• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Glykolsyra

Den kraftfulla AHA-syran

Highlight - Ingredienser

GLYKOLSYRA

Glykolsyra har hängt med länge i hudvårdsbranschen och kan ses som en allt i ett lösning för flera hudproblem. Den jobbar på allt från åldrad hud till akne. Glykolsyra minimerar även porer, ljusar upp pigmenteringar och ger dig en strålande lyster! Glykolsyra är en kraftfull ingrediens som man ska ha respekt för, är du känslig eller väldigt torr i huden kan mjölksyra vara ett bättre alternativ att starta med. Om du vill maximera din hudvårdsrutin med en produkt som är kraftfullt exfolierande och har många goda egenskaper så kan glykolsyra vara något för dig och är en ingrediens som du definitivt bör överväga att lägga till i din hudvårdsrutin! 

Vad är glykolsyra?

Glykolsyra är en alfahydroxysyra (AHA) och är keratolytisk, det betyder att det är en ingrediens som mjukar upp, separerar och avskiljer förhårdnat epitel eller hornlager. Vilket betyder att ingrediensen mjukar upp huden och bidrar till den naturliga process där huden gör sig av med döda hudceller. Förutom att den är kraftfull exfolierande bidra även glykolsyra med att återfukta huden och förstärka penetration av andra ingredienser. Glykolsyra är en stark ingrediens i hudvård och kräver en viss invänjningsfas, så starta försiktigt. Lätt stickande, rodnad och sveda är helt normalt till din hud har vant sig vid glykolsyra. Eftersom att glykolsyra gör huden känsligare för UV-strålar bör du endast använda glykolsyraprodukter på kvällen och alltid använda solskydd nästa dag. 

Vad gör glykolsyra?

Glykolsyra hjälper till att separera förbindelserna mellan keratinocyter (hudceller) i hudens yttre lager utan grova, mekaniska exfolieringstekniker. På så sätt kan glykolsyra påskynda cellförnyelsen och ta fram fräscha nya hudceller. Glykolsyra jämnar ut hudtonen genom att exfoliera hudens yta och avlägsna döda hudceller. Exfoliering med glykolsyra minskar utseendet på akneärr, åldersrelaterade fläckar, solskador och andra former av mild hyperpigmentering utan att bleka huden.

4 fördelar med glykolsyra 

1. Minskar fina linjer och rynkor

Precis som med andra AHA:er är glykolsyra känd för sin kraftfullt exfolierande verkan. Den tar bort döda hudceller från det översta lagret av din hud, vilket ser till att nya celler genereras. När hudens celler förnyas kan det även ge en förbättrande effekt på fina linjer och rynkor! 

2. Minimerar utseendet på porer

Porerna ser större och utvidgade ut om de är täppta av döda hudceller eller extra olja. Så även om rena porer verkar mindre, ska du veta att den faktiska storleken på dina porer inte kommer att förändras - men med hjälp av glykolsyra kan utseendet på porerna ge en illusion av att vara mindre till utseende. 

3. Jämnar ut hudtonen

Om du har märkt hyperpigmentering på din hud bör du definitivt titta närmare på glykolsyra. Glykolsyra kan visa sig vara särskilt hjälpsam för att minska hyperpigmentering och hjälpa dig att jämna ut din hudton, främst på grund av dess exfolierande egenskaper.

4. Ökar penetrationen av andra ingredienser

Eftersom att glykolsyra exfolierar bort de översta lagret av döda hudceller ökar det penetrationsförmågan av andra ingredienser då det inte är ett "hinder" av döda hudceller i vägen,  vilket kan förbättra resultatet av övrig hudvård. 

 

Skillnaden mellan glykolsyra och salicylsyra

Glykolsyra en AHA-syra (alfahydroxysyra) och är vattenlöslig.

Eftersom olja och vatten inte blandas kan glykolsyra inte komma in under oljan i dina porer och kommer endast att exfoliera hudens yta, inte den döda huden under eventuella oljeansamlingar i dina porer. Det betyder inte att glykolsyra inte är en fantastisk exfoliant som bekämpar akne. Glykolsyra är en keratolytisk produkt, vilket innebär att den har förmågan att bryta sönder döda hudceller på hudytan och öppna eventuella tilltäppta porer. Genom att öppna tilltäppta porer förses porerna med syre, vilket hjälper till att döda aknebakterier. Den viktigaste skillnaden är att salicylsyra specifikt tar bort överflödig olja från porerna och minskar framtida oljeproduktion medan glykolsyra fokuserar på att avlägsna proppar från porernas yta.

