• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 4250 Recensioner ★★★★★ Trustpilot
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Ansiktsserum

Vad är serum och hur används det?

Få en bättre förståelse för denna viktiga del av rutinen

Vad är ett ansiktsserum?

Vi får ofta frågan varför man ska använda serum, hur ofta och hur man använder det? Vi reder ut begreppen så att det blir lite enklare att förstå. 

Serum är en hudvårdsprodukt som du kan appliceras på huden efter rengöring men före en återfuktande creme. Den har som avsikt att leverera kraftfulla ingredienser djupare in i huden. Serum är särskilt lämpad för denna uppgift eftersom det består av mindre molekyler som kan tränga djupt in i huden och leverera en hög koncentration av aktiva ingredienser. Ett serum kan hjälpa din hud på lång sikt för att  exempelvs öka kollagen och hålla vätskenivåerna i balans. Detta gör dem till ett bra verktyg för att jobba mot specifika hudproblem, som t ex rynkor, rosacea eller akneproblem.

Är serum en fuktighetskräm?

Ja och nej. Serum kan vara fullproppat av fuktgivande ingredienser (hyaluronsyra, ceramider) för att hjälpa huden att behålla fukt om det är det som serumet är menat för. Men det gör dem inte mjukgörande i traditionell mening. Ansiktsvatten och krämer är rikare på fuktgivande egenskaper och skapar en barriär ovanpå huden medan serum tränger ner djupare.

Vilket serum passar mig?

Vilket serum rätt för din hud? Lär känna dina ingredienser först. 

Serum för Akne-benägen Hud:

Leta efter ett serum med C-vitamin (ökar produktionen av kollagen, ökar hudens reparationsprocessen och minskar inflammation), retinol (också en antioxidant, minskar inflammation), zink (lugnar irritation, reglerar oljeproduktion), och salicylsyra (löser upp överflödigt talg i porer).

Serum för Torr Hud: 

Leta efter serum med vitamin E (en antioxidant, skyddar cellerna från oxidativ skada), niacinamid (förbättrar hudens elasticitet, ökar ceramidnivåerna i huden), glykolsyra (försiktigt exfolierar och jämnar ut hudton) och hyaluronsyra (behåller fukten).

Serum för Känslig Hud:

Leta efter ett serum med antioxidanter som grönt te-extrakt, resveratrol, ferulsyra. Dessa ingredienser bekämpar fria radikaler, ökar effektiviteten av solskyddsmedel på dagen, och främja cellulär reparation och läkning.

Ett varningens ord: Eftersom serum är superpotenta, är mer inte alltid bättre. Var försiktig. Kraftfulla ingredienser kan irritera känslig hud. 

Det finns ingen enskild "bästa" serum, så välj baserat på din hudtyp och problem. Oavsett hur väl formulerat en serum är, är det inte rätt för dig om det inte är en match för din hud.
Till exempel, om du har fet eller blandhy, leta efter ett lätt serum som inte kommer att kännas tung eller fet. Likaså om du har torr hud, du skulle förmodligen föredra ett serum som är oljebaserad. Har du en väldigt känslig hud, så bör man vara väldigt försiktig och endast använda anpassade serum som är anpassade att lugna och reparera. 

Hur ofta ska jag använda mitt serum?

Oftast räcker det med att använda ditt serum under antingen din morgonrutin eller din kvällsrutin. Beroende på hur starkt serumet är och hur din hud reagerar är det svårt att ge ett generellt svar på denna fråga. Konsultera gärna med oss eller läs noggrant på produktens beskrivning. Fuktserum går exempelvis att använda både morgon och kväll, medan andra mer aktiva serum kan bli för mycket för att appliceras 2 gånger dagligen. 

Serum tillämpas efter rengöring och toning, men innan mjukgörande kräm. Helst applicerar du serum medan huden fortfarande är lätt fuktad från rengöringen. Som med rengöring och mjukgörare, glöm inte att inkludera halsen och dekolletage vid användning av serum.

 Vissa  felaktigt tror att ju mer desto bättre, men din hud kommer bara absorbera så mycket produkt som den behöver. Överskott är bara ett slöseri med produkt.

