• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Vitamin C i Hudvård

Alla olika varianter

Ingrediensskolan

C-vitamin- en guide för de olika typerna

Inte alla typer av Vitamin C är likadana. Vitamin C, en kraftfull antioxidant, erbjuder många fördelar för vår kropp, inklusive vår hud. Som en kollagenboost och glow-ingrediens återfinns vitamin C ofta i hudvårdsprodukter som har anti-aging-egenskaper. Att förstå fördelarna med vitamin C för huden och de olika formerna det finns kan hjälpa dig att välja de mest lämpliga produkterna för dina hudbehov. En del med känslig hud kan uppleva att de reagerar på C-vitamin, men i nästan varje fall har man bara använt en för stark produkt för dig.

Nu går vi ner på "nördnivå" och berättar om de olika varianterna av Vitamin C. Läs denna guide för att bli en C-vitaminexpert och hitta rätt produkt för dig!


Vad är Vitamin C

Vitamin C, även känt som L-askorbinsyra (i sin renaste form), är en naturligt förekommande vattenlöslig antioxidant som behövs för att bibehålla kollagenproduktionen, bland annat. Eftersom kollagen är ett viktigt protein och en av de främsta byggstenarna som krävs för att huden ska hålla sig spänstig, så är det viktigt att vi jobbar för att bevara vårt kollagen.

Denna fantastiska antioxidant bekämar något som kallas fria radikaler inom hudcellerna. Fria radikaler är oparade elektroner som orsakar oxidativ stress och skada, vilket över tid kan resultera i rynkor, fina linjer och pigmentfläckar. Vitamin C skyddar och återställer balansen inom huden och tar bort fria radikalernas förmåga att skada hudcellerna.

Vilka är typerna av Vitamin C?

Vitamin C används i stor utsträckning i hudvårdsprodukter, men det finns många olika former tillgängliga, med varierande effektivitet mellan varje form. Förstå de olika formerna och formuleringarna av vitamin C som finns i olika hudvårdsprodukter kommer att hjälpa till att säkerställa att du väljer rätt produkt för dig.

Precis som med Retinol, så är huden är inte alltid effektiv på att omvandla alla derivat av vitamin C till aktiv vitamin C. Denna omvandlingsprocess påverkas av vilken typ av vitamin C som används och hur den formuleras, vilket innebär att endast vissa former, inom specifika formuleringar, kommer att leverera optimala fördelar för huden. Från ren vitamin C till andra former och derivat har var och en olika fördelar och användningsområden. Vissa former används bara i formulationer med olja, och vissa i vattenbaserade formulationer.

Tetrahexyldecyl Askorbat

Tetrahexyldecyl Askorbat är precis som tidigare nämnd, oljelöslig. Denna variant är mer stabil än den rena askorbinsyran. Om den är i en produkt med vatten, så vill den gärna vara på ett pH-värde runt 6.5. Det gör att den är mindre irriterande dessutom. Det gör denna variant av C-vitamin bra för känslig hud.

Denna variant är bra på att jobba skyddande mot fria radikaler i huden, men samtidigt så boostar den hudens kollagenproduktion!

En koncentration på låga 0.1% har visat god effekt. Det är därifrån upp till 2% som är vanligast, men man hittar koncentrationer upp 5% och över, framförallt för dig som vill jobba på pigmentfläckar.

Ascorbylpalmitat

Askorbylpalmitat är till skillnad från de tidigare två, fettlöslig. Därför vill man använda denna i en formula som inte är helt baserad på vatten. Denna form är mindre irriterande och mer stabil är Askorbinsyran. 

Denna form av Vitamin C är expert på att skydda huden mot fria radikaler. Det innebär att den skyddar mot miljöstress och andra faktorer bättre.

Nackdelen med denna är att den inte är lika bra som att öka på kollagenet i huden som bland annat Askorbinsyra och Ascorbyl Glucoside. Därför är denna variant ett bättre alternativför dig som vill jobba mer förebyggande på åldrande, än på befintliga ålderstecken som linjer och rynkor i huden.

L-Ascorbic Acid

Askorbinsyra är den renaste formen av Vitamin C. Även denna form är vattenlöslig. Denna är mest känd, och har exeptionella fördelar när det kommer att jobba på hudåldrande. 

Askorbinsyra jobbar bäst i huden på en koncentration mellan 5-20%, samt ett pH-värde på 3,5, vilket är lite lägre än vår egna hud. Därför kan askorbinsyra vara lite irriterande för de känsligaste hudarna.

Att formulera Askorbinsyra kan vara svårt- den är nämligen känslig för både syre, värme och ljus. Skinceuticals har mästrat formulationen och håller produkten stabil trots att den ändrar färg, men har din Vitamin C-produkt mörknat mycket så är den inte längre lika effektiv. Därför kan det vara bra att förvara denna mörkt och svalt.

 

 

Ascorbyl Glucoside

Denna variant av Vitamin C är kombinerad med Glukos. Denna har många fördelar- den penetrerar enkelt ner i huden och jobbar fint för att ge lyster och minska pigmentfläckar. Denna variant är vattenlöslig. Mycket bra för att minska fria radikaler och motverka hudåldrande. 

Denna variant jobbar bäst när den har ett pH-värde mellan 5-8, som är mycket nära hudens egna pH-värde, vilket gör att den är mindre irriterande än den traditionella varianten av C-vitamin Askorbinsyra.

Denna variant ger effekt i så låg koncentration som 0,5%, vilket gör den passande för även känsliga. Vanligast är att den finns i koncentrationer på 3-5%, men det finns även starkare varianter.


Hur vet man vilken variant av Vitamin C man ska använda?

