Trustpilot

FRI FRAKT | AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE | INFORMATION OM COVID-19

SethandSally Magazine

Pigmentfläckar

pigmentfläckar-pigmentförändring

Varför får man pigmentfläckar? Vad är Melasma? Hur behandlar man på bästa sätt? Vi reder ut alla frågetecken om varför du får och hur du behandlar pigmentförändringar i huden.

Vad är egentligen Pimentering? 

Enkelt förklarat är Pigmentering färgningen av en persons hud. När en person är frisk, kommer hans eller hennes hudfärg verka normal. I händelse av sjukdom eller skada, kan personens hud ändra färg, blir mörkare (hyperpigmentering) eller ljusare (hypopigmentering). Hyperpigmentering i huden orsakas av en ökning av melanin, det ämne i kroppen som är ansvarig för färg (pigment). Vissa villkor, såsom graviditet eller Addisons sjukdom (minskad funktion i binjuren), kan orsaka en ökad produktion av melanin och hyperpigmentering. Viktigt är också att veta att om du exponerar din hud för solen kommer dina hyperpigmenterade områden att mörkna. Hypopigmentering i huden är ett resultat av en minskning av melaninproduktion. De två vanligaste formerna av hypopigmentering är albinism och vitiligo.

Största Anledningarna att du får Pigmentfläckar

- Graviditet

Många kvinnor upplever också att födelsemärken, leverfläckar och fräknar kan både bli större och mörkare under graviditeten. Ibland kan ansiktet bli mörkare så att kvinnan ser solbränd ut, framför allt kring munnen. Detta kallas kloasma och brukar, liksom de flesta andra hudförändringar, försvinna eller blekna efter förlossningen.

- Preventivmedel

Hormonerna i preventivmedel kan utlösa ett tillstånd som kallas melasma, en kronisk hud problem som orsakar brunaktig och fläckiga ansiktspigmenteringar. Dessa hormoner verkar bidra till ökningen av produktionen av melanin- pigmentet som mörknar huden.

- Vitaminbrist

Brist på vitaminer och näringsämnen som resulterar i torr hud. Vitamin A, B, C och zink är avgörande för att bibehålla frisk hud. Detta gör att pigmentfläckar blir mer framstående.

- Solning och att använda Solarium

Vi kan väl inte säga för många gånger att du måste använda skydd mot solen. Att sola gör att du åldras snabbare och det orsakar också ökad pigment i huden eftersom solarieceller (melanocyter) i huden blir överaktiv. Detta leder till fräknar, lentigo (åldersfläckar), brun vårtliknande lesioner (seborrheoic keratos) som gör ingen skada och ljusare fläckar kallas hypomelanosis (när cellerna skadas). 

- Miljögifter

Precis som solen bidrar till för tidigt åldrande, visar forskning att luftföroreningar har också en inverkan på hur huden åldras. Partiklar i smog, rök och föroreningar tros skapa samma reaktion på huden som ultraviolett strålning från solen. Detta är särskilt viktigt i stora städer då luftkvaliteten är betydligt sämre än på landsbygden. Ett sätt att bekämpa denna tidigt åldrande är att tvätta ansiktet regelbundet och har en kost rik på antioxidanter.

Vanligaste typerna av Pigmentförändring

Melasma

Det vanligaste typen av hyperpigmentering är melasma (även känd som kloasma). Detta tillstånd kännetecknas av solbränna eller bruna fläckar, oftast i ansiktet. Melasma kan förekomma hos gravida kvinnor och är ofta kallas "graviditetsmask;" Män också utveckla detta tillstånd. Om du har melasma, försöka begränsa din exponering för dagsljus. Bära en bredbrättad hatt och använda en solkräm med en solskyddsfaktor på SPF 30 eller högre vid alla tidpunkter, eftersom solljuset kommer att förvärra ditt tillstånd. Solskyddsmedel som innehåller fysiska blockerare zinkoxid eller titandioxid är också till hjälp i att blockera dagsljus s UVA-strålar, vilket gör din hyperpigmentering värre.

Vitiglo

 Den vanligaste typen av hypopigmentering är Vitiligo som drabbar upp till 2% av befolkningen. De flesta utvecklar vitiligo tidigt i livet, i åldrarna 10 och 30 år. Nittiofem procent av de drabbade kommer att utveckla sjukdomen före 40 års ålder. Symtom på vitiligo inkluderar ofta snabb pigment förlust på flera områden i huden. De vanligaste områden på kroppen som utveckar är armhålor, knäveck.