Salicylsyra är en BHA-syra (betahydroxysyra) och är är oljelöslig

Det betyder att salicylsyra kan ta sig in under och runt oljan som sitter i dina porer för att exfoliera död hud djupt inne i dina porer. Eftersom salicylsyra exfolierar djupt in i porerna är det en föredragen ingrediens för att behandla befintlig akne om du har fet hud. Salicylsyra är också en komedolytisk vilket innebär att den förhindrar att framtida vita och svarta pormaskar utvecklas.

En annan viktig skillnad mellan glykolsyra och salicylsyra är att glykolsyra är en mer mångsidig anti-aging ingrediens. Glykolsyra bekämpar inte bara akne, utan ljusar även upp hyperpigmentering, minskar uppkomsten av fina linjer och rynkor och återfuktar huden. Salicylsyra används främst som en ingrediens som bekämpar akne (även om dess antiinflammatoriska egenskaper även hjälper till att lugna huden).

Läs mer om Salicylsyra HÄR

Vilka produkter innehåller glykolsyra?

Det finns fler olika produkter med glykolsyra. Rengöringar, serum, peelingar och krämer - det finns något för alla! 

 

 


 

FAQ

Vad är glykolsyra?

Glykolsyra är en alfahydroxysyra (AHA), en organisk, kolhaltig molekyl som förekommer naturligt i sockerrör och frukter. 

Vad används glykolsyra till i hudvård?

Glykolsyra används för att behandla akne, anti-aging, hyperpigmenteringar, torrhet, fina linjer och rynkor.

Vilka hudtyper är glykolsyra bra för?

Alla hudtyper. Men om du har rosacea eller är hyperkänslig i huden bör du vara försiktig. 

Är glykolsyra en säker ingrediens för min hud?

Om du använder produkten enligt anvisning och försiktigt vänjer in den är det en säker produkt att använda. Men ha i åtanke att syran gör huden ljuskänslig, så glöm inte solskydd på dagen!

Hur använder man glykolsyra?

Se respektive produkts anvisning. Starta långsamt och bygg upp en tolerans, sedan kan du gå upp i styrka om det känns okej i huden. 

Kan man använda glykolsyra varje dag?

Det är olika från person till person och vilken hud man har. Om du har en tåligare hud kan du i regel ha en starkare glykolsyraprodukt dagligen i form av exempelvis ett serum eller rengöring. Om du är känsligare i huden kanske rekommendationen är att använda en produkt med glykolsyra 1-2 gånger i veckan.  

Är glykolsyra farligt?

Glykolsyra är inte farligt för dig om du använder den på rätt sätt. Om du använder produkter med glykolsyra ovarsamt kan det leda till hyperpigmentering, rodnad och irritation. Glykolsyra är en kraftfull syra som kan ge brännskador och ärr på huden, men detta sker i större grad vid behandling av kemisk peeling på salong/klinik. Tänk på att applicera hög solskyddsfaktor när du använder glykolsyra. 

Hur lång tid tar det att se resultat av glykolsyra?

Du kan se positiva tecken tidigt, men kom ihåg att konsekvens är nyckeln till maximalt resultat. Det är väldigt individuellt och beror på vad just du vill förbättra. Pigmenteringar tar generellt sett längre tid att ljusa upp.  Resultaten kommer inte att ske över en natt. 

Är glykolsyra säkert att använda varje dag?

Både ja och nej. Det beror helt på vad du har för hud och vilken produkt du väljer att använda. Om du valt en peeling med glykolsyra kanske det är rekommenderat att använda produkten 1-2 gånger i veckan medan en rengöring som du sköljer av kan användas varje kväll. 

Finns det några nackdelar med glykolsyra?

Stickningar, rodnad, klåda, irritation, torrhet, fjällning och hyperpigmentering. 

Är det normalt med stickningar från glykolsyra?

Ja, glykolsyra kan ge en pirrande och stickande känsla i huden. Ökad rodnad är vanligt då glykolsyra kickar igång cellförnyelsen och cirkulationen. Om du får kraftig sveda, klåda eller irritation kan du testa att använda en annan glykolsyraprodukt eller välja en mildare AHA som mjölksyra. 

