• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Keratosis Pilaris

Hur kan du minska uppkomsten av Keratosis Pilaris?

Keratosis + Pilaris

Keratosis Pilaris är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra att din hud känns sträv. Detta tillstånd är otroligt vanligt förekommande. Vi djupdyker i det ämnet och förklarar hur man behandlar Keratosis Pilaris på bästa sätt.

Vad är Keratosis Pilaris? 

Keratosis pilaris är en mycket vanlig hudtillstånd som påverkar många människor i alla åldrar. Det är ett godartat tillstånd som visas som många små, grova, röda knölar, främst runt hårsäckarna på de övre armar, ben, skinkor och ibland även på kinder. De kan visa sig som både röda och vita knottror. Keratosis pilaris skapar en "gåshud" eller ett utseende som påminner om "kycklingskinn". Knottrorna kan upplevas röda för att huden omkring blir irriterad. Keratosis pilaris kan vara kosmetiskt obehag, men det är medicinskt helt ofarliga. De är ingen sjukdom, utan är mer en mild avvikelse av hudens normala beteende och utseende.

Detta tillstånd ger ingen klåda eller besvär för personen som har det. Det kan upplevas knottrigt, strävt och allmänt torrt - vilket i sig kan leda till obehag. Det blir en rubbning av hudens egna förmåga att bilda ett normalt hornlager. 

Keratosis pilaris är resultatet från uppbyggnaden av keratin - ett hård protein som skyddar huden från skadliga ämnen och infektion. Keratin bildar en propp som blockerar öppnandet av hårsäcken. Vanligtvis bildas det många proppar vilket leder till partier med grövre och ojämn hud. Keratosis pilaris smittas inte och du behöver inte oroa dig för att smitta vidare eller att få det om du vistas nära en person som har det. 

Tvärtom är detta tillstånd så otroligt vanligt, och det finns lätta medel för att minska dessa! 

Varför får man Keratosis Pilaris?

Ingen vet exakt varför keratin byggs upp på det viset. Det kan egentligen drabba alla. Dock har det visat sig förekomma särskilt i samband med genetiska sjukdomar eller med andra hudåkommor, såsom atopisk dermatit. En bakomliggande orsak till keratosis pilaris kan delvis vara relaterad till stor torrhet i huden och även överkänslighet. Om du har en torr hud så har du alltså mer benägenhet att få keratosis pilaris.

Knottrorna består av talg och gamla keratiniserade hudceller, som täpper igen utgången för hårfollikeln. Detta bidrar till att det blir en "propp", då det inte finns någon plats för talget att ta sig ut. De går alltså att klämma, men det är inte att rekommendera- det kan bli fula ärr och kommer med största sannorlikhet tillbaka snart. Antingen kan du acceptera att dessa finns, och att det är okej - Alternativt kan du behandla med krämer/peelingar som innehåller syra som varsamt bidrar till en förbättring av hudstukturen.

Det är oftast värre under vintermånaderna, när det finns mindre fukt i luften. Orsaken till keratosis pilaris är inte klarlagt, men att det finns ärftliga faktorer har visat sig. Likaså att stress och hormoner kan vara en bov i detta tillstånd. 

Kortfattad Fakta om Keratosis pilaris

- är en mycket vanlig, godartad hudsjukdom som drabbar både ungdomar och vuxna.

- orsakar många små, grova, bruna eller röda små knölar runt hårsäckarna på de övre armar, lår, skinkor och kinder.

- skapar intryck av gåshud.

- ses ofta hos patienter med torr hud och atopiskt eksem.

- kan inte botas, men det brukar spontant förbättras med tiden.

- tenderar att gå i arv.

- går att mildra med daglig smörjning.

- är en mycket vanlig, godartad hudtillstånd.

Keratosis pilaris drabbar ca 50% av alla ungdomar och 40% av den vuxna befolkningen.

Vad ska man tänka på? 

Undvik stark tvål

Starka tvålar har en tendens att torka ut huden - och det minskar hudens följsamhet. Det tenderar att göra huden torr och stram, vilket gör att problemet kan förvärras. 

Försök inte skrubba bort problemet

Det är också viktigt att inte skrubba huden hårt. Knottrorna går inte att skrubbas bort eftersom problemet inte på sitter på ytan. Hård skrubbning tjänar endast till att ytterligare irritera och hetsa huden, vilket kan göra saken värre. Om du önskar göra huden mer följsam, kan du använda en mild peeling blandat med mycket vatten vid applicering, alternativt en lotion som innehåller syror som exfolierar området varsamt. Syrorna kan hjälpa till att lösa upp talget och de keratiniserade hudcellerna, vilket gör att knottrorna minskar. 

