• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Melasma

Motverka och korrigera

Sol, Hormoner och Genetik

Melasma- allt du behöver veta

Melasma är en helt ofarlig hudsjukdom som många, framförallt kvinnor, drabbas av, men även i vissa fall män. Även fast den är helt ofarlig är det många som undrar hur man blir av med sin melasma och hur det kan behandlas. Många får melasma främst på överläppen, under ögonen och i pannan.

I detta inlägg går vi igenom hur Melamsa fungerar och hur du kan behandla det.


 

Melasma är en vanlig hudsjukdom som kännetecknas av mörka fläckar på huden. Den påverkar framförallt kvinnor, och är vanligast i ansiktet, men kan komma på flera delar av kroppen. Melasma smittar inte men är genetiskt. Det finns flera orsaker och symptom på Melasma. Melasma är inte farligt, men kan vara frustrerande och försämra självkänslan för den som är drabbad. Det är därför det är viktigt att behandla sin melasma så gott man kan om man känner sig påverkad av det.

Bild på Melasma på överläpp. 


Vad är Melasma?

Melasma är en Hyperpigmentering och framkommer oftast som mörka bruna fläckar i huden, framförallt i ansiktet. Många får Melasma främst på överläppen, hakan, kunderna och pannan. Skillnaden på Melasma och en vanlig pigmentfläck är att dessa fläckar är ojämna i både sin form och storlek, och de kan breda ut sig över större områden. Det finns olika typer av melasma, som beror på hur djupt ner i huden sjukdomen har tagit sig. Den form av melasma som drabbar det yttersta hudlagret främst, kallas för Epidermal Melasma. Är det det djupare hudlagren som är påverkas kallas det för Dermal Melasma. Sen kan även man ha Blandad Melasma, som påverkar både översta och djupare lager av huden.


 

Varför får man Melasma?

Orsakerna till Melasma kan delas upp i flera faktorer, vanligast är Genetik, Sol och Hormoner. Ofta är det alla tre av dessa i kombination som påverkar sjukdomen. Det är väldigt vanligt att man får melasma under graviditet, vid användning av hormonella preventivmedel och under klimakteriet. Under graviditeten ökas produktionen av ett hormon i kroppen som kallas för MSH- Melanocytstimulerande Hormon. Melanocyter är det som skapar hyperpigmenteringar i huden, och när detta hormon ökas i kroppen så uppstår därför pigmentfläckarna. Även Östrogen och Progesteron påverkar produktionen av pigment i huden. Därför är det vanligt att man får melasma vid graviditet, amning, användning av vissa preventivmedel och Klimakteriet.

Genetiken kan vi inte göra så mycket åt, men den faktor vi kan påverka mest när det kommer till Melasma är solen. Melasma och Sol är ingen bra kombination, då solens strålar stimulerar Melanin, vilket triggar Melasman ytterligare. Många upplever att Melasman dyker upp väldigt snabbt av solens strålar.

Hur behandlar man Melasma

Du kan behandla din Melasma hemma och på salong. Det allra viktigtaste steget för att behandla Melasma är att minska exponeringen av den viktigaste triggern- solen. Här är det viktigt att använda solskydd med SPF50 varje dag, och att återapplicera under dagen. Använd solskydd på vintern och de molniga dagarna med. Man kan också komplettera ytterligare genom att applicera ett solstick på de områden där Melasman är som värst för att verkligen skydda huden. Täck gärna huden om möjligt med heltäckande kläder och keps eller solhatt.

Att skydda huden mot solen är steg ett, men efter det kan man börja behandla sin Melasma hemma eller på salong. En mycket effektiv klinikbehandling är Dermaceutic Mela Peel, som är en kemisk peel som utförs av hudterapeut. Man kan även behandla Melasma med Laserterapi och IPL för att minska pigmenteringen. 

Man kan behandla sin Melasma med hudvård hemma. Många av de produkterna som används för att minska Melasma innehåller en cocktail av flera pigmenthämmande ingredienser. 

Ingredienser som minskar Melasma

Kojicsyra

Kojicsyra kommer från svampar, och har en hämmande effekt på tyronisas, ett enzym som orskar pigmenteringar.

Retinoider

Olika former av A-vitamin är perfekt att använda vid behandling av Melasma. Retinol, Retinal och Retinaldehyde är några varianter. 

Tranexamsyra

Denna milda syra hämmar pigmenteringen i huden, och är väldigt populär för att behandla flera olika typer av pigmentfläckar. Denna syra jobbar på många olika hudproblem.

