• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Nybörjarrutin

Vad ska man tänka på när man väljer sina Produkter

Rengöring + Kräm

Är du en nybörjare på hudvård och inte vet vart du ska börja? Är du helt ny till hudvård är det bra att börja med en basrutin med få produkter - Rengöring och  24 h - kräm. Det finns en uppsjö av produkter för ansiktet och huden, allt ifrån boosters till krämer till peeling och det är lätt att bli förvirrad. Här går vi igenom lite enkelt vad en rengöring är, till vem vilken sort passar och även en övergripande koll på vad för krämer är för något, och vad som passar för din hud.

Vad är en Rengöring / Cleanser

Rengöring eller cleanser som det också kallas,  används för att avlägsna smink, smuts, föroreningar och talg. De finns i en mängd olika former; som gel, mousse, mjölk, foam för att nämna en del. Allt för att passa just din hud och ditt tycke! 

Att rengöra ansiktet bör ske både morgon och kväll för att hålla huden ren.  Att borsta tänderna är för de allra flesta en självklarhet både morgon och kväll, och lika är det med huden! Den behöver rengöras och återfuktas för att hållas smidig och frisk.

På kvällen behövs huden rengöras för att tvätta bort föroreningar och smuts, eventuellt smink om du använder det. Här är det rekommenderat att använda en för-rengöring (ofta i oljebas) som avlägsnar det värsta smutset och sminket. Den efterkommande rengöringen kommer då göra det den ska, dvs tvätta huden. Det fungerar också bra att använda samma rengöring 2 gånger om så önskas. Men innan du lägger in en för-rengöring, är det bra att först och främst få in rutinen att rengöra både morgon och kväll. Under natten så producerar huden mycket talg och detta behövs då tvätta bort på morgonen. Att rengöra din hud ordentligt gör det möjligt för dina efterföljande produkter att tas upp av huden lättare. 

Vilken rengöring passar min hudtyp?

Det är först och främst en smaksak. Deras huvudsakliga funktion är att rengöra huden. Men sedan finns det som nämnt tidigare en uppsjö av olika varianter.

Gelé - En rengöring som påminner mycket om den klassiska handtvålen i konsistens. Ger oftast ett löddrande skum i ansiktet, vilket många med fetare hudtyp föredrar. Denna typ av rengöring fungerar för alla, men en torr hudtyp skulle jag inte rekommendera en gelérengöring till. 

Skum - Fungerar för alla, men är främst uppskattat hos blandhy och fetare hudtyper. Vissa rengöringar löddrar upp till som en tvålkonsistens, medan andra kan upplevas som “mousse” vid emulgering med vatten. Det är lite beroende på produkt. 

Mousse - En len rengöringsprodukt som skonsamt rengör huden. Upplevs inte lika löddrande som gele och skumrengöringar kan göra. Fungerar bra för alla hudtyper.

Mjölk - Har en rikare konsistens och påminner nästan om en lättare kräm i konsistensen. Det emulgerar inte upp och löddrar. Denna rengöringstyp är väldigt passande för en torr och känslig hud. 

Olja - Oljerengöring är perfekt att använda för att lösa upp smink och talg! Används med fördel som en förrengöring sk pre-cleanse. Den används för att få bort det som ligger på huden för att din nästkommande rengöring ska kunna rengöra huden på djupet. Personer med torr hudtyp brukar gilla olja, då de gör huden väldigt smidig. Alla hudtyper kan använda en olja som Pre-Cleanse, men att rengöra huden med olja generellt är mer passande för en normal / torr hud.

Micellärt vatten - Rengöring som är i vattenform. Den applicerar du först på en bomullsrondell innan du med cirkulerande rörelser drar den lätt i ansiktet. Denna produkt ser till att “dra upp” smutsen. Passar bra vid ögonmakeup och även bra vid känslig hud på morgonen, då ibland vatten kan irritera en känslig hud. Fungerar även bra som en för-rengöring på kvällen!

