• fri frakt
 • |
 • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
 • |
 • Auktoriserad återförsäljare
 • |
 • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

C-vitamin i din hudvård

Lystergivande, utjämnande och skyddande

Läs mer om den otroliga superantioxidanten

C-vitamin

En ingrediens med många fantastiska egenskaper

Att frukt och grönt som vi stoppar i oss innehåller C-vitamin är du säkert inte obekant med men hur är det med C-vitamin i din hudvård? Precis som den fina superantioxidant den är för vår insida så kan den även göra väldigt stor nytta även för vår utsida - huden!

C-vitamin - en superantioxidant

Lystergivande, utjämnande på hudstruktur så som linjer och förstorade porer, uppljusande och skydd mot tidigt åldrande. Visste ni att C-vitaminet kan göra allt detta för dig och din hud - Magiskt, eller hur?

Hudvårdsprodukter med C-vitamin i sitt innehåll har blomstrat på marknaden sedan några år tillbaka och den fina ingrediensen har blivit mångas favorit och vi förstår verkligen varför. C-vitaminet jobbar på en rad olika saker i vår hud och vi skulle säga att det är en riktigt multi-ingrediens som inte lämnar något åt slumpen. Det känns som att den jobbar på allt vi kan önska! Mer om det längre ner, först går vi igenom hur C-vitaminet fungerar på huden.

C-vitamin och vår hud

Det vi önskar av ett C-vitamin i vår hudvård är att det lätt ska kunna tränga ner i våra hudlager samt att det väl där ska kunna frisätta tillräckligt stor mängd av den aktiva formen av C-vitamin: L-askorbinsyra, för att kunna påverka vår kollagenproduktion. L-askorbinsyra är en ostabil molekyl och det skulle därför kunna bidra till att den allra känsligaste huden får en reaktion vid användning av produkter innehållande ämnet.

Det finns däremot alternativ till L-askorbinsyran där molekylerna är betydligt stabilare och som passar bättre till den känsligaste huden. De derivat som man då ska leta efter i innehållsförteckningen på produkten är till exempel något av följande: sodium ascorbyl, tetrahexyldecyl ascorbate, ascorbyl palmitate.

När ska jag använda min C-vitamin produkt?

När:

När du för första gången ska börja använda C-vitamin i din hudvårdsrutin är det viktigt att du börjar med att vänja in produkten. Börja med ett par gånger i veckan och öka sedan successivt. Lyssna på din hud och anpassa användandet efter vad som fungerar för just dig. 

Hur:

C-vitaminet går att finna i olika former av produkter, så rengöringar, serum, krämer och masker så när du ska använda din produkt beror givetvis lite på vilken form av produkt du väljer att använda dig av. Men, ett serum med C-vitamin i är allra mest potent och används med största fördel i din morgonrutin på grund av ingrediensens förmåga att neutralisera fria radikaler. Dessa utsätts vi för, mycket mer under dagtid än under natten. Fria radikaler är sådant som på lång sikt är skadliga för vår hud och vem vill inte då ha ett extra skydd under dagtid? 

 

C-vitaminets magiska effekter på din hud

C-vitaminet kan göra oerhört stor nytta i din rutin. Vad vi älskar med C-vitaminet är dess magiska egenskaper:

 • Uppljusande: Lämpar sig därför väldigt bra på pigmenteringar och ärr

 • Ger lyster: Både direkt vid applicering och ihållande på lång sikt

 • Utjämnande: C-vitaminet har en positiv inverkan på ojämnhudstruktur så som porer och fina linjer

 • Skyddande: Neutraliserar fria radikaler som annars kan skapa skada på vår hud som leder till tidigt åldrande

 • Stimulerande: Boostar kollagen- och elastinproduktionen i vår hud som hjälper oss att bibehålla spänst och fasthet

C-vitamin hjälper oss att boosta vår kollagenproduktion

En liten djupdykning i en av C-vitaminets grymma egenskaper på vår hud: Kollagen är ett kroppseget protein som hjälper vår hud att hålla sig elastisk och spänstig och fungerar som ett naturligt fyllnadsämne. Med åren försinkas produktionen av kollagenet i vår kropp och huden tappar successivt sin fasthet ju äldre vi blir. Vi kan inte bromsa kroppens naturliga åldrande men med hjälp av C-vitamin kan vi göra vårt allra yttersta för att försöka boosta vår kollagenproduktion och åtmninstone förhindra det för tidiga åldrandet av huden. C-vitamin är nämligen kollagenstimulerande! 

