• fri frakt
 • |
 • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
 • |
 • Auktoriserad återförsäljare
 • |
 • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Vad betyder märkningen på hudvårdsprodukter?

Vårstäda Badrumsskåpet

Guide: Symboler

Vad betyder märkningen?

Symboler på olika former av hudvård och kosmetika har olika betydelser och kan berätta om hållbarheten på produkten, vikten, hur du återvinner din produkt och ännu mer. Det är hårda krav på tillverkaren av hudvårdsprodukter, att de märker produkterna rätt och ger rätt information till konsumenterna. Produktsymbolerna är viktiga för konsumenten, så de lättare kan förstå vad de ska tänka på när de applicerar produkten på huden eller när det är dags att återvinna den. Nu för tiden har många märken börjat med QR-koder på sina produkter, så att man enkelt kan rikta sin mobilkamera på produkten och sedan klicka in sig på en sida för att få mer information om både insidan och utsidan på produkten.

Nedan ser du flera symboler som används både inom EU, men även i tillverkning i andra länder, och vad de betyder.


Varför ska man kunna de olika symbolerna?

När det kommer till hudvård, är det viktigt att du har koll på symbolerna, framförallt de som anger bland annat bäst-före-datum, men även hur länge en produkt håller öppnad. Ett tips vi alltid brukar ge är att skriva på baksidan eller undersidan av din produkt när du öppnar den- då är det mycket lättare att hålla koll på när det är dags att kasta produkten!

Bäst före och hållbarhet

Även fast det är skönt att ha ett litet lager av hudvård hemma så råder vi inte till att bunkra hudvård. Hudvård kan hålla på hyllan i snitt mellan två till fem år, beroende på produkten. Då är det viktigt att den förvaras mörkt och svalt- det vill säga inte i ditt badrumsskåp. Ett badrum är ofta varmt och fuktigt- och det är inte en idealisk miljö för att förvara hudvårdsprodukter i under längre perioder. Därför rekommenderar vi inte att du köper hem hudvårdsprodukter som du sedan förvarar i flera år. Skulle det vara fel på din produkt och du öppnar den ett och ett halvt år efter köp så försvårar det verkligen en reklamationsprocess. Dessutom kan huden förändras under åren- det finns alltså många nackdelar med att köpa hudvård som du inte använder!

När det kommer till bäst före så är det precis som med matvaror- de är ofta bra efter utgångsdatumet. Alla produkter har inte ett utgångsdatum då det inte är krav på det i alla regioner, men det är verkligen bra för att säkerställa att produkten inte är gammal. När det kommer till aktiva ingredienser så kan effekten avta efter utgånget datum, men den är inte farlig att använda. Använder du produkter med solskydd, kan effekten av solskyddet avta. Därför är det viktigt att inte "bunkra" solskydd, utan bara köpa den mängd solskydd du använder under säsongen. På Sethandsally flaggar vi alltid om produkten har ett kortare utgångsdatum och rear då ut produkterna. Vi köper därför inte in produkter med ett kort datum heller och har ofta inventeringar för att se så att vi inte har produkter med korta datum.


Hur håller man produkten fräsch under en längre tid?

 • Förvara produkterna på rätt sätt: Förvara dina kosmetikprodukter på en sval och torr plats, undvik direkt solljus och höga temperaturer. Värme och fukt kan påskynda nedbrytningen av produkterna.

   

 • Håll förpackningen ren: Se till att locket eller korken är ordentligt åtskruvad efter varje användning för att förhindra att luft och bakterier kommer in i produkten. Rengör också förpackningen regelbundet för att avlägsna smuts och bakterier.

 • Undvik att använda fingrarna: Använd en spatel eller en ren makeupborste för att ta upp produkten istället för att använda fingrarna direkt. Det minskar risken för att bakterier överförs till produkten.

 • Tvätta dina verktyg regelbundet: Om du använder makeupborstar eller svampar, se till att tvätta dem regelbundet för att avlägsna smuts, olja och bakterier som kan överföras till produkterna.

 • Använd rena händer: Tvätta händerna innan du applicerar någon kosmetikprodukt för att minska risken för att överföra bakterier till produkten.

 • Håll dig till rekommenderad användningstid: Många kosmetikprodukter har en rekommenderad användningstid efter öppning. Följ dessa riktlinjer och släng produkterna när de passerat sin hållbarhetsperiod.

 • Undvik att dela produkter: Undvik att dela dina kosmetikprodukter med andra för att minska risken för att överföra bakterier och andra mikroorganismer.

 • Kontrollera konsistensen och doften: Om produkten ändrar konsistens, färg eller doft kan det vara tecken på att den har blivit dålig och bör kasseras.

 • Förvara i kylen: Vissa kosmetikprodukter, som till exempel innehåller askorbinsyra, kan hålla längre om de förvaras i kylen. 

