• fri frakt
 • |
 • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
 • |
 • Auktoriserad återförsäljare
 • |
 • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Förstorade Porer

Tips och Råd

Kan man ta bort sina porer?

Förstorade Porer

Porer är en naturlig del av vår hud och spelar en viktig roll i hudens hälsa och funktion. Men många kan tycka att synligheten av porerna är jobbiga och att förstorade porer och pormaskar är en källa till frustration och självmedvetenhet. En studie utförd av L'Oreal visar att nästan fyra av tio kvinnor upplever att deras porer i ansiktet är förstorade. Med dagens ideal och skönhetsfilter som används i Sociala Medier kan man få en falsk bild av hur en "riktig" hud faktiskt ser ut. Många vill ta bort sina porer från ansiktet och dölja porerna så gott det går.

I denna guide får du ta del av en djupdykning i världen av porer, varför porerna blir försorade och ta del av smarta tips som kan hjälpa dig att få porerna att se mindre ut och förbättra hudens hälsa.


Vad är Porer?

Porerna är små öppningar i huden som har flera viktiga funktioner för hudens hälsa. Den hjälper till att reglera kroppens temperatur och balansera hudens pH-värde. Porerna släpper ut talg, vår huds naturliga olja som håller huden mjuk och smidig! Dessa små hål i huden fungerar även som hem för hårsäckar och svettkörtlar och finns över hela vår kropp. Porerna är helt enkelt viktiga för hudens funktion och kan inte tas bort från huden. Man kan ha förstorade porer i hela ansiktet, men det är vanligast med förstorade porer på näsan och på kinderna.

Talgproduktionen och porernas storlek är olika för varje person och påverkas av olika faktorer som till exempel ålder, genetik och hudyp. Har du en fet hudtyp med en mer intensiv produktion av talg så är riksken större att just du drabbas av förstorade porer. Trots att porerna är viktiga för vår huds hälsa och funktion kan förstorade porer och pormaskar leda till oro och påverka självförtroendet.

Det är vanligt att man har förstorade porer på kinderna och på näsan.

Varför får man förstorade porer?

Anledningen till varför man får förstorade porer är att döda hudceller och ökad talgproduktion blockerar porerna. Detta kan vara resultatet av flera faktorer:

 • Ökad Talgproduktion: En ökad talgproduktion kan göra att hudens porer ser större ut, vilket kan orsaka förstorade porer och pormaskar.

 • Åldrande: Med åldern förlorar huden sin elasticitet, vilket kan leda till att porerna ser större ut. Kollagen och elastin, två viktiga ämnen som håller huden fast och ungdomlig, bryts ner över tid och gör att porerna helt enkelt inte är lika smidiga!

 • Solens Strålar: Långvarig exponering för solen kan skada kollagen och göra att porerna blir större. Användning av solskydd är därför avgörande för att skydda huden mot solens skadliga effekter.

 • Fel hudvårdsprodukter: En bristfällig hudvårdsrutin kan leda till att döda hudceller täpper till porerna och gör dem mer synliga.


Tre myter om Förstorade Porer

- Man kan öppna och stänga porerna:  Porerna fungerar inte som "dörrar" i huden, utan är alltid öppna. De går inte att stänga. 

- Man kan faktiskt krympa porerna: Man kan inte krympa porerna, men däremot så kan man få dem att se mindre ut genom att se till att de inte ät tilltäppta av talg och att huden är återfuktad och smidig.

- Man kan göra sig av med porerna: Porerna har en viktig funktion för vår hud och man kan inte ta bort porerna, hur mycket man än vill.


Vad kan man göra åt sina förstorade porer

Vill du minska synligheten av dina porer finns det flera saker att tänka på! Det första är att i grund och botten ha en bra hudvårdsrutin som består av rengöring, exfoliering, återfuktning och solskydd. Sen finns det vissa produkter och ingredienser som fungerar lite extra bra för att minska porerna i ansiktet. Dessa tips kan du även använda lokalt, om du har förstorade porer på näsan, kinderna eller på andra delar i ansiktet.

Här kommer Produktspecialistens bästa tips på vad man kan göra för att få Porerna mindre synliga.

