Trustpilot

FRI FRAKT | AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE | INFORMATION OM COVID-19

SethandSally Magazine

Rosacea

Utan-Rosacea-med-Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika. SethandSally hjälper dig att reda ut hur du på bästa sätt tar hand om din hud. 

Vad är då Rosacea egentligen? Ett Rosaceatillstånd är en kronisk inflamamatorisk hudåkomma som får de centrala partierna av ansiktet att bli röda. Den förekommer oftare hos kvinnor än hos män och är speciellt vanlig bland ljushyade. Det börjar vanligen i medelåldern eller senare och tenderar att flamma upp i omgångar.

Det verkar finnas en genetiskt betingad tendens till rosacea. Den exakta orsaken till rosacea är inte känd, även om man vet att sjukdomen kan utvecklas på grund av att blodkärlen under huden blir förstorade. Detta kan vara ett resultat av överdriven användning av kortikosteroida salvor mot någon annan hudåkomma, eftersom dessa har en tendens att göra huden tunnare.

Utslag av Rosacea

Rosaceautslag förväxlas ofta med akne och kallas ibland vuxenakne, vilket är helt felaktigt. Det är två helt olika tillstånd, som skiljer sig på många sätt. Rosaceautslagen kommer nästan uteslutande i ansiktet, till skillnad från akne som kan förekomma på andra delar av kroppen. Det vanligaste är symtom på kinderna, runt näsan, pannan och på hakan. Rosacea kan även drabba ögonen, som då blir inflammerade och röda och kallas då okulär-rosacea.

Akne däremot beror på ökad talgproduktion och tilltäppta porer och huden blir ofta fet, men rosacea ger oftast en mer torr och känslig hud. Dessvanligast hos kvinnor i 30- och 40-årsåldern. Så mycket som 10 procent av den svenska befolkningen lider av rosaceabesvär, som är mer vanlig i norra delen av Europa än i den södra. Det är oklart varför man drabbas av rosacea, men mekanismen är att blodkärlen i ansiktet blir överkänsliga mot olika yttre och inre faktorer. Cirkulationen ökar då och bidrar inflammation. De symtom som uppstår vid rosacea är flusher, rodnad och svullnad som successivt leder till en brännande känsla ansiktet, vidgade blodkärl, inflammerade knottror och varblåsor. Huden kan i vissa fall även bli förtjockad, om det sker på näsan kallas det rosaceatillståndet rhinophyma

Rosacea symptom

Symtomen för rosacea kan till en början kan huden i ansiktet börja rodna tillfälligt - ofta efter det att man druckit en het dryck eller alkohol, ätit kryddstark mat eller kommit in i ett mycket varmt rum. Denna tillfälliga rodnad utvecklar sig till en permanent rodnad i hyn. Den drabbar oftast näsan, pannan, kinderna, ögonlocken eller hakan. Mer sällan förekommer den på, armarna eller benen. Rodnaden kan åtföljas av utslag eller kvisslor som påminner om akne, men man får inga vita eller svarta pormaskar som vid akne. Ett annat symptom vid rosacea är att man kan utveckla synligt ådernät (telangiectasia) i ansiktet. Detta kallas ofta felaktigt brustna ådror och är små tunna synliga röda ådror nära hudytan. Om åkomman är svår och inte behandlas kan den orsaka abnorm tillväxt av vävnaderna i näsan - ett tillstånd som kallas rosacea rhinophymia. Detta gör näsan röd och uppsvälld, och eftersom talgkörtlarna blir överaktiva blir näsan speciellt fet. Detta förekommer oftare hos män än hos kvinnor med rosacea. 

Största Anledningarna att du får ökade Rosaceabesvär

Då Rosacea är en hudsjukdom som ger utslag, oftast i ansiktet. Man vet inte varför vissa drabbas men man kan lindra besvären, både med produkter men också en ändrad livsstil. 

- Stress

Man har visat att stress har mycket att göra med utvecklingen av Rosacea, akne, psoriasis, eksem och andra vanliga hudproblem. Utsläppet av kortisol skapar en hormonobalans som visar sig i form av akneutbrott och förändringar i både ansiktet och på andra delar av kroppen. Det enda som hjälper är att ta det lugnare.

- Varma drycker & Alkohol

Både kaffe och alkohol vidgar blodkärlen vilket förvärrar problemen vid Rosacea på grund av att blodkärlen som ligger ytligt  vidgas ytterligare och gör problemen mer omfattande och huden rödare.

