• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Blått Ljus

Hur påverkar det huden?

Hur kan du skydda huden mot det?

Blått + Ljus

Sitter du framför datorn varje dag eller tittar du in i en mobil eller läsplatta för mycket? Här går vi igenom de olika ljusen som påverkar vår hud - med fokus på det blåa ljuset. 

Olika strålar påverkar huden

Vi vet att strålar av olika slag påverkar oss - UVA och UVB-strålning är några utav de strålar som når oss och påverkar vår hud. Det finns även en strålning som kallas för IR - Infraröd strålning. En relativt ny vetenskaplig upptäckt gällande påverkan på huden, är den så kallade HEV-strålningen. Kallas även för blått ljus eller High Energy Visible Light. Här går vi igenom hur huden påverkas av att ständigt utsättas från ljuset av våra skärmar.

Vi vet alla att UV-strålar från solen orsakar skada på huden. UVA-strålar är en viktig orsak till mörka pigmenteringar, fina linjer och rynkor, förlust av hudens elasticitet och andra tecken på fotoåldring. UVB-strålar är det som orsakar smärtsam solbränna (och glöm inte även hudcancer gällande både UVA och UVB). Vad du kanske inte vet är att UV-ljus bara står för 3-5 procent av det som når oss från solen. Resten består av infraröd (IR eller IRA) strålar, som utgör en hel del av det ljus som träffar din hud på daglig basis.

Varför är infrarött skydd viktigt?

IR-strålar penetrerar huden djupare än UVA- eller UVB-strålar, de passerar både epidermis och dermis och går in i det subkutana skiktet. Dessa strålar är ansvariga för den värme du känner på din hud när du är ute i solen, men de genererar också fria radikaler som orsakar kollagenfördelning och påskyndar hudåldring. Värmen som produceras av infraröda strålar kan också leda till inflammation i huden, som över tid spelar roll i förtidigt hudåldrande. Eftersom så mycket infraröd energi kommer i kontakt med din hud varje dag, är solskydd med infrarött skydd det bästa försvaret mot solbränna och förtida åldrad hud. 

Vad är egentligen blått ljus?

Idag sitter många framför skärmar hela dagarna varvat med flitig användning av mobilerna. Den ökade användningen av modern teknik ger därmed hög exponering av blått ljus. Det gör att påverkan på huden och ögonen blir betydligt mer påtaglig nu än förr. Gamla hederliga glödlampor alstrade också blått ljus, men exponeringen var jämförelsevis låg. Blått ljus är även känt som HEV eller High Energy Visible Light, vilket är det ljus som släpps ut från våra telefoner, paddor och datorer.

Det blå ljuset har korta vågor med hög energi och tränger djupare ner i huden än både UVA och UVB, ända ner till underhuden. Forskning har visat att överexponering av blått ljus kan påskynda hudens åldrande, vilket bidrar till djupare rynkor, fina linjer och hyperpigmentering. Alltså problematik som vi tidigare endast associerat med för mycket solexponering! Överexponering av blått ljus påskyndar oxidationsprocessen, vilket framkallar inflammation och skadar hudbarriären. 

Allt UV-ljus är skadligt i höga doser, och kroppsdelen som är mest utsatt för just det blå ljuset är ögat. Det som är oroväckande här är att ljuset penetrerar djupare i ögat - in i näthinnan. Kan orsaka irritation, blödningar (ofta på exakt samma ställe varje gång), och i förlängningen blindhet.

Skärmstrålning påverkar även sömnhormonet melatonin och att användning av blåljusalstrande skärmar på kvällen har kopplats ihop med sömnstörningar.

Produkter som skyddar mot det blåa ljuset

Hur kan man skydda sig mot det blåa ljuset? Det absolut bästa är såklart att minska användandet av allt som alstrar blått ljus. Om det däremot inte är möjligt så finns det som tur är, produkter som hjälper till att skydda huden.
Antioxidanter skyddar huden mot fria radikaler och minskar därmed risken för inflammation och en skadad hudbarriär. Kika gärna efter produkter med rikligt med antioxidanter att addera till din rutin! Att inkludera ett antioxidantrikt serum till morgonen kan även vara bra för att ge extra skydd. Exempelvis serum med C-vitamin.Under långa dagar framför datorn kan det vara bra att förstärka skyddet. Att ha en mist bredvid sig vid datorn kan även vara en bra idé för att ge extra skydd. Ger även huden rikligt med fukt och kan förbättra din eventuella makeup. 

För att få ett fullgott skydd är det även viktigt att använda dig av ett solskydd i kombination med antioxidanter. Här har jag lagt in solskydd som har ett filter för även HEV-ljus. Eftersom det inte bara är solens strålar vi vill skydda oss mot, behöver vi vara flitiga med användandet av solskydd alla dagar om året. 

