• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Påsar under Ögonen

Påsig och svullen under ögonen?

Vi hjälper dig och ger tips för att minska dessa

Påsar under ögonen

Att ha påsar under dina ögon kan vara ett problem som blir väldigt jobbigt, då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk & trött ut.

Vad är det som gör att man får dem och hur gör man för att få bort dem? Vi ger dig allmänna tips och de bästa krämerna för att du ska få bukt med dem. 

Varför får man Påsar Under Ögonen?

Det finns inget medicinskt fakta på varför man får påsar under ögonen, men man vet vad som kan göra dem mindre synliga. Vad vi vet är att huden strax under våra ögon är särskilt tunn, endast omkring 0.5 mm tjock. Som jämförelse kan nämnas att huden på andra ställen är cirka två millimeter tjock. Den tunna huden gör de underliggande blodkärlen mer framträdande, vilket kan göra att huden upplevs mörkare.

Ofta förknippar man påsarna under ögonen med brist på sömn men en av huvudorsaken kan faktiskt vara mycket mer grundläggande: gravitation. Gravitationskraft tynger på alla jordiska föremål, inklusive huden. Ju längre du är utsatt för gravitation (dvs ju äldre man blir) desto mer kommer de framstå och dras nedåt.

De övre och undre ögonlocket består av hud, muskel och fett. Med åldern så försvagas musklerna och kan inte hålla upp huden. Hudförändringar kommer också eftersom kollagenet bryts ned. Kollagen är ett protein som ger struktur till våra celler. I huden, ger den elasticitet. Med mindre kollagen blir huden slappare och rynkor mer framträdande.

Varför får man påsar under ögonen?

Som nämnt ovan är anledningen ofta att huden börjar tappa sin elasticitet och därför får ett mer påsigt uttryck. Däremot finns det vissa andra anledningar som kan vara värda att reflektera över.

- Salt mat 

Äter du för mycket salt är det en av de främsta anledningarna till att det bildas ansamlingar av vätska. Detta kan bli mer märkbart där huden är tunn, Alltså i synnerhet i närheten av ögonen!  Till detta kommer att huden vid ögonen är mycket elastisk och relativt löst fäst i bindväven och muskulaturen undertill. Det betyder att förslappningen av muskulaturen blir speciellt synlig just här, och därför uppkommer de karakteristiska påsarna under ögonen. Den speciella strukturen i ögonområdet visar också en generell vätskeansamling i kroppen väldigt tydligt här.

- Genetiskt

Ärftlighetspelar en avgörande roll. Påsar under ögonen har man nämligen i mycket hög grad fått i arv efter sina föräldrar. När bindväven på grund av ålder förlorar sin elasticitet, ser man även detta tydligast omkring ögonen. Det är orsaken till att äldre har större och tydligare påsar än yngre. Så har dina föräldrar påsar under ögonen så finns det risk för att du också får det när du når samma ålder.

- Dåliga Sömnvanor

Efter en riktigt dålig nattsömn, slappas muskulaturen generellt i kroppen. Det är bland annat därför som det kan vara svårt att få igång musklerna om man inte har sovit tillräckligt. Den förslappning som sker i kroppen omfattar även den cirkulära muskulaturen omkring ögonen (musculus orbicularis oculi).

- Åldrande

När man blir äldre försvagas muskelaturen i kroppen och då även runt ögonen. Då kollagen som bryts ned med åldern och behövs för att stärka upp huden skapar detta förslappningar även under ögonen vilket kan leda till påsighet och svullnad rund ögonen. 

- Allergier

Ibland kan svullna ögon bero på att du har en allergi. Glutenintoleranskan ibland ge påsar under ögonen, även om huvudsymtomet är problem med magen. 