Dels har den en avgörande roll för produktionen av kollagen i våra hudceller och sedan är den även en mycket kraftfull antioxidant som skyddar vår hud mot yttre påverkan som kan leda till nedbrytning av kollagenet.

C-vitamin på sommaren, ett extra skydd mot solen!

Eftersom C-vitaminet är ett jättefint skydd mot att fria radikaler som skapar oxidativ stress på vår hud så är det ett grymt komplement att framförallt på sommaren lägga ditt C-vitaminserum under ditt solskydd. Eftersom solen är en de faktorer som triggar produktion av fria radikaler.

FAQ

Vad är C-vitamin i hudvård bra för?

C-vitamin är uppljusande, ger lyster, jobbar utjämnande på hudens struktur och är skyddande

Hur och när i min rutin ska jag använda C-vitamin?

Hur: När du för första gången ska börja använda C-vitamin i din hudvbårdsrutin är det viktigt att du börjar med att vänja in produkten. Börja med ett par gånger i veckan och öka sedan successivt. 

När: C-vitamin är jättebra att använda i din morgonrutin på grund av ingrediensens förmåga att neutralisera fria radikaler, som vi utsätts för under dagen och som på lång sikt är skadliga för vår hud.

Jag har känslig hud, kan jag använda C-vitamin i min hudvårdsrutin?

Om man är känslig i huden kan man generellt kika efter produkter som innehåller ett C-vitamin derivat istället för den aktiva Askorbinsyran L-ascorbic (som passar en normal och tåligare hud). Ett derivat är en stabilare molekyl av C-vitaminet vilket gör att det är mildare på huden. Exempel på derivat att leta efter i innehållsförteckningen är: sodium ascorbyl, tetrahexyldecyl ascorbate, ascorbyl palmitate. Skulle du vara osäker så guidar vi dig i jakten på den c-vitanin produkt som är mest optimal för just dig och din hud. Klicka dig i sådana fall vidare till hudtestet

Är C-vitamin bra mot akne?

C-vitaminet är jättebra för att ljusa upp ärr och jämna ut en ojämn hudstruktur som akne kan ha bidragit till. 

Vad är fria radikaler?

Fria radikaler skapas hela tiden naturligt i kroppen och finns där för att bekämpa infekterade celler och för att döda bakterier, vilket är toppen! Det är först när de fria radikalerna blir för många som de blir ett problem. Då börjar de påverka sina grannmolekyler och förstör och bryter ner dessa istället, på så sätt uppstår skador i cell och vävnad. Detta är en av de största bovarna till tidigt åldrande.

Skapande av fria radikaler ökar när vi utsätter huden för till exempel sol, avgaser och stress. I viss mån kan ett C-vitamin hjälpa oss att neutralisera dessa och förhindra långsiktiga skador.

Du kan läsa mer om fria radikaler i detta blogginlägg.

Men jag får ju i mig C-vitamin via det jag äter räcker inte det?

Det C-vitamin som vi får i oss via det vi äter och dricker transporteras genom vår kropp, via blodet och tillslut ut till dermis (ett av våra hudlager), så alltså: slutstationen. Det finns studier som påvisar att ett tillräckligt högt intag av C-vitamin är förknippat med en godare hudhälsa. Om man däremot får i sig för lite C-vitamin visar studien på en 10%-ig ökad risk för att huden ska upplevas torr och att fina linjer därmed ska träda fram.

