• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Optimera hudvårdsrutinen för vintern

Guide till säsongsanpassad hudvård

Byt, ta bort, lägg till

Förändra din hudvårdsrutin för vinter

Här i vårt fantastiska nordiska klimat får vi uppleva varma somrar med gassande sol, kalla vintrar där frosten biter i kinderna och vindar som kan piska oss i ansiktet. Vädret ställs om ständigt- vilket påverkar vår hud. Den mörka, kalla och torra vintern sätter snabbt spår i vår hud och många upplever en ökad torrhet och känslighet under vinterhalvåret. Många kan uppleva kliande hud på vintern, och det är just på grund av de torra vädret. Då vädret kan ställas om riktigt snabbt kommer ofta detta som en chock och huden blir snabbt torr, irriterad och vi hinner ibland inte förutspå de ändringar som sker i huden innan de har skett. De säsongsförändringar som sker påverkar inte bara vilka kläder vi har på oss, och om vi åker till stranden eller skidbacken- utan även vår hud. När du byter ut dina kläder inför vintern- kan du behöva göra detsamma med din hudvård. Med detta inlägg ger vi tips hur du optimerar hudvårdsrutinen för vinterns utmaningar och hur du kommer kunna vara steget före.


Varför är vinterklimatet utmanande för huden?

Hos oss är det extremt kallt och torrt på vintern, till skillnad från resterande länder. Detta påverkar huden på många sätt.

När luften blir torrare, det vill säga att luften inte är lika fuktig som den är på sommaren, så kan du märka att huden blir torrare. Den fukt vi har i huden dras ut till omgivningen och gör att vi snabbare förlorar fukten vi har i huden. Många med en fetare hudtyp kan uppleva yttorrhet i huden. Vår hud drabbas även hårt av kylan. När temperaturen blir lägre påverkar det blodcirkulationen i huden. Vissa med rosacea kan blossa i huden. När hudens blodcirkulation blir påverkad blir huden mer mottaglig för rodnad och irritation, och huden känns stram och skör. Vinden, framförallt i södra sverige men även om du vistas i fjällmiljö, är en tredje faktor som påverkar huden. När vinen piskar mot huden kan den skapa irriation som leder till rodnad.

Det är inte bara uthomhusklimatet som är skadligt för huden- utan även inomhusklimatet! När vi höjer temperaturen inomhus exponeras vi för uppvärmd och torr luft, vilket torkar ut vår hud.

Slutligen, den femte faktorn som påverkar vår hud på vintern, är soljus. Då tänker ni kanske- "Solljus?!" Solens UVB-strålning är mindre på vintern. Det är UVB-strålningen som gör att vi bränner oss i huden och den är starkast på sommaren. UVA-strålning däremot, den är lika stark året om och är en riktig elaking när det kommer till att göra att huden åldras. Därför råder vi till att fortsätta med ditt solskydd året om.Ändra hudvårdsrutinen för vintern

Hur ska du tänka med din hudvårdsrutin? 

Fukt, fukt, fukt!

När fukten dras från huden måste vi tillföra fukt. Det gör du genom ansiktsvatten, serum och cremer. Satsa här på att tillföra fukt i form av först ansiktsvatten OCH ett serum! Det kan vara en riktig "guldkombo." Leta efter ingredienser som hyaluronsyra, glycerin, allatoin och panthenol! Lägg gärna till en fuktmask någon dag i veckan för att verkligen hjälpa huden att fylla på med återfuktning.

Tips! Skapa en så kallad "fuktmacka" genom att lägga ett återfuktande ansiktsvatten, fuktserum och sedan ditt ansiktsvatten igen- som en smörgås! 

Jobba resultatinriktat

Vintertid är perfekt för dig att jobba resultatinriktat på hudvårdsproblem så som akne, pigmentfläckar och ålderstecken. Lyft in ingredienser såsom AHA-syror och Retinol i din rutin!

Minska känsligheten

Får du känslig hud under vintern? Det är så vanligt- men vi har tips som hjälper dig på vägen! Leta efter lugnande produkter med ingredienser som Niacinamide, Centella Asiatica och Panthenol. Byt gärna ut din rengöring till en mild mjölk som varsamt rengör din hud och inte skadar din hudbarriär.

Perioral Dermatit

Perioral Dermatit är ett hudtillstånd som drabbar många, framförallt under vintern. Det är svårt att bli av med, och du kan läsa mer om ämnet i detta inlägg. Hur man behandlar perioral dermatit är olika, för vissa kan milda produkter fungera, för vissa fungerar det med inga produkter, men för vissa kan ingrediensen Svavel, vara en riktig gamechanger.

