FRI FRAKT | AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE |  4,9 I BETYG PÅ TRUSTPILOT 

SethandSally Magazine

Keratosis Pilaris

keratosis-pilaris-hud

Keratosis pilaris

är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra din hud känns som sandpapper! Vi djupdyker och förklarar hur man behandlar på bästa sätt.

Vad är Keratosis Pilaris? 

Keratosis pilaris är en mycket vanlig hudtillstånd som påverkar många människor i alla åldrar. Det är ett godartat tillstånd som visas som många små, grova, röda knölar, främst runt hårsäckarna på de övre armar, ben, skinkor och ibland kinder. Keratosis pilaris skapar en "gåshud" eller ett utseende som påminner om "kycklingskinn". De kan visa sig som både röda och vita knottror. De blir oftast röda då huden omkring blir irriterad och ytliga blodkärl ger då intrycket av knottrorna är röda. Keratosis pilaris kan vara kosmetiskt obehag, men det är medicinskt helt ofarliga. De är ingen sjukdom, utan är mer en avvikelse av hudens normala beteende och utseende. Detta tillstånd ger ingen klåda eller besvär för personen som har det. Det kan upplevas knottrigt, strävt och allmänt torrt - vilket i sig kan leda till obehag. Keratosis pilaris är resultatet från uppbyggnaden av keratin - ett hård protein som skyddar huden från skadliga ämnen och infektion. Keratin bildar en propp som blockerar öppnandet av hårsäcken. Vanligtvis bildas det många proppar vilket leder till partier med grövre och ojämn hud. Detta tillstånd innebär en rubbning av hudens egna förmåga att bilda ett normalt hornlager. Keratosis pilaris smittas inte och du behöver inte oroa dig för att smitta vidare eller att få det om du vistas nära en person som har det. Tvärtom är detta tillstånd så otroligt vanligt, och det finns lätta medel att minska dessa! Det är ingenting att skämmas över och med våra tips kanske du till och med glömmer bort själv att du har dessa?

Varför får man det?

Ingen vet exakt varför keratin byggs upp på det viset. Det kan egentligen drabba alla. Dock har det visat sig förekomma särskilt i samband med genetiska sjukdomar eller med andra hudåkommor, såsom atopisk dermatit. En bakomliggande orsak till keratosis pilaris kan delvis vara relaterad till stor torrhet i huden och även överkänslighet. Om du har en torr hud så är du mer benägen att ha keratosis pilaris. Knottrorna består av talg, gamla keratiniserade hudceller som då täpper igen utgången för hårfollikeln. Detta bidrar till att det blir en "propp", då det inte finns någon plats för talget att ta sig ut. De går alltså att klämma, och fungerar då nästan som en pormask (länk) men det är inte att rekommendera- det kan bli fula ärr och kommer med största sannorlikhet tillbaka snart. Antingen kan du acceptera att dessa finns, och att det är okej. Alternativt kan du behandla med krämer/peelingar som innehåller syra som varsamt bidrar till en förbättring av hudstukturen.

 Det är oftast värre under vintermånaderna, när det finns mindre fukt i luften. Orsaken till keratosis pilaris är inte klarlagt, men att det finns ärftliga faktorer har visat sig. Likaså att stress och hormoner kan vara en bov i detta tillstånd. 

Fakta 

Keratosis pilaris...

- är en mycket vanlig, godartad hudsjukdom som drabbar ungdomar och vuxna.

- orsakar många små, grova, bruna eller röda små knölar runt hårsäckarna på de övre armar, lår, skinkor och kinder.

- skapar intryck av gåshud eller såkallad kycklinghud.

- ses ofta hos patienter med torr hud och atopiskt eksem.

- kan inte botas, men det brukar spontant förbättras med tiden.

- tenderar att gå i arv.

- går att mildra med daglig smörjning.

 - är en mycket vanlig, godartad hudtillstånd.

Keratosis pilaris drabbar ca 50% av alla ungdomar och 40% av den vuxna befolkningen.

Vad ska man tänka på? 

Undvik stark tvål

Eftersom keratos pilaris är en inflammatorisk sjukdom så hjälper det att försöka dämpa inflammationen. Du kan göra detta genom att undvika starka rengöringsmedel och tvålar.  Det tenderar att göra huden torr och stram, vilket gör att problemet kan förvärras. 

Försök inte skrubba bort problemet

Det är också viktigt att inte skrubba huden hårt. Knottrorna går inte att skrubbas bort eftersom problemet inte på sitter på ytan. Hård skrubbning tjänar endast till att ytterligare irritera och hetsa huden, vilket kan göra saken värre. Om du önskar göra huden mer följsam, kan du använda en mild peeling blandat med mycket vatten vid applicering, alternativt en lotion som innehåller syror som exfolierar området varsamt. Syrorna kan hjälpa till att lösa upp talget och de keratiniserade hudcellerna, vilket gör att knottrorn minskar.

Smörj det drabbade området

Smörj huden med en creme som innehåller antingen mjölksyra, glykolsyra, salicylsyra eller karbamid. Det bästa sättet att komma till roten av problemet är att använda en betahydroxisyra (BHA). BHA är en underbar mångsysslare eftersom den går ner i porer och löser upp tilltäpptheter och har antimikrobiella egenskaper. Tack vare dessa egenskaper minskar risken för att bakterier som kan göra saken värre. 

