Trustpilot

FRI FRAKT | AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE | INFORMATION OM COVID-19

SethandSally Magazine

Keratosis Pilaris

keratosis-pilaris-hud

Keratosis pilaris är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra din hud känns som sandpapper! Vi djupdyker och förklarar hur man behandlar på bästa sätt.

Vad är Keratosis Pilaris? 

Keratosis pilaris är en mycket vanlig hudsjukdom som påverkar många människor i alla åldrar. Det är ett godartat tillstånd som visas som många små, grova, röda knölar, främst runt hårsäckarna på de övre armar, ben, skinkor och ibland kinder. Keratosis pilaris skapar en "gåshud" eller "kycklingskinn" utseende. Keratosis pilaris kan vara kosmetiskt obehag, men det är medicinskt helt ofarliga. Keratosis pilaris är resultatet från uppbyggnaden av keratin - en hård protein som skyddar huden från skadliga ämnen och infektion. Keratin bildar en fjällande plugg som blockerar öppnandet av hårsäcken. Vanligtvis bildas det många pluggar vilket leder till  fläckar av grov, ojämn hud.

Varför får man det?

Ingen vet exakt varför keratin byggs upp. Men det kan förekomma i samband med genetiska sjukdomar eller med andra hudåkommor, såsom atopisk dermatit. Om du har en torr hud så är du mer benägen att ha keratosis pilaris. Det är oftast värre under vintermånaderna, när det finns mindre fukt i luften.

Fakta 

Keratosis pilaris...

- är en mycket vanlig, godartad hudsjukdom som drabbar ungdomar och vuxna.

- orsakar många små, grova, bruna eller röda små knölar runt hårsäckarna på de övre armar, lår, skinkor och kinder.
- skapar intryck av gåshud eller såkallad kyckling hud.
- ses ofta hos patienter med torr hud och atopiskt eksem.
- kan inte botas, men det spontant förbättras med tiden.
- tenderar att gå i arv.
- går att mildra med daglig smörjning.

 är en mycket vanlig, godartad hudsjukdom.
Keratosis pilaris drabbar ca 50% av alla ungdomar och 40% av den vuxna befolkningen.

Vad ska man tänka på? 

Undvik Stark Tvål

Eftersom keratos pilaris är en inflammatorisk sjukdom så att minska inflammationen kommer att hjälpa en hel del. Du kan göra detta genom att undvika starka rengöringsmedel och tvålar.

Skrubba Inte

Det är också viktigt att inte skrubba huden. Bulorna går inte att skrubbas bort eftersom problemet är inte på ytan. Bara skrubbning tjänar till att ytterligare irritera och hetsa huden, vilket gör saken värre.

Smörj det drabbade området

Smörj huden med Creme som innehåller antingen mjölksyra, glykolsyra, salicylsyra eller karbamid. Det bästa sättet att komma till roten av problemet är att använda en betahydroxisyra (BHA) lämna-på peelingen med den aktiva ingrediensen salicylsyra och ett pH tillräckligt låg för exfoliering att inträffa. BHA är en underbar mångsysslare eftersom det blir längre än hudens yta att exfoliera porerna och har antimikrobiella egenskaper för att döda bakterier som kan göra saken värre. Plus, eftersom salicylsyra är relaterad till aspirin (acetylsalicylsyra är acetylsalicylsyra), fungerar den som ett anti-inflammatoriskt medel.

 

Kan man bota Keratosis Pilarisbesvär? 

Det finns ingen bot, mirakelpiller, eller allmänt effektiv behandling för keratos pilaris. Det rensar ibland helt av sig själv utan behandling. Men om du följer råden ovan så kommer det att mildra åkomman. 

Smittar det?

Det är inte smittsam. Det är inte en infektion och orsakas inte av en svamp, bakterie eller virus. Människor kan inte föra det vidare till någon annan genom hudkontakt och inte få det av någon annan. 

Rekomenderade Produkter

Behandling av Keratosis Pilaris syftar till en uppmjukning av huden och en påverkan på den s.k. förhorningen i huden som är orsaken till knottrorna. Detta görs genom att återfukta och mjukgöra huden samt avlägsna de döda hudcellerna genom varsam exfoliering.
För att hålla huden smidig och återfuktad krävs en hudvårdande lotion eller kräm som går ner på djupet och återfuktar. I kombination med en lätt exfoliering fås den optimala hemmabehandlingen. Det räcker inte att endast mjukgöra hudytan för att komma till rätta med Keratosis Pilaris. För att få en verklig effekt på detta tillstånd krävs också en avfjällande/exfolierande effekt.