Smörj det drabbade området

Smörj huden med en kräm som innehåller antingen mjölksyra, glykolsyra, salicylsyra eller karbamid. Det bästa sättet att komma till roten av problemet är att använda en betahydroxisyra (BHA). BHA är en underbar mångsysslare eftersom den går ner i porer och löser upp tilltäpptheter och har antimikrobiella egenskaper. Tack vare dessa egenskaper minskar risken för att bakterier som kan göra saken värre. 

Exempel på peelande produkter som fungerar bra vid keratosis pilaris är:

Kan man bota Keratosis Pilaris? 

Det finns ingen bot, mirakelpiller, eller allmänt effektiv behandling för keratos pilaris. Det försvinner ibland helt av sig själv utan behandling. Men om du följer råden ovan så kommer det att mildra åkomman och göra huden mer jämn. 

Smittar Keratosis Pilaris?

Det är inte smittsamt med detta hudtillstånd. Det är inte en infektion och orsakas inte av en svamp, bakterie eller virus. Människor kan inte föra det vidare till någon annan genom hudkontakt och inte få det av någon annan. Det är tvärtom ett vanligt hudtillstånd som många människor har i mer eller mindre skala.

Rekommenderade Produkter

Behandling av Keratosis Pilaris syftar till en uppmjukning av huden och en påverkan på den s.k. förhorningen i huden som är orsaken till knottrorna. Detta görs genom att återfukta och mjukgöra huden samt avlägsna de döda hudcellerna genom varsam exfoliering.

För att hålla huden smidig och återfuktad krävs en hudvårdande lotion eller kräm som går ner på djupet och återfuktar. I kombination med en lätt exfoliering fås den optimala hemmabehandlingen. Det räcker inte att endast mjukgöra hudytan för att komma till rätta med Keratosis Pilaris. För att få en verklig effekt på detta tillstånd krävs också en exfolierande effekt.

Det drabbade området bör tvättas en gång eller två gånger om dagen med en mild tvätt. Lotion ska försiktigt masseras in på det drabbade området två till tre gånger om dagen. Irriterad eller skadad hud bör behandlas endast med lätta fuktgivare tills irritationen släpper.

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4 av 5 baserat på 3 st omdömen

Hyaluronsyra

Populära hudvårdsingrediensen

Ingrediensskolan

Läs mer

C-vitamin för Känslig Hud

Ingrediensskolan

Hudvård för nybörjare och känslig hud

Läs mer

E Vitamin

Ingrediensskolan

Närande, reparerande och skyddande

Läs mer

Optimera hudvårdsrutinen för vintern

Guide till säsongsanpassad hudvård

Byt, ta bort, lägg till

Läs mer

Hudvård för gravida och ammande

Så tar du hand om huden

Så ändras huden

Läs mer

Dubbelrengöring

Hudvård för nybörjare

Rengör på djupet

Läs mer

Post-inflammatorisk Hyperpigmentering

Behandla Pigmenteringar

Märken efter finnar

Läs mer

Ingredienser

Lexikon

Bli ett hudvårdsproffs

Läs mer

Akne på Ryggen

Förebygg och Behandla

Varför får man akne på ryggen?

Läs mer

Vanliga Myter om Hudvård

Sant // Falskt

Separera fakta från fiction

Läs mer

Vänja in ny hudvård

Ta det långsamt

Minska risk för irritation

Läs mer

Varför fungerar inte min produkt?

Förväntningar på Resultat

Anledningar att du inte ser effekt av din hudvårdsprodukt

Läs mer

Ampuller

Ta din hudvårdsrutin till nästa nivå

Engångsdoser av effektiva koncentrat

Läs mer

Akne och Känslig hud

Behandla flera hudtillstånd samtidigt

Minska irritation och inflammation

Läs mer

Ögonkräm

Mörka ringar, svullnad och fina linjer

Så vårdar du ditt känsliga ögonområde

Läs mer

AHA, PHA & BHA

Skillnaden mellan syrorna

Hudvårdsskola

Läs mer

Ansiktsserum

Vad är serum och hur används det?

Få en bättre förståelse för denna viktiga del av rutinen

Läs mer

Akne

Utbrott och irriterad hud?

Här går vi igenom begreppen och ger tips

Läs mer

Keratosis Pilaris

Hur kan du minska uppkomsten av Keratosis Pilaris?

Läs mer

Nybörjarrutin

Vad ska man tänka på när man väljer sina Produkter

Läs mer

Pormaskar och Stora Porer

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';