• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

C-vitamin för Känslig Hud

Ingrediensskolan

Hudvård för nybörjare och känslig hud

C-vitamin: För nybörjare och känsliga

Det pratas mycket om ingrediensen C-vitamin, men använder man den ens? Varför ska man använda C-vitamin och vad är fördelarna? Vitamin C, en kraftfull antioxidant, erbjuder många fördelar för vår kropp, inklusive vår hud. Som en kollagenboost och glow-ingrediens återfinns vitamin C ofta i hudvårdsprodukter som har anti-aging-egenskaper. Att förstå fördelarna med vitamin C för huden och de olika formerna det finns kan hjälpa dig att välja de mest lämpliga produkterna för dina hudbehov. Endel med känslig hud kan uppleva att de reagerar på C-vitamin, men i nästan varje fall har man bara använt en för stark produkt för dig.

Nyfiken på C-vitamin men vet inte hur man börjar? Läs denna guide!


Vad är C-vitamin?

Vitamin C, även känt som L-askorbinsyra (i sin renaste form), är en naturligt förekommande vattenlöslig antioxidant som behövs för att bibehålla kollagenproduktionen, bland annat. Eftersom kollagen är ett viktigt protein och en av de främsta byggstenarna som krävs för att huden ska hålla sig spänstig, så är det viktigt att vi jobbar för att bevara vårt kollagen.

Denna fantastiska antioxidant bekämar något som kallas fria radikaler inom hudcellerna. Fria radikaler är oparade elektroner som orsakar oxidativ stress och skada, vilket över tid kan resultera i rynkor, fina linjer och pigmentfläckar. Vitamin C skyddar och återställer balansen inom huden och tar bort fria radikalernas förmåga att skada hudcellerna.

Har du känslig hud kan även där C-vitamin hjälpa till att stärka upp synliga blodkärl, som här. 


De olika typerna av Vitamin C

Vitamin C används i stor utsträckning i hudvårdsprodukter, men det finns många olika former tillgängliga, med varierande effektivitet mellan varje form. Det finns massvis olika varianter, men gär nämner vi tre.

  • Askorbinsyra: Den vanligaste formen av Vitamin C. Den har extremt god effekt på åldrande, pigmentfläckar och att sätta igång hudens kollagen, men kan i vissa fall vara svår att formulera. Den kan för vissa vara irriterande, så är inte den varianten vi rekommdenerar till den allra känsligaste huden. 
  • Tetrahexyldecyl Askorbat: Denna variant är oljelöslig, till skillnad från tidigare nämnd, och passar bra för en känslig hud, då man kan använda den i mindre koncentrationer, och den är mindre irriterande.
  • Ascorbyl Glucoside: Denna variant är lite mer återfuktande än den traditionella askorbinsyran, och är även den ett bra alternativ för dig med känslig hud.


Hur börjar man med Vitamin C?

Nu till frågan; hur gör man ens med C-vitamin i sin hudvård egentligen? Nu ska vi förklara för dig hur du kan tänka när du vill få in C-vitamin i din hudvård! 

Börja med att kika på de produkterna du har hemma- fungerar mina produkter tillsammans med en annan produkt? Det är inget som kommer krocka? Du kanske redan har en produkt som jobbar mer aktivt med C-vitamin utan att du vet om det? Då kan du fråga oss om råd när det kommer till ingredienslistan.

Sen är det då dags för dig att köpa din första C-vitaminprodukt- spännande! Du kan hitta C-vitamin i flera olika produkter, men att tillföra C-vitamin antingen som ett serum, eller i din dagcreme, är ett bra första steg. Vi råder dig att i första hand hålla dig till produkter inom samma varumärke i den mån det går. Varför? Jo- det är nämligen så att produkterna i varumärkena är ofta utformade att användas tillsammans, och kommer därför inte krocka med varandra eller skapa onödig irriation i huden.

När du har köpt och fått hem din produkt är det dags att vänja in den. Det menas med att du börjar att använda den 1-3 gånger i veckan, till en början. Du använder den inte flera dagar i rad, utan tillsätter den gradvis. Sedan ökar du succesivt tills du upplever att huden tolererar produkten. Det är vanligt med en så kallad utrensning, det vill säga att man får finnar när man tillsätter en ny produkt, men huden ska inte bli röd, stram och svullen. Vi råder alltid till att "patch-testa" produkten på exempelvis armen, innan du applicerar den på huden för att utesluta eventuell allergi.

C-vitamin använder du helst i din morgonrutin. Det är på grund av att C-vitamin har skyddande egenskaper på huden och skyddar mot något som vi kallar för fria radikaler. De är något som vi möter under dagen och som skadar vår hud. Vissa produkter med C-vitamin är utformande för användning både morgon och kväll, och vissa enbart på kvällen. Läs därför anvisningarna för just din produkt.


C-vitaminserum för känslig och nybörjare hud

Medik8 C-tetra

Denna storsäljare är oljebaserad. Det innebär att den är ett riktigt bra C-vitaminserum för torr hud. Medik8 jobbar med Tetrahexyldecyl Ascorbat (krångligt namn) men som fungerar bra för en känslig hud. Har du fet hud är detta serum kanske inte något för dig, men annars ger den en otroligt mjuk och glowig känsla till huden!

Verso Super C Serum

Här jobbar Verso med en mild variant av Vitamin C tillsammans med en ingrediens som kallas för Kakaduplommon- en av de frukter som har högt innehåll av Vitamin C i världen! Trots det är den väldigt mild i formulan och är ett bra alternativ för både en nybörjare med C-vitamin men även den lite känsligare, som har reagerat på Askorbinsyra tidigare.

OPTMZD Skin Anti-Pigment Serum

Detta serum jobbar riktigt fint med både Vitamin C, men även Zink som bromsar inflammation i huden. Har du pigmentfläckar och är mer tålig i huden är denna riktigt effektiv, men passar faktiskt otroligt bra för en känslig hud. Den har en väldigt återfuktande formula och ger fin lyster omedelbart. En storsäljare!

Elixir Cosmeceuticals Vitamin C Booster

Detta serum innehåller bara tre (!) ingredienser! Ja- du läste rätt! Här jobbar Elixir med varianten Askorbinsyra, som vi läst lite längre upp i inlägget kan vara irriterande för huden. Dock är just detta serum formulerat så pass bra, att den fungerar för många med känslig hud utan att man får en ökad irritation.


 

 


Alternativ till C-vitamin

Tål du inte C-vitamin alls, men vill få antioxidantfördelarna ändå? Du kanske vill stärka hudens barriär, minska pigmentfläckar eller bara skydda huden mot domdär fria radikalerna vi pratar om så mycket? Här listar vi fyra ingredienser- och fyra produkter som är ett riktigt bra alternativ till dig!

Resveratrol

Resveratrol är en antioxidant utvunnen från pilträdssläktet där bland annat vindruvor ingår. Resveratrol skyddar huden mot yttre påfrestning, minskar rodnad och gör den klarare. Resveratrol BE från Skinceuticals är en bra produkt för dig som vill jobba med antioxidanter, men vill skippa retinol och Vitamin C.

Barkextrakt 

Det finns flera varianter, men just denna från Docotor Babor utvinns från rödlönn. Förebygger förtidigt åldrande och bibehåller en fast och spänstig hud. Doctor babor Moisture Glow Serum är både återfuktande och balanserar huden med probiotika. Du får en fin lyster och huden blir mer motståndskraftig. 

Propolis

Proplis kommer från bin och är väldigt rikt på antioxidanter och verkar reparerande. Den är mycket lugnande och inflammationshämmande, och passar även dig med akne. By Wishtrend Propolis Energy Calming Ampoule ger huden fin lyster och energi, samtidigt som den lugnas.

Niacinamid 

Niacinamide har varit en riktigt populär ingrediens. Det är en variant av Vitamin B3, som har fantastiska egenskaper på att sätta igång hudens kollagen och minska pigmentfläckar. Finns bland annat i populära Face Formula från Elixir- en multiprodukt alla måste testa!