Kräm mot Pigmentfläckar

Dermaceutic Yellow Cream 

Yellow Cream är storsäljaren för behandling av pigmentfläckar. Om inhåller Kojicsyra som hämmar produktionen av Melanin. Yellow Cream Applicera man endast på fläckarna efter rengöring på kvällen. För att maximera behandlingens verkan, applicera först Light Ceutic. För att optimera resultatet, rengör först huden med Foamer 5.
Använd Sun Ceutic under dagen vid exponering för solljus.

Dr Babor Whitening Serie

Dr Babor Whitening Serie är en grupp produkter som också har en väldigt bra bevisad effekt på pigmentfläckar. Här finns en Mask avsedd för   pigmentförändringar. Dr Babor Whitening Cellular Skin Brightening Mask är en Anti-age mask med krämig textur som aktivt arbetar utjämnade och uppljusande av pigmenteringar. Serum - Dr Babor Whitening Cellular Skin Brightening Serum som är ett aktivt koncentrat som aktivt arbetar utjämnade och uppljusande av pigmentfläckar. Den tillför en extra dos med fukt med hyaluronsyra. 24h Creme - Dr Babor Whitening Cellular Skin Brightening Cream som är en anti-age kräm med rik textur som aktivt arbetar utjämnade och uppljusande av pigmenteringar.

hudtest

Toplista Pigmentkrämer

 

Du hittar alla våra produkter mot Pigmentförändringar Här >>

Fakta

Melanin - pigmentet som är ansvarig för färgen på vår hud och hår - produceras av melanocyter i huden. Vanliga orsaker till överskott, eller "hyperpigmentering" inkluderar: Post-inflammatoriska hyperpigmentering, (efter akne, eksem eller psoriasis) och hormonella melasma, (som ofta förknippas med graviditet eller vissa p-piller)

 Från omkring 30 års ålder och framåt, kan solexponering, genetik och hudens naturliga åldrandet störa produktionen och distributionen av melanin. Denna ojämna fördelning kan bidra till "sammanslagning" av melanin - bilda större och mer synliga mörka fläckar.

Det finns flera sätt att förebygga och vända pigmentering. SPF är uppenbarligen en avgörande förebyggande åtgärd. När huden är redan pigmenterad, produkter och behandlingar fungerar genom att blockera tyrosinas (det enzym som ansvarar för kick-starta pigment produktionsprocessen)

 

Källa: http://www.healthline.com/health/discolored-skin-patches

SethandSally.com
Auktoriserad Återförsäljare - Akademikliniken, Babor, bareMinerals, Cicamed, Dermaceutic, Dermalogica, Dr. Dennis Gross, Elizabeth Arden PRO, Eneomey, Exuviance, Medik8, Murad, Neostrata, Rodial

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4,2 av 5 baserat på 46 st omdömen

Magazine

Epigenetik - Går det att påverka hudens Åldrande?

Vi är alla olika, vi ser olika ut, vissa blir rynkiga tidigt andra får pigmenteringar, men kan påverka vårt hudåldrande.

Peelpads | Exfoliering

PeelPads - Exfoliera Huden Nu!  Vi har alla hört att det är viktigt att exfoliera/peela huden, men varför är det så viktigt och vad händer när man exfolierar huden? Vi reder ut vad som händer och vad man bör tänka på.

Aromaolja

Aromaolja som terapi i din dagliga hudvård, vad är aromaolja och hur fungerar det? Eteriska oljor består av små ”doftfickor” som framställs och förvaras i speciella fack i löv, blommor, kvister, frö och rötter hos så kallade aromatiska växter.

Hur väljer du Rengöring för Ansiktet

Vi vet alla att tvätta ansiktet två gånger om dagen är ett måste för att ha en bra hud, men vad du tvättar ansiktet med är lika viktigt! Ta reda på allt du behöver veta om att välja rätt ansiktsrengöring.

Brun utan Sol - Bästa Tipsen för att Lyckas

Hur får man en Brun utan sol Bränna som ser Äkta ut? Vi ger dig tipsen hur du ska göra.

Pigmentfläckar

Varför får man pigmentfläckar? Vad är Melasma? Hur behandlar man på bästa sätt? Vi reder ut alla frågetecken om varför du får och hur du behandlar pigmentförändringar i huden.

Mörka Ringar Under Ögonen

  Mörka ringar är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk ut, vad är det som gör att man får dem och hur gör man för att få bort dem? Vi ger dig svaren.

bareMinerals Original & Matte Färgkartor | Hur ska jag tänka när jag väljer Nyans?

Här hittar du bareMinerals färgkartor för Original & Matte Foundation & hur du ska tänka när du väljer färg, Det är viktigt att färgen smälter in i din hudton för att få en så naturlig look som möjligt.

Gör din hud redo för Sommaren

Nu är sommaren här, även om vissa dagar kanske mer påminner om hösten! Men har du förberett huden? SethandSally Magazine ger dig Tipsen hur du förbereder dig bäst.

Visa fler