• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Vanliga Myter om Hudvård

Sant // Falskt

Separera fakta från fiction

Avslöjande- tio vanliga myter om hudvård

Hudvård har blivit en viktig del i våra dagliga rutiner och vi alla strävar efter en frisk hud med lyster- och vi är alla redo att göra nästan allt för att nå dit. Dock finns det en mängd information som lätt kan missupfattas och förvirra, vilket kan ställa till det på vägen. Det är svårt att veta hur man ska tänka men med rätt kunskap kan du bli ett proffs på att ta hand om din hud. I detta inlägg separerar vi fakta från fiction och går igenom de tio vanligaste myterna om hudvård- och hur du ska tänka för att få så bra resultat om möjligt.


1. Du kan inte använda syror och retinol på sommaren

Det går utmärkt att använda retinol och syror sommartid. Det enda du behöver tänka på när du vistas ut i solens strålar är att vara noga med solskyddet. Framförallt om du använder syror som tvättas av huden, så som till exempel rengöringar. Det är vanligt att man i andra, soligare länder använder syror året om, så självklart går det bra även i Sverige. Solskydd är dock A och O.

2. Retinol är endast för natten och vintern

Vissa varianter och formulationer av Retinol kan göra huden mer känslig för solen- men det betyder inte att den enbart kan användas på natten.  Det finns även vissa former av Retinol som försämras av UV-ljus, vilket gör produktens verkan sämre vid användning dagtid- och då ska vi självklart inte slösa på vår produkt, utan använda den enbart på natten! Här finns det dock såklart undantag. Retionate är fotostabilt, det vill säga, en form av retinol som är stabilt i dagsljus. Det är dock viktigt att du använder ditt solskydd dagligen, som du alltid ska göra, och då kan dina retinolprodukter under sommaren. Det finns även retinolprodukter som är utformade att användas dagtid. Är en produkt utformad för att användas under dagen- så som till exempel en dagcreme med retinol, så fungerar den utmärkt till det ändamålet.

3. Fet hud behöver inte återfuktas

En vanlig missuppfattning är att en fet hud behöver torkas ut, och att du  absolut inte ska sträcka dig efter en återfuktande produkt. Ofta beror en överdriven oljeproduktion i huden av huden är fuktfattig- det vill säga att den saknar vatten. En fuktfattig hud kan då svara med en överproduktion av talg och det i sin tur resulterar i oljig hud som lätt blir tilltäppt. Vill du läsa mer om om detta hittar du ett bra inlägg HÄR.

4. Retinol är bara för äldre personer

Retinol är en otrolig ingrediens för att motverka vissa hudproblem så som till exempel struktur och akne! Många tror att man måste vara över 25 år för att använda en produkt med Retinol, men ibland kan en mildare produkt med A-vitamin göra underverk för någon som är yngre. Ta hjälp av en auktoriserad hudterapeut som kan guida dig i val av produkter som passar ditt hudtillstånd. Viktigt att tänka på här är att inte välja en för stark produkt, då huden ofta är lite känsligare när man är yngre.5. Solskydd behövs endast när det är soligt

Behöver man solskydd när det är molnigt? Svar- JA! Många tror att det bara är viktigt under sommaren eller om man bara vistas i direkt solljus, men sanningen är att huden påverkas av solens skadliga strålar året om. Det finns flera olika typer av strålning, som påverkar huden på olika sätt. Därför är det viktigt att använda ett solskydd med brett spektrum varje dag, och återapplicera.

6. Syror bränner huden

Syror i rätt formulation som används i hudvård är inte avsedd för att skada din hud om du använder den korrekt efter din hudtyp och dina hudtillstånd. När man formulerar hudvård så är det viktigt med rätt koncentrationer och pH-värden för att uppnå optimal effektivitet.

7. Att dricka mycket vatten återfuktar huden

 Det finns inget som tyder på att dricka mer eller mindre vatten är bättre eller sämre för din hud. Dock är det viktigt att dricka mycket vatten, och kan vara avgörande för andra tillstånd i kroppen, men din hud absorberer inte det vatten du dricker. Det vi dricker absorbers av blodet och filtreras i våra njurar, vilket såklart hjälper till att hålla vår kropp återfuktad. Om du är svårt uttorkad, så kommer det synas på din hud, och då kan mängden vatten du dricker vara avgörande.