Hur använder jag serum bäst?

Applicera serumet på en väl rengjord hud och massera in på ansikte och hals. 4-6 droppar räcker eftersom det är en koncentrerad formula som är lätt att sprida ut. Serumet absorberas väldigt snabbt. Därefter så är din hud är redo för dag- eller nattcremen beroende på vilken tid på dygnet det är.  Glöm inte att använda ett bredspektrum solskydd på dagen! 

Vad är skillnaden på ett serum och ansiktscreme?

Molekylerna i ett serum är mindre än de i en fuktighetskräm. Detta innebär att de ingredienserna kan komma djupare in i huden, medan en kräm fungerar som en skyddande barriär.

Om du känner din nuvarande hudvårdsprodukter inte gör vad du vill, kan det vara dags att överväga att lägga till ett serum. Den lilla skillnaden i din rutin kan vara revolutionerande, förutsatt att du använder serum korrekt och konsekvent.

Hur snart kommer jag att se resultat?

Beroende på serum, kan du se en omedelbar förbättring. Men de flesta kräver minst fyra veckors konsekvent användning för synliga resultat.

Kan jag använda mig av ett serum istället för dag- och nattcreme? 

Nej, en creme fungerar som en skyddande barriär och är utformad för att hålla huden återfuktad. Serum är utvecklat för att tränga djupt ner i huden och boosta den med aktiva ingredienser.

Dagkräm, nattkräm och serum har olika uppgifter och genom att utesluta en av dem får inte huden ta del de viktiga fördelarna som de medför.
Snabb fakta som hjälper dig att skilja mellan dessa tre produkter:

 - Serum

Serum har en lätt konsistens som snabbt absorberas in i huden. Den innehåller aktiva ingredienser och boostar cremen, men ersätter den inte.

-  Dagkräm

Dagkräm återfuktar och skyddar huden under dagen. Formula med UV-skydd som tillför en skyddsbarriär och försvarar huden från att åldras av solens strålar. Använd med fördel ett serum under för att optimera din hudvård på ett djupare plan.

- Nattkräm

Nattkräm är speciellt utformat för natten. Nattkrämer är vanligtvis rikare i sin formula och kan antingen ha lite mer aktiva ingredienser eller mer återställande ingredienser för att låta din hud få optimal återfuktning och återhämtning under natten. Din hud behöver en nattcreme som ger näring och förnyar huden under natten. Under nattkrämen kan du ha ett serum som jobbar på ditt specifika problemområde. 

Vi hoppas att detta skapar en bättre bild av varför ett serum är så viktigt i din hudvårdsrutin. 

 

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 4 st omdömen

Optimera hudvårdsrutinen för vintern

Guide till säsongsanpassad hudvård

Byt, ta bort, lägg till

Läs mer

Post-inflammatorisk Hyperpigmentering

Behandla Pigmenteringar

Märken efter finnar

Läs mer

Ingredienser

Lexikon

Bli ett hudvårdsproffs

Läs mer

Vanliga Myter om Hudvård

Sant // Falskt

Separera fakta från fiction

Läs mer

Vänja in ny hudvård

Ta det långsamt

Minska risk för irritation

Läs mer

Ampuller

Ta din hudvårdsrutin till nästa nivå

Engångsdoser av effektiva koncentrat

Läs mer

Akne och Känslig hud

Behandla flera hudtillstånd samtidigt

Minska irritation och inflammation

Läs mer

Ögonkräm

Mörka ringar, svullnad och fina linjer

Så vårdar du ditt känsliga ögonområde

Läs mer

AHA, PHA & BHA

Skillnaden mellan syrorna

Hudvårdsskola

Läs mer

Ansiktsserum

Vad är serum och hur används det?

Få en bättre förståelse för denna viktiga del av rutinen

Läs mer

Akne

Utbrott och irriterad hud?

Här går vi igenom begreppen och ger tips

Läs mer

Keratosis Pilaris

Hur kan du minska uppkomsten av Keratosis Pilaris?

Läs mer

Pormaskar och Stora Porer

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';