• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Pigmentfläckar

Varför kommer dessa och hur motverkar jag dem?

Pigmentfläckar

Vad är det? Varför dyker de upp? Och framför allt: Hur kan vi förebygga uppkomsten och behandla redan drabbade områden?

Kan det vara så att du just upptäckt att det under sommaren har dykt upp hudförändringar i ansiktet, handryggen, axlarna eller på dekolletaget? Hudförändringar i form av bruna fläckar? Då kan det vara pigmenteringar som har poppat upp. Vi bryter ner det vanligt förekommande fenomenet och hudtillståndet pigmenteringar/pigmentfläckar och går igenom allt från grunden. Vad pigmenteringar är, varför vi drabbas av dem och hur vi kan förhindra uppkomsten av dem. 

 


 

VAD ÄR PIGMENTERINGAR? 

Vi börjar med the basics och går igenom vad pigmenteringar är: I huden har vi något som kallas melanocyter. Dessa finns långt ner i epidermis och är de celler som producerar melanin när vi utsätter huden för sol, produktionen är kroppens eget försvar och aktiveras för att skydda oss från solens strålar.

Ibland kan melanocyterna bilda så pass mycket melanin så att det  "klumpar ihop sig" och när det når hudytan visar det sig för oss som mörka fläckar. Det är detta som kallas pigmenteringar eller pigmentfläckar. 

Dessa mörka fläckar kan uppkomma vid frekvent solande, på grund av hormoner eller tidigare skada på huden som ger mörkare färg. Man kan säga att pigmenteringarna som uppkommer egentligen finns där för att skydda huden mot ytterligare skada. 

Det finns olika faktorer som kan orsaka att hyperpigmenteringar dyker upp på vår hud:

  • Solning - Vi kan väl inte säga för många gånger att du måste använda skydd mot solen. Att sola gör att du åldras snabbare och det orsakar också ökad pigment i huden eftersom melanocyterna i huden blir överaktiva. Solandet kan leda till fräknar, pigmenteringar och åldersfläckar. Fläckar från överdriven solning kan både vara ofarliga, men kan även utvecklas och bli elakartade. 

  • Hormoner - Hormonerna i exempelvis preventivmedel kan utlösa ett reaktion i huden som stör melanocyternas process. Då kan dessa överbilda melanin och skapa melasma/kloasma. Resultatet blir en mörkare hud partiellt. Likaså en hormonell obalans kan vara en anledning till uppkomst av pigmentfläckar.

  • Graviditet - Många kvinnor upplever att födelsemärken, leverfläckar och fräknar kan både bli större och mörkare under graviditeten. Ibland kan ansiktet bli mörkare så att kvinnan ser solbränd ut, framför allt kring munnen. Detta kallas kloasma och brukar, liksom de flesta andra hudförändringar, försvinna eller blekna efter förlossningen.

  • Inflammation - Irritation och inflammation är nyckelfaktorer som kan trigga hyperpigmenteringar. Kemiska peelingar och laserbehandlingar kan leda till postinflammatorisk hyperpigmentering.

  • Brist på vitaminer - Brist på vitaminer och näringsämnen som resulterar i torr hud. Vitamin A, B, C och zink är avgörande för att bibehålla frisk hud. Brist på de vitaminerna kan göra att pigmentfläckar blir mer framstående.

  • Miljögifter - Precis som solen bidrar till för tidigt åldrande, visar forskning att luftföroreningar har också en inverkan på hur huden åldras. Partiklar i rök och föroreningar tros skapa samma reaktion på huden som ultraviolett strålning från solen. Detta är särskilt viktigt i stora städer då luftkvaliteten är betydligt sämre där än på landsbygden. Ett sätt att bekämpa detta är en hudvårdsrutin med antioxidanter. 

HYPER- OCH HYPOPIGMENTERING

Hyperpigmentering 

I huden orsakas av en ökning av melanin, det ämne i kroppen som är ansvarig för färg (pigment). Graviditet eller sjukdomar eller tillstånd som exempelvis Addisons sjukdom (minskad funktion i binjuren), kan orsaka en ökad produktion av melanin och hyperpigmentering. Viktigt är också att veta att om du exponerar din hud för solen kommer dina hyperpigmenterade områden att mörkna. 

