• fri frakt
 • |
 • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
 • |
 • Auktoriserad återförsäljare
 • |
 • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Vuxenakne

Varför får jag finnar i vuxen ålder?

Vi guidar dig: Förebygg och behandla

Vuxenakne

I åldersgruppen 20-40 år lider så många som 55% av fet hy och mild akne. I Journal of the American Academy of Dermatology anges att hela 54% av alla kvinnor över 25 år har någon typ av akne. Varför så många kvinnor drabbas grundas i en hormonell obalans. En hormonell obalans kan orsakas av en mängd olika faktorer som vi tänkte gå igenom i detta inlägg.


 

Vad är egentligen vuxenakne?

Akne i tonåren är inte obekant men akne i vuxen ålder är inte heller ovanligt, det är bara mindre vanligt att vi talar om det. Akne i tonåren bryter ofta ut pga de många hormoner som rusar i kroppen men ger allt som oftast med sig när man går ur tonåren, detta tvärt emot vuxenaknen som dessvärre kan vara riktig envis och ihållande under längre perioder.

Vuxenakne dyker allt som oftast upp kring haka, mun och käklinje. Vanligast är att man sedan tidigare har en tex känslig hud när vuxenaknen dyker upp vilket gör den lite svårare att behandla i jämförelse med tonårsaknen där huden oftast är fet. Vid vuxenakne uppstår tex i regel inte pormaskar (komedoner) som vid den typen av akne som man har i tonåren.

Utlösande faktorer för vuxenakne - Därför drabbas vi

Stress, stress och stress!

Kronisk stress är faktiskt den främsta utlösande faktorn för akneutbrott i vuxen ålder. En ihållande och kronisk stress påverkar hormonerna i vår kropp och nivåerna blir tillslut förhöjda. Denna höjning kan i sin tur leda till ökad talgproduktion och vuxenakne.

Stress, komedogena ingredienser i tex makeup och hormonsvängningar (tex kvinnans cykel) i kombination är triss i “goda förutsättningar” för att vuxenakne ska dyka upp.

Hormoner

Precis som i tonåren så sker det även i perioder (framförallt för kvinnor) i vuxen ålder att hormonnivåerna i vår kropp rubbas eller förändras och detta kan leda till vuxenakne.

Mens, graviditet och klimakteriet påverkar hormonnivåerna i vår kropp och kan leda till breakouts och övergående akne i vuxen ålder.

Genetik

Dina gener kan spela roll för hur din hud beter sig och om du har en benägenhet för att drabbas av vuxenakne.

Det som faktiskt händer i huden

Vi bryter ned vad som faktiskt händer i huden på detaljnivå och varför ovanstående faktorer kan resultera i hudtillståndet: vuxenakne.

 • Överproduktion i talgkörtlarna
 • Döda hudceller som skapar tilltäpptheter
 • Bakterier
 • Inflammation

Överproduktion i talgkörtlarna

Sebum som vi kallar det, är vår huds eget smörjmedel. Detta produceras i talgkörtlarna. Har man underproduktion av detta kan man känna sig lite stram och torr. Vid en överproduktion kan man istället känna sig glansig och fet i huden. 

Gemensamt för alla olika typer av akne är att utbrottet startar vid produktionen av sebum. Råder en överproduktion går detta hand i hand med förstorade porer, tilltäpptheter och en fetare T-zon.

Döda hudceller och bakterier

När dessa klumpas ihop i talgkörtelfollikeln så skapas en tilltäppthet. Vi förklarar mer!

I våra talg- och hårsäcksfolliklar puttas kontinuerligt döda hudceller ut genom follikelns utförsgång och upp till hudytan. Här ligger sedan ansamlingen i väntan på att exfolieras bort. Så fungerar det vid en normal aktivitet i talgkörteln.

Hos personer som drabbats av akne sker istället en överproduktion och när cellerna ska transporteras upp genom utförsgången och upp till hudytan så blir det alldeles för trångt och de döda cellerna klumpar ihop sig tillsammans med bakterier och överskottstalg. Som du säkert förstår kan resultatet av detta liknas vid en plugg i follikeln. Det som nu skapats är en mikrokomedon (en komedon kallas i folkmun för pormask). Denna mikrokomedon är inbjudande för aknebakterier tack var sin syrefattiga miljö, det gör att aknebakterier trivs och frodas!  

Enligt studier har man kommit fram till att personer med benägenhet att drabbas av akne ofta har brist på något som kallas lamellära granulae. Detta är små korn som håller till i hudens yttrsta lager och innehåller dels enzymer som är exfolierande, sedan innehåller de även lipider som är viktiga för en stark hudbarriär. En lägre tillgång på dessa kan vra en förklaring på varför tilltäppheter bildas i follikelns utförsgång.

Ett annat forskningsresultat av vikt är att man kommit fram till att en aknebenägen hud i de flesta fallen har en lägre halt av linolensyra än hos en icke aknebenägen hud. Linolensyra är en fettsyra som har stor inverkan på vår hudbarriär. Detta innebär alltså att barriären, som är vårt försvar, är nedsatt. 