- Temperaturväxlingar | Kraftig Kyla eller Värme

När man utsätter huden för temperaturväxlingar så förvärras tillståndet i huden och rodnader uppstår. Detta kan medföra att ditt Rosacea tillstånd förvärras 

-  Stark mat

Även stark mat bör undvikas vid rosacea eftersom stark mat gör att de ytliga blodkärlen vidgas och problemet blir värre samt huden rödare – precis som vid intag av kaffe och alkohol.

- Kanel, Rosmarin, Citron, Lime, Mentol & Pepparmint

Några fall av starka reaktioner på kanel har rapporterats samt även Rosmarin som återfinns bland eteriska oljor. Andra livsmedel som rapporterats in är Citron, lime, mentol & Pepparmint. Va lite mer uppmärksam på dessa produkter om du har rosaceabesvär.

- Eteriska Oljor

Eteriska oljor är doftande, flyktiga oljor som förekommer färdigbildade (med några få undantag) i olika växtdelar. De eteriska oljorna kan bestå av en mängd olikartade kemiska föreningar, av vilka många kan framställas på syntetisk väg. Bland eteriska oljor finns exempelvis rosenolja, jasminolja, lavendelolja, bittermandelolja, anisolja, citronolja, eukalyptusolja och bergamottolja.

Rekommenderade produkter för Rosacea

Vi har två olika serier för en rosaceahud. Först är det Murads Redness Therapy serie som är framtagen för en känslig Rosacealiknande hudtillstånd. Sen har vi Babors 24h creme & serum som är särskilt framtagen för just Rosacea. Båda har en bevisad effekt men måste också kombineras med övriga rekommendationer för full effekt. Dermalogica har en hel serie med Ultra Calming produkter


Topplista Rosaceacreme


Visa Alla Rosaceaprodukter >>
 

Hudvårdsprodukter som du bör undvika om du har Rosaceabesvär

Om du har eller misstänker att du har Rosacea så finns det produkter som du bör sluta med omedelbart. Dessa produkter gör att huden ökar i inflammation och gör huden rödare. Produkter som stark tvål, toner med alkohol & parfym. Hemma peelingkit, samt att använda för mycket produkter på en gång, däremot så är produkter innehållande retinol helt ok att använda.

Olika Rosaceatyper

Vad finns det för olika Rosacea? Rosaceabesvär kan uppkomma i olika varianter  tillsammans eller enskilt.
De olika typerna är: 

Erytematotelangiektatisk rosacea - som uppträder som ständigt rodnad (erytem) i delar av ansiktet.
Papulopustular rosaceasom uppträder med ytliga eller djupa finnar med eller utan erytem.
Fymatös rosaceasom uppträder med förtjockad hud och oregelbundna noduler (hudknölar). Det kan drabba näsan (rinofyma), pannan, kinderna, öronen eller hakan.
Okulär rosacea - som yttrar sig i inflammationer i ögonen eller ögonlocken, och drabbar ungefär 58% av fallen.
Granulomatös rosacea som yttrar sig i hårda bruna, röda eller gula knölar eller knottror. Varianten är inte inflammatorisk.

Hudvårdsrutin för ett Rosaceatillstånd

Om du har ett Rosaceatillstånd kommer vår hudvårdsrutin att hjälpa dig att reducera det märkbart. Först av allt måste du göra dig av med all stark rengöring såsom parfymerande tvålar, allergiframkallande rengöringar med alkohol. Använd en mild rengöring. Under dagen använder du en dagcreme alternativt solskydd med minst SPF15. Om du föredrar att använda Foundation så är bareMinerals Foundation både Original och Ready då dessa innehåller zinkoxidfilter vilket rekommenderas till dig med Rosacea. Om du har en fet alternativt en blandhud så kan du på kvällen använda ett gel eller ett serum med mycket antioxidanter. Om du har normal till torr hud, på kvällen använda en lotion eller kräm fuktkräm formulerad med riklig antioxidanter och hud reparerande ingredienser. Det är OK om den innehåller retinol. Kontakta din läkare för att se vilka receptbelagda läkemedel som finns för att behandla din Rosacea. Tänk bara på att när du använder ett utvärtes läkemedel att du alltid måste rengöra huden innan för optimal effekt.

