• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 4250 Recensioner ★★★★★ Trustpilot
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Känslig hud

Rodnad, klåda och torrhet

Förebygg, behandla och dämpa symptom på känslighet

Känslig hud

Varför uppstår känslig hud? Hur kan vi behandla en känslig hud och kan vi förebygga uppkomst av sensitiviserad hud? 

Otroligt många människor beskriver och upplever sin hud som just: känslig. The American Academy of Dermatology gjorde en studie och fick fram resultat som indikerade på att känslig hud som tillstånd tyvärr blir allt mer vanligt, världen över. Hela 50% av kvinnorna upplevde att huden konstant kändes känslig medan hos männen så var det 30% som upplevde samma sak.

 


 

Genetisk känslighet

Det går att se ett genetiskt samband hos personer som har ljus hy, allergier, tunn hud och rödlätta pigment. Dessa drag återfinns oftast hos personer med skandinaviskt eller europeiskt ursprung och dessa har generellt mer känslig hud på grund av sin genetik.

Miljöorsakad känslighet

Men det blir allt vanligare är den miljöorsakade känsligheten, alltså att yttre påverkan skapar känsligheten och detta kan drabba vem som helst oavsett vilken hutyp du har från början. Yttre påverkan kan vara tex kosmetiska produkter, miljö, livsstil eller tillsatta hormoner. När detta uppstår kallar vi det för sensitivisering av huden.

Så: en känslig hud kan vara känslig på grund av olika anledningar men gemensamt för en känslig hud är att en inflammation har uppstått.

Orsaker bakom känslig/sensitiviserad hud

Immunologisk inflammation

En immunologisk sensitivisering av huden triggas av immunförsvaret. Immunförsvaret arbetar för att förhindra att virus, bakterier och antigener ska göra kroppen sjuk, vi kan kalla det vårt försvar. Skulle vårt försvara förlora kampen att skydda oss skapas en inflammation, detta för att begränsa skadan i vår vävnad. Sedan börjar jobbet för våra vita blodkroppar med att reparera vävnaden. 

Ibland kan man drabbas av en allergisk reaktion. För att detta ska kunna uppstå måste man ha blivit utsatt för substansen tidigare. Det kan vara tex pollen. Då har nämligen antikroppar bildats och reaktionen som uppstår kallar vi för en immunologisk inflammation. 

Neurogen inflammation

Denna typ av hudinflammation/känslighet triggas istället av vårt nervsystem

Detta kan uppstå när en substans påverkar och irriterar nervsensorerna, då frisätts nämligen kemiska budbärare som vi kallar neuropeptider. Neuropeptider hjälper oss i vanliga fall med att reparera skador i våra vävnader men de kan också skapa en rad olika inflammationer i vår hud, så som tex: atopiska eksem, nässelutslag, rosacea och hyperkänslighet. 

En annan viktig aspekt till skapande av inflammationer i vår hud är stress. När vi känner oss stressade, framförallt vid ihållande och långvarig stress, så frisätts substanser i vår kropp. Både psykisk- och fysisk stress leder till denna frisättning av substanser i vår kropp och det påverkar återhämtning och läkning i vävnader negativt och läkningstiden förlängs.

Både den immunologiska inflammationen (som vi talade om tidigare) och den neurogena inflammationen ger sig tillkänna på samma sätt på vår hud genom: rodnad, klåda och svullnad

Så sammanfattningsvis: de olika faktorer som gemensamt avgör hur vår hud reagerar är

  • Vår genetik

  • Hudbarriären

  • Immunförsvaret

  • Nervaktivitet

Hudbarriären

Vår huds yttersta försvar är hornlagret och dess barriärlipider, alltså: Vår älskade hudbarriär!

Att ta hand om och stärka vår hudbarriär är därför en väldigt avgörande faktor för hur väl barriären ska kunna skydda oss och förhindra känslighet och inflammationer. 

Barriärlipiderna på vår hudyta består av kolesterol, ceramider och fria fettsyror. Dessa arbetar tillsammans för att göra det möjligt för oss att behålla så mycket fukt som möjligt i vår hud. De har även i uppgift att skydda oss mot mekanisk belastning och substanser som kan irritera vår hud som kan leda till reaktioner. Reaktionerna i sin tur kan sedan leda till inflammation och sensitivisering av huden.

