• fri frakt
 • |
 • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
 • |
 • Auktoriserad återförsäljare
 • |
 • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Hyaluronsyra

Populära hudvårdsingrediensen

Ingrediensskolan

Hyaluronsyra- fukthjälten

Vi blir allt mer medvetna om hudvårdsingredienserna vi använder och med dagens forskning och studier, kommer det både nya ingredienser, men även etablerade ingredienser förbättras och blir mer och mer effektiva. En av dem är Hyaluronsyra- som blivit en stjärningrediens som ofta lyfts fram för sina fantastiska egenskaper. Enligt en studie publicerad i Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology visade 95% av de deltagare som använde hyaluronsyra-baserade produkter en förbättring av hudens återfuktning inom de första åtta veckorna. Dessutom visade en annan studie utförd av American Academy of Dermatology att hyaluronsyra kan bidra till att minska förekomsten av rynkor och fina linjer med upp till 40% efter kontinuerlig användning under flera månader.

Men vad är det egentligen som gör hyaluronsyra så speciell och vilken roll spelar den i vår hudvård? I denna artikel kommer vi utforska de olika varianterna av hyaluronsyra, hur du använder hyaluronsyra och hur du kan kombinera det med andra ingredienser.


Vad är Hyaluronsyra?

Hyaluronsyra är en naturligt förekommande substans i människokroppen och finns i vävnader och vätskor, framförallt i hud, bindväv och ögonvätska. Trots sitt namn är hyaluronsyra inte en syra i traditionell mening utan snarare en sockerart, en glykosaminoglykan för att vara exakt. Det som gör hyaluronsyra unik är dess förmåga att binda och behålla fukt, vilket är avgörande för att bibehålla hudens elasticitet, spänst och mjukhet. Hyaluronsyra kan binda fukt över 1000 gånger sin egen vikt- vilket innebär att den är otroligt plumpande, fuktgivande och hjälper till att hålla kvar fukten i huden.

Hyaluronsyran är därför säker att använda om du är gravid, tillsammans med aktiva ingredienser som Retinol, Vitamin C och Niacinamid och gör huden inte känslig mot solen. Den täpper inte till porerna, så Hyaluronsyra passar dig med akne och finnar.

Varför ska jag använda Hyaluronsyra i Hudvård?

När vi åldras minskar kroppens naturliga produktion av hyaluronsyra, vilket kan leda till att huden blir torrare, förlorar spänst och får fler synliga rynkor och fina linjer. Genom att använda hyaluronsyra i hudvårdsprodukter kan vi komplettera kroppens naturliga nivåer och återställa hudens fuktbalans. Detta gör hyaluronsyra till en oumbärlig ingrediens för att bekämpa tecken på åldrande och för att upprätthålla en frisk och återfuktad hud.

Hyaluronsyra passar alla hudtyper och är inte irriterande. Hyaluronyra är helt enkelt bra att använda för alla! När man pratar om hyaluronsyra, så är det ofta för att återfukta huden. Hyaluronsyra är nämligen bra att använda i produkter som serum och krämer, som ska stanna kvar i huden. Denna ingrediens jobbar bra tillsammans med andra fuktgivande ingredienser, som Glycerin och Panhenol, då den som nämnt tidigare binder fukt i huden. Finns det alltså fukt tillfört till huden, så får hyaluronsyran fukten att stanna längre i huden.


Hur Fungerar Hyaluronsyra i Hudvård?

Hyaluronsyra fungerar genom att dra till sig och binda fukt till huden på molekylär nivå. Dess varierande molekylvikt gör att den kan hålla upp till 1000 gånger sin egen vikt i vatten. När hyaluronsyra appliceras på huden bildar den en osynlig film som hjälper till att bevara fukten och förhindra att den avdunstar, vilket resulterar i en mjukare, smidigare och mer återfuktad hud. Dessutom kan viss hyaluronsyra penetrera huden och stimulera kollagenproduktionen, vilket bidrar till att förbättra hudens elasticitet och minska synliga ålderstecken.

Därför är Hyaluronsyra bra för att minska linjer, rynkor och torrhet i huden.


 

 

Hur använder man hyaluronsyra?

Hyaluronsyra kan du använda morgon och kväll, i ansitksvatten, serum, krämer och masker. Man anävnder ofta inte hyaluronsyra i rengöringar, eftersom man tvättar bort dem från huden. Som ni kanske misstänker så får man bättre effekt av Hyaluronsyra om man låter den sitta kvar på huden. Hur man gör när man använder hyaluronsyra är lite olika och beror lite på produkten. Därför är det viktigt att du följer anvisningarna för just den produkten. Är du mycket torr i huden kan det vara bra att använda en toner eller ansiktsvatten innan du applicerar ditt serum med hyaluronsyra. Då applicerar du produkten på fuktig hud.

