FRI FRAKT | AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE |  4,9 I BETYG PÅ TRUSTPILOT 

SethandSally Magazine

Rosacea

Utan-Rosacea-med-Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika. SethandSally hjälper dig att reda ut hur du på bästa sätt tar hand om din hud. 

Vad är då rosacea egentligen? Ett rosaceatillstånd är en kronisk inflammatorisk hudåkomma som får de centrala partierna av ansiktet att bli röda. Den förekommer oftare hos kvinnor än hos män och är speciellt vanlig bland ljushyade personer. Problematiken startar vanligtvis i medelåldern eller senare och tenderar att flamma upp i omgångar.

Det verkar finnas en genetiskt betingad tendens till rosacea. Det är i nuläget okänt varför man drabbas av rosacea, men mekanismen är att blodkärlen i ansiktet blir överkänsliga mot olika yttre och inre faktorer. Cirkulationen ökar då och bidrar inflammation. De typiska symtom som uppstår vid rosacea är flusher, rodnad och svullnad som successivt leder till en brännande känsla ansiktet, vidgade blodkärl, inflammerade knottror och varblåsor. I många fall kommer utslag och rodnad i skov, men att huden där emellan är röd men "under kontroll". Här är det viktigt att vara snäll mot huden med lugnande produkter för ansiktet, men också att jobba lugnande inifrån. 

Utslag av Rosacea

Rosaceautslag förväxlas ofta med akne och kallas ibland vuxenakne, vilket är helt felaktigt. Det är två helt olika tillstånd, som skiljer sig på många sätt. Rosaceautslagen kommer nästan uteslutande i ansiktet, till skillnad från akne som kan förekomma på andra delar av kroppen. Det vanligaste är symtom på kinderna, runt näsan, pannan och på hakan. Rosacea kan även drabba ögonen, som då blir inflammerade och röda och kallas då okulär-rosacea. Huden kan i vissa fall även bli förtjockad, om det sker på näsan kallas det rosaceatillståndet rhinophymaDetta gör näsan röd och uppsvälld, och eftersom talgkörtlarna blir överaktiva blir näsan speciellt fet. Detta förekommer oftare hos män än hos kvinnor med rosacea. 

Akne däremot beror på ökad talgproduktion och tilltäppta porer och huden blir ofta fet, men rosacea ger oftast en mer torr och känslig hud. Detta tillstånd är vanligast hos kvinnor i 30- och 40-årsåldern. Så mycket som 10 procent av den svenska befolkningen lider av rosaceabesvär, som är mer vanlig i norra delen av Europa än i den södra.  

Rosacea symptom

Symtomen för rosacea kan till en början vara att huden i ansiktet börja rodna tillfälligt - ofta efter det att man druckit en het dryck eller alkohol, ätit kryddstark mat eller kommit in i ett mycket varmt rum. Denna tillfälliga rodnad utvecklar sig till en permanent rodnad i hyn. Den drabbar oftast näsan, pannan, kinderna, ögonlocken eller hakan. Mer sällan förekommer den på, armarna eller benen. Rodnaden kan åtföljas av utslag eller kvisslor som påminner om akne, men man får inga vita eller svarta pormaskar som vid akne.
Ett annat symptom vid rosacea är att man kan utveckla synligt ådernät (telangiectasia) i ansiktet. Detta kallas ofta felaktigt brustna ådror och är små tunna synliga röda blodkärl nära hudytan. 

Största Anledningarna att du får ökade rosaceabesvär

 Man vet som sagt inte varför vissa drabbas men man kan lindra besvären, både med produkter men också en ändrad livsstil. 

- Stress

Man har visat att stress har mycket att göra med utvecklingen av Rosacea, akne, psoriasis, eksem och andra vanliga hudproblem. Utsläppet av hormonet kortisol skapar en obalans som visar sig i form av akneutbrott och förändringar i både ansiktet och på andra delar av kroppen. Det enda som hjälper är att ta det lugnare och försöka stressa ner.

