!DOCTYPE html>
Trustpilot

FRI FRAKT | SNABB LEVERANS | AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE

SethandSally Magazine

Rosacea

Utan-Rosacea-med-Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika. SethandSally hjälper dig att reda ut hur du på bästa sätt tar hand om din hud. 

Vad är då Rosacea egentligen? Ett Rosaceatillstånd är en kronisk inflamamatorisk hudåkomma som får de centrala partierna av ansiktet att bli röda. Den förekommer oftare hos kvinnor än hos män och är speciellt vanlig bland ljushyade. Det börjar vanligen i medelåldern eller senare, och tenderar att flamma upp i omgångar.

Det verkar finnas en genetiskt betingad tendens till rosacea. Den exakta orsaken till rosacea är inte känd, även om man vet att sjukdomen kan utvecklas på grund av att blodkärlen under huden blir förstorade. Detta kan vara ett resultat av överdriven användning av kortikosteroida salvor mot någon annan hudåkomma, eftersom dessa har en tendens att göra huden tunnare.

Rosaceautslag

Rosaceautslag förväxlas ofta med akne och kallas ibland vuxenakne, vilket är helt felaktigt. Det är två helt olika tillstånd, som skiljer sig på många sätt. Rosaceautslagen kommer nästan uteslutande i ansiktet, till skillnad från akne som kan förekomma på andra delar av kroppen. Det vanligaste är symtom på kinderna, runt näsan, pannan och på hakan. Rosacea kan även drabba ögonen, som då blir inflammerade och röda och kallas då okulär-rosacea.

Akne däremot beror på ökad talgproduktion och tilltäppta porer och huden blir ofta fet, men rosacea ger oftast en mer torr och känslig hud. Dessvanligast hos kvinnor i 30- och 40-årsåldern. Så mycket som 10 procent av den svenska befolkningen lider av rosaceabesvär, som är mer vanlig i norra delen av Europa än i den södra. Det är oklart varför man drabbas av rosaceabesvären, men mekanismen är att blodkärlen i ansiktet blir överkänsliga mot olika yttre och inre faktorer. Cirkulationen ökar då och bidrar inflammation. De symtom som uppstår är flusher, rodnad och svullnad som successivt leder till en brännande känsla ansiktet, vidgade blodkärl, inflammerade knottror och varblåsor. Huden kan i vissa fall även bli förtjockad, om det sker på näsan kallas det rosaceatillståndet rhinophyma

Rosaceasymptom

Symtomen för rosacea kan till en början kan huden i ansiktet börja rodna tillfälligt - ofta efter det att man druckit en het dryck eller alkohol, ätit kryddstark mat eller kommit in i ett mycket varmt rum. Denna tillfälliga rodnad utvecklar sig till en permanent rodnad i hyn. Den drabbar oftast näsan, pannan, kinderna, ögonlocken eller hakan. Mer sällan förekommer den på, armarna eller benen. Rodnaden kan åtföljas av utslag eller kvisslor som påminner om akne, men man får inga vita eller svarta pormaskar som vid akne. Ett annat Rosaceasymptom är att man kan utveckla synligt ådernät (telangiectasia) i ansiktet. Detta kallas ofta felaktigt brustna ådror och är små tunna synliga röda ådror nära hudytan. Om åkomman är svår och inte behandlas kan den orsaka abnorm tillväxt av vävnaderna i näsan - ett tillstånd som kallas rhinophymia. Detta gör näsan röd och uppsvälld, och eftersom talgkörtlarna blir överaktiva blir näsan speciellt fet. Detta förekommer oftare hos män än hos kvinnor med rosacea. 

Största Anledningarna att du får ökade Rosaceabesvär

Då Rosacea är en hudsjukdom som ger utslag, oftast i ansiktet. Man vet inte varför vissa drabbas men man kan lindra besvären, både med produkter men också en ändrad livsstil. 

- Stress

Man har visat att stress har mycket att göra med utvecklingen av Rosacea, akne, psoriasis, eksem och andra vanliga hudproblem. Utsläppet av kortisol skapar en hormonobalans som visar sig i form av akneutbrott och förändringar i både ansiktet och på andra delar av kroppen. Det enda som hjälper är att ta det lugnare.

- Varma drycker & Alkohol

Både kaffe och alkohol vidgar blodkärlen vilket förvärrar problemen vid Rosacea på grund av att blodkärlen som ligger ytligt  vidgas ytterligare och gör problemen mer omfattande och huden rödare.