Hur ofta man behöver använda sin produkt med hyaluronsyra är lite olika, och beror på vilken form av Hyalursonsyra det är i produkten. Vissa molekyler, som till exempel korslänkad hyaluronsyra har en lite bättre hållbarhet i huden än traditionell molekyl av hyaluronsyra.


Vilken Hyaluronsyra är bäst? 

Det finns flera olika molekyler av hyaluronsyra, som även kan komma i olika molekylstorlekar. Förr i tiden var hyaluronsyramolekylerna väldigt stora och hade svårt att penetrera ner i hudens alla lager. Nu har framställningen av Hyaluronsyra blivit så bra och man får god effekt vid användning av hyaluronsyra. Här går vi igenom de olika varianterna!

 • Hyaluronsyra (rå form)

  Denna har en högre molekylstorlek, så denna variant har lite svårt att sjunka långt ner i huden. Den skapar en skyddande film ovanpå huden och ger en lite tightare effekt till huden.

 • Hydroliserad Hyaluronsyra 

  Denna variant skapas genom att man delar molekylerna i mindre fragment. Då sjunker den längre ner i huden och skyddar mot fuktförlust.

 • Sodium Hyaluronate (saltversion)

  Här är salterna av Hyaluronsyra. Denna används främst i hudvård, då den är otroligt stabil och går enkelt ner i huden. Den finns dessutom i en mindre molekylvikt än tidigare nämnda, så den sjunker längre ner i huden- vilket visar god effekt på att minska linjer och rynkor. Man kan även skapa större molekyler av denna typ.

 • Sodium Hyaluronate Crosspolymer (Korslänkad)

  Denna variant är lite mer effektiv än Sodium Hyaluronate, då man har korslänkat molekylen vilket gör att den både blir mer återfuktande, men även stannar kvar i huden längre och bryts inte lika lätt ner.

 • Sodium Acetylated Hyaluronate (acetylerad)

  Det innebär att man har både återfuktande, men även närande egenskaper, vilket gör denna idealisk för riktigt torr hud. Denna variant är väldigt ny på marknaden och har visat att jobba på att skydda hudens kollagen, vilket motverkar åldrande.


Serum med Hyaluronsyra

Mesoestetic HA Densimatrix

På Sethandsally-kontoret är detta serum en solklar favorit bland personalen- det finns nämligen inget serum som trollar bort torrhetslinjer som detta! Denna variant har hela fyra olika varianter av Hyaluronsyra. Passar alla hudtyper, går jättebra att använda som ögonsreum och kan kombineras med aktiva ingredienser.

Make Prem Safe Me. Relief Watery Ampoule

Denna budgetvariant är ett bra alternaitv för dig med en lite mindre plånbok, men fortfarande vill testa ett bra serum med Hyaluronsyra. Den använder två varianter av Hyaluronsyra, men även Ceramider som stärker hudens skyddande barriär. Perfekt även för dig med lite känsligare hud då den är mild och lugnar.

Elixir Pink Serum

Detta serum är perfekt för dig som har känslig hud, men samtidigt återfukta huden. Den rosa färgen kommer från ingrediensen Vitamin B3. Den är väldigt fuktgivande och går bra att använda kring ögonen. Denna innehåller två riktigt effektiva varianter, men kombinerar både Hyaluronsyra och Niacinamide till en kanonkombo!

Neostrata Hyaluronic Luminous Lift

Neostratas gelserum jobbar kraftigt återfuktande, samtidigt som huden får sig ett lyft! Denna variant fyller ut linjer och rynkor i ansiktet, men jobbar även med peelande syror som AHA och PHA, vilket sätter igång hudens cellförnyelse. Då blir hudens struktur slätare och du får mer lyster i din hud.

 

Kräm med Hyaluronsyra

Esse Ultra Moisturiser

Har du torr hud och vill använda ekologiska produtker, då är denna kräm för dig. Den kombinerar vår stjärningrediens med Probiotika, vilket balanserar en orolig och känslig hud. Denna går att använda både som dag- och nattkräm. Har du eksem kan denna vara ett bra alternativ

Comfort Zone Sublime Skin Cream

Har du en torr hud, och upplever den lite tråkig och glåmig? Då är denna creme från Comfort Zone ett bra alternativ! Den har en rik textur som förser huden med både fukt och fett. Man får en plumpad effekt på huden, och med peptider så minskas linjer.

OPTMZD Skin Retinol + Ferulic Night Cream

Hyaluronsyra med retinol är en vinnande kombination. Denna bästsäljande nattcreme kombinerar fantastiska ingredienser som minskar linjer, rynkor, pigmentfläckar och torrhet. Den ger fin lyster och fyller ut torrhetsrykor. 

Dr Dennis Gross Hyaluronic Marine Oil-Free Cushion

Denna lätta creme är perfekt för en fuktfattig hud! Den har en lätt, oljefri formula, men ger rikligt med fukt tilll huden. Denna är perfekt för dig med normal, kombinerad och fet hud som kräver mycket fukt. Den passar även dig med finnar, och hyaluronsyran ger fin fukt.