När du väljer den mest effektiva formen av vitamin C att inkludera i din hudvårdsrutin är det viktigt att förstå vilken form som används inom formuleringen för att uppnå effektiva resultat. Det är viktigt att komma ihåg att även om derivat av vitamin C kan absorberas i huden kommer de inte alltid att omvandlas till aktiv vitamin C. Därför föredras produkter som innehåller L-askorbinsyra (ren vitamin C för huden). Nackdelen med L-askrorbinsyra är att alla inte tål den, och den är dessutom svår att hålla stabil och formulera. Därför rekommenderas det inte i första hand till dig med känslig hud eller är nybörjare på C-vitamin.

Väljer man en produkt med Asorbinsyra är det inte bara mängden av L-askorbinsyra som är viktig, utan även resterande formeln och pH-värdet av produkten. Därför har Skinceuticals patent på sin unika formula!


 

 

 

 


FAQ- C-vitamin

Vilken C-vitamin är bäst?

L-askrobinsyra är den mest effektiva, men den har sina nackdelar.

Är Vitamin C bra för huden?

Ja, det är en av de mest populära ingredienserna. 

Vilken Vitamin C Serum är bäst?

Våra tre bästsäljare är Skinceuticals C E FerulicOPTMZD Skin Vitamin C Anti-Pigment Serum och Medik8 C-tetra. Alla dessa tre är olika!

Finns det Vitamin C för känslig hud?

Ja! OPTMZD Skin Vitamin C Anti-Pigment Serum och Skinceuticals Serum 10 är bra alternativ.

Vilket C-vitamin-serum för akne?

Skinceuticals har en som heter Silymarin CF. Den är inte för den känsliga, men är bra för dig med aknebenägen hud.

När ska man använda C-vitamin?

Använd din produkt på morgonen, då den skyddar mot miljöstress och skador.

Kan man få en allergisk reaktion av C-vitamin?

Ja, men det är EXTREMT ovanligt. Vissa kan tro att de får en allergisk reaktion, när det istället rör sig om en överkänslighetsreaktion för att produkten har varit för stark.

 


Vill du få en skräddarsydd hudvårdsrutin? Få hjälp av en auktoriserad hudterapeut!

KOSTNADSFRITT HUDTEST

SVARA PÅ FRÅGOR

Här hittar du vårt hudtest där vår Hudterapeut ger dig en individuellt anpassad produktrekommendation. Hudtestet är helt kostnadsfritt och du får svar inom 3 vardagar.

Ett hudtest för dig som vill få en Hudvårdsrutin

VIKTIGT att du fyller i noggrant, bifogar bild med bra skärpa utan makeup för att du ska få den mest optimala produktrekommendationen. 

GÖR TESTET HÄR

Vitamin C
Vitamin C

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 1 st omdömen

Avancerad hudvård för kroppen

Hudvårdsrutin

Ta hand om hela huden

Läs mer

Hur får man Glow?

Tips och Tricks

Ge nytt liv till glåmig hud

Läs mer

Hudtillstånd och Hudtyp

Vad är skillnaden?

Hudvårdssskolan

Läs mer

Vitamin C i Hudvård

Alla olika varianter

Ingrediensskolan

Läs mer

Hudterapeuternas favoriter under 500:-

Budgetfavoriter

Professionell Hudvård

Läs mer

Vad betyder märkningen på hudvårdsprodukter?

Vårstäda Badrumsskåpet

Guide: Symboler

Läs mer

Essence och Lotion

Inte ett ansiktsvatten och inte ett serum?

Hudvårdsrutinen

Läs mer

Naturlig & Ekologisk Hudvård

Är naturlig hudvård bättre?

Hudvårdsskolan

Läs mer

Barn och Hudvård

En riskfylld trend

Föräldraguiden

Läs mer

Förstorade Porer

Tips och Råd

Kan man ta bort sina porer?

Läs mer

Hudvård för Tonåringar

Finnar och fet hud hos unga

Viktigt att tänka på för ung hud

Läs mer

Därför behöver du en klimatkräm

Vinterjacka för huden

Skydda huden

Läs mer

Minska linjer och rynkor med retinol

Retinolskolan

Well-age

Läs mer

Retinol- FAQ

Frågor och svar

Lär dig allt om retinol

Läs mer

Retinol- vad är skillnaden?

Vad är bäst?

Retinoidguiden

Läs mer

Melasma

Motverka och korrigera

Sol, Hormoner och Genetik

Läs mer

Solskyddsguiden

Skydda Huden

Så väljer du rätt solskydd

Läs mer

Koreansk Hudvård

Snigelslem och Sheetmasks

Allt du behöver veta om K-Beauty

Läs mer

Soleksem

Kliande utslag och vattenfyllda blåsor efter en dag i solen?

Lindra symptomen med våra svalkande tips

Läs mer

Lätt sommarmakeup med glow

Prepp, boost, glow

Tips och trix inför sommarens alla festligheter

Läs mer

Probiotika

Boosta hudens egna Mikrobiom

Goda bakterier för hudhälsan

Läs mer

LED-LJUS

Ta din rutin till nästa nivå

Allt du behöver veta

Läs mer

Mikroström

PRO AT HOME

Lägg till NuFACE i din hudvårdsrutin

Läs mer

Blått Ljus

Hur påverkar det huden?

Hur kan du skydda huden mot det?

Läs mer

Solskyddsfaktor

SPF

Solens påverkan på huden

Läs mer

Pigmentfläckar

Varför kommer dessa och hur motverkar jag dem?

Läs mer

Fria Radikaler

Vad är det och hur motverkar vi dess effekt?

Läs mer

Kemiskt eller Fysikaliskt solskydd

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';