• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Retinol- vad är skillnaden?

Vad är bäst?

Retinoidguiden

Retinol- vad är skillnaden?

Retinol, retinal, retinylpalmitate, retinoate- massvis med svåra ord, men en sak har de gemensamt- att det är olika varianter av antioxidanten A-vitamin. Det finns en uppsjö av produkter med olika former av retinol (eller ja, A-vitamin) och det är en av de mest efterforskade ingredienserna i hudvård idag. Varför? Denna antioxidant har fantastiska egenskaper till när det kommer till att kommunciera med hudcellerna och sätta igång cellomsättningen. Det leder till minskade rynkor, linjer, pigmentfläckar och akne. 

Idag kombinerar man ofta flera olika molekyler av Vitamin A tillsammans för att få en bra effekt i hudvårdsprodukten.

Fun fact är att Vitamin A faktiskt var den första vitaminen som blev godkänd av Food and Drug Administration som en anti-age komponent som minskar linjer och rynkor samt verkligen förändrar hudytan.


Retinsyra

När en retinolprodukt ska omvandlas i huden krävs det flera steg för att det ska bli aktiv retinsyra. Retinsyran är den verksamma varianten av A-vitamin och det är precis det som krävs för att produkten ska kunna påverka i huden. Ren retinsyra får inte säljas över disk och kan vara väldigt starkt och irriterande för huden. Det är förför man använder olika typer av A-vitamin, som sedan omvanldas i huden.

Vill du läsa mer om hur Retinol fungerar i huden? Då har vi ägnat ett helt inlägg till det här!


De olika typerna av A-vitamin

Retinyl Palmitat

Retinylpalmitat är en esterform av retinol och är mindre effektiv är ren retinol. Den används forfarande i hudvårdsprodukter, men kan ta längre tid att ge resultat, men har däremot mindre irritation. Det är en fördel för dig med känslig hud. Du kommer alltså fortfarande få effekt från din hudvårdsprodukt, men det kan ta längre tid. Värt att tänka på här är att denna typ av retinol har vissa svårigheter i att absorberas av huden och så kräver det en lång omvandlingsprocess för att bli till aktiv retinsyra. 

Retinol

Retinol är den vanligaste formen av retinol idag. Den är vanligt förekommande då den är enklare att formulera än de senare varianterna. Man ser ofta retinol i olika koncentrationer- för att den tyvärr kan irritera huden. Det beror helt och hållet såklart på hur resten av formulan i produkten ser ut- har du en formula som kombinerar flera lugnande och återfuktande ingredienser leder det ofta till mycket mindre irritation.

Denna variant omvandlas snabbare (två omvandlingar) till den aktiva retinsyran i huden än retinyl palmitat och kan efter de börja kommunicera med hudcellernas receptorer.

Retinaldehyd

Denna variant är känd som retinal, och är faktiskt elva gånger mer verksam i huden! Till skillnad från retinol behöver retinal endast en omvandling innan den kan kommunicera med hudcellerna. Denna variant har exploderat på marknaden och kan nu hittas i flera produkter. Det som är lite unikt med denna variant är att den ofta har en gul eller orange färg, vilket kan färgsätta produkterna- så har din retinal-produkt en neongul färg så är det faktiskt helt naturligt! Utöver det så är denna retinolvarant antibakteriell, vilket gör den extra passande vid akne men även vid rosacea- men ej på blossande stadier och givetvis i lägre koncentrationer.

Retinyl Retinaote

Denna form hittas när man korstar retinol med retinsyra- vilket gör att det inte krävs någon större omvandlingsprocess i huden. Det ger mindre irriation men en kraftfull produkt.

Retinoate

Hydroxypinacolone Retinoate är en av de nyare formerna av A-vitamin. Detta är, precis som Retinyl palmitate, en ester, MEN- detta är en ester som kommer direkt från retinsyran! Det innebär ingen omvandlingsprocess i huden när Retinoatet ska kommunicera med dina hudceller- vilket resulterar i en snabb och effektiv produkt men med mycket mindre irritation- passar därför även om man är känslig! Vill ni se hur vi behandlade en känslig hud och pigmentfläckar med retinoate? I detta inlägg kan ni läsa om Susannes resa!

För att denna produkt ska kunna formuleras så behöver den sin kompis "dimethyl isosorbide". 0,2% HPR + 1,8% Dimethyl Isosorbide ger 2% retinoate!Omvandlinsprocessen i huden

Steg ett är absorbation i det översta skiktet av huden- epidermis. Det är här processen startar i huden innan din A-vitamin blir omvandlad till aktiv retinsyra. 

