• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Minska linjer och rynkor med retinol

Retinolskolan

Well-age

Kan retinol minska rynkor?

Åldrande av huden är en helt naturlig process som drabbar oss alla. När vi har passerat 25 år så minskar hudens egna tillverkning av kollagen och elastin- de komponenterna som får huden att upprätthålla sin spänst vilket gör att ålderstecken blir mer synliga i huden. De vanligaste tecken på åldrande är rynkor och fina linjer. Det är nu retinol kommer in som ett potent verktyg för att motverka dessa effekter! 

Fun Fact- Vitamin A är den första vitaminen som blev godkänd av Food and Drug Administration som en anti-rynk substans som aktivt ändrar hudens utseende och har effekter som påverkar hudens åldrandeprocess!


Hudens åldrande

Åldrande av huden är en komplex process som påverkas av både yttre och inre faktorer. Den faktorn vi inte kan påverka är vår genetik. Däremot kan vi påverka de andra faktorerna för att upprätthålla en hälsosam hud livet ut! De yttre faktoerna kan vi själva påverka och skydda oss mot. UV-strålning är den vanligaste anledningen till att vår hud åldras- genom att dagligen använda solskydd, året om, har du minskat den mest bidragande faktorn till att vi får linjer, rynkor och pigmentfläckar. Enkelt- eller hur?

Sedan kommer Fria radikaler in i bilden. Fria Radikaler skyddar vi oss mot genom att använda Antioxidanter i vår hudvård. Vi rekommenderar Vitamin C på dagen och Vitamin A på natten. Sen finns det såklart en uppsjö av antioxidanter att kolla in- men dessa två är mest potenta och är något som vi tycker att alla ska ha med i sin hudvårdsrutin! Kolla in detta kompletta kit som innehåller vitamin c, retinol och solskydd för att ge ett kraftfullt skydd mot förtida åldrande!


Hur fungerar retinol?

Nu djupdyker vi i hur retinol, och andra varianter av Retinoider som Retinal, Retinyl palmitate och Retinoate, jobbar i huden för att minska synligheten av Linjer och Rynkor i huden. För att retinol ska börja fungera aktivt i huden behöver den först omvandlas genom flera enzymatiska processer i huden. Du kan läsa mer om det i detta inlägg! 

När retinol kommer ner i huden så kommunicerar den med de "gamla" hudcellerna och får dem att bete sig som unga, friska hudceller! Därför kallar man retinol för en "cellkommunicerande" ingrediens.

Retinol ökar hudens kollagenproduktion. Kollagen är ett protein som ger huden sin fasthet och struktur. Redan efter att vi fyllt 25 år så minskas hudens produktion av kollagen. När vi applicerar retinol på huden ökar aktiviteten hos något som kallas fibroblaster. Desssa är specialiserade celler i huden som är ansvariga för att producera kollagen och andra viktiga proteiner som ger huden sin struktur.  Retinol stimulerar produktionen av fibroblasterna- som i sin tur stimulerar produktion av kollagenproteiner, vilket aktivt minskar djupet på rynkorna och får även huden att upplevas mindre slapp.

Retinol ökar aktiviteten hos fibroblaster, som är specialiserade celler i huden som är ansvariga för att producera kollagen och andra strukturella proteiner. Genom att aktivera fibroblasterna stimulerar retinol kollagenproduktionen.

En annan sak är att retinol stimulerar hudens cellförnyelse. Det innebär att retinolet ökar hastigheten på hudens egna exfolieringsprocess. Då avlägsnas döda hudeceller snabbare, vilket i sin tur ger mer plats för friska, nya hudceller. Desto äldre vi blir, desto långsammare blir denna process av cellförnyelse. Därför kan man behöver exfoliera huden oftare och använda sig av starkare produkter när man blir äldre än när man är yngre, då huden redan har en egen cellförnyelseprocess som jobbar snabbare. När vi får en snabbare cellförnyelse så minskas hudens struktur, vilket gör att huden ser jämnare ut och man får en fin lyster. Har du torrhetslinjer så elimineras dessa, och samma sak gäller knottor. Då får dessutom ljuset en bättre yta att reflekteras mot- vilket ger huden glow!

Retinol förlänger livslängden på dina hudceller. Det gör att de håller sig unga och friska längre!

Retinol kan också hjälpa till att minska pigmenteringar och ojämn hudfärg genom att reglera melaninproduktionen. Detta kan göra huden klarare och mer strålande. Om du klickar här finner du före och efter-bilder på hur Pigmenteringar kan minska med retinol.

Något annat som retinol gör som minskar rynkor i huden, är att den förbättrar hudens hydrering. Det betyder att den hjälper till med fukten i huden. Retinolet gör att hudens förmåga att behålla fukten förbättras, vilket i sin tur gör huden mer elastisk och risken för torrhetslinjer minskas.

Bild på hud med Pigmentfläckar och Linjer. 


 

Hur lång tid tar det?

Beroende på rynkornas djup såklart, så kan du förvänta dig resultat av din retinolprodukt efter 3-6 månader. För att se en tydlig effekt i linjer och rynkor bör du förvänta dig effekt efter sex till tolv månader. Retinoider behöver lång tid för att verka i huden och ger inte mirakel över en natt. Därför råder vi dig att alltid ta en före-bild när du påbörjar din användning med retinoider, för att det kan vara svårt att se resultatet om man kollar sig i spegeln varje dag. 


När ska jag använda retinol för att motverka åldrande i huden?

Generellt kan vi rekommendera att du börjar använda retinol efter 25 års ålder för att förebygga ålderstecken i huden. Har du problem med akne, fet hud eller förstorade porer kan du börja tidigare. Vi har ägnat ett helt inlägg för det ämnet här! 

För ögonområdet

Verso Super Eye Serum är en riktig bästsäljare när det kommer till att minska linjer och rynkor kring ögonen! Denna formula är inte för den känsliga, men den ger en otrolig effekt på linjer och rynkor i huden! Kombineras ofta med en lite mer närande ögoncreme ovanpå.

För den känsliga

Medik8 Crystal Retinal 1 är en riktigt bra start för dig med känslig hud. Retinal är dessutom antibakteriellt som kan motverka orenheter i huden som i sin tur kan orsaka irritation. Denna variant av A-vitamin är mindre irriterande än vanlig retinol.

För dig med akne

Högeffektiv ansiktsolja för natten som kombinerar retinol och salicylsyra i en lugnande, närande formula. Passar för dig som tidigare har haft - eller fortfarande har - fet problemhud och nu vill jämna ut hudstruktur och pigmentfläckar men också motverka enstaka blemmor.

För alla

OPTMZD Skin Retinol + Ferulic Night Cream är en creme som innehåller A-vitaminvarianten Retinoate- en ester av den aktiva retinsyran, vilket innebär att den ger snabbare effekt men med mer skonsamt resulat än traditionell retinol. Denna creme passar de flesta!

 


Vilken retinolprodukt ska du använda? Ta hjälp av en auktoriserad hudterapeut!

Kostnadsfritt Hudtest

SