• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Pormaskar och Stora Porer

Pormaskar + Stora Porer

Vad är pormaskar och varför får man dem? 

Alla har porer, det finns för att vi ska kunna svettas och för att huden ska smörja sig själv med hjälp av talg. Alltså ett ganska fiffigt påhitt av kroppen! Just pormask blir det när porern tilltäpps igen med talg och fastnar. Det blir överskott av talg och gamla hudceller vilken  kan orsaka tillstånd som exempelvis akne. Pormaskar bildas som ett resultat av överskott av talg som produceras vid basen av hårstrån. Detta kan ofta bero på hormonförändringar, särskilt under puberteten.

Talg innehåller ett mörkt pigment, melanin, som oxiderar och blir svart när den utsätts för luft - det är därför öppna pormaskar har ett mörkt utseende. Alltså är det inte smuts! Om man klämmer på en pormask så kommer talget ut och kan likna en liten mask. Därav namnet. Om man klämmer en pormask felaktigt kan det dels bildas en inflammation, men huden kan också få skador. 

Därför får du förstorade Porer

Gener, mycket fet hud och förtjockad epidermis på grund av solskador är faktorer som kan bidra till förstorade porer. Listar även fler orsaker nedan: 

Ärftlighet

Ärftlighet är en viktig faktor för porernas storlek samt mycket fet hud och förtjockad epidermis till följd av solskador. Personer med naturligt fet hud kan lättare få akneutslag och förstorade porer. Testosteronnivån är en styrande faktor för talgproduktionen och därför har män ofta större porer än kvinnor. Både män och kvinnor har testosteron, som är en viktig faktor för hudens talgproduktion. Ett enzym som heter 5-alfareduktas omvandlar testosteron till dihydrotestosteron, som stimulerar talgproduktionen. Komedoner uppstår i utvidgade hårfolliklar som fyllts med keratinavlagringar, bakterier och talg. Komedoner kan vara både öppna eller slutna. Om poren är öppen oxideras hudfetterna och ändrar färg från vitt till svart.  Komedoner ger inte upphov till förstorade porer utan är ett oönskat resultat av dem. Vid förstorade porer kan aktiva ingredienser, som rödklöver, behövas för att reglera talgproduktionen och dra samman porerna och även få dem att se mindre igentäppta ut.

Solskador

För förstorade porer som orsakats av solskador är de aktiva ämnena utformade för att återskapa hudens naturliga elasticitet så att porerna blir synbart mindre.Vi kan inte komma undan våra gener och förändra storleken på förstorade porer, men vissa ingredienser kan göra att de inte märks lika tydligt. 

Hur klämmer man pormaskar?

Att klämma pormaskar är verkligen ingenting vi rekommenderar då det finns en övervägande risk för att man klämmer fel och skapar inflammation. Risken är också att man skadar huden då man använder fel teknik och klämmer för hårt. Detta kan leda till att du får fula ärr, blir röd och får ytliga blodkärl. Men om du verkligen, verkligen måste klämma pormaskarna så finns det några saker som man bör göra för att  undvika skador och inflammationer. 

- Viktigt att du är ren om händerna.

- Börja med att exfoliera huden så att du får bort alla hudrester som ligger ovan.

Värm upp huden med ånga. Alternativt en fuktmask som mjukar upp.

- Använd mjukt papper som du virar runt dina fingrar.

- Lägg fingrarna med en liten bit på varje sida där du ska klämma. 

Inte för nära då risken finns att du trycker ner och skapar en inflamation.

Avsluta med ett ansiktsvatten som är porsammandragande och gärna anticeptiskt.

 8 Sätt att minimera pormaskar & stora porer

1. Välj Vattenbaserade Hudvårdsprodukter - Om du har en fet hud bör de se till att de använder vattenbaserade produkter. Användning av vattenbaserade produkter undviker extra olja att komma in i porerna. En person med fet hudtyp och stora porer bör undvika oljebaserade produkter. Dessa kan leda till överflödig olja på huden, vilket gör att porerna upplevs större.

2. Tvätta ansiktet morgon och kväll - Att tvätta ansiktet är grundläggande hudvård. Att ha en bra ansiktsrengöring är viktig. Att tvätta ansiktet varje morgon och kväll hjälper till att tvätta bort olja och smuts från porerna, vilket bidrar till att minska tilltäppthet.

3. Välj en gelbaserad rengöring - Om en person har fet hud och vill minska utseendet på sina porer, bör de välja en gelbaserad rengöring.  En gelbaserad rengöring hjälper till att rensa olja från porerna, vilket minskar deras utseende. Det är dock viktigt att rengöringen även är fuktgivande och inte torkar ut huden - vilket kan ge en motsatt effekt på talget.

4. Exfoliera Huden - Exfoliating av huden kan rekommenderas för att hjälpa till att ta bort blockeringar från porerna.

Huden bör exfoliera en eller två gånger i veckan, beroende på typ av peeling. Exfoliating hjälper till att lösa upp döda hudceller och talg från porerna som kan blockera dem. Leta efter exfolierande produkter som innehåller salicylsyra. Dessa produkter kan oftast användas oftare än 1-2 gånger i veckan beroende på sammansättningen. Använd enligt anvisningen.

