• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Peeling

Vad är en peeling?

Hitta rätt peeling för dig

Peeling

En peeling kan vara kemisk, mekanisk eller baserad på enzymer (kemisk). Det finns en peeling för alla. Det går att göra starkare peelingar på salong, kemisk peeling eller mildare men ack så effektiva för hemmabruk. En peeling är en produkt som du kan lägga till i din hudvårdsrutin för att maximera effekten av andra produkter men också för att motverka yttorrhet och orenheter. Dess funktion är att eliminera döda hudceller från hudytan. 

En peeling hjälper huden med sin cellförnyelse 

Att peela eller exfoliera huden betyder att du gör dig av med döda hudceller från hudens yta. Huden har ett naturligt peelingsystem där huden gör sig av med döda hudceller likt en orm ömsar skinn. Huden har en cellförnelse-cykel på cirka 30 dagar för att göra plats för nya hudceller som kommer under. Men den här processen blir långsammare med åldern och ibland kan det ligga kvar döda hudceller som kroppen missat. Det kan göra att din hud känns och ser torr ut och på köpet får man tilltäppta porer. När du exfolierar huden skyndar du på peeling-processen och motverkar allt det negativa som döda hudceller kan bidra med. 

 

 

Mekanisk peeling

Korn eller gommage. Den klassiska skrubben som alla känner till. Kan riva på rejält eller vara väldigt mild beroende på mängd korn och ingredienser. En gommagepeeling är en mask som man låter torka och som sedan rubbas bort. Vanligast för en tåligare hud, fet eller kombinerad.

Syrapeeling

Syror. Exempelvis AHA, BHA eller PHA. Det kan vara en glykolsyrapeeling som man låter ligga kvar på huden. Verkningstiden kan variera, ingen massage eller rubbning om du inte väljer en kemisk peeling i pads-form. Passar alla hudtyper, välj syra utifrån dina behov. Läs vår syra-guide här!

Enzympeeling

Enzymer. Kommer oftast i form av en mask och appliceras precis som en ansiktsmask, låt den verka och skölj sedan av. Vanligt för en känsligare hud som kan irriteras av för mycket friktion. Men låt dig inte luras att det är en mesig och mild peeling,  enzympeel kan också vara otroligt kraftfulla så det är viktigt att ha respekt för dessa.

Professionell Kemiskpeeling (på salong)

En kemisk peeling är en behandling som görs på salong med någon form av syra. Kan vara en AHA-syra, PHA-syra, BHA-syra eller en kombination. Den utförs under kontrollerade former och måste applicerad av utbildad personal. Det är många faktorer som spelar in, känslighet, pH-värde och förväntat resultat!


Välj peeling efter hudtyp+ tillstånd

Vi har alla olika hudtyper och det är viktigt att välja den exfolierande skräddarsytt för din hudtyp. Eftersom att det finns så många olika varianter av peeling går det att anpassa peeling efter behov, hudtyp och hudtillstånd. Alla kan använda peeling men om du har öppna sår, är solbränd eller har eksem i ansiktet ska du inte peela huden.

Normal

Personer med så kallad "normal hud" kan i allmänhet prova nästan vilken exfolieringsteknik som helst utan negativa effekter. Du har tur! Det är bara att hitta en som du gillar utifrån budget och personliga preferenser.

Känslig

Om din hud har en tendens att vara väldigt frispråkig när det gäller vad den gillar och inte gillar, prova PHAs som är mindre irriterande än andra kemiska syror eller leta efter en enzympeeling. 

Fet/oljig

Om du har en konstant fet/oljig hud kan du förmodligen komma undan med starkare peelingar och/ eller exfolierande elektriska borstar (tänk: foreo) som hjälper till att rensa bort oljan och den döda huden var dock försiktig om du har en känslighet. 

 

 

Torr

Hej då, trött, torr och fuktfattig hud med fina linjer. Ta in en AHA (som exempelvis glykolsyra) som kan bryta igenom hudens ytskikt så att din efterföljande hudvårdsrutin kan ge maximal effekt och tränga in djupare i huden.

Kombinerad

Om din hud är lite av det ena och lite av det andra, investera i exfolierande produkter för de olika behoven - och växla mellan vilka områden du behandlar i stället för att försöka göra allt samtidigt. Testa en mekanisk peeling (skrubb) eller en BHA på oljiga områden en dag och en lite snällare AHA-produkt som exempelvis mjölksyra på torra områden nästa dag.

Aknebenägen

Om du är benägen att få utbrott i huden kan AHA och BHA-syra rädda dig. Leta efter peeling som innehåller glykolsyra och salicylsyra. Men om du har blommande akne 


Hitta rätt peeling för just dig

Precis som med andra hudvårdsprodukter, är det viktigt att ta hänsyn till din hudtyp och hudtillstånd i val av rätt peeling - oavsett om torr, normal, fet eller kombinerad så kan det finnas en peeling som är mer lämpad för just DIG! Utgå från tycke och smak, men ha din hudtyp och hudtillstånd i åtanke i val av peeling.  

Peeling för känslig hud

 

Peeling för normal hud 

Peeling för åldrad/tålig hud

Läs gärna mer om peeling och hur du kan peela huden med pads. Vi går givetvis igenom vilka pads som passar bäst till just din hudtyp. Blogginlägget hittar du HÄR

 

När ska jag använda peeling? 

Generellt så brukar man kunna exfoliera huden mellan 1-2 gånger i veckan om den är kraftfullare. Men det finns också “daily”peels som är tänkta att använda varje dag. Även om en peeling är tänkt att använda varje dag kan det vara för kraftfullt för just din hud. Var uppmärksam på hur huden svara, om irritation eller rodnad uppstår kan det vara så att huden blivit överbehandlad. Då är rådet att ta en paus så huden hinner återhämta sig. 

Vem kan använda peeling?

Eftersom att det finns så många olika varianter av peeling går det att anpassa peeling efter behov, hudtyp och hudtillstånd. Alla kan använda peeling men om du har öppna sår, är solbränd eller har eksem i ansiktet ska du inte peela huden.

Vad händer om jag inte exfolierar huden?

Om du inte peelar huden kan porerna bli tilltäppta med ett lager av döda hudceller, vilket kan leda till hudirritationer, torrhet och orenheter. De döda hudcellerna bildar ett lock på hudytan vilket gör att tex. en kombinerad/fet hud som har högre talgproduktion kan få en irriterad hud med tilltäppta porer. 

OM DU ÄR OSÄKER PÅ VILKEN PRODUKT SOM PASSAR JUST DIN HUD KAN DU GÖRA SETHANDSALLYS HUDTEST FÖR ATT FÅ EN SKRÄDDARSYDD PRODUKTREKOMMENDATION! 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 1 st omdömen

Peeling

Vad är en peeling?

Hitta rätt peeling för dig

Läs mer

Glykolsyra

Den kraftfulla AHA-syran

Highlight - Ingredienser

Läs mer

Peelpads

Enkelt att använda Peel pads vid Exfoliering

Vilka Peelpads passar till vilket Hudtillstånd?

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';