Har vi den minst aktiva varianten Retinyl Palmitat, så börjar det genom att en enzymatisk process spjälkar upp ingrediensen för att frisätta Retinol och Palmitinsyra. Nu har alltså din retinyl palmitat omvandlats till retinol- härligt!

Nu startar nästa steg- nämligen att få din retinol till RetinaldehydSamma sak sker här- ett enzym som kallas retinoldehydrogenas sätter igång processen som gör att ditt retinol förlorar två väteatomer- och då blir retinaldeyd.

Nu ska alltså din Retinaldehyd bli aktiv retinsyra. Då startar det ytterligare en enzymatisk reaktion med bland annat två enzymer som gör att din produkt blir aktiv. 

Men hur blir det med Retinoate? Jo- denna variant är en ester av retinsyra- vilket gör att denna vairant inte behöver genomgå någon enzymatisk process! Den binder sig direkt till receptorerna och börjar utföra sin magi!


Produkter som kombinerar olika typer av A-vitamin


Vilken retinolprodukt ska du använda? Ta hjälp av en auktoriserad hudterapeut!

Kostnadsfritt Hudtest

SVARA PÅ FRÅGOR

Här hittar du vårt hudtest där vår Hudterapeut ger dig en individuellt anpassad produktrekommendation. Hudtestet är helt kostnadsfritt och du får svar inom 3 vardagar.

Ett hudtest för dig som vill få en Hudvårdsrutin

VIKTIGT att du fyller i noggrant, bifogar bild med bra skärpa utan makeup för att du ska få den mest optimala produktrekommendationen. 

GÖR TESTET HÄR

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4,8 av 5 baserat på 4 st omdömen

Avancerad hudvård för kroppen

Hudvårdsrutin

Ta hand om hela huden

Läs mer

Hur får man Glow?

Tips och Tricks

Ge nytt liv till glåmig hud

Läs mer

Hudtillstånd och Hudtyp

Vad är skillnaden?

Hudvårdssskolan

Läs mer

Vitamin C i Hudvård

Alla olika varianter

Ingrediensskolan

Läs mer

Hudterapeuternas favoriter under 500:-

Budgetfavoriter

Professionell Hudvård

Läs mer

Vad betyder märkningen på hudvårdsprodukter?

Vårstäda Badrumsskåpet

Guide: Symboler

Läs mer

Essence och Lotion

Inte ett ansiktsvatten och inte ett serum?

Hudvårdsrutinen

Läs mer

Naturlig & Ekologisk Hudvård

Är naturlig hudvård bättre?

Hudvårdsskolan

Läs mer

Barn och Hudvård

En riskfylld trend

Föräldraguiden

Läs mer

Förstorade Porer

Tips och Råd

Kan man ta bort sina porer?

Läs mer

Hudvård för Tonåringar

Finnar och fet hud hos unga

Viktigt att tänka på för ung hud

Läs mer

Därför behöver du en klimatkräm

Vinterjacka för huden

Skydda huden

Läs mer

Minska linjer och rynkor med retinol

Retinolskolan

Well-age

Läs mer

Retinol- FAQ

Frågor och svar

Lär dig allt om retinol

Läs mer

Retinol- vad är skillnaden?

Vad är bäst?

Retinoidguiden

Läs mer

Melasma

Motverka och korrigera

Sol, Hormoner och Genetik

Läs mer

Solskyddsguiden

Skydda Huden

Så väljer du rätt solskydd

Läs mer

Koreansk Hudvård

Snigelslem och Sheetmasks

Allt du behöver veta om K-Beauty

Läs mer

Soleksem

Kliande utslag och vattenfyllda blåsor efter en dag i solen?

Lindra symptomen med våra svalkande tips

Läs mer

Lätt sommarmakeup med glow

Prepp, boost, glow

Tips och trix inför sommarens alla festligheter

Läs mer

Probiotika

Boosta hudens egna Mikrobiom

Goda bakterier för hudhälsan

Läs mer

LED-LJUS

Ta din rutin till nästa nivå

Allt du behöver veta

Läs mer

Mikroström

PRO AT HOME

Lägg till NuFACE i din hudvårdsrutin

Läs mer

Blått Ljus

Hur påverkar det huden?

Hur kan du skydda huden mot det?

Läs mer

Solskyddsfaktor

SPF

Solens påverkan på huden

Läs mer

Pigmentfläckar

Varför kommer dessa och hur motverkar jag dem?

Läs mer

Fria Radikaler

Vad är det och hur motverkar vi dess effekt?

Läs mer

Kemiskt eller Fysikaliskt solskydd

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';