Det drabbade området bör tvättas en gång eller två gånger om dagen med en mild tvätt. Lotion ska försiktigt masseras in på det drabbade området två till tre gånger om dagen. Irriterad eller skadad hud bör behandlas endast med lätta fuktgivare tills inflammationen släpper.

SethandSally.com
Auktoriserad Återförsäljare - Akademikliniken, Babor, bareMinerals, Cicamed, Dermaceutic, Dermalogica, Dr. Dennis Gross, Elizabeth Arden PRO, Eneomey, Exuviance, Medik8, Murad, Neostrata, Rodial

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4,7 av 5 baserat på 18 st omdömen

Magazine

Meet The Heroes - Super Eye Serum från Verso Skincare

Meet The Heroes -  Är SethandSallys serie där vi tittar närmre på våra varumärkes Heroprodukter, Här möter vi Verso Skincare Super Eye Serum Vad är Super Eye Serum? Versos Super Eye Serum är ett uppstramande och mjukgörande ögonserum som innehåller Retinol 8 complex.

Pormaskar och Stora Porer

Varför får man Pormaskar och Stora Porer? Hur behandlar man dem? Vi reder ut alla frågetecken om varför du får och hur du behandlar pormaskar och förstorade porer.

Retinol - En Superingrediens

Anti-Aging som du inte sett det tidigare, kort sagt är Retinol ett annat namn för vitamin A.

Blått Ljus - Hur påverkar det Huden?

Vi tittar närmre på det blåa ljuset, HEV eller High Energy Visible Light som det kallas, hur påverkas huden av att ständigt utsättas från ljuset av våra skärmar.

Ät Ditt Vatten

 När vi äter mer vattenrika livsmedel absorberar vi vatten långsammare eftersom det är fast i strukturen hos dessa livsmedel.

Celluliter

Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem? SethandSally Magazine hjälper dig att hitta en lösning.

Vuxenacne - Akne Tarda

För att göra det enkelt kan man dela in akne i två kategorier, tonårsacne och vuxenacne - När i livet man får akne varierar och i vissa fall kan tonsårsaknen övergå till vuxenakne.

Sensitiviserad Hud

Hur vet man om man har känslig hud eller om den är Sensitiviserad Hud? Är det något man alltid har haft eller hur kommer det sig att huden blivit känsligare?  Vad är en känslig Hud?  Huden kan bli känslig av flera anledningar och när som helst i livet.

Perioral Dermatit

Vi tittar närmre på hudsjukdomen Perioral Dermatit som liknar Rosacea och drabbar främst kvinnor 15 till 45 år och är mindre vanligt hos män.

Stamceller

Stamceller – En ingrediens enligt vissa, en teknik säger andra - En tredje grupp vet inte riktigt vad det är, men det låter lite science fiction.

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

  Kallar du det Akne, Finnar eller Acne? För oss är det spelar det ingen roll men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du förebygger och tar hand om dem.

Antioxidanter

Antioxidanter beskrivs som det naturliga skyddet som skyddar oss mot förtidigt åldrande! Men vilken antioxidant är egentligen bäst? Antioxidanter som skyddar från yttre skador, reducerar inflammationer och bygger upp kollagen – bland annat.

Påsar Under Ögonen

  Påsar under dina ögon är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk & trött ut, vad är det som gör att man får dem och hur gör man för att få bort dem? Vi ger dig tipsen och cremerna för att du ska få bort dem.

Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra din hud känns som sandpapper! Vi djupdyker och förklarar hur man behandlar på bästa sätt.

Ansiktsserum

Vad är ett ansiktsserum? Vi får ofta frågan varför man ska använda serum, hur ofta och hur man använder det? Vi ska reda ut begreppen så att det blir lite enklare att förstå.

Hudvårdsingredienser-Ordlista

Innehållsförteckningarna på Hudvårdsprodukterna kan ibland vara svåra att tyda!? Vi har samlat de vanligaste och förklaring vad de betyder.

SPF Solskyddsfaktor

Vad betyder egentligen SPF och vad är skillnaden på de olika styrkorna? Vi reder ut skillnaderna och hur du skyddar dig bäst.

AHA-Syra | Vad är det & Hur används det i Hudvård

AHA-syra som är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid som ursprungligen utvanns ur sockret från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt.

Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika.

Vad är Fria Radikaler?

  Inom hudvård pratas det ofta om Fria Radikaler - Men vad är det Egentligen och hur påverkar det huden? En fri radikal är enkelt förklarat molekyler som bryter ner och skadar kroppen inifrån - Därför börjar hudvård alltid inifrån.

Vad är Aktiva Ingredienser i Hudvårdsprodukter?

  Enkelt förklarat kan man säga att det är ett ämne tillsatt i en skönhetsprodukt som direkt kan påverka förändringar i huden.

Visa fler