Några generella regler är:

 Torr hud - Välj gärna rengöringsmjölk, krämbaserad rengöring eller rengöringsoljor. Detta då geléer eller skum kan vara lätt uttorkande.

Normal Hud - Egentligen alla rengöringar fungerar för en normal hud, men inte allt för uttorkande geleer i för stor omfattning.

Blandad Hud - Väldigt många olika slags rengöringar fungerar bra här, välj en som fokuserar på de problemområde du önskar få bukt med.

 Fet hud - Välj produkter som reglerar talgproduktionen. Gärna gelbaserade krämer med exfolierande ingredienser.

Känslig hud - Välj milda produkter utan doft- och färgämnen, gärna med ett ph-värde så nära hudens som möjligt.

Aknehud - En exfolierande rengöring kan här vara bra för att minska döda hudceller som kan täppa igen hårsäckar och leda till inflammationer. Får gärna innehålla salicylsyra för att minska tilltäppande talg i porerna. 

Undvik hårda tvålar som kan beröva huden dess naturliga oljor. Hårda rengöringsmedel och skrubb kommer bara lämna dig med röd och irriterad hud som till och med kan främja skov av befintlig akne. Tänk på att din hud fortfarande behöver fukt, och att försöka torka ut huden är fel väg att gå. En för uttorkande rengöring bidrar endast till att din hud överproducerar talg - vilket bidrar till mer tilltäppta porer och i värsta fall finnar. 

Vid väldigt uttalad akne, är det bra att rådfråga en läkare om vidare vård. Hudvård kan göra mycket för en aknehud, men ibland kan receptbelagda läkemedel vara sista utvägen.

Så hur rengör man bäst?

Börja alltid med rena händer - Du vill inte föra in mer smuts och bakterier i ansiktet.

Använd ljummet vatten - För varmt vatten kan irritera en känslig hud och torka ut huden. 

En del rengöringar bör appliceras på torrt ansikte, medan andra fungerar bäst på ett redan fuktat ansikte. Detta står på din aktuella produkt hemma. Applicera en ärtas storlek (gel,mjölk) alt ett halvt pump (mousse/skum) i handen för att därefter applicera i ditt ansikte. Massera huden i cirkulära rörelser och var extra noggrann runt hårfäste, käklinje och näsvingar. Har du ökad talgproduktion, kan du massera extra på dessa områden. Glöm inte att även rengöra hals och dekolletage.

Använder du makeup är det bra att använda en oljelöslig rengöring som första steg. Den smälter sminket och hjälper också till viss del att lösa upp talg, eftersom fett löser fett. 

Låt rengöringen ta tid! Blaska inte av ansiktet fort för att komma vidare, utan var noggrann här. Se detta som en viktig del för att din övriga hudvård ska komma ner i ordentligt huden där den gör skillnad. 

Skölj ansiktet och avlägsna överflödig produkt och vatten med en mjuk handduk eller mjuka tvättlappar. Undvik Grova tyger och handdukar som endast skapar irritation på huden. Klappa huden så gott som torr, för att sedan fortsätta med din hudvårdsrutin.

Varför ska man använda en kräm till ansiktet?

Krämen fungerar som en skyddande och återfuktande barriär från yttre påverkan. Här i skandinavien kan vårt klimat vara hårt och irriterande på vår känsliga hud. En kräm minskar hudens fuktförlust och kapslar in fukten i huden för optimal hudhälsa. Krämen ger även huden fett som är nödvändigt för huden att hålla sig smidig. Även här varierar utbudet och konsistens beroende på hudtyp och behov. En torr hud har mer behov av fett i sin hudkräm, än en person som har en fetare hudtyp. 

Skillnaden mellan 24 h kräm och dag/nattkräm

Det finns fler olika typer av krämer. En dagkräm brukar generellt innehålla en högre mängd antioxidanter för att skydda huden mot miljöpåfrestningar och även i vissa fall innehålla solskydd, vilket är jättebra! Dagkrämen är lite tunnare i konsistensen och gör en bra grund för make-up. 