Så vet du om din bildskärm är skadlig – och så ställer du in den rätt

De flesta smarta mobiltelefoner har en funktion för HEV-ljus, där man kan ställa in mobilen på nattläge och därmed göra skärmen mer gul än tidigare. Men om du inte har den möjligheten kan du kika på nedanstående tips. 

1. Flimmer

Filma din bildskärm med en mobiltelefon. Om skärmen flimrar på filmen betyder det att din skärm har ett dolt flimmer. Du kan försöka minska flimret genom att höja ljusstyrkan på skärmen, men i många fall måste du byta bildskärm för att bli kvitt det.

2. Ljusstyrka/bländning

Om du måste höja ljusstyrkan på skärmen för att minska flimmer, riskerar du att bli bländad. En hälsosam ljusstyrka ställer du in genom att hålla upp ett vitt papper bredvid skärmen. Skärmens ljusstyrka och pappret ska ha samma intensitet, reglera ljusstyrkan på skärmen tills det är lika. 

3. Blått ljus

Använd det vita pappret igen och jämför med din bildskärm. Det vita på bildskärmen ska inte kännas blåare eller kallare än pappret. Du kan reglera det blåa ljuset genom att öka/minska skärmens Kelvinvärde. Sträva efter att ha en bildskärm som känns något varmare än det man ser på ett vitt papper.

OM DU ÄR OSÄKER PÅ VILKEN PRODUKT SOM PASSAR JUST DIN HUD KAN DU GÖRA SETHANDSALLYS HUDTEST FÖR ATT FÅ EN SKRÄDDARSYDD PRODUKTREKOMMENDATION! 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 1 st omdömen

Avancerad hudvård för kroppen

Hudvårdsrutin

Ta hand om hela huden

Läs mer

Hur får man Glow?

Tips och Tricks

Ge nytt liv till glåmig hud

Läs mer

Hudtillstånd och Hudtyp

Vad är skillnaden?

Hudvårdssskolan

Läs mer

Vitamin C i Hudvård

Alla olika varianter

Ingrediensskolan

Läs mer

Hudterapeuternas favoriter under 500:-

Budgetfavoriter

Professionell Hudvård

Läs mer

Vad betyder märkningen på hudvårdsprodukter?

Vårstäda Badrumsskåpet

Guide: Symboler

Läs mer

Essence och Lotion

Inte ett ansiktsvatten och inte ett serum?

Hudvårdsrutinen

Läs mer

Naturlig & Ekologisk Hudvård

Är naturlig hudvård bättre?

Hudvårdsskolan

Läs mer

Barn och Hudvård

En riskfylld trend

Föräldraguiden

Läs mer

Förstorade Porer

Tips och Råd

Kan man ta bort sina porer?

Läs mer

Hudvård för Tonåringar

Finnar och fet hud hos unga

Viktigt att tänka på för ung hud

Läs mer

Därför behöver du en klimatkräm

Vinterjacka för huden

Skydda huden

Läs mer

Minska linjer och rynkor med retinol

Retinolskolan

Well-age

Läs mer

Retinol- FAQ

Frågor och svar

Lär dig allt om retinol

Läs mer

Retinol- vad är skillnaden?

Vad är bäst?

Retinoidguiden

Läs mer

Melasma

Motverka och korrigera

Sol, Hormoner och Genetik

Läs mer

Solskyddsguiden

Skydda Huden

Så väljer du rätt solskydd

Läs mer

Koreansk Hudvård

Snigelslem och Sheetmasks

Allt du behöver veta om K-Beauty

Läs mer

Soleksem

Kliande utslag och vattenfyllda blåsor efter en dag i solen?

Lindra symptomen med våra svalkande tips

Läs mer

Lätt sommarmakeup med glow

Prepp, boost, glow

Tips och trix inför sommarens alla festligheter

Läs mer

Probiotika

Boosta hudens egna Mikrobiom

Goda bakterier för hudhälsan

Läs mer

LED-LJUS

Ta din rutin till nästa nivå

Allt du behöver veta

Läs mer

Mikroström

PRO AT HOME

Lägg till NuFACE i din hudvårdsrutin

Läs mer

Blått Ljus

Hur påverkar det huden?

Hur kan du skydda huden mot det?

Läs mer

Solskyddsfaktor

SPF

Solens påverkan på huden

Läs mer

Pigmentfläckar

Varför kommer dessa och hur motverkar jag dem?

Läs mer

Fria Radikaler

Vad är det och hur motverkar vi dess effekt?

Läs mer

Kemiskt eller Fysikaliskt solskydd

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';