Vitamin C

Vitamin C har två otroliga egenskaper- förutom att minska pigmenteringen så skyddar den mot fria radikaler, som kan göra att nya uppstår. 

Niacinamide

Niacinamide (Vitamin B3) är en effektiv ingrediens när det kommer till att lösa många olika hudproblem! Denna antioxidant är minskar och bromsar pigmenteringar.

AHA-syror

Det är vanligt att behandla melasma med syror och olika former av kemiska peels. Glykolsyra och Mjölksyra är två syror som används för att sätta igång förnyelsen i huden.

Att kombinera resultatinriktad, aktiv hudvård mot Melasma tillsammans med kosttilskott kan hjälpa huden att minska risken att pigmentfläckar uppstår. Kosttillskott med Fernblock® från Heliocare har visat sig vara effektivt vid behandling av melasma. 360° Capsules är kosttillskott som är utvecklade för att förbättra motståndskraft soleksem, hyperpigmenteringar och känslighet för sol. Innehåller vitaminerna B3, C och E. Innehåller även prebiotika och antioxidanten Fernblock hjälper huden att bygga upp motståndskraft mot skador. Denna produkt ersätter inte solskydd, utan är enbart ett komplement.


Hudvårdsrutin mot Melasma

Om du har konstaterad Melasma kan en skräddarsydd hudvårdsrutin för att minska tillståndet i huden. Det allra viktigaste är att vara riktigt noggrann med ditt solksydd, men här kommer några andra tips för hur du ska lägga upp din hudvårdsrutin.

Rengöring

Använd en mild rengöringsprodukt som är anpassad efter din hudtyp. Du kan använda en som är milt exfolierande för att boosta cellförnyelsen i huden. 

Exfoliering

När man har pigmenteringar så är en exfoliering a och o för att starta igång hudens cellförnyelse, och producera nya, friska hudceller. Det är viktigt att inte exfoliera med en för kraftfull peeling, så du undviker onödig irriation i huden.

Behandling

Använd produkter med aktiva ingredienser som har en dokumenterad effekt på melasma. Det finns serum, cremer men även kurbehandlignar som kan hjälpa dig att behandla din melasma. Under din behandling av Melasma är det ännu viktigare att du skyddar dig mot den största triggern- solen. 

Solskydd

Välj ett solskydd som passar din hudtyp. Det finns solskydd som är kompletterade med antioxidanter, vilket kan hjälpa till att neutralisera de fria radikaler som orsakar pigmenteringar. Viktigt att applicera rikligt, men även att återapplicera under dagen. Komplettera gärna med ett solstick på de områden som du har mest pigmenteringar på.


Våra favoritprodukter för Melasma

Dermaceutic Mela Cream

MelaCream är ett serum i krämform som jobbar på alla typer av pigmentförändringar, ger lyster, jobbar på linjer samt har renande och porsammandragande effekt. Inom bara 3-4 veckor kan resultatet ses från Mela Cream, men fortsatt användning i minst 3 månader rekommenderas för att du ska se de bästa resultaten.

Mesoestetic Melan Tran3x Gel Cream

Melan tran3x gel cream är en ansiktscreme med lätt textur speciellt framtagen för en hud med pigmenteringar. Hjälper till att motverka att flera pigmenteringar uppkommer samt att reducera dom befintliga. Denna jobbar även antiinflammatoriskt vilket minskar risken för nya pigmentfläckar.

 

OPTMZD Skin Retinol + Ferulic Night Cream

Denna nattcreme jobbar med en så kallad "microdosing-teknik." Det innebär att precis rätt dos levereras till huden dagligen- vilket minskar risken för inflammationsindicerad pigmentering. Med Retionate- nästa generations retinol och ferulinsyra sätter hudens cellförnyelse igång och pigmenteringarna minskas.

En färdig hudvårdsrutin för Melasma


FAQ- Melasma

Vad är melasma?

Melasma är en ofarlig hyperpigmentering som man ofta får i ansiktet.

Varför får man melasma?

Melasma beror ofta på en kombination av genetik, sol och hormoner.

Är melasma farligt?

Melasma är helt ofarligt.

Vad finns det för behandling för melasma?

Ja! Du kan behandla med hemvårdsprodukter eller på klinik med laser eller kemiska peels.

Kan man behandla melasma med laser?

Ja- det är faktiskt något vi rekommenderar! Du kan boka din kostnadsfria laserkonsultation på vår klinik här.

Kan jag behandla min melasma när jag är gravid?

Du kan behandla din melasma med milda antioxidanter och jobba skyddande och förebyggande med solskydd. Dock rekommenderar vi inte syror och retinol när du är gravid, så därför råder vi dig att pausa med de mest aktiva behandlingarna tills efter graviditeten.