 • Märk dina produkter: Skriv ned inköpsdatumet på dina produkter så att du kan hålla koll på hur länge de har varit öppnade och när det är dags att ersätta dem


De olika symbolerna

PAO

PAO, eller "Period after Opening" innebär hur länge en produkt håller efter att du har öppnat den. Det är en öppen burk med en siffra inuti som anger månaden. Det kan vara allt mellan tre månader och 24 månader.

TIMGLASET

Har produkten en hållbarhet som är mindre än trettio månader så brukar man ofta kombinera detta med ett timglas och ett bäst-före-datum. Datumet kan man hitta på baksidan, undersidan eller på tuben.

INSTRUKTIONSBOKEN

Denna symbol är väldigt vanlig, men få känner till den. Det innebär att det finns mer information om produkten som du bör veta. Det kan vara att den används på ett speciellt sätt, det kan vara vissa ingredienser eller att produkten är väldigt stark. 

MOBIUS-SLINGA

Nu kommer vi till förpackningen! Med dessa pilar som formar en triangel indikerar man att du kan återvinna förpackningen. Om symbolen dessutom finns innuti en cirkel, så betyder det faktiskt att den är gjord av återvunnet material. 

 

 

DEN GRÖNA PRICKEN

Denna indikerar att varumärket bidrar till en återvinningsorganisation, och ser till att produkterna dem tillverkar kan återvinnas och kommer återvinnas ett enkelt och korrekt sätt.

E-MÄRKET

Detta märke finns ofta tillsammans med antingen vikt eller volym, för att visa att produktens vikt/ volym följer de europeiska fyllningskraven- det vill säga att du får rätt mängd produkt!

LEAPING BUNNY

Denna indikerar att produkten har blivit certifierad Cruelty free av organisationen "Leaping Bunny- Cruelty Free International." Det betyder att varken den eller ingredienserna är testade på djur. En produkt kan vara cruelty free utan markeringen.

VEGAN

Vegan-symbolen innebär att produkten är vegansk och inte innehåller några ingredienser eller restprodukter från djur. Om en produkt är vegansk betyder det inte att den är cruelty free. En produkt kan vara vegansk även utan markeringen.


Vill du få mer tips och trix om hudvårdsprodukter?

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev! Klicka HÄR för att anmäla dig till nyhetsbrevet.

 

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 1 st omdömen

Vitamin C i Hudvård

Alla olika varianter

Ingrediensskolan

Läs mer

Hudterapeuternas favoriter under 500:-

Budgetfavoriter

Professionell Hudvård

Läs mer

Vad betyder märkningen på hudvårdsprodukter?

Vårstäda Badrumsskåpet

Guide: Symboler

Läs mer

Essence och Lotion

Inte ett ansiktsvatten och inte ett serum?

Hudvårdsrutinen

Läs mer

Naturlig Hudvård

Är naturlig hudvård bättre?

Hudvårdsskolan

Läs mer

Barn och Hudvård

En riskfylld trend

Föräldraguiden

Läs mer

Förstorade Porer

Tips och Råd

Kan man ta bort sina porer?

Läs mer

Hudvård för Tonåringar

Finnar och fet hud hos unga

Viktigt att tänka på för ung hud

Läs mer

Därför behöver du en klimatkräm

Vinterjacka för huden

Skydda huden

Läs mer

Minska linjer och rynkor med retinol

Retinolskolan

Well-age

Läs mer

Retinol- FAQ

Frågor och svar

Lär dig allt om retinol

Läs mer

Retinol- vad är skillnaden?

Vad är bäst?

Retinoidguiden

Läs mer

Melasma

Motverka och korrigera

Sol, Hormoner och Genetik

Läs mer

Solskyddsguiden

Skydda Huden

Så väljer du rätt solskydd

Läs mer

Koreansk Hudvård

Snigelslem och Sheetmasks

Allt du behöver veta om K-Beauty

Läs mer

Soleksem

Kliande utslag och vattenfyllda blåsor efter en dag i solen?

Lindra symptomen med våra svalkande tips

Läs mer

Lätt sommarmakeup med glow

Prepp, boost, glow

Tips och trix inför sommarens alla festligheter

Läs mer

Probiotika

Boosta hudens egna Mikrobiom

Goda bakterier för hudhälsan

Läs mer

LED-LJUS

Ta din rutin till nästa nivå

Allt du behöver veta

Läs mer

Mikroström

PRO AT HOME

Lägg till NuFACE i din hudvårdsrutin

Läs mer

Blått Ljus

Hur påverkar det huden?

Hur kan du skydda huden mot det?

Läs mer

Solskyddsfaktor

SPF

Solens påverkan på huden

Läs mer

Pigmentfläckar

Varför kommer dessa och hur motverkar jag dem?

Läs mer

Fria Radikaler

Vad är det och hur motverkar vi dess effekt?

Läs mer

Kemiskt eller Fysikaliskt solskydd

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';