Så en stark hudbarriär med starka barriärlipider är ett fantastiskt försvar för att motverka känslig hud!

För att inte påverka sin hudbarriär negativt bör man försöka hålla sig undan från alkalisk tvål eller liknande produkter med ett extrem högt eller lågt pH-värde, för perspektiv så har vår hud ca 4-4,5 i pH-värde. Den något sura hudytan gör att mikroogranismer så som tex bakterier och virus inte trivs där. Så smart, eller hur? 

Därför är det viktigt att vi behåller vår huds naturliga pH-värde och som sagt, inte tillsätter produkter med ett mycket lägre eller högre pH-värde. Då rubbar vi det naturliga försvaret i hudbarriären.

Skulle du vilja läsa mer om hudbarriären så har vi faktiskt ett helt blogginlägg ägnat åt just det!

Vi bör också se upp för att utsätta huden för en överdriven exfoliering. En överexfoliering kan ske genom att du utsätter huden för för starka produkter eller att du exfolierar alldeles för ofta. Det är viktigt att vara uppmärksam på sin egen hud och hur den reagerar, den förändras som bekant ständigt. Din huds behov kan skilja sig mellan årstider, miljöer, beroende på din ålder eller om du är stressad. Bara för att du tidigare kunnat använda en viss produkt eller haft för vana att exfoliera huden ett X antal gånger i veckan så betyder det inte att du kommer att kunna göra det non-stop, livet ut. Så var uppmärksam, lyssna på din hud och var rädd om vårt fina försvar: hudbarriären!

Skulle du ha överexfolierat din hud leder detta till en uttorkning av huden. Mellan dina celler uppstår då sprickliknande  strukturer som blir perfekta små passager och gångar för eventuellt irritativa substanser att färdas genom. Den där barriären och försvaret finns alltså inte längre utan istället har vi skapat fri väg för substanser att ta sig ner och skapa irritation och inflammation i huden. 

Nu när vi gått igenom vad man ska undvika för att inte försvaga sin hudbarriär så ska vi ju självklart också gå igenom vad man faktiskt kan göra för att främja och stärka sin hudbarriär. 

Man har efter studier hittat samband mellan att människor som lider av atopiskt eksem även har en brist på de lipider som ska ingå i en stark hudbarriär. Studien visade också att patienterna, efter behandling med lipiderna: kolesterol, ceramider och fria fettsyror, fick en återställd och stark barriärfunktion samt att inflammationerna reducerades. 

 

 

Förebygg och behandla känslighet med ingredienser som

 

 

Havreextrakt 

Reducerar utslag, klåda och rodnad.

Ingefära och Bisabolol 

Dessa två ingredienser arbetar flitigt tillsammans för att ta hand om klåda, rodnad och hudirritation.

Punarnava 

Detta är ett rotextrakt som är specificerat på hudkänslighet som är orsakat av en neurogen inflammation (som vi nämnde tidigare) samt dämpar rodnad

 

Nattljusolja

Verkar närande och lugnande

Solroskärneextrakt

Ger huden rikligt med ceramider

 

 

Ett supertips är att klicka dig vidare till inlägget om barriärstärkande ingredienser så kan du läsa ännu mer om magiska ingredienser som boostar din hudbarriär!

 

När vi har en känslig hud vill vi inte bara lägga fokus på att lugna irritation, rodnad eller inflammation utan vi vill som sagt samtidigt jobba på att stärka hudens barriär så att den blir mer motståndskraftig.

Dermalogica har tagit fram en hel serie som arbetar just efter denna filosofi - att lugna, dämpa och att stärka!

Serien heter Ultra Calming och innehåller en rad olika produkter för den känsliga huden. Några använder du med fördel för att förebygga uppkomsten, andra för att behandla en redan ansträngd hud. Och som sagt, sist men kanske viktigast: Att stärka hudens naturliga barriär! När vi har en stark hudbarriär har huden lättare att behålla fukten och blir därmed inte lika utsatt.

Produkterna i Dermalogicas Ultra Calming-serie innehåller inga som helst parfymer eller färgämnen, inga uttorkande alkoholer eller andra ingredienser som på något sätt kan vara allergena. Produkterna har dessutom genomgått och blivit godkända i dermatologiska tester av medicinska experter.