 

fHar du mycket problem med din Melsama så kan det vara värdefullt att ta kontakt med en hudläkare som kan hjälpa dig vidare. Du ska alltid ta kontakt med en hudläkare om du har hudförändringar eller misstänker hudcancer. Melasma är en ofarlig hudsjukdom och påverkar inte huden på samma sätt som hudcancer gör. Det är dock viktigt att notera att personer med Melasma kan ha en ökad känslighet för solen.


Har du gjort vårt hudtest?

Specialisttest

Pigmentering

SVARA PÅ FRÅGOR

Här hittar du vårt hudtest där vår Hudterapeut ger dig en individuellt anpassad produktrekommendation. Hudtestet är helt kostnadsfritt och du får svar inom 3 vardagar.

Ett hudtest som är inriktat mot en pigmenterad / ojämn Hudton

VIKTIGT att du fyller i noggrant, bifogar bild med bra skärpa utan makeup för att du ska få den mest optimala produktrekommendationen. 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 1 st omdömen

Aktiva Ingredienser på Sommaren?

Ingredienssskolan

Retinol & syror på sommaren

Läs mer

Förebygg och Behandla Solskador

Hudvårdsskolan

Behandla dina solskador med dessa knep

Läs mer

Solskydd För Melaninrik Hud

Guide

Solskyddstips för mörk hud

Läs mer

Ansiktsrengöring för Nybörjare

Hudvård för Nybörjare

Allt du behöver veta

Läs mer

Fitzpatrick-Skalan

Vilken hudtyp är du?

Verktyg för hudterapeuter

Läs mer

Avancerad hudvård för kroppen

Hudvårdsrutin

Ta hand om hela huden

Läs mer

Hur får man Glow?

Tips och Tricks

Ge nytt liv till glåmig hud

Läs mer

Hudtillstånd och Hudtyp

Vad är skillnaden?

Hudvårdssskolan

Läs mer

Vitamin C i Hudvård

Alla olika varianter

Ingrediensskolan

Läs mer

Hudterapeuternas favoriter under 500:-

Budgetfavoriter

Professionell Hudvård

Läs mer

Vad betyder märkningen på hudvårdsprodukter?

Vårstäda Badrumsskåpet

Guide: Symboler

Läs mer

Essence och Lotion

Inte ett ansiktsvatten och inte ett serum?

Hudvårdsrutinen

Läs mer

Naturlig & Ekologisk Hudvård

Är naturlig hudvård bättre?

Hudvårdsskolan

Läs mer

Barn och Hudvård

En riskfylld trend

Föräldraguiden

Läs mer

Förstorade Porer

Tips och Råd

Kan man ta bort sina porer?

Läs mer

Hudvård för Tonåringar

Finnar och fet hud hos unga

Viktigt att tänka på för ung hud

Läs mer

Därför behöver du en klimatkräm

Vinterjacka för huden

Skydda huden

Läs mer

Minska linjer och rynkor med retinol

Retinolskolan

Well-age

Läs mer

Retinol- FAQ

Frågor och svar

Lär dig allt om retinol

Läs mer

Retinol- vad är skillnaden?

Vad är bäst?

Retinoidguiden

Läs mer

Melasma

Motverka och korrigera

Sol, Hormoner och Genetik

Läs mer

Solskyddsguiden

Skydda Huden

Så väljer du rätt solskydd

Läs mer

Koreansk Hudvård

Snigelslem och Sheetmasks

Allt du behöver veta om K-Beauty

Läs mer

Soleksem

Kliande utslag och vattenfyllda blåsor efter en dag i solen?

Lindra symptomen med våra svalkande tips

Läs mer

Lätt sommarmakeup med glow

Prepp, boost, glow

Tips och trix inför sommarens alla festligheter

Läs mer

Probiotika

Boosta hudens egna Mikrobiom

Goda bakterier för hudhälsan

Läs mer

LED-LJUS

Ta din rutin till nästa nivå

Allt du behöver veta

Läs mer

Mikroström

PRO AT HOME

Lägg till NuFACE i din hudvårdsrutin

Läs mer

Blått Ljus

Hur påverkar det huden?

Hur kan du skydda huden mot det?

Läs mer

Solskyddsfaktor

SPF

Solens påverkan på huden

Läs mer

Pigmentfläckar

Varför kommer dessa och hur motverkar jag dem?

Få dem att försvinna

Läs mer

Fria Radikaler

Vad är det och hur motverkar vi dess effekt?

Läs mer

Kemiskt eller Fysikaliskt solskydd

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';