• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 4250 Recensioner ★★★★★ Trustpilot
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Fukt vs Fett

Torr eller Yttorr?

Hur vet jag om jag måste tillföra fukt eller fett till huden?

Fukt vs. Fett

Hur vet jag om jag ska tillföra fukt eller fett till huden? Denna fråga är en av de vanligaste vi får på Sethandsally, och i detta inlägg så reder vi ut skillnaden mellan yttorrhet och torrhet.


YTTORR HUD

Yttorr hud, eller uttorkad hud, innebär att din hud saknar vatten. Detta är ett hudtillstånd, det vill säga, inte en hudtyp. Ett hudtillstånd går att behandla och är en tillfällig period his din hud. En yttorr hud kan känna torr, stram och glåmig. Det är lätta att fina linjer, som beror på just torrhet, dyker upp i huden. Dessa kan kallas för "torrhetsrynkor." En yttorr hud kan även överproducera talg, vilket kan göra att du känner dig glansig i huden under dagen, men denna överproduktion av talg kan även leda till finnar och tilltäpptheter. Det är vanligt att ha yttorr hud och stora porer. Det är även vanligt att en yttorr hud upplever mörka ringar i ögonområdet.

Yttorr hud kan kännas torr, men det är inte samma sak som att ha en torr hudtyp.

TORR HUD

Skillnaden mellan Yttorr hud och Torr hud, är att en torr hud saknar hudens naturliga oljor, till skillnad från Yttorrheten som saknar vatten. En torr hud är en Hudtyp och är ofta mer bestående. Du får torr hud för att din hud inte producerar sina naturliga oljor. Varför huden är torr kan bero på genetik, ålder, sjukdomar och mediciner.

En torr hud upplevs ofta stram, ömtålig och kan klia. Den kan även vara mer benägen till både rodnad och irritation. I vissa fall kan huden spricka, men även släppa flagor. Det är vanligast med torr hud på kroppen på de partier där hudens hornlager är tjockare, såsom till exempel på armbågar och knän, men det är många som har problem med torr hud i ansiktet. Är huden torr tappar huden sin elasticitet och torrhetslinjer kan dyka upp. En torr hudtyp försvinner inte av sig självt, men den går att hålla i schack med rätt produkter. En torr hud är även mer beneägen till hudsjukdomar som till exempel Psoriasis och Eksem.

Vill du läsa mer om torr hud finns det ett helt inlägg tillängnat ämnet HÄR.


Hur vet jag om min hud är yttorr?

Du kan enkelt testa om din hud är yttorr. Ta och nyp dig försiktigt i huden på kinden. Om du ser små linjer och huden inte åker tillbaka snabbt, så kan din hud vara yttorr. 


 

 

Hur behandlar jag yttorrhet?

Om din hud är yttorr, så behöver du tillföra fukt och vatten till huden. Leta efter ingredienser såsom Glycerin, Hyaluronsyra och Hydroliserat Jästextrakt i dina produkter. Det är lätt att tillföra fukt med ansiktsvatten, serum och ansiktsmasker.

Medik8 Hydr8 Serum

Medik8 Hydr8 B5 Serum är ett fuktgivande serum som lätt sjunker in i huden och återfuktar på djupet. Passar alla hudtyper och hudtillstånd. Optimalt för dig med yttorr och fuktfattig hud! Hydr8 B5 Serum Innehåller lugnande pantenol (Vitamin B5) och hyaluronsyra som är fuktgivande. Med flera olika molekylstorlekar tillförs fukt till alla hudlager!

Mesoestetic Hydra-vital Light

Lätt 24-timmarcreme med en gel-creme textur. Den lämnar en sammetslen känsla till uttorkad hud och är optimal till en kombinerad/ fet hudtyp då den snabbt sjunker in i huden. Innehåller olika former av hyaluronsyra för att ge optimalt med fukt utan att att göra huden fet och glansig. Innehåller ett antioxidantkomplex för att skydda huden mot fria radikaler och avlägsna föroreningar.

 

 

OPTMZD Skin Calming and Hydrating Serum

Calming Hydrating Serum är ett återfuktande och lugnande serum som lindrar irritation och stress hos en känslig hud. Förutom att serumet lugnar, så är det berikat med Niacinamide och Hyaluronsyra, för maximal återfuktning till huden! Hudens naturliga skyddsbarriär stärkt och risken för fuktförlust minskas.

Klairs Supple Preparation Facial Toner

Supple Preparation Facial Toner är ett ansiktsvatten som Balanserar hudens pH-nivå samtidigt som den återfuktar huden. Ett tips är att klappa in denna i flera omgångar till huden efter din rengöring för att verkligen mätta huden med fukt. Du kan även blöta bomullspads med tonern och låta dem ligga på ansiktet en stund som en fuktgivande behandling för huden.