- Varma drycker & Alkohol

Både kaffe och alkohol vidgar blodkärlen, vilket förvärrar problemen hos en rosaceahud. Detta kan ge upphov till ett nytt skov och göra att de blodkärlen som ligger ytligt vidgas ytterligare. Problemen kan bli mer omfattande och huden rödare.

- Temperaturväxlingar | Kraftig Kyla eller Värme

När man utsätter huden för temperaturväxlingar så förvärras tillståndet i huden och rodnader uppstår. Detta kan medföra att ditt rosacea-tillstånd förvärras 

-  Stark mat

Även stark mat bör undvikas vid rosacea eftersom stark mat gör att de ytliga blodkärlen vidgas och problemet blir värre samt huden rödare – precis som vid intag av kaffe och alkohol.

- Kanel, Rosmarin, Citron, Lime, Mentol & Pepparmint

Några fall av starka reaktioner på kanel har rapporterats samt även rosmarin som återfinns bland eteriska oljor. Andra livsmedel som rapporterats in är citron, lime, mentol och pepparmint. Var lite mer uppmärksam på dessa produkter om du har rosaceabesvär.

- Eteriska Oljor

Eteriska oljor är doftande, flyktiga oljor som förekommer färdigbildade (med några få undantag) i olika växtdelar. De eteriska oljorna kan bestå av en mängd olikartade kemiska föreningar, av vilka många kan framställas på syntetisk väg. Bland eteriska oljor finns exempelvis rosenolja, jasminolja, lavendelolja, bittermandelolja, anisolja, citronolja, eukalyptusolja och bergamottolja. Var uppmärksam på din hudvård och undvik produkter med tillsatta eteriska oljor. De blir lätt för aktiva och irriterande för din rosaceahud. 

Rekommenderade produkter för Rosacea

Vid rosacea är det viktigt att behandla huden med lugnande och återfuktande produkter.

Topplista Rosaceacreme


Visa Alla Rosaceaprodukter >>
 

Hudvårdsprodukter som du bör undvika om du har Rosaceabesvär

Om du har eller misstänker att du har rosacea så finns det produkter som du bör sluta med omedelbart. Dessa produkter gör att huden ökar i inflammation och gör huden rödare. Först av allt måste du göra dig av med all stark rengöring såsom parfymerande tvålar, allergiframkallande rengöringar med alkohol. Hemmapeeling med starka syror, samt att använda för mycket produkter på en gång. Märker du att din hud reagerar på någon produkt, så tänk att "less is more" och låt huden läka utan aktiva ingredienser i hudvården. 

Olika Rosaceatyper

Vad finns det för olika Rosacea? Rosaceabesvär kan uppkomma i olika varianter  tillsammans eller enskilt.
De olika typerna är: 

Erytematotelangiektatisk rosacea - som uppträder som ständigt rodnad (erytem) i delar av ansiktet.
Papulopustular rosaceasom uppträder med ytliga eller djupa finnar med eller utan erytem.
Fymatös rosaceasom uppträder med förtjockad hud och oregelbundna noduler (hudknölar). Det kan drabba näsan (rinofyma), pannan, kinderna, öronen eller hakan.
Okulär rosacea - som yttrar sig i inflammationer i ögonen eller ögonlocken, och drabbar ungefär 58% av fallen.
Granulomatös rosacea som yttrar sig i hårda bruna, röda eller gula knölar eller knottror. Varianten är inte inflammatorisk.

Hudvårdsrutin för ett Rosaceatillstånd

Om du har ett Rosaceatillstånd kommer vår hudvårdsrutin att hjälpa dig att reducera det märkbart. Använd en mild rengöring.  Att använda ett serum med lugnande ingredienser och skyddande antioxidanter är toppen. Lägg till en kräm som hjälper till att dämpa rodnad och ge huden rikligt med fukt och näring. Under dagen använder du med fördel en dagcreme med solskydd med minst SPF15. Detta för att skydda huden mot starka solstrålar som kan trigga igång dina besvär ytterligare.
Kontakta din läkare för att se vilka receptbelagda läkemedel som finns för att behandla din Rosacea. Tänk bara på att när du använder ett utvärtes läkemedel att du alltid måste rengöra huden innan för optimal effekt.

