• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Bevara hudens kollagen

Hudens åldrande

Förebygg och boosta med hudvård

Kollagen

En ung hud, som saknar linjer och rynkor innehåller en hög mängd kollagen- ett protein som gör huden mjuk och smidig. Desto äldre vi blir, desto lägre blir hudens nivåer av kollagen och ålderstecken som linjer och rynkor kan bli mer synliga. Det är naturligt att det sker på grund av åldrande i huden, men genom att skydda huden mot yttre påfrestningar och använda vissa hudvårdsprodukter så kan vi få huden producera mer kollagen och minska förlusten.

Vi kan inte påverka att vi åldras. Däremot kan vi påverka hur vi åldras, och hjälpa huden att hålla sig hälsosam så länge det går.


Vad är kollagen?

Kollagen är ett proteinfragment som finns naturligt i vår kropp. En tredjedel av allt protein i våra kroppar består av kollagen! Det innebär att det är den viktigaste proteinen som håller ihop celler och vävnad i kroppen. I huden så ger kollagen huden sin struktur och fasthet- tänk lite att kollagen är limmet som håller ihop vävnad och ger huden sin elasticitet och smidighet! Kollagen är främst uppbyggt av Aminosyror. När vi blir äldre och förlorar kollagen, bildas rynkor, huden blir tunnare, torrare och upplevs ofta slappare. 

I vår kropp finns det inte bara en typ av kollagen- utan faktiskt 28 olika typer! Typ I består av cirka 90% av allt kollagen i kroppen, och är den vanligaste som vi hittar i huden. När vi har passerat tjugo år, så börjar redan då att huden minska sin produktion med cirka 1% per år. Då cirka 80% av hela vår hud är uppbyggt av kollagen så är det viktigt att skydda huden för att undvika förlust av kollagen- så att din hud håller sig frisk och stark.

Hur framställs kollagen? Kollagen består av att kombinera två aminosyror, glycin och prolin. Det sker genom att hjälpa kroppen på traven med näringsämnen i vår mat, men även att tillsätta dessa direkt på huden genom hudvård.

Vill du reducera dina rynkor och förbättra känslan av din hud- så är det att boosta kollagenet som gäller!


Fem faktorer som påverkar vårt kollagen

Åldrande

Den vanligaste faktorn till huruvida huden producerar kollagen är vår ålder! Det är vanligt att kroppen allt eftersom minskar sin förmåga att producera kollagen- och att vi åldras kan vi ju inte påverka!

UV-strålning

Exponering för solens skadliga UV-strålar är en av de främsta orsakerna till förlust av kollagen i huden. UV-strålning bryter ned kollagen och elastin, vilket leder till rynkor, solskador och en förlust av hudens struktur och fasthet.

Genetik

Dina gener spelar en roll i hur din hud åldras och hur snabbt du kan förlora kollagen över tid. Vissa människor har genetiska faktorer som kan göra dem mer mottagliga för tidigt åldrande. Vi kan inte påverka vår genetik!

Miljöföroreningar

Exponering för föroreningar och skadliga ämnen i luften kan orsaka oxidativ stress i huden, vilket kan påverka kollagen och hudens struktur negativt. Befinner du dig ofta i stadsmiljö till exempel- är det viktigt att skydda huden med antioxidanter som neutraliserar fria radikaler som bryter ner hudens kollagen.

Stress och Sömnbrist

Är du stressad under en lång tid så påverkar det huden. Kroppen börjar att producera högre mängder av kortisol som i sin tur bryter ner kollagenet i huden. 


Ingredienser som främjar kollagen

Retinoider

Dessa A-vitaminderivat är otroligt bra på att kommunicera med hudens celler och få dem att bete sig sig nya, friska celler. Retinol, som är en retinoid, främjar hudens produktion av kollagen.

Peptider

Peptider kan jobba på flera olika saker i huden, men till exempel Palmitoyl Pentapeptid-3 och Palitoyl Tetrapeptid-72 är peptider som ökar hudens kollagenproduktion.