Klimatcreme

En klimatcreme, eller barriärcreme, är en ansiktscreme som innehåller barriärstärkande lipider (fetter.) Denna creme skyddar hudens barriär mot yttre påfrestning, så den klarar av vårt hårda klimat med väder och vind. Upplever du att din hud bara blir lite torrare under vintern, ska kan du byta till en lite tjockare creme, men upplever du stora problem med torrhet så råder vi alltid till att byta till en klimatcreme som verkligen skyddar huden mot fuktförlust!

Lås in det med en olja

Ibland kan några droppar olja, antigen i din creme eller ovanpå din creme, hjälpa till att låsa in all fukt! Denna från Esse är riktigt snäll mot känslig hud och nedsatt hudbarriär dessutom. 

Glöm inte läpparna

Läpparna blir lätt torra under vintern. I detta inlägg kan du läsa hur du skapar en hel hudvårdsrutin för läpparna!

Kroppen

Glöm inte bort huden på kroppen! Byt ut din kroppstvål mot en creme, och unna huden en härlig olja!


Att tänka på

Mild rengöring

Byt gärna ut din rengöring om du upplever att den torkar ut huden. Vissa rengöringsgeléer och mousser kan vara för kraftfulla om du är torr- kika gärna på en creme eller mjölk!

Undvik heta duschar

Långa heta duschar och bad är så sköna, framförallt när det är kallt och ruggigt ute! Däremot så är det inte optimalt då det kan avlägsna hudens naturliga oljor och göra den torrare.

Skydda huden

Skydda huden mot väder och vind! Använd gärna en halsduk över ansiktet om du är ute under längre perioder- för att skydda huden mot kylan, väder och vind.

Regelbunden exfoliering

Kom ihåg att peela! Är du känslig kan du använda en mildare, med PHA-syra. Genom att exfoliera huden så avlägsnar du det torra och fnasiga och ger huden en jämn uta.


Få en skräddarsydd rekommendation av en expert!

Kostnadsfritt Hudtest

SVARA PÅ FRÅGOR

Här hittar du vårt hudtest där vår Hudterapeut ger dig en individuellt anpassad produktrekommendation. Hudtestet är helt kostnadsfritt och du får svar inom 3 vardagar.

Ett hudtest för dig som vill få en Hudvårdsrutin

VIKTIGT att du fyller i noggrant, bifogar bild med bra skärpa utan makeup för att du ska få den mest optimala produktrekommendationen. 

GÖR TESTET HÄR

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 1 st omdömen

Hyaluronsyra

Populära hudvårdsingrediensen

Ingrediensskolan

Läs mer

C-vitamin för Känslig Hud

Ingrediensskolan

Hudvård för nybörjare och känslig hud

Läs mer

E Vitamin

Ingrediensskolan

Närande, reparerande och skyddande

Läs mer

Optimera hudvårdsrutinen för vintern

Guide till säsongsanpassad hudvård

Byt, ta bort, lägg till

Läs mer

Hudvård för gravida och ammande

Så tar du hand om huden

Så ändras huden

Läs mer

Dubbelrengöring

Hudvård för nybörjare

Rengör på djupet

Läs mer

Post-inflammatorisk Hyperpigmentering

Behandla Pigmenteringar

Märken efter finnar

Läs mer

Ingredienser

Lexikon

Bli ett hudvårdsproffs

Läs mer

Akne på Ryggen

Förebygg och Behandla

Varför får man akne på ryggen?

Läs mer

Vanliga Myter om Hudvård

Sant // Falskt

Separera fakta från fiction

Läs mer

Vänja in ny hudvård

Ta det långsamt

Minska risk för irritation

Läs mer

Varför fungerar inte min produkt?

Förväntningar på Resultat

Anledningar att du inte ser effekt av din hudvårdsprodukt

Läs mer

Ampuller

Ta din hudvårdsrutin till nästa nivå

Engångsdoser av effektiva koncentrat

Läs mer

Akne och Känslig hud

Behandla flera hudtillstånd samtidigt

Minska irritation och inflammation

Läs mer

Ögonkräm

Mörka ringar, svullnad och fina linjer

Så vårdar du ditt känsliga ögonområde

Läs mer

AHA, PHA & BHA

Skillnaden mellan syrorna

Hudvårdsskola

Läs mer

Ansiktsserum

Vad är serum och hur används det?

Få en bättre förståelse för denna viktiga del av rutinen

Läs mer

Akne

Utbrott och irriterad hud?

Här går vi igenom begreppen och ger tips

Läs mer

Keratosis Pilaris

Hur kan du minska uppkomsten av Keratosis Pilaris?

Läs mer

Nybörjarrutin

Vad ska man tänka på när man väljer sina Produkter

Läs mer

Pormaskar och Stora Porer

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';