Exempel på peelande produkter som fungerar bra vid keratosis pilaris är:

Kan man bota Keratosis Pilarisbesvär? 

Det finns ingen bot, mirakelpiller, eller allmänt effektiv behandling för keratos pilaris. Det försvinner ibland helt av sig själv utan behandling. Men om du följer råden ovan så kommer det att mildra åkomman och göra huden mer jämn. 

Smittar det?

Det är inte smittsam. Det är inte en infektion och orsakas inte av en svamp, bakterie eller virus. Människor kan inte föra det vidare till någon annan genom hudkontakt och inte få det av någon annan. 

Rekommenderade Produkter

Behandling av Keratosis Pilaris syftar till en uppmjukning av huden och en påverkan på den s.k. förhorningen i huden som är orsaken till knottrorna. Detta görs genom att återfukta och mjukgöra huden samt avlägsna de döda hudcellerna genom varsam exfoliering.
För att hålla huden smidig och återfuktad krävs en hudvårdande lotion eller kräm som går ner på djupet och återfuktar. I kombination med en lätt exfoliering fås den optimala hemmabehandlingen. Det räcker inte att endast mjukgöra hudytan för att komma till rätta med Keratosis Pilaris. För att få en verklig effekt på detta tillstånd krävs också en exfolierande effekt.

Det drabbade området bör tvättas en gång eller två gånger om dagen med en mild tvätt. Lotion ska försiktigt masseras in på det drabbade området två till tre gånger om dagen. Irriterad eller skadad hud bör behandlas endast med lätta fuktgivare tills inflammationen släpper.

 

 

 

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4,6 av 5 baserat på 22 st omdömen

Magazine

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd? Äntligen sommar och solsken, se till att njut av den med gott samvete.

Meet The Heroes - Super Eye Serum från Verso Skincare

Meet The Heroes -  Är SethandSallys serie där vi tittar närmre på våra varumärkes Heroprodukter, Här möter vi Verso Skincare Super Eye Serum Vad är Super Eye Serum? Versos Super Eye Serum är ett uppstramande och mjukgörande ögonserum som innehåller Retinol 8 complex.

Pormaskar och Stora Porer

Varför får man Pormaskar och Stora Porer? Hur behandlar man dem? Vi reder ut alla frågetecken om varför du får och hur du behandlar pormaskar och förstorade porer.

Retinol - En Superingrediens

Anti-Aging som du inte sett det tidigare, kort sagt är Retinol ett annat namn för vitamin A.

Blått Ljus - Hur påverkar det Huden?

Vi tittar närmre på det blåa ljuset, HEV eller High Energy Visible Light som det kallas, hur huden påverkas av att ständigt utsättas från ljuset av våra skärmar.

Celluliter

  Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem? SethandSally Magazine hjälper dig att hitta en lösning.

Vuxenacne - Akne Tarda

För att göra det enkelt kan man dela in akne i två kategorier, tonårsakne och vuxenakne.

Sensitiviserad Hud

Hur vet man om man har känslig hud eller om den är Sensitiviserad Hud? Är det något man alltid har haft eller hur kommer det sig att huden blivit känsligare?  Vad är en känslig Hud?  Huden kan bli känslig av flera anledningar och när som helst i livet.

Perioral Dermatit

Vi tittar närmre på hudsjukdomen Perioral Dermatit som liknar Rosacea och drabbar främst kvinnor 15 till 45 år.

Stamceller

Stamceller – En ingrediens enligt vissa, en teknik säger andra - En tredje grupp vet inte riktigt vad det är, men det låter lite science fiction.

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

Kallar du det akne, finnar eller acne? För oss är det spelar det ingen roll men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du förebygger och tar hand om dem.

Antioxidanter

Antioxidanter beskrivs som det naturliga skyddet som skyddar oss mot förtidigt åldrande  Men vilken antioxidant är egentligen bäst? Antioxidanter skyddar huden från yttre skador, reducerar inflammationer och bygger upp kollagen – bland annat.

Påsar Under Ögonen

  Påsar under dina ögon är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk & trött ut.

Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra din hud känns som sandpapper! Vi djupdyker och förklarar hur man behandlar på bästa sätt.

Ansiktsserum

Vad är ett ansiktsserum? Vi får ofta frågan varför man ska använda serum, hur ofta och hur man använder det? Vi ska reda ut begreppen så att det blir lite enklare att förstå.

Hudvårdsingredienser-Ordlista

Innehållsförteckningarna på Hudvårdsprodukterna kan ibland vara svåra att tyda.

SPF Solskyddsfaktor

Vad betyder egentligen SPF och vad är skillnaden på de olika styrkorna? Vi reder ut skillnaderna och hur du skyddar dig bäst.

AHA-Syra | Vad är det & Hur används det i Hudvård

AHA-syra som är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid som ursprungligen utvanns ur sockret från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt.

Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika.

Vad är Fria Radikaler?

  Inom hudvård pratas det ofta om fria radikaler - Men vad är det egentligen och hur påverkar det huden? En fri radikal är enkelt förklarat molekyler som bryter ner och skadar kroppen inifrån - Därför börjar hudvård alltid inifrån.

Vad är Aktiva Ingredienser i Hudvårdsprodukter?

  Enkelt förklarat kan man säga att det är ett ämne tillsatt i en skönhetsprodukt som direkt kan påverka förändringar i huden.

Visa fler