 

 

Hur behandlar jag Torr Hud?

Ett torr hud kan vara svårare att behandla. Leta efter produkter med Ceramider, Kolesterol och närande fetter och oljor, som du kombinerar med fuktgivande produkter.

Dermalogica Super Rich Repair

Dermalogica Super Rich Repair är en kraftfull mjukgörare som tillhör Dermalogicas AGE smart serie. Den konditionerar och stimulerar kollagenproduktionen. Super Rich Repair jämnar också ut fina torrhetslinjer, åter-ställer hudens elasticitet och skyddar huden vid extrema klimatförhållanden. - Stimulerar bildning av kollagen och hyaluronsyra, vilket återuppbygger vävnaden. Återställer barriärlipiderna och verkar mjukgörande.

Esse Sensitive Nourish Moisturiser

Nourish Moisturiser är en närande 24-timmarskräm för torr hud som är känslig, reaktiv eller inflammerad. Med en rikt återfuktande formula blir torr och stram hud mjuk och elastisk igen. Med pre- och probiotika balanseras hudens mikroflora och resultatet blir en lugnare och mer stabil hud. Nourish Moisturiser dämpar effektivt rodnad i huden och inflammation reduceras. Tack vare antioxidanterna C - och E-vitamin så stärks även hudens skydd mot yttre påfrestning. 

Babor Skinovage Argan Cream

Rik 24-timmars intensivvårdande kräm som tillför huden essentiella fettsyror med värdefull arganolja. Cremen är gjord för en normal/torr hud, men kan även användas nattetid för en blandad hud som behöver återställa hudbarriären och tillföra näring till huden.  Näringen säkerställer även att fukten i huden stannar där den gör nytta och inte avdunstar. Detta gör att huden återfår sin mjukhet, elasticitet och efterlämnas med en fin lyster!

Bioline Therra Fusion Regenerating Cream

Regenerating Cream Pro-Age Rejuvenating Effect är en närande 24timmarscreme som ger huden fukt, näring och förbättrar mikrobiomet på huden. Cremen innehåller ingredienser som Myrten och Lentisk som förbättrar hudens mikrobiom vilket visar sig i en mer frisk och välmående hud. Regenerating Cream är djupt närande, lugnande och förbättrar hudens cirkulation vilket förbättrar hudens förmåga att föra bort slaggprodukter i lymfan. 

 

 


Vill du få hjälp av en auktoriserad hudterapeut med din hudvårdsrutin?

Kostnadsfritt Hudtest

SVARA PÅ FRÅGOR

Här hittar du vårt hudtest där vår Hudterapeut ger dig en individuellt anpassad produktrekommendation. Hudtestet är helt kostnadsfritt och du får svar inom 3 vardagar.

Ett hudtest för dig som vill få en Hudvårdsrutin

VIKTIGT att du fyller i noggrant, bifogar bild med bra skärpa utan makeup för att du ska få den mest optimala produktrekommendationen. 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 2 st omdömen

Linjer och torra läppar

Åldrande och uttorkning

Läpp-guiden

Läs mer

Behandla dina pigmenteringar

Korrigera och skydda

Resultatinriktade produkter som behandlar dina pigmenteringar

Läs mer

Fukt vs Fett

Torr eller Yttorr?

Hur vet jag om jag måste tillföra fukt eller fett till huden?

Läs mer

Torr hud

Behandla och förebygg

Varför får man torr hud?

Läs mer

Mogen och åldrad hud

Varför blir huden slapp och rynkig?

Så hjälper vi en mogen hud att åldras på bästa sätt

Läs mer

Känslig hud

Rodnad, klåda och torrhet

Förebygg, behandla och dämpa symptom på känslighet

Läs mer

Vuxenakne

Varför får jag finnar i vuxen ålder?

Vi guidar dig: Förebygg och behandla

Läs mer

Detox

Dags för en djuprengöring

Återställ huden

Läs mer

Barriärstärkande ingredienser

som huden älskar

Ger fukt, lugnar och skyddar

Läs mer

Celluliter

Vad är det och varför förekommer det?

Tips & Råd vid Celluliter

Läs mer

Hudbarriär

Hjälpguide för nedsatt hudbarriär

Såhär boostar du den!

Läs mer

Perioral Dermatit

Vad kännetecknar Perioral Dermatit?

Tips för att minska irritation på huden

Läs mer

Rosacea

Vad är Rosacea och varför får man det?

Läs mer

Retinol för Känslig hud

Retinolskolan - Del 2

Tips och Tricks för en Känslig hud

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';