- Temperaturväxlingar | Kraftig Kyla eller Värme

När man utsätter huden för temperaturväxlingar så förvärras tillståndet i huden och rodnader uppstår. Detta kan medföra att ditt Rosacea tillstånd förvärras 

-  Stark mat

Även stark mat bör undvikas vid rosacea eftersom stark mat gör att de ytliga blodkärlen vidgas och problemet blir värre samt huden rödare – precis som vid intag av kaffe och alkohol.

- Kanel, Rosmarin, Citron, Lime, Mentol & Pepparmint

Några fall av starka reaktioner på kanel har rapporterats samt även Rosmarin som återfinns bland eteriska oljor. Andra livsmedel som rapporterats in är Citron, lime, mentol & Pepparmint. Va lite mer uppmärksam på dessa produkter om du har rosaceabesvär.

- Eteriska Oljor

Eteriska oljor är doftande, flyktiga oljor som förekommer färdigbildade (med några få undantag) i olika växtdelar. De eteriska oljorna kan bestå av en mängd olikartade kemiska föreningar, av vilka många kan framställas på syntetisk väg. Bland eteriska oljor finns exempelvis rosenolja, jasminolja, lavendelolja, bittermandelolja, anisolja, citronolja, eukalyptusolja och bergamottolja.

Rekommenderade Rosaceaprodukter

Vi har två olika serier för en rosaceahud. Först är det Murads Redness Therapy serie som är framtagen för en känslig Rosacealiknande hudtillstånd. Sen har vi Babors 24h creme & serum som är särskilt framtagen för just Rosacea. Båda har en bevisad effekt men måste också kombineras med övriga rekommendationer för full effekt.


Topplista Rosaceacreme


Visa Alla Rosaceaprodukter >>
 

Hudvårdsprodukter som du bör undvika om du har Rosaceabesvär

Om du har eller misstänker att du har Rosacea så finns det produkter som du bör sluta med omedelbart. Dessa produkter gör att huden ökar i inflammation och gör huden rödare. Produkter som stark tvål, toner med alkohol & parfym. Hemma peelingkit, samt att använda för mycket produkter på en gång, däremot så är produkter innehållande retinol helt ok att använda

Olika Rosaceatyper

Rosacea kan uppkomma i olika varianter, vilka kan uppkomma tillsammans eller enskilt.

Erytematotelangiektatisk rosacea - som uppträder som ständigt rodnad (erytem) i delar av ansiktet.
Papulopustular rosaceasom uppträder med ytliga eller djupa finnar med eller utan erytem.
Fymatös rosaceasom uppträder med förtjockad hud och oregelbundna noduler (hudknölar). Det kan drabba näsan (rinofyma), pannan, kinderna, öronen eller hakan.
Okulär rosacea - som yttrar sig i inflammationer i ögonen eller ögonlocken, och drabbar ungefär 58% av fallen.
Granulomatös rosacea som yttrar sig i hårda bruna, röda eller gula knölar eller knottror. Varianten är inte inflammatorisk.

10 Vanliga Frågor om Rosacea

1. Är Perioral Dermatit Rosacea? 

Perioral Dermatit är en Rosacealiknande hudsjukdom som inte ska förväxlas då rekomendationen för behandling är lite olika. Du kan läsa mer om Perioral Dermatit Här >>

2. Går det att behandla Rosacea?

Det som är viktigt att förstå är att om man inte på något sätt behandlar så kommer rosacean i nio gånger av tio att förvärras. Men går det att få bort Rosacea helt. Nej, men det går att reducera symptom . En noga hudvårdsrutin i kombination med receptbelagda läkemedel kommer att få symptomen att minskas radikalt.

3. Vad ska jag undvika om jag misstänker Rosacea?

Det finns vissa saker som man bör undvika om man lider av Rosacea som utlöser det. Detta skiljer sig från person till person men följande bör du undvika eller minska på för att lindra besvären.  
- Stress
- Hård Träning
- Varma drycker
- Temperaturväxlingar
- Alkohol
-  Stark mat
- Kanel 
- Kraftig Kyla eller Värme
- Rosmarin
- Eteriska Oljor
- Citron
- Lime 
- Mentol , Pepparmint
- Sol utan skydd

4. Finns det botemedel mot Rosacea?

För närvarande finns det ingen botemedel mot rosacea. Rosacea kan emellertid behandlas och dess symptom kontrolleras effektivt. Eftersom rosacea kan vara progressiv, desto tidigare diagnostiseras, desto lättare blir det att kontrollera.