 

Vi finns här för dig och din hud.
Boka en hudkonsultation här för att få hjälp med din rutin.
Behandling Rosacea ? Vill du Boka en Rosaceabehandling så hittar du information Här>>

Källa:
http://www.nhs.uk/conditions/Rosacea/Pages/Introduction.aspx
https://www.healthline.com/health/skin/rosacea

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4,6 av 5 baserat på 92 st omdömen

Magazine

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd? Äntligen sommar och solsken, se till att njut av den med gott samvete.

Meet The Heroes - Super Eye Serum från Verso Skincare

Meet The Heroes -  Är SethandSallys serie där vi tittar närmre på våra varumärkes Heroprodukter, Här möter vi Verso Skincare Super Eye Serum Vad är Super Eye Serum? Versos Super Eye Serum är ett uppstramande och mjukgörande ögonserum som innehåller Retinol 8 complex.

Pormaskar och Stora Porer

Varför får man Pormaskar och Stora Porer? Hur behandlar man dem? Vi reder ut alla frågetecken om varför du får och hur du behandlar pormaskar och förstorade porer.

Retinol - En Superingrediens

Anti-Aging som du inte sett det tidigare, kort sagt är Retinol ett annat namn för vitamin A.

Blått Ljus - Hur påverkar det Huden?

Vi tittar närmre på det blåa ljuset, HEV eller High Energy Visible Light som det kallas, hur huden påverkas av att ständigt utsättas från ljuset av våra skärmar.

Celluliter

  Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem? SethandSally Magazine hjälper dig att hitta en lösning.

Vuxenacne - Akne Tarda

För att göra det enkelt kan man dela in akne i två kategorier, tonårsakne och vuxenakne.

Sensitiviserad Hud

Hur vet man om man har känslig hud eller om den är Sensitiviserad Hud? Är det något man alltid har haft eller hur kommer det sig att huden blivit känsligare?  Vad är en känslig Hud?  Huden kan bli känslig av flera anledningar och när som helst i livet.

Perioral Dermatit

Vi tittar närmre på hudsjukdomen Perioral Dermatit som liknar Rosacea och drabbar främst kvinnor 15 till 45 år.

Stamceller

Stamceller – En ingrediens enligt vissa, en teknik säger andra - En tredje grupp vet inte riktigt vad det är, men det låter lite science fiction.

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

Kallar du det akne, finnar eller acne? För oss är det spelar det ingen roll men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du förebygger och tar hand om dem.

Antioxidanter

Antioxidanter beskrivs som det naturliga skyddet som skyddar oss mot förtidigt åldrande  Men vilken antioxidant är egentligen bäst? Antioxidanter skyddar huden från yttre skador, reducerar inflammationer och bygger upp kollagen – bland annat.

Påsar Under Ögonen

  Påsar under dina ögon är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk & trött ut.

Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra din hud känns som sandpapper! Vi djupdyker och förklarar hur man behandlar på bästa sätt.

Ansiktsserum

Vad är ett ansiktsserum? Vi får ofta frågan varför man ska använda serum, hur ofta och hur man använder det? Vi ska reda ut begreppen så att det blir lite enklare att förstå.

Hudvårdsingredienser-Ordlista

Innehållsförteckningarna på Hudvårdsprodukterna kan ibland vara svåra att tyda.

SPF Solskyddsfaktor

Vad betyder egentligen SPF och vad är skillnaden på de olika styrkorna? Vi reder ut skillnaderna och hur du skyddar dig bäst.

AHA-Syra | Vad är det & Hur används det i Hudvård

AHA-syra som är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid som ursprungligen utvanns ur sockret från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt.

Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika.

Vad är Fria Radikaler?

  Inom hudvård pratas det ofta om fria radikaler - Men vad är det egentligen och hur påverkar det huden? En fri radikal är enkelt förklarat molekyler som bryter ner och skadar kroppen inifrån - Därför börjar hudvård alltid inifrån.

Vad är Aktiva Ingredienser i Hudvårdsprodukter?

  Enkelt förklarat kan man säga att det är ett ämne tillsatt i en skönhetsprodukt som direkt kan påverka förändringar i huden.

Visa fler