 

 

Ett komplett startkit för den allra känsligaste huden

Denna rutin är anpassad för en känslig/reaktiv hud som ger en direkt rodnadsdämpande effekt. Hudens egna skyddsbarriär stärks upp och förebygger för att huden ska få en reaktion och bli blossande röd.

UltraCalming Cleanser 250 ml är en extremt milt rengörande och svalkande gelcreme som tillhör Dermalogicas Ultracalming serie. Lugnar och skyddar känslig hud mot stress, hormonell obalans och andra påfrestningar. Även lämplig för det ömtåliga ögonområdet. UltraCalming Cleanser lyfter skonsamt bort smutspartiklar. Avlägsnas enkelt med vatten eller med mjuk tvättlapp.

Redness Relief Essence är lika lätt i konsistensen som ett ansiktsvatten men med kraften hos ett koncentrerat serum. Redness Relief Essence reducerar synlig rodnad och balanserar känslig hud. Kraftfullt lugnande och

perfekt när huden känns irriterad, varm och flammig.

Ultracalming Serum Concentrate är ett koncentrerat, fylligt serum som stärker hudbarriären och bygger upp hudens motståndskraft. Perfekt för känslig eller tillfälligt överansträngd hud som behöver snabb återhämtning. UltraCalming Serum Concentrate bygger även upp hudens försvar mot miljöpåverkan och stress. Hyaluronsyra binder fukt till huden och avokadoolja mjukgör och skyddar.

Calm Water Gel är en lätt, svalkande och svullnadsdämpande mjukgörare som viktlöst smälter in i huden. Känns som ett svalt glas vatten för en törstande hud. Ger omedelbar lindring för en fuktfattig och känslig hud. Äppleextrakt och glycerin återfuktar och mjukgör samtidigt som uttorkning motverkas. Fikonkaktus stamextrakt som dämpar känslighet och förbättrar hudens fuktbindande förmåga. Olika storlekar av hyaluronsyramolekyler binder fukt och bildar en osynlig, skyddande hinna på huden. Denna unika teknologi optimerar fukthalten i vävnaden under många timmar.

 

Skulle du vilja ha hjälp med hur du ska behandla din känsliga hud? Gör vårt hudtest och få personlig rådgivning av hudterapeut!


Specialisttest

Hyperkänslighet

Rodnad

SVARA PÅ FRÅGOR

Här hittar du vårt hudtest där vår Hudterapeut ger dig en individuellt anpassad produktrekommendation. Hudtestet är helt kostnadsfritt och du får svar inom 3 vardagar.

Ett hudtest som är inriktat mot en känslig, sensitiviserad och/eller rosaceahud.

VIKTIGT att du fyller i noggrant, bifogar bild med bra skärpa utan makeup för att du ska få den mest optimala produktrekommendationen. 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 2 st omdömen

Behandla dina pigmenteringar

Korrigera och skydda

Resultatinriktade produkter som behandlar dina pigmenteringar

Läs mer

Fukt vs Fett

Torr eller Yttorr?

Hur vet jag om jag måste tillföra fukt eller fett till huden?

Läs mer

Torr hud

Behandla och förebygg

Varför får man torr hud?

Läs mer

Mogen och åldrad hud

Varför blir huden slapp och rynkig?

Så hjälper vi en mogen hud att åldras på bästa sätt

Läs mer

Känslig hud

Rodnad, klåda och torrhet

Förebygg, behandla och dämpa symptom på känslighet

Läs mer

Detox

Dags för en djuprengöring

Återställ huden

Läs mer

Barriärstärkande ingredienser

som huden älskar

Ger fukt, lugnar och skyddar

Läs mer

Celluliter

Vad är det och varför förekommer det?

Tips & Råd vid Celluliter

Läs mer

Hudbarriär

Hjälpguide för nedsatt hudbarriär

Såhär boostar du den!

Läs mer

Perioral Dermatit

Vad kännetecknar Perioral Dermatit?

Tips för att minska irritation på huden

Läs mer

Rosacea

Vad är Rosacea och varför får man det?

Läs mer

Retinol för Känslig hud

Retinolskolan - Del 2

Tips och Tricks för en Känslig hud

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';