Men får att få allra bäst effekt på vår hud utav ett C-vitamin, så är det bäst att applicera det utifrån.

Kan jag ha på mig ett C-vitamin serum i solen?

Ett C-vitamin serum under ditt solskydd är ett jättefint komplement och ett extra skydd mot de fria radikaler som frisätts i huden när vi utsätter den för sol.

Kan jag använda C-vitamin när jag är gravid?

Ja, det är inga problem att fortsätta att använda ditt C-vitaminserum under din graviditet. Tvärt om, under graviditeten är det ännu viktigare att vara försiktig med solen då hormoner i kroppen gör dig extra känslig och utsatt för uppkomst av hyperpigmentgeringar. Därför skadar det inte att använda dig av ett C-vitain serum under din dagkräm. 

Varför är mitt C-vitamin serum förpackat i en brun glasflaska?

C-vitamin kräver att luft och ljus stängs ute, annars finns risken att produkten oxiderar. C-vitamin serum är därför ofta förpackade i mörka glasflaskor (eller andra liknande säkra förpackningar) för att garantera dess hållbarhet och för att skydda innehållet från yttre påverkan.

Har C-vitaminet någon annan ingrediens som den jobbar extra bra tillsammans med?

Ja! C-vitaminet arbetar extra bra tillsammans med andra anioxidanter, så vi skulle säga att tex Vitamin E och C-vitamin tillsammans är ett riktigt powercouple då de blir mer potenta när vi parar ihop dom. 

Min C-vitamin produkt har ändrat färg. Är det bara att slänga då?

C-vitamin är en färskvara så när du väl öppnat din produkt - passa på att använda den! Nyansen på produkten kan skilja sig något åt mellan olika batcher av samma produkt och skulle färgen ha ändrat sig något sedan du öppnat produkten så är det ingen fara. Skulle den dock helt ha ändrat färg och dessutom doftar väldigt konstigt, då kan din produkt oxiderat och den är inte längre lika verksam. Men för att vara på den säkra sidan kan man alltid kontakta leverantören och försäkra sig!

Har ni några behandlingar där man använder sig av C-vitamin?

Ja, vi erbjuder flertalet behandlingar som innehåller C-vitamin. Bland annat Skinceuticals behandling: Pigment Balancing Peel där vi arbetar med bland annat citronsyra på ojämn hudton, missfärgningar och avsaknad av lyster. Samt Deramceutics: Milk Peel där vi med bland annat salicylsyra jobbar med ojämn hudton, förstorade porer, torrhetsrynkor och brist på lyster. 

BOKA DIN BEHANDLING HÄR!

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 4 st omdömen

Peptider

Pepp på Peptider?

Ingrediensskolan

Läs mer

Alkohol i Hudvård

Bra eller Dåligt?

Ingrediensskolan

Läs mer

Niacinamide

Snäll ingrediens med stora effekter

Pigmenteringar, talgproduktionen, fukt och hudbarriär

Läs mer

C-vitamin i din hudvård

Lystergivande, utjämnande och skyddande

Läs mer om den otroliga superantioxidanten

Läs mer

Snigelslem

En spännande multiingrediens

För skonsam men effektfull påverkan på ditt hudtillstånd

Läs mer

Mjölksyra

Återfuktande och lystergivande

Highlight - Ingredienser

Läs mer

Salicylsyra

Effektiv mot orenheter

Highlight - Ingredienser

Läs mer

AHA-Syra

Vad är det & Hur används det i Hudvård?

Läs mer

Aktiva ingredienser

Vad är aktiva ingredienser för något?

Läs mer

Retinol vid Akne & Oljig Hud

Retinolskolan - Del 3

Minska utbrott med hjälp av retinol

Läs mer

Retinol för Nybörjare

Retinolskolan - Del 1

Hur fungerar Retinol och för vem är det?

Läs mer

Retinol

Överblick om vad retinoler är

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';