Hypopigmentering

I huden är ett resultat av en minskning av melaninproduktion. De kan visa sig som fläckvisa partier utan pigment, eller att hela huden saknar pigment. De två vanligaste formerna av hypopigmentering är albinism och vitiligo. 

DE VANLIGASTE TYPERNA AV PIGMENTFÖRÄNDRING

Lentigo solaris

Dessa pigmentförändringar dyker upp på huden som ofarliga förändringar i form av släta, bruna fläckar. De börjar ofta väldigt små ca 5mm och kan växa sig lite större med tiden.. Vanligast är att fläckarna dyker upp på kroppsdelar som exponerats mycket för solen så som tex: handrygg och ansikte. 

I folkmun kan dessa kallas åldersfläckar vilket inte är helt korrekt även om de oftast dyker upp lite senare i livet. De dyker oftast upp på personer i ca 40 års åldern men de beror inte på ålder utan beror på den solexponering som kroppsdelen har fått under livstiden. 

Tillståndet är ofarligt och godartat, därför krävs ingen behandling. Man kan givetvis vända sig till läkare för att ta bort sina fläckar i kosmetiskt syfte, då använder man sig av laser. 

Även om tillståndet är ofarligt så bör man alltid ha uppsikt över förändringar i sin hud.

MELASMA/KLOASMA

En annan vanlig typ av hyperpigmentering är melasma (tidigare känd som kloasma). Detta tillstånd kännetecknas av brun/gråa partier, oftast i ansiktet. Till skillnad från Lentigo Solaris (som är mer fläckvis) så skulle vi beskriva detta tillstånd mer som att fläckarna flutit ut över större partier av ansiktet. 

Melasma förekommer ofta tydligt hos gravida kvinnor, ett typiskt ställe för melasma är på överläpp.  

Män kan också utveckla detta tillstånd, men oftast uppkommer inte deras pigmentförändringar förrän i högre ålder, mycket pga att deras hud är tjockare än kvinnors. Om du har melasma, försöka begränsa din exponering för dagsljus. Bär en solhatt och använd en solkräm med en solskyddsfaktor på SPF 30 eller högre vid alla tidpunkter, eftersom solljuset kommer att förvärra ditt tillstånd. 

VITILIGO

Den vanligaste typen av hypopigmentering är vitiligo. Sjukdomen visar sig som fläckar på kroppen där pigment saknas. Man får alltså ljusare små eller större fläckar på huden. Detta tillstånd drabbar upp till 2% av befolkningen och är en autoimmun sjukdom. Med en autoimmun sjukdom menas att sjukdomen attackerar ditt immunförsvar och bryter ner dina egna, friska celler. Det är inte ovanligt att personer som drabbas av vitiligo sedan tidigare lider av en annan autoimmun sjukdom så som till exempel: Problem med sköldkörteln eller diabetes.

De flesta utvecklar vitiligo tidigt i livet, i åldrarna 10 och 30 år. Nittiofem procent av de drabbade kommer att utveckla sjukdomen före 40 års ålder. Symtom på vitiligo inkluderar ofta snabb pigmentförlust på flera områden i huden. De vanligaste områden på kroppen där de ljusa fläckarna uppstår som drabbas är armhålor, knäveck, händer och underliv. 

Allra oftast så speglar fläckarna varandra på varsin kroppshalva. Tex, har det dykt upp en ljus fläck i vänster knäveck så kommer det med allra största sannolikhet att även dyka upp en i höger knäveck. Befinner sig en fläck ovanför tex ett ögonbryn så förlorar även hårsäcken pigment och hårstråt blir vitt.

___________________________________________________________

BEHANDLING AV PIGMENTFLÄCKAR OCH PIGMENTERINGAR

Även om hyperpigmenteringar är ett mycket envist tillstånd i huden så finns det faktiskt saker vi kan göra för att förbättra och jämna ut vår hudton.

Det finns nämligen ett gäng aktiva ingredienser som vi kan använda för att hämma och sakta ner produktionen av pigment på ett eller annat sätt. Det gemensamma målet för dessa ingredienserna är tyrosinase. Tyrosinase-enzymet ansvarar nämligen för att kick-starta produktionen av melaninet så då vill vi att ingredienserna hämmar denna produktion.