 • Använd BHA-syra eller Salicylsyra- den kan gå ner i porerna och lösa upp tilltäpptheter och på det viset få porerna att se mindre ut.
 • Inte klämma eller pilla på dina förstorade porer eller finnar.
 • Niacinamide är en bra ingrediens- den både ökar kollagenet- vilket gör huden smidig, men reglerar även hudens talgproduktion vilket kan minska risken för förstorade porer.
 • Glöm inte vikten av återfuktning- en återfuktad och fyllig hud kan dölja utseendet av förstorade porer.
 • Även retinol, till exempel varianten "Retinal" kan ge väldigt god effekt på förstorade porer då det reglerar oljeproduktionen men även boostar kollagenet i huden och jobbar antibakteriellt.

 

 

Rengöring och Toner för förstorade Porer

Genom att välja en rengöring med Salicylsyra eller BHA Syra kan det hjälpa till att lösa upp tilltäpptheterna i porerna. I vissa fall kan man låta rengöringen ligga lite längre på huden så den får en mer djupverkande effekt, nästan som en ansiktsmask!

MANDELIC ACID PREPWATER 5%

Om Salicylsyra inte är något för dig, kan du titta på en annan syra- nämligen Mandelsyra. Den är inte lika effektiv på att gå ner i poren, men har liknande egenskaper.

BHA CLEANSER AND TONER

Denna tre-i-en rengöring tar bort smuts, makeup och döda hudceller, peelar huden ner i porerna för att lösa upp talg och finnar, och kan användas som mask. Rengöring och Toner i ett!

PRESS & CLEAR

Detta ansiktsvatten kombinerar BHA-syra och Tranexamsyra. Löser upp tilltäppt hud och ger huden en fin lyster. Denna finns även i smidig refillflaska!

Serum för Förstorade porer

BALANCING SERUM

Återfuktar och balanserar huden och motverkar finnar, glansighet och förstorade porer. Med extrakt från annattofrön som reducerar överdriven talgproduktion och balanserar och matterar glansiga partier. Niacinamide har en porsammandragande effekt och ljusar upp ojämn hudton.

BLEMISH CONTROL SERUM

Balanserande serum som hjälper till att minska överproduktion av talg och blemmor. Serumet har innehåller bland annat vattenlöslig azelainsyra och en naturlig källa av salicylsyra som tillsammans reglerar aktiviteten i talgkörtlarna samt löser upp tilltäppta porer.

PORE PERFECTING SERUM

Miinimerar och förfinar porerna samt behandlar orsaken till stora, tilltäppta porer och pormaskar. Dr Gross har utvecklat ett unikt serum med sju olika funktioner vilka behövs för att rengöra och förfina porerna samt motverka pormaskar och blank hud från grunden.

Andra Produkter för Förstorade Porer

En ansikstmask kan vara bra vid förstorade porer. Har du problem på till exempel näsa, haka eller kinder kan du lägga masken lokalt på just det områden du har mest problem.

PEELING: CLEARSKIN PADS

5% glykolsyra och 2% salicylsyra som tillsammans verkar djuprengörande och uppklarnande på huden. Clearskin Pads innehåller också trollhassel som har en porsammandragande effek. Dessa peelingpads är speciellt framtagna för en fet/kombinerad hud med tilltäpptheter, men kan användas av alla hudtyper någon gång i veckan. 

AMPULLER: ACTIVE PURIFIER 

Minskar den aktiva blemmor och lugnar en blossande hud. Active Purifyer hämmar bakterietillväxt så att finnar och orenheterna avtar och minskar uppkomsten av nya. Dessutom har denna ampull en matterande effekt och är perfekt för en fet hud som lätt blir blank under dagen. Perfekt att använda som ett quick-fix!

ANSIKTSMASK: PURE RENEWING MASK

Djuprengörande ansiktsmask speciellt anpassad för fet och acnebenägen hud som effektivt minskar tilltäppta porer och orenheter. Kaolin absorberar överskottstalg. Salicylsyra och mandelsyra exfolierar, verkar antiinflammatoriskt och antibakteriellt. Minskade porer på ett kick!


FAQ- Förstorade Porer

Varför får man förstorade porer?

Man kan få förstorade porer av flera anledningar! Vanligast är att man har en ökad taglproduktion.

Vad kan man göra åt förstorade porer?

En kombination av produkter med BHA-syra som löser upp överflödig talg och produkter som återfuktar och boostar hudens kollagen, så huden blir smidig, brukar göra susen!

Min foundation åker ner i porerna och jag blir prickig- vad kan jag göra?

Testa att använda en primer för fet hud. Denna från Jane Iredale är riktigt bra.

Kan jag göra någon behandling på hudvårdsklinik för att minska mina porer?