FAQ- Hyaluronsyra

Kan man vara allergisk mot hyaluronsyra?

När man applicerar eller injicerar hyaluronsyra i kroppen så känner kroppen igen hyaluronsyra som sin egna substans. Det är en av de mest hypoallergena substanserna och tolereras mycket bra. Har du fått en allergisk reaktion i samband med att du har använt en produkt med Hyaluronsyra är det en stor chans att det är en annan ingrediens du inte tål. Är man dessutom mycket torr i huden, så kan det ibland bränna när man applicerar en mycket fuktgivande produkt. Det avtar ganska snabbt och ska inte förknippas med en allergisk reaktion.

Är Hyaluronsyra farligt?

Nej, det är inte farligt. Det finns naturligt i våra kroppar.

Kan jag använda hyaluronsyra om jag är gravid?

Ja, det går bra. Det är inte farligt för fostret eller dig som är gravid.

Hur ofta kan jag använda hyaluronsyra?

Hyaluronsyra försvagar inte hudens barriär och kan användas både morgon och kväll som en del av din dagliga hudvårdsrutin.

Hur framställs hyaluronsyra?

Förr framställde man det genom att extrahera ingrediensen från tuppkammar. Idag tillverkas hyaluronsyra vanligen från genmodifierade bakterier, vilket gör Hyaluronsyra cruelty free.

Är hyaluronsyra cancerframkallande?

Nej.

Blir man solkänslig när man använder hyaluronsyra?

Nej, då huden inte peelas som den gör med syrorna glykolsyra, så är hyaluronsyra säker att använda i solen.

Kan jag använda Hyaluronsyra om jag har akne?

Ja! Denna ingrediens är bra för att hålla huden återfuktad, vilket är viktigt när man har akne och finnar.

Kan man använda Hyaluronsyra och Vitamin C?

Ja, det går bra.


Vill du få en skräddarsydd hudvårdsrutin? Ta hjälp av en auktoriserad hudterapeut!

Kostnadsfritt Hudtest

SVARA PÅ FRÅGOR

Här hittar du vårt hudtest där vår Hudterapeut ger dig en individuellt anpassad produktrekommendation. Hudtestet är helt kostnadsfritt och du får svar inom 3 vardagar.

Ett hudtest för dig som vill få en Hudvårdsrutin

VIKTIGT att du fyller i noggrant, bifogar bild med bra skärpa utan makeup för att du ska få den mest optimala produktrekommendationen. 

GÖR TESTET HÄR

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 0 av 5 baserat på 0 st omdömen

Hyaluronsyra

Populära hudvårdsingrediensen

Ingrediensskolan

Läs mer

C-vitamin för Känslig Hud

Ingrediensskolan

Hudvård för nybörjare och känslig hud

Läs mer

E Vitamin

Ingrediensskolan

Närande, reparerande och skyddande

Läs mer

Optimera hudvårdsrutinen för vintern

Guide till säsongsanpassad hudvård

Byt, ta bort, lägg till

Läs mer

Hudvård för gravida och ammande

Så tar du hand om huden

Så ändras huden

Läs mer

Dubbelrengöring

Hudvård för nybörjare

Rengör på djupet

Läs mer

Post-inflammatorisk Hyperpigmentering

Behandla Pigmenteringar

Märken efter finnar

Läs mer

Ingredienser

Lexikon

Bli ett hudvårdsproffs

Läs mer

Akne på Ryggen

Förebygg och Behandla

Varför får man akne på ryggen?

Läs mer

Vanliga Myter om Hudvård

Sant // Falskt

Separera fakta från fiction

Läs mer

Vänja in ny hudvård

Ta det långsamt

Minska risk för irritation

Läs mer

Varför fungerar inte min produkt?

Förväntningar på Resultat

Anledningar att du inte ser effekt av din hudvårdsprodukt

Läs mer

Ampuller

Ta din hudvårdsrutin till nästa nivå

Engångsdoser av effektiva koncentrat

Läs mer

Akne och Känslig hud

Behandla flera hudtillstånd samtidigt

Minska irritation och inflammation

Läs mer

Ögonkräm

Mörka ringar, svullnad och fina linjer

Så vårdar du ditt känsliga ögonområde

Läs mer

AHA, PHA & BHA

Skillnaden mellan syrorna

Hudvårdsskola

Läs mer

Ansiktsserum

Vad är serum och hur används det?

Få en bättre förståelse för denna viktiga del av rutinen

Läs mer

Akne

Utbrott och irriterad hud?

Här går vi igenom begreppen och ger tips

Läs mer

Keratosis Pilaris

Hur kan du minska uppkomsten av Keratosis Pilaris?

Läs mer

Nybörjarrutin

Vad ska man tänka på när man väljer sina Produkter

Läs mer

Pormaskar och Stora Porer

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';