3 sätt att hämma uppkomst av och minska befintliga pigmentfläckar

Det allra viktigaste i kampen mot pigmentfläckar - Förebygg

Den tveklöst bästa behandlingen mot pigmentfläckar är att förebygga uppkomsten av dom. I detta inlägg kan du läsa hur vi behandlade Susannes pigmenteringar! Men hur gör vi det på bästa sätt? Jo, såhär:

1. SOLSKYDD

2. Antioxidanter

Det ultimata paret för att förebygga uppkomst av pigmenteringar är ett antioxidantserum under ditt solskydd. Ingrediensen Askorbinsyra (som är ett C-vitamin) är en superantioxidant men agerar även hämmande på tyrosinase som vi pratade om lite tidigare i detta inlägg. 

3. Lugnande produkter

Som vi var inne på tidigare så är inflammation en faktor som kan leda till pigmenteringar. Så det kan vara bra att lyssna på huden och försöka hålla den lugn med lugnande ingredienser. Centella Asiatica är ett exempel på en sådan ingrediens.

Om pigmentfläckarna börjar smyga sig på

Melaninet skapas i det djupaste av våra hudlager och det är först när melaninet har transporterats upp till hudytan som de blir synliga för ögat. Så vad vi kan göra förutom att hämma produktionen av tyrosinase så kan vi också sakta ner transporten av melaninet från epedermis. Detta kan vi göra med hjälp av produkter som innehåller: Niacinamide. En stark kandidat att lägga till i sin rutin för att hjälpa till att bekämpa pigmneteringarna.

När pigmentfläckarna väl är där

Genom att använda oss av kemiska peelingar så påskyndar vi hudens cellförnyelse och på så sätt kan vi jobba på att försöka minska synligheten av pigmenteringar. I detta avseende använder vi med fördel en AHA-syra att jobba med (du kan läsa mer om AHA-syror i detta inlägg). 

Här behöver man dock vara försiktig och vänja in produkten, som vi nämnde tidigare vill vi inte att en inflammation ska uppstå och leda till nya pigmenteringar utan här vill vi gå sakta men säkert framåt.

När det kommer till att bekämpa hyperpigmenteringar så är Glykolsyra (AHA-syra) en toppeningrediens att leta efter i ingredienslistan. 

 

 

Så sammanfattningsvis:

Den allra effektivaste behandlingen mot pigmentförändringar är att förebygga!

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 5 st omdömen

Barn och Hudvård

En riskfylld trend

Föräldraguiden

Läs mer

Förstorade Porer

Tips och Råd

Kan man ta bort sina porer?

Läs mer

Hudvård för Tonåringar

Finnar och fet hud hos unga

Viktigt att tänka på för ung hud

Läs mer

Därför behöver du en klimatkräm

Vinterjacka för huden

Skydda huden

Läs mer

Minska linjer och rynkor med retinol

Retinolskolan

Well-age

Läs mer

Retinol- FAQ

Frågor och svar

Lär dig allt om retinol

Läs mer

Retinol- vad är skillnaden?

Vad är bäst?

Retinoidguiden

Läs mer

Melasma

Motverka och korrigera

Sol, Hormoner och Genetik

Läs mer

Solskyddsguiden

Skydda Huden

Så väljer du rätt solskydd

Läs mer

Soleksem

Kliande utslag och vattenfyllda blåsor efter en dag i solen?

Lindra symptomen med våra svalkande tips

Läs mer

Lätt sommarmakeup med glow

Prepp, boost, glow

Tips och trix inför sommarens alla festligheter

Läs mer

Probiotika

Boosta hudens egna Mikrobiom

Goda bakterier för hudhälsan

Läs mer

LED-LJUS

Ta din rutin till nästa nivå

Allt du behöver veta

Läs mer

Mikroström

PRO AT HOME

Lägg till NuFACE i din hudvårdsrutin

Läs mer

Blått Ljus

Hur påverkar det huden?

Hur kan du skydda huden mot det?

Läs mer

Solskyddsfaktor

SPF

Solens påverkan på huden

Läs mer

Pigmentfläckar

Varför kommer dessa och hur motverkar jag dem?

Läs mer

Fria Radikaler

Vad är det och hur motverkar vi dess effekt?

Läs mer

Kemiskt eller Fysikaliskt solskydd

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';