Exfoliering för ofta med produkter som innehåller salicylsyra eller alkohol kan torka ut huden.

5. Återfukta Huden - Lite motsägelsefullt men fukt kan bidra till att minska porerna. Fuktgivande kräm och serum som används efter rengöring av huden viktigt för hudens balans.

Detta beror på att fuktgivare hydratiserar och mjuknar huden. 

6. Applicera en lermask - Att använda en lermask en eller två gånger i veckan kan hjälpa till att ta bort olja från porerna. Detta kan hindra dem från att bli förstorade och minska deras utseende. 

7. Ta alltid bort smink på natten - Det är viktigt att alltid ta bort smink innan du lägger dig. Sova med smink på natten kan leda till att porerna blir blockerade. Detta beror på att smink, olja och bakterier byggs upp i porerna.

8. Använd Solskydd - Det är viktigt att ta hand om huden i solen. Om en persons hud blir solskadad torkar huden. När huden är torr kan porerna se större ut. Solen påverkar elasticitet och nedsatt elasticitet kan även visa sig i uttänjda porer.

Produkter mot Pormaskar & Stora Porer

Ingredienser  i hudvårdsprodukter som bygger upp huden från insidan och stimulerar produktionen av kollagen har indirekt effekt på porerna. När kollagenet och elastinet stärks så blir huden fastare och spänstigare, vilket ger en porsammandragande effekt.

Rengöring

Ansiktsmask

Serum

Creme

Svårt att välja Produkter? Vi hjälper dig

Fakta

Porer är öppningar i hårfolliklar och fungerar som utlopp för transpiration, svett och andra toxiner. Förstorade porer förekommer vid fet problemhud eller åldrande hud och kan täppas igen av dött, keratiniserat material och talg som utsöndras av talgkörtlarna. Personer med förstorade porer kan lättare få akneutslag.

Man delar upp pormasken i två olika sorter där den "öppna pormasken" har kommit i kontakt med syre, vilket har lett till att den oxiderat. Medan den stängda komedonen syns som en vit upphöjning på huden. När utgången blir täppt kan inte talget  komma ut och det blidas en propp. När talget i poren reagerar med syret sker då en så kallad oxidation av talget och melaninet i talget blir svart (detta kallas då öppen komedon). En svart pormask är inte smuts, utan oxiderat talg i porens öppning. Klämmer man runt öppningen kan talget som kommer ut se ut som en liten mask, därav namnet. En talgpropp längre ner i huden, en vit pormask, är täckt av översta hudlagret (sluten komedon). Dessa förväxlas lätt med milier, små knottror i huden som består av keratin.

 

OM DU ÄR OSÄKER PÅ VILKA PRODUKTER SOM PASSAR JUST DIN HUD KAN DU GÖRA SETHANDSALLYS HUDTEST FÖR ATT FÅ EN SKRÄDDARSYDD PRODUKTREKOMMENDATION!

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 6 st omdömen

E Vitamin

Ingrediensskolan

Närande, reparerande och skyddande

Läs mer

Optimera hudvårdsrutinen för vintern

Guide till säsongsanpassad hudvård

Byt, ta bort, lägg till

Läs mer

Hudvård för gravida och ammande

Så tar du hand om huden

Så ändras huden

Läs mer

Dubbelrengöring

Hudvård för nybörjare

Rengör på djupet

Läs mer

Post-inflammatorisk Hyperpigmentering

Behandla Pigmenteringar

Märken efter finnar

Läs mer

Ingredienser

Lexikon

Bli ett hudvårdsproffs

Läs mer

Akne på Ryggen

Förebygg och Behandla

Varför får man akne på ryggen?

Läs mer

Vanliga Myter om Hudvård

Sant // Falskt

Separera fakta från fiction

Läs mer

Vänja in ny hudvård

Ta det långsamt

Minska risk för irritation

Läs mer

Varför fungerar inte min produkt?

Förväntningar på Resultat

Anledningar att du inte ser effekt av din hudvårdsprodukt

Läs mer

Ampuller

Ta din hudvårdsrutin till nästa nivå

Engångsdoser av effektiva koncentrat

Läs mer

Akne och Känslig hud

Behandla flera hudtillstånd samtidigt

Minska irritation och inflammation

Läs mer

Ögonkräm

Mörka ringar, svullnad och fina linjer

Så vårdar du ditt känsliga ögonområde

Läs mer

AHA, PHA & BHA

Skillnaden mellan syrorna

Hudvårdsskola

Läs mer

Ansiktsserum

Vad är serum och hur används det?

Få en bättre förståelse för denna viktiga del av rutinen

Läs mer

Akne

Utbrott och irriterad hud?

Här går vi igenom begreppen och ger tips

Läs mer

Keratosis Pilaris

Hur kan du minska uppkomsten av Keratosis Pilaris?

Läs mer

Nybörjarrutin

Vad ska man tänka på när man väljer sina Produkter

Läs mer

Pormaskar och Stora Porer

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';