- Undvik att gnugga i ögonen

Undvik att gnugga i ögonen. Vanligtvis när man gnuggar i ögonen, så är det för att det kliar och kan vara en följd av allergi, men inte alltid. Det kan också vara en dålig vana eller en reflexrörelse. Oavsett orsaken, är det bäst att sluta göra det eftersom när du gnuggar då irriterar du huden och kan bryta de små kapillärerna under, vilket kan skapa både svullnader och missfärgning. De kan då visa sig som mörka ringar under ögonen. Huden är som nämnt tidigare väldigt tunn här, så det är av vikt att vara varsam med den. Tänk även på detta när du applicerar ögonkräm! Dutta försiktigt runt ögonen på okbenet, och dra ej i huden. 

- Fel Ansiktsprodukter 

Blir du svullen runt ögonen kan det vara en god idé att se över dina hudvårdsprodukter. Ibland kan man reagera på feta ögonkrämer eller bli irriterad av särskilda ämnen i hudkrämen. Var också försiktig så att du inte får in hudvårdsprodukter i själva ögonen. Rådgör med oss online, via vår butik eller en annan Auktoriserad Hudterapeut. 

5 Tips på Hur får man får bort påsar under ögonen 

1. Regelbunden Sömn 

I dagens hektiska samhälle är det vanligt att vi inte sover så mycket som vi borde. Ändå kan man känna sig utvilad om dagarna. Kroppen klarar sig med relativt lite sömn under en period, men efter ett tag behöver kroppen ta igen den förlorade sömnen. Sömnbrist tas igen under den djupa sömnen i början av natten, inte genom att sova flera timmar än normalt.

Kroppen mår bäst av att vila under dygnets mörka timmar och att vara aktiv när det är ljust. En regelbunden dygnsrytm är bra för hälsan. Försök vakna och lägga dig samma tid varje dag. På helgen kan du eventuellt sova lite längre, men inte mycket. Om du känner dig trött kan du med fördel ta en tupplur, men inte längre än 20 minuter eller för nära läggdags eftersom den då kan påverka nattsömnen negativt.

2. Hälsosam Livsstil

Dra ner på salt. Regelbunden motion, bra kost och god sömn kan ge en stor förbättring. Ät en allsidig kost och dra ner på socker och koffein. Motion sätter igång kroppen rent generellt och bidrar till en bättre cirkulation. 

3. En kyld Ögoncreme 

Ett tips är att förvara Ögoncremen i Kylen vilket gör att man får en svalkande effekt när man lägger på den. Vilket leder till en minskad svullnad. 

4. Snabbfixande Tepåsar

Ett litet husmorstips - Krama ur fuktiga tepåsar och lägg över ögonen i 20 minuter. Tanninerna i teet motverkar inflammationer samtidigt som koffeinet drar ut vätska. 

5. Drick Vatten 

En vuxen konsumerar upp mot 3 liter vätska per dag. Varierar efter vikt, hur varmt det är, hur mycket man svettas m.m. Av dess 3 liter får vi oss ca hälften från kosten. Ca 1.5 liter (6 - 8 glas) måste vi därför dricka varje dag. Den fasta födan ger ca 0,5–1 liter, därtill bildas ca 2,5–4 dl vatten vid förbränningen av protein, fett och kolhydrater från kosten. 

Kräm mot Påsar under Ögonen? Här är Våra Bästsäljare

Här hittar du våra Bästsäljande produkter mot Påsar under ögonen.

 

OM DU ÄR OSÄKER PÅ VILKEN PRODUKT SOM PASSAR JUST DIN HUD KAN DU GÖRA SETHANDSALLYS HUDTEST FÖR ATT FÅ EN SKRÄDDARSYDD PRODUKTREKOMMENDATION 

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4,5 av 5 baserat på 4 st omdömen

Påsar under Ögonen

Påsig och svullen under ögonen?

Vi hjälper dig och ger tips för att minska dessa

Läs mer

Mörka ringar under ögonen

Orsaken till varför de uppkommer

Tips på vad kan man göra för att minska dem

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';