på någon produkt, så tänk att "less is more" och låt huden läka utan aktiva ingredienser i hudvården. 

Olika Rosaceatyper

Rosaceabesvär kan uppkomma i olika varianter - tillsammans eller enskilt.

De olika typerna är: 

Erytematotelangiektatisk rosacea  - För denna typ av rosacea är det övergripande symptomet hudrodnad, även kallat erytem. Huden är känslig och känns ofta brännande, varm och svidande. Rodnaden befinner sig allt som oftast på kinder och är konstant men kan gå från en rodnad till blossande, hettande partier på grund av båda inre och yttre påverkan. 

Den rodnande rosacean är den mest förekommande avde olika typerna, upp till 70% av alla rosaceafall är av denna subtyp.

Papulopustular rosacea - denna typen kan förväxlas med vuxenakne eftersom man förutom rodnad även får både ytligt och djupt sittande papler och pustler (knottror och varblåsor). Det förekommer dock inte några pormaskar  i anslutning till utslagen vilket det gör om man drabbats av vuxenakne. Mellan 25%-40% av all rosacea är av denna typ.

 Papulopustular rosacea behandlas med antibiotika båda oralt i tablettform samt med kräm direkt på området. För att. få bukt med vidgade blodkärl krävs behandling med laser. 

Okulär rosacea - denna typ kännetecknas av infektion, rodnad och svullnad på ögonlokcen eller i ögat. En irritation som kan liknas vid att man har något i ögat samt torrhet och sveda. Andra symptom som kan uppstå är att man förlorar ögonfransar, man blir ljuskänslig och förekomst av vaglar. Förblir denna obehandlad kan det gå så långt att denna typen sätter sig på iris och ögonvita vilket leder till skador på ögat och evetnuellt påverkad syn. 

Sällan är ögonitritation de första symptomen då man drabbas av rosacea utan denna typ är oftast en följd av erytematotelangiektatisk rosacea. Lite över hälften av rosaceafallen leder så småningom till denna typ. I regelr drabbas män och kvinnor vanligen i 30års åldern. 

Fymatös rosacea - Denna typ är relativt ovanlig, och uppträder med förtjockad hud och oregelbundna noduler (hudknölar). Det drabbar främst näsan (rhinofyma) och gör näsan större och röd. Detta tillstånd är vanligast hos män. Detta är den ovanligast typen av rosacea-typerna och drabbar ca 5% av alla rosaceabärare. 

Granulomatös rosacea - som yttrar sig i hårda bruna, röda eller gula knölar eller knottror. Varianten är inte inflammatorisk.

Hudvårdsrutin för ett Rosaceatillstånd

Om du har ett Rosaceatillstånd, kommer en lugnande hudvårdsrutin att hjälpa dig att reducera det märkbart. Använd en mild rengöring.  Att använda ett serum med lugnande ingredienser och skyddande antioxidanter är toppen. Lägg till en kräm som hjälper till att dämpa rodnad och ge huden rikligt med fukt och näring. Under dagen använder du med fördel en dagcreme med solskydd med minst SPF30. Detta för att skydda huden mot starka solstrålar som kan trigga igång dina besvär ytterligare. I detta inlägg kan du läsa om hur vi hjälpte Susanne med Pigmentfläckar och Rosacea.

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4,5 av 5 baserat på 14 st omdömen

Linjer och torra läppar

Åldrande och uttorkning

Läpp-guiden

Läs mer

Behandla dina pigmenteringar

Korrigera och skydda

Resultatinriktade produkter som behandlar dina pigmenteringar

Läs mer

Fukt vs Fett

Torr eller Yttorr?

Hur vet jag om jag måste tillföra fukt eller fett till huden?

Läs mer

Torr hud

Behandla och förebygg

Varför får man torr hud?

Läs mer

Huden under klimakteriet

Anpassa rutinen efter din huds nya behov

Få en välmående hud under klimakteriet

Läs mer

Mogen och åldrad hud

Varför blir huden slapp och rynkig?

Så hjälper vi en mogen hud att åldras på bästa sätt

Läs mer

Känslig hud

Rodnad, klåda och torrhet

Förebygg, behandla och dämpa symptom på känslighet

Läs mer

Vuxenakne

Varför får jag finnar i vuxen ålder?

Vi guidar dig: Förebygg och behandla

Läs mer

Detox

Dags för en djuprengöring

Återställ huden

Läs mer

Barriärstärkande ingredienser

som huden älskar

Ger fukt, lugnar och skyddar

Läs mer

Celluliter

Vad är det och varför förekommer det?

Tips & Råd vid Celluliter

Läs mer

Hudbarriär

Hjälpguide för nedsatt hudbarriär

Såhär boostar du den!

Läs mer

Perioral Dermatit

Vad kännetecknar Perioral Dermatit?

Tips för att minska irritation på huden

Läs mer

Rosacea

Vad är Rosacea och varför får man det?

Läs mer

Retinol för Känslig hud

Retinolskolan - Del 2

Tips och Tricks för en Känslig hud

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';