5. Smittar Rosacea?

Nej Rosacea Smittar inte

6. Kommer min Rosacea bli Värre?

Rosacea kan vara progressiv om det inte behandlas. National Rosacea Society från USA rapporterar i en nyligen genomförd studie att nästan 50% av patienterna rapporterar progression från början till mitten av rosacea inom ett år efter diagnos. Det finns inget sätt att veta om ditt rosacea kommer förvärras eller hur snabbt det kommer att utvecklas, men behandlingen kommer att sakta ner dess progression och kontrollera dess symtom.

7. Är Rosacea Ärftligt?

Även om ingen vetenskaplig forskning har utförts på rosacea och ärftlighet finns det bevis som tyder på att rosacea kan vara ärftlig. Nästan 40 procent av rosaceapatienterna som undersöktes av National Rosacea Society sa att de kunde namnge en släkting som hade liknande symtom. Nyare forskning i tvillingar visade att generens totala bidrag till närvaron av rosacea är nästan hälften, med miljöeffekter som står för resten.

8. Finns det samband mellan eksem och Rosacea?

Nej, ingenting i medicinska tester som länkar rosacea och atopiskt eksem. De två sjukdomarna kan dela vissa symtom men har också många skillnader. Rosacea är vanligare hos människor med normal hud och påverkar nästan alltid ansiktet, vilket orsakar sådana tecken och symptom som rodnad, synliga blodkärl, stötar och finnar och ibland svullnad i näsan från överflödig vävnad. Atopisk eksem är vanligare hos individer med torr hud och kan förekomma i olika delar av kroppen, vilket ger röd skalning och crusted eller gråtande pustler som kliar hårt.

9. Kan man få Rosacea i ögonen?

Ja. Ögonbesvär vid rosacea ska behandlas eftersom det i längden kan orsaka synnedsättningar. Det finns tyvärr ingen behandling som botar rosacea men salva eller gel med antibiotika kan minska bakterierna runt ögonlocken och på så sätt minska irritationen och svullnaden.

Även kortisondroppar och antibiotika (Tetracyklin) har en bra effekt på okulär-rosacea med dvs ögonbesvär/rosacea. Detta om du har svårare besvär. Uppsök Läkare.

En ögonläkare kan diagnostisera okulär rosacea genom att helt enkelt se över symptom, medicinsk historia och undersöka patientens ögon och ögonlock. Eftersom den exakta orsaken till okulär rosacea ännu inte är klarlagd finns inget definitivt botemedel.

Symptomen kan dock hanteras med perorala antibiotika och regelbunden rengöring av ögonlocken. Ibland rekommenderas artificiella tårar.

Ögonläkare kan även rekommendera patienter med okulär rosacea att göra justeringar i livsstilen, eftersom vissa aktiviteter och handlingar har visat sig förvärra tillståndet. Detta är ungefär samma som vid all Rosacea rekomendationer. Minska Stess, alkohol och kryddstark mat. Dessutom skydda och inte utsätt huden för extrem kyla och varma temperaturer.  

Symptom för okulär-Rosacea i ögonen är:

- Svullnad på ögonlocken

- Ljuskänslighet

- Torra ögon som orsakar irritation

- Brännande eller kliande ögon

- Blodsprängda eller rinnande ögon

10. Kan jag få rosacea på andra delar av kroppen?

Även om det inte är ett vanligt förekommande drag hos rosacea, har symtom rapporterats vara bortom ansiktet. I en nationell Rosacea Society undersökning rapporterade rosaceapatienter att de upplevt symtom på nacke, bröst, hårbotten, öron och rygg.