8. Fler produkter ger bättre resultat

Att använda flera produkter just framförallt för att du vill åt vissa nyckelingredienser, behöver inte generera ett bra resultat. Din hud kan bli irriterad och dina hudproblem kan faktiskt förvärras. Även fast det finns så många bra ingredienser, betyder det inte att du behöver tillsätta alla populära ingredienser i din rutin. Här kan en idé vara att lista just det hudtillstånd du vill arbeta på, och leta efter produkter som innehåller de ingredienserna som har effekt på den typ av hudproblem. Bli mer selektiv i ditt användande av produkter och sträva efter en kortare och enklare hudvårdsrutin.

9. Skrubba huden minskar acne

Att skrubba huden med en mekanisk peeling dagligen för att minska akne är en stor missuippfattning. Att använda en mekanisk peeling, alltså en med korn, kan skapa mer irritantion och inflammation, vilket du redan har i huden på grund av din akne. Har du finnar som kommit till ytan kan det lätt bli att kornen "rispar" på ytan, vilket gör att du sprider bakterierna på huden. Exfoliering är bra om man har acne, men leta efter en mildare daglig exfoliering i form av till exempel en ansiktstvätt, och satsa på att minska inflammation och irriation i huden för att motverka din akne. 

10. Naturlig hudvård är bättre

Det är vanligt att tro att naturliga produkter alltid är säkrare än syntetiska produkter. Båda kan vara säkra för huden! Något att tänka på, framförallt om man har känslig hud, är dessa faktorer när man kikar på produkter med naturliga ingredienser:

- Naturliga ingredienser är mer benägna att skilja i kvalitet och koncentration på grund av naturens gång. Väder och vind kan påverka skörden, vilket såklart påverkar ingrediensen som används i din produkt. 

- Vissa naturliga ingredienser innehåller allergener som kan skapar allergiska reaktioner och irritationer i huden. Det förstnämnda är mycket ovanligt, men vissa naturliga ingredienser kan orsaka känslighet för de med känslig hud.


Vill du få hjälp av en expert? Låt en av våra auktoriserade

hudterapeuter hjälpa dig!

KOSTNADSFRITT HUDTEST

SVARA PÅ FRÅGOR

Här hittar du vårt hudtest där vår Hudterapeut ger dig en individuellt anpassad produktrekommendation. Hudtestet är helt kostnadsfritt och du får svar inom 3 vardagar.

Ett hudtest för dig som vill få en Hudvårdsrutin

VIKTIGT att du fyller i noggrant, bifogar bild med bra skärpa utan makeup för att du ska få den mest optimala produktrekommendationen. 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 2 st omdömen

Hyaluronsyra

Populära hudvårdsingrediensen

Ingrediensskolan

Läs mer

C-vitamin för Känslig Hud

Ingrediensskolan

Hudvård för nybörjare och känslig hud

Läs mer

E Vitamin

Ingrediensskolan

Närande, reparerande och skyddande

Läs mer

Optimera hudvårdsrutinen för vintern

Guide till säsongsanpassad hudvård

Byt, ta bort, lägg till

Läs mer

Hudvård för gravida och ammande

Så tar du hand om huden

Så ändras huden

Läs mer

Dubbelrengöring

Hudvård för nybörjare

Rengör på djupet

Läs mer

Post-inflammatorisk Hyperpigmentering

Behandla Pigmenteringar

Märken efter finnar

Läs mer

Ingredienser

Lexikon

Bli ett hudvårdsproffs

Läs mer

Akne på Ryggen

Förebygg och Behandla

Varför får man akne på ryggen?

Läs mer

Vanliga Myter om Hudvård

Sant // Falskt

Separera fakta från fiction

Läs mer

Vänja in ny hudvård

Ta det långsamt

Minska risk för irritation

Läs mer

Varför fungerar inte min produkt?

Förväntningar på Resultat

Anledningar att du inte ser effekt av din hudvårdsprodukt

Läs mer

Ampuller

Ta din hudvårdsrutin till nästa nivå

Engångsdoser av effektiva koncentrat

Läs mer

Akne och Känslig hud

Behandla flera hudtillstånd samtidigt

Minska irritation och inflammation

Läs mer

Ögonkräm

Mörka ringar, svullnad och fina linjer

Så vårdar du ditt känsliga ögonområde

Läs mer

AHA, PHA & BHA

Skillnaden mellan syrorna

Hudvårdsskola

Läs mer

Ansiktsserum

Vad är serum och hur används det?

Få en bättre förståelse för denna viktiga del av rutinen

Läs mer

Akne

Utbrott och irriterad hud?

Här går vi igenom begreppen och ger tips

Läs mer

Keratosis Pilaris

Hur kan du minska uppkomsten av Keratosis Pilaris?

Läs mer

Nybörjarrutin

Vad ska man tänka på när man väljer sina Produkter

Läs mer

Pormaskar och Stora Porer

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';