Ja- det finns flera! Vi rekommenderar att du börjar med en djuprengörande ansiktsbehandling för att sedan få rad av din hudterapeut om vilken kemisk peeling eller microneedling som kan passa dina behov. Du kan boka din behandling hos oss här. 

Hur får jag bort mina porer?

Du kan inte få bort dem, då de helt enkelt måste finnas för att vår hud ska fungera som den ska.


Vill du få råd kring vilka produkter du ska använda? Låt en auktoriserad hudterapeut hjälpa dig!

Kostnadsfritt Hudtest

SVARA PÅ FRÅGOR

Här hittar du vårt hudtest där vår Hudterapeut ger dig en individuellt anpassad produktrekommendation. Hudtestet är helt kostnadsfritt och du får svar inom 3 vardagar.

Ett hudtest för dig som vill få en Hudvårdsrutin

VIKTIGT att du fyller i noggrant, bifogar bild med bra skärpa utan makeup för att du ska få den mest optimala produktrekommendationen. 

GÖR TESTET HÄR

Förstorade Porer
Förstorade Porer

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 0 av 5 baserat på 0 st omdömen

Förebygg och Behandla Solskador

Hudvårdsskolan

Behandla dina solskador med dessa knep

Läs mer

Solskydd För Melaninrik Hud

Guide

Solskyddstips för mörk hud

Läs mer

Ansiktsrengöring för Nybörjare

Hudvård för Nybörjare

Allt du behöver veta

Läs mer

Fitzpatrick-Skalan

Vilken hudtyp är du?

Verktyg för hudterapeuter

Läs mer

Avancerad hudvård för kroppen

Hudvårdsrutin

Ta hand om hela huden

Läs mer

Hur får man Glow?

Tips och Tricks

Ge nytt liv till glåmig hud

Läs mer

Hudtillstånd och Hudtyp

Vad är skillnaden?

Hudvårdssskolan

Läs mer

Vitamin C i Hudvård

Alla olika varianter

Ingrediensskolan

Läs mer

Hudterapeuternas favoriter under 500:-

Budgetfavoriter

Professionell Hudvård

Läs mer

Vad betyder märkningen på hudvårdsprodukter?

Vårstäda Badrumsskåpet

Guide: Symboler

Läs mer

Essence och Lotion

Inte ett ansiktsvatten och inte ett serum?

Hudvårdsrutinen

Läs mer

Naturlig & Ekologisk Hudvård

Är naturlig hudvård bättre?

Hudvårdsskolan

Läs mer

Barn och Hudvård

En riskfylld trend

Föräldraguiden

Läs mer

Förstorade Porer

Tips och Råd

Kan man ta bort sina porer?

Läs mer

Hudvård för Tonåringar

Finnar och fet hud hos unga

Viktigt att tänka på för ung hud

Läs mer

Därför behöver du en klimatkräm

Vinterjacka för huden

Skydda huden

Läs mer

Minska linjer och rynkor med retinol

Retinolskolan

Well-age

Läs mer

Retinol- FAQ

Frågor och svar

Lär dig allt om retinol

Läs mer

Retinol- vad är skillnaden?

Vad är bäst?

Retinoidguiden

Läs mer

Melasma

Motverka och korrigera

Sol, Hormoner och Genetik

Läs mer

Solskyddsguiden

Skydda Huden

Så väljer du rätt solskydd

Läs mer

Koreansk Hudvård

Snigelslem och Sheetmasks

Allt du behöver veta om K-Beauty

Läs mer

Soleksem

Kliande utslag och vattenfyllda blåsor efter en dag i solen?

Lindra symptomen med våra svalkande tips

Läs mer

Lätt sommarmakeup med glow

Prepp, boost, glow

Tips och trix inför sommarens alla festligheter

Läs mer

Probiotika

Boosta hudens egna Mikrobiom

Goda bakterier för hudhälsan

Läs mer

LED-LJUS

Ta din rutin till nästa nivå

Allt du behöver veta

Läs mer

Mikroström

PRO AT HOME

Lägg till NuFACE i din hudvårdsrutin

Läs mer

Blått Ljus

Hur påverkar det huden?

Hur kan du skydda huden mot det?

Läs mer

Solskyddsfaktor

SPF

Solens påverkan på huden

Läs mer

Pigmentfläckar

Varför kommer dessa och hur motverkar jag dem?

Få dem att försvinna

Läs mer

Fria Radikaler

Vad är det och hur motverkar vi dess effekt?

Läs mer

Kemiskt eller Fysikaliskt solskydd

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';