Niacinamide

Denna multitasker är populär då den jobbar på så många olika hudtillstånd samtidigt! Niacinamide (Vitamin B3) kan förbättra hudens elasticitet, öka kollagenproduktionen och minska förlusten av fukt.

Vitamin C

Vitamin C finns i många olika former och är en kraftig antioxidant som effektivt bleker mörka fläckar och skyddar mot fria radikaler. Denna superantioxidant stärker hudens kollagen och elastin, vilket motverkar ålderstecken. Vitamin C ger en boost till ditt kollagen.

AHA-syror

Alpha Hydroxy Acid är ett familjenamn på många olika syror med liknande egenskaper. Syran framställs av naturliga eller syntetiska ingredienser som exfolierar hudens översta lager. När celldelningen i huden ökar- ökar produktionen även av kollagen.

Coenzym Q10

Q10 innehåller rikligt med antioxidanter som får hyn att må väldigt bra och förebygger ålderstecken i huden. I hudvård har Q10 en anti aging-effekt som skyddar huden mot påverkan av solen strålar och fria radikaler. Coenzym Q10 är en effektiv antioxidant som är viktig för huden åldrande och vitalitet. 



Hur främjar jag kollagenet i huden?

SPF

Genom att dagligen använda solskydd minskar du risken för UV-indicerade skador som kan minska hudens kollagen.

Ansiktsmassage

Massage av huden kan stärka muskelminnet och stimulera kollagenproduktionern i huden.

Hudvård

Genom att använda en hudvårdsrutin i kombination med avancerade behandlingar på klinik med fokus att boosta hudens kollagen så kan du aktivt boosta hudens kollagenproduktion och enkelt minska ålderstecken i huden.

LED-ljus

Det ljus som finns i apparaturer för ansiktet har i flera studier bevisat att det kan öka hudens produktion av kollagen. Dessutom är det ett skonsamt sätt att minska ålderstecken i huden!

Behandling på klinik

På vår hudvårdsklinik i Norrtälje utför vi ett flertal behandlingar, såsom Kemiska Peels och Microneedling för att minska linjer och rynkor i huden. Klicka här för att se vår meny! 


Kollagen- FAQ

Vad är kollagen?

Kollagen är ett proteinfragment som finns i huden.

Varför är kollagen viktigt?

Kollagen ger huden sin strukur och spänst.

Blir huden tightare av mer kollagen?

Nej, men däremot blir huden mer elastisk, vilket gör att slapphet minskas och huden kan få en "tightare" look!

Minskas vår kollagenproduktion när vi blir äldre?

Ja, efter vi fyllt tjugo så börjar redan då vår produktion av kollagen att minskas.

Kan man få mer kollagen i huden genom att använda cremer som innehåller kollagen?

Att enbart applicera kollagen topiskt ger naturligt inte en ökad mängd av kollagen i vår hud. Med dagens evidens så ger det bättre effekt att använda ingredienser som stimulerar kollagenproduktionen än att applicera rent kollagen på vår hud. 

Vad kan jag kombinera för att få mer effekt?

Kollagen och Hyaluronsyra är två saker du vill ha mycket av i din hud! Höga nivåer av kollagen och hyaluronsyra gör huden fast, spänstig, upplumpad och återfuktad!


Dags att uppdatera hudvårdsrutinen? Ta hjälp av en auktoriserad hudterapeut!

Kostnadsfritt Hudtest

SVARA PÅ FRÅGOR

Här hittar du vårt hudtest där vår Hudterapeut ger dig en individuellt anpassad produktrekommendation. Hudtestet är helt kostnadsfritt och du får svar inom 3 vardagar.

Ett hudtest för dig som vill få en Hudvårdsrutin

VIKTIGT att du fyller i noggrant, bifogar bild med bra skärpa utan makeup för att du ska få den mest optimala produktrekommendationen. 

GÖR TESTET HÄR

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 2 st omdömen

Bevara hudens kollagen

Hudens åldrande

Förebygg och boosta med hudvård

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';