Behandling Rosacea ? Vill du Boka en Rosaceabehandling så hittar du information Här>>

Källa:
http://www.nhs.uk/conditions/Rosacea/Pages/Introduction.aspx
https://www.healthline.com/health/skin/rosacea

 

SethandSally.com
Auktoriserad Återförsäljare - Akademikliniken, Babor, bareMinerals, Cicamed, Dermaceutic, Dermalogica, Dr. Dennis Gross, Elizabeth Arden PRO, Eneomey, Exuviance, Medik8, Murad, Neostrata, Rodial

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4,6 av 5 baserat på 72 st omdömen

Magazine

Meet The Heroes - Super Eye Serum från Verso Skincare

Meet The Heroes -  Är SethandSallys serie där vi tittar närmre på våra varumärkes Heroprodukter, Här möter vi Verso Skincare Super Eye Serum Vad är Super Eye Serum? Versos Super Eye Serum är ett uppstramande och mjukgörande ögonserum som innehåller Retinol 8 complex.

Pormaskar och Stora Porer

Varför får man Pormaskar och Stora Porer? Hur behandlar man dem? Vi reder ut alla frågetecken om varför du får och hur du behandlar pormaskar och förstorade porer.

Retinol - En Superingrediens

Anti-Aging som du inte sett det tidigare, kort sagt är Retinol ett annat namn för vitamin A.

Blått Ljus - Hur påverkar det Huden?

Vi tittar närmre på det blåa ljuset, HEV eller High Energy Visible Light som det kallas, hur påverkas huden av att ständigt utsättas från ljuset av våra skärmar.

Ät Ditt Vatten

 När vi äter mer vattenrika livsmedel absorberar vi vatten långsammare eftersom det är fast i strukturen hos dessa livsmedel.

Celluliter

Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem? SethandSally Magazine hjälper dig att hitta en lösning.

Vuxenacne - Akne Tarda

För att göra det enkelt kan man dela in akne i två kategorier, tonårsacne och vuxenacne - När i livet man får akne varierar och i vissa fall kan tonsårsaknen övergå till vuxenakne.

Sensitiviserad Hud

Hur vet man om man har känslig hud eller om den är Sensitiviserad Hud? Är det något man alltid har haft eller hur kommer det sig att huden blivit känsligare?  Vad är en känslig Hud?  Huden kan bli känslig av flera anledningar och när som helst i livet.

Perioral Dermatit

Vi tittar närmre på hudsjukdomen Perioral Dermatit som liknar Rosacea och drabbar främst kvinnor 15 till 45 år och är mindre vanligt hos män.

Stamceller

Stamceller – En ingrediens enligt vissa, en teknik säger andra - En tredje grupp vet inte riktigt vad det är, men det låter lite science fiction.

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

  Kallar du det Akne, Finnar eller Acne? För oss är det spelar det ingen roll men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du förebygger och tar hand om dem.

Antioxidanter

Antioxidanter beskrivs som det naturliga skyddet som skyddar oss mot förtidigt åldrande! Men vilken antioxidant är egentligen bäst? Antioxidanter som skyddar från yttre skador, reducerar inflammationer och bygger upp kollagen – bland annat.

Påsar Under Ögonen

  Påsar under dina ögon är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk & trött ut, vad är det som gör att man får dem och hur gör man för att få bort dem? Vi ger dig tipsen och cremerna för att du ska få bort dem.

Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra din hud känns som sandpapper! Vi djupdyker och förklarar hur man behandlar på bästa sätt.

Ansiktsserum

Vad är ett ansiktsserum? Vi får ofta frågan varför man ska använda serum, hur ofta och hur man använder det? Vi ska reda ut begreppen så att det blir lite enklare att förstå.

Hudvårdsingredienser-Ordlista

Innehållsförteckningarna på Hudvårdsprodukterna kan ibland vara svåra att tyda!? Vi har samlat de vanligaste och förklaring vad de betyder.

SPF Solskyddsfaktor

Vad betyder egentligen SPF och vad är skillnaden på de olika styrkorna? Vi reder ut skillnaderna och hur du skyddar dig bäst.

AHA-Syra | Vad är det & Hur används det i Hudvård

AHA-syra som är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid som ursprungligen utvanns ur sockret från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt.

Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika.

Vad är Fria Radikaler?

  Inom hudvård pratas det ofta om Fria Radikaler - Men vad är det Egentligen och hur påverkar det huden? En fri radikal är enkelt förklarat molekyler som bryter ner och skadar kroppen inifrån - Därför börjar hudvård alltid inifrån.

Vad är Aktiva Ingredienser i Hudvårdsprodukter?

  Enkelt förklarat kan man säga att det är ett ämne tillsatt i en skönhetsprodukt som direkt kan påverka förändringar i huden.

Visa fler