Inflammation

Det finns olika typer av inflammationer, dessa uppstår när follikelväggen brister på grund av överbelastning. När detta inträffar bildas något som vi kallar en papel. En papel är en upphöjd "knottra" som är röd. Skulle follikelväggen brista närmre hudytan så skapas en pustel. När vi talar om pustel så menar vi den klassiska "finnen". I vissa fall bildas en annan typ av inflammation, nämligen en cysta. Denna är belägen längre ner under hudytan och är vad vi normalt sätt kallar böld.

Så fort någon typ av inflammation dyker upp på huden så aktiveras alltid enzymer som dels gör det lättare för våra vita blodkroppar att transporteras till det drabbade området så att de snabbt kan börja ta hand om inflammationen men som också stimulerar återställande av vävnaden.

Fantastiska ingredienser att hålla utkik efter vid vuxenakne

Det finns ett gäng fina och effektiva ingredienser som vi kan använda oss av för de olika stadierna av en inflammation i huden. Dels för att förebygga och förhindra uppkomst av den samt för att behandla, och korrigera eventuella efterkommande ärr eller rödhet.

  

Reglera aktivitet i talgkörtlarna

Till en början är det bra om man har produkter som innehåller ingredienser som reglerar talgkörtlarnas aktivitet. Genom att ta kontroll över detta gör vi så bidrar det till att bakterierna inte alls kommer att trivas lika bra och samt att man inte längre kommer att uppleva sin hud som lika blank och fet.

Exempel på några talgreglerande ingredienser:

 • Vitamin B3
 • Hästkastanjeextrakt
 • Jästextrakt
 • Sarkosin

Lösa upp döda hudceller på ytan och i follikeln

I vårt nästa steg behöver vi lägga fokus på att ta hand om de ansamlingar av döda hudceller som finns på hudytan så att de inte bidrar till tilltäpptheter. Detta gör vi givetvis genom att exfoliera huden. Men! Här vill vi inte bara ta bort de döda hudcellerna på ytan utan vi vill också att vår exfoliering ska jobba nere i follikeln. 

Exempel på några ingredienser som arbetar på detta sätt är:

 

 

Se till att bakterier inte trivs

Ett tredje steg som tillsammans med de två tidigare, skulle innebära att vi nu attackerat de 3 faktorer som är de allra mest triggande för breakouts är att: Förhindra tillväxt av bakterier, både på hudyta och i follikeln.

Det kan vi göra genom att använda produkter som innehåller bland annat:

Jobba antiinflammatoriskt

Så när vi har tagit hand om de tre främsta triggande faktorerna i huden kan vi med fördel addera produkter som har antiinflammatoriska ingredienser. Detta förhindrar skador på huden och nedbrytning av dermis. 

Håll utkik efter följande ingredienser:


 

 

 


 

Vill du läsa mer om akne så har vi ägnat ett blogginlägg åt detta, varmt välkommen att klicka dig dit!

 


 

Specialisttest

Oren/Aknebenägen Hud

SVARA PÅ FRÅGOR

Här hittar du vårt hudtest där vår Hudterapeut ger dig en individuellt anpassad produktrekommendation. Hudtestet är helt kostnadsfritt och du får svar inom 3 vardagar.

Ett hudtest för dig med problemhud tex, Akne, pormaskar och finnar.

VIKTIGT att du fyller i noggrant, bifogar bild med bra skärpa utan makeup för att du ska få den mest optimala produktrekommendationen. 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 6 st omdömen

Linjer och torra läppar

Åldrande och uttorkning

Läpp-guiden

Läs mer

Behandla dina pigmenteringar

Korrigera och skydda

Resultatinriktade produkter som behandlar dina pigmenteringar

Läs mer

Fukt vs Fett

Torr eller Yttorr?

Hur vet jag om jag måste tillföra fukt eller fett till huden?

Läs mer

Torr hud

Behandla och förebygg

Varför får man torr hud?

Läs mer

Huden under klimakteriet

Anpassa rutinen efter din huds nya behov

Få en välmående hud under klimakteriet

Läs mer

Mogen och åldrad hud

Varför blir huden slapp och rynkig?

Så hjälper vi en mogen hud att åldras på bästa sätt

Läs mer

Känslig hud

Rodnad, klåda och torrhet

Förebygg, behandla och dämpa symptom på känslighet

Läs mer

Vuxenakne

Varför får jag finnar i vuxen ålder?

Vi guidar dig: Förebygg och behandla

Läs mer

Detox

Dags för en djuprengöring

Återställ huden

Läs mer

Barriärstärkande ingredienser

som huden älskar

Ger fukt, lugnar och skyddar

Läs mer

Celluliter

Vad är det och varför förekommer det?

Tips & Råd vid Celluliter

Läs mer

Hudbarriär

Hjälpguide för nedsatt hudbarriär

Såhär boostar du den!

Läs mer

Perioral Dermatit

Vad kännetecknar Perioral Dermatit?

Tips för att minska irritation på huden

Läs mer

Rosacea

Vad är Rosacea och varför får man det?

Läs mer

Retinol för Känslig hud

Retinolskolan - Del 2

Tips och Tricks för en Känslig hud

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';