FAQ- C-vitamin för nyböjare och känslig hud

Jag är känslig mot C-vitamin?

L-askrobinsyra är en variant som endel reagerar på. Testa istället tillexempel Ascorbyl Glucoside som finns i OPTMZD Anti-Pigment serum, eller helt enkelt en annan ingrediens med liknande fördelar.

Är Vitamin C bra för huden?

Ja, det är en av de mest populära ingredienserna. Den är väldigt bra för att motverka ålderstecken i huden och sätta igång hudens kollagenprodiuktion. 

Finns det Vitamin C för känslig hud?

Ja! OPTMZD Skin Vitamin C Anti-Pigment Serum och Skinceuticals Serum 10 är bra alternativ.

När ska man använda C-vitamin?

Använd din produkt på morgonen, då den skyddar mot miljöstress och skador.

Kan man få en allrgisk reaktion av C-vitamin?

Ja, men det är EXTREMT ovanligt. Endel tror att de får en allergisk reaktion, när det istället rör sig om en överkänslighetsreaktion för att produkten har varit för stark.


Vill du få en skräddarsydd hudvårdsrutin? Få hjälp av en auktoriserad hudterapeut!

KOSTNADSFRITT HUDTEST

SVARA PÅ FRÅGOR

Här hittar du vårt hudtest där vår Hudterapeut ger dig en individuellt anpassad produktrekommendation. Hudtestet är helt kostnadsfritt och du får svar inom 3 vardagar.

Ett hudtest för dig som vill få en Hudvårdsrutin

VIKTIGT att du fyller i noggrant, bifogar bild med bra skärpa utan makeup för att du ska få den mest optimala produktrekommendationen. 

GÖR TESTET HÄR

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 1 st omdömen

Hyaluronsyra

Populära hudvårdsingrediensen

Ingrediensskolan

Läs mer

C-vitamin för Känslig Hud

Ingrediensskolan

Hudvård för nybörjare och känslig hud

Läs mer

E Vitamin

Ingrediensskolan

Närande, reparerande och skyddande

Läs mer

Optimera hudvårdsrutinen för vintern

Guide till säsongsanpassad hudvård

Byt, ta bort, lägg till

Läs mer

Hudvård för gravida och ammande

Så tar du hand om huden

Så ändras huden

Läs mer

Dubbelrengöring

Hudvård för nybörjare

Rengör på djupet

Läs mer

Post-inflammatorisk Hyperpigmentering

Behandla Pigmenteringar

Märken efter finnar

Läs mer

Ingredienser

Lexikon

Bli ett hudvårdsproffs

Läs mer

Akne på Ryggen

Förebygg och Behandla

Varför får man akne på ryggen?

Läs mer

Vanliga Myter om Hudvård

Sant // Falskt

Separera fakta från fiction

Läs mer

Vänja in ny hudvård

Ta det långsamt

Minska risk för irritation

Läs mer

Varför fungerar inte min produkt?

Förväntningar på Resultat

Anledningar att du inte ser effekt av din hudvårdsprodukt

Läs mer

Ampuller

Ta din hudvårdsrutin till nästa nivå

Engångsdoser av effektiva koncentrat

Läs mer

Akne och Känslig hud

Behandla flera hudtillstånd samtidigt

Minska irritation och inflammation

Läs mer

Ögonkräm

Mörka ringar, svullnad och fina linjer

Så vårdar du ditt känsliga ögonområde

Läs mer

AHA, PHA & BHA

Skillnaden mellan syrorna

Hudvårdsskola

Läs mer

Ansiktsserum

Vad är serum och hur används det?

Få en bättre förståelse för denna viktiga del av rutinen

Läs mer

Akne

Utbrott och irriterad hud?

Här går vi igenom begreppen och ger tips

Läs mer

Keratosis Pilaris

Hur kan du minska uppkomsten av Keratosis Pilaris?

Läs mer

Nybörjarrutin

Vad ska man tänka på när man väljer sina Produkter

Läs mer

Pormaskar och Stora Porer

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';