Kan glykolsyra ge brännskador?

När man följer instruktionerna bör glykolsyraprodukter för hemmabruk inte bokstavligen bränna huden (även om en lätt stickande och brännande känsla är normalt). 

Kan glykolsyra göra huden ljusare?

Nej, glykolsyra är inte ett uppljusande medel, så glykolsyra kommer inte att bleka din hud. Glykolsyra ljusar dock upp befintliga pigmenteringar vilket kan göra att huden upplevs jämnare och ljusare. 

Gör glykolsyra din hud ljuskänslig (solkänslig)? 

Ja, glykolsyra gör din hud mer känslig för solens strålar. Eftersom glykolsyra exfolierar bort döda hudceller som ligger som ett tjockare lager på huden, kommer ny hud upp till ytan som är känsligare för uv-strålning. 

Tar glykolsyra bort porer? 

Nej, porstorleken är genetisk och kan inte ändras, men porerna ser större och utvidgade ut om de är täppta av döda hudceller eller extra olja. Så även om rena porer verkar mindre, ska du veta att den faktiska storleken på dina porer inte kommer att förändras - de kommer antingen att vara tomma eller fulla.

Orsakar glykolsyra utrensning?

Ja, glykolsyra kan ibland orsaka utrensning i huden. Eftersom glykolsyra påskyndar hudens cellförnyelse kan den ibland påskynda utvecklingen av mikrokomedoner som förvandlas till finnar. Detta kan orsaka en plötsligt utbrott av plitor och finnar, men överraskande nog är detta inte en dålig sak. Dessa mikrokomedoner kan ha utvecklats till finnar oavsett, bara att processen snabbas upp och försvinner därmed fortare. Den enda gången du bör vara uppmärksam på utrensning är om det bryter ut på ställen där du normalt inte bryter ut eller om din akne blir inflammerad eller inte går över efter 4 veckor. I detta fall bör du sluta använda produkten eftersom den irriterar och inflammerar din hud. 

Hur länge varar "utrensningperioden"?

En utrensning av glykolsyra kan pågå i en månad ungefär. Om din hud inte blir bättre efter 6-8 veckors är kanske produkten inget för dig. 

Vad är skillnaden mellan glykolsyra och mjölksyra?

Glykolsyra och mjölksyra är båda AHA:er (alfahydroxysyror) som ger mycket likartade fördelar, men glykolsyra har mindre molekyler och tänger snabbare ner i huden. Denna molekylstorlek möjliggör djupare penetration i huden och därmed djupare exfoliering. Om du börjar med AHA-exfoliering är mjölksyra en bra AHA-ingrediens för introduktion eftersom den är den skonsammaste syran för huden. 

Ska jag använda både en AHA- och BHA-produkt för att få bästa resultat?

Nej, det rekommenderas inte att använda en AHA-produkt och en BHA-produkt samtidigt. Eftersom AHA är exfolierande produkt med lågt pH kan kombinationen av AHA med BHA som ovkså har ett lågt pH-värde skada huden och leda till hudirritation, rodnad, torrhet, fjällning, stickande och brännande känsla. Om du vill använda både AHA och BHA i din hudvårdsrutin kan du testa att använda en BHA på morgonen (ex. salicylsyrarengöring) och en AHA på kvällen (ex. serum med glykolsyra), MEN var försiktig. Vi kan inte nog betona att du inte vill överexfoliera din hud.  

Kan glykolsyra användas tillsammans med retinol?

Nej, vi rekommenderar inte att glykolsyra används tillsammans med retinol. Både glykolsyra och retinol är ingredienser som exfolierar huden. Överexfoliering av huden kan skada hudens barriärfunktion. Detta är inte bara smärtsamt utan kan också leda till för tidig utveckling av nya fina linjer och rynkor. 

 

 

 

Om du är osäker på vilken produkt som passar just din hud kan du göra SethAndSallys hudtest för att få en skräddarsydd produktrekommendation! 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4,8 av 5 baserat på 4 st omdömen

Peeling

Vad är en peeling?

Hitta rätt peeling för dig

Läs mer

Glykolsyra

Den kraftfulla AHA-syran

Highlight - Ingredienser

Läs mer

Peelpads

Enkelt att använda Peel pads vid Exfoliering

Vilka Peelpads passar till vilket Hudtillstånd?

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';