Nattkrämen brukar vara rikare i sin konsistens och ha lite olika arbetsområden. Under natten kan huden få en extra skjuts i form av syror, vitaminer, peptider och närande oljor. Under natten återhämtar sig huden efter dagens påfrestningar, och här är det då nattkrämens främsta uppgift att ge huden näring. Det finns nattkrämer som fyller olika funktioner - vissa jobbar anti-age, andra reparerande och lugnande. Nattkrämer bör ej  innehålla något solskydd. 

Det finns även så kallade 24 h krämer som fungerar utmärkt att använda både morgon och kväll. Den här typen av kräm är perfekt för dig som inte orkar mixtra med massa olika produkter, utan vill hålla din rutin enkel. Även här finns det olika konsistens på krämen för att passa din hudtyp. Ofta brukar en lättare formula vara mer tilltalande för en blandad/fet hudtyp, medan en mer närande kräm vara mer passande för en normal/torr hudtyp. De innehåller oftast inget solskydd (SPF), utan det bör tillsättas under dagtid för ett fullgott skydd. Här nedan finns det exempel på 24 h krämer:

När du senare känner dig varm i kläderna med din rutin med rengöring och kräm, är nästa steg att lägga till ett serum och eventuellt en toner. De ger möjlighet att verkligen jobba på specifika önskemål gällande huden, såsom att minska akne, dämpa känslighet eller jobba anti-age. 

 

OM DU ÄR OSÄKER PÅ VILKEN PRODUKT SOM PASSAR JUST DIN HUD KAN DU GÖRA SETHANDSALLYS HUDTEST FÖR ATT FÅ EN SKRÄDDARSYDD PRODUKTREKOMMENDATION! 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 6 st omdömen

Hyaluronsyra

Populära hudvårdsingrediensen

Ingrediensskolan

Läs mer

C-vitamin för Känslig Hud

Ingrediensskolan

Hudvård för nybörjare och känslig hud

Läs mer

E Vitamin

Ingrediensskolan

Närande, reparerande och skyddande

Läs mer

Optimera hudvårdsrutinen för vintern

Guide till säsongsanpassad hudvård

Byt, ta bort, lägg till

Läs mer

Hudvård för gravida och ammande

Så tar du hand om huden

Så ändras huden

Läs mer

Dubbelrengöring

Hudvård för nybörjare

Rengör på djupet

Läs mer

Post-inflammatorisk Hyperpigmentering

Behandla Pigmenteringar

Märken efter finnar

Läs mer

Ingredienser

Lexikon

Bli ett hudvårdsproffs

Läs mer

Akne på Ryggen

Förebygg och Behandla

Varför får man akne på ryggen?

Läs mer

Vanliga Myter om Hudvård

Sant // Falskt

Separera fakta från fiction

Läs mer

Vänja in ny hudvård

Ta det långsamt

Minska risk för irritation

Läs mer

Varför fungerar inte min produkt?

Förväntningar på Resultat

Anledningar att du inte ser effekt av din hudvårdsprodukt

Läs mer

Ampuller

Ta din hudvårdsrutin till nästa nivå

Engångsdoser av effektiva koncentrat

Läs mer

Akne och Känslig hud

Behandla flera hudtillstånd samtidigt

Minska irritation och inflammation

Läs mer

Ögonkräm

Mörka ringar, svullnad och fina linjer

Så vårdar du ditt känsliga ögonområde

Läs mer

AHA, PHA & BHA

Skillnaden mellan syrorna

Hudvårdsskola

Läs mer

Ansiktsserum

Vad är serum och hur används det?

Få en bättre förståelse för denna viktiga del av rutinen

Läs mer

Akne

Utbrott och irriterad hud?

Här går vi igenom begreppen och ger tips

Läs mer

Keratosis Pilaris

Hur kan du minska uppkomsten av Keratosis Pilaris?

Läs mer

Nybörjarrutin

Vad ska man tänka på när man väljer sina Produkter

Läs mer

Pormaskar och Stora Porer

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';