 

Hudvårdsrutin för ett Rosaceatillstånd

Om du har ett Rosaceatillstånd kommer vår hudvårdsrutin att hjälpa dig att reducera det märkbart. Först av allt måste du göra dig av med all stark rengöring såsom parfymerande tvålar, allergiframkallande rengöringar med alkohol. Använd en mild rengöring. Under dagen använder du en dagcreme alternativt solskydd med minst SPF15. Om du föredrar att använda Foundation så är bareMinerals Foundation både Original och Ready då dessa innehåller zinkoxidfilter vilket rekommenderas till dig med Rosacea. Om du har en fet alternativt en blandhud så kan du på kvällen använda ett gel eller ett serum med mycket antioxidanter. Om du har normal till torr hud, på kvällen använda en lotion eller kräm fuktkräm formulerad med riklig antioxidanter och hud reparerande ingredienser. Det är OK om den innehåller retinol. Kontakta din läkare för att se vilka receptbelagda läkemedel som finns för att behandla din Rosacea. Tänk bara på att när du använder ett utvärtes läkemedel att du alltid måste rengöra huden innan för optimal effekt.

Källa:    - https://www.rosacea.org

http://www.nhs.uk/conditions/Rosacea/Pages/Introduction.aspx

SethandSally.com - Vi är Proffs på Hudvård

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4,9 av 5 baserat på 21 st omdömen

Magazine

Ät Ditt Vatten

 När vi äter mer vattenrika livsmedel absorberar vi vatten långsammare eftersom det är fast i strukturen hos dessa livsmedel.

Celluliter

Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem? SethandSally Magazine hjälper dig att hitta en lösning.

Vuxenacne - Akne Tarda

För att göra det enkelt kan man dela in akne i två kategorier, tonårsacne och vuxenacne - När i livet man får akne varierar och i vissa fall kan tonsårsaknen övergå till vuxenakne.

Sensitiviserad Hud

Hur vet man om man har känslig hud eller om den är Sensitiviserad Hud? Är det något man alltid har haft eller hur kommer det sig att huden blivit känsligare?  Vad är en känslig Hud?  Huden kan bli känslig av flera anledningar och när som helst i livet.

Perioral Dermatit

Vi tittar närmre på hudsjukdomen Perioral Dermatit som liknar Rosacea och drabbar främst kvinnor 15 till 45 år och är mindre vanligt hos män.

Stamceller

Stamceller – En ingrediens enligt vissa, en teknik säger andra - En tredje grupp vet inte riktigt vad det är, men det låter lite science fiction.

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

  Kallar du det Akne, Finnar eller Acne? För oss är det spelar det ingen roll men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du förebygger och tar hand om dem.

Antioxidanter

Antioxidanter beskrivs som det naturliga skyddet som skyddar oss mot förtidigt åldrande! Men vilken antioxidant är egentligen bäst? Antioxidanter som skyddar från yttre skador, reducerar inflammationer och bygger upp kollagen – bland annat.

Påsar Under Ögonen

  Påsar under dina ögon är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk & trött ut, vad är det som gör att man får dem och hur gör man för att få bort dem? Vi ger dig tipsen och cremerna för att du ska få bort dem.

Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra din hud känns som sandpapper! Vi djupdyker och förklarar hur man behandlar på bästa sätt.

Ansiktsserum

Vad är ett ansiktsserum? Vi får ofta frågan varför man ska använda serum, hur ofta och hur man använder det? Vi ska reda ut begreppen så att det blir lite enklare att förstå.

Hudvårdsingredienser-Ordlista

Innehållsförteckningarna på Hudvårdsprodukterna kan ibland vara svåra att tyda!? Vi har samlat de vanligaste och förklaring vad de betyder.

Pormaskar

Varför får man Pormaskar? Hur blir man av med dem och vad är det egentligen? Vi ger dig svaren.

SPF Solskyddsfaktor

Vad betyder egentligen SPF och vad är skillnaden på de olika styrkorna? Vi reder ut skillnaderna och hur du skyddar dig bäst.

AHA-Syra | Vad är det & Hur används det i Hudvård

AHA-syra som är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid som ursprungligen utvanns ur sockret från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt.

A-Vitamin | Retinol i Hudvård

Hur fungerar A-Vitamin som ett aktiv ingrediens? A-Vitaminet har en särskilt funktion för celler och cellförnyelsen.

Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika.

Vad är Fria Radikaler?

  Inom hudvård pratas det ofta om Fria Radikaler - Men vad är det Egentligen och hur påverkar det huden? En fri radikal är enkelt förklarat molekyler som bryter ner och skadar kroppen inifrån - Därför börjar hudvård alltid inifrån.

Vad är Aktiva Ingredienser i Hudvårdsprodukter?

  Enkelt förklarat kan man säga att det är ett ämne tillsatt i en skönhetsprodukt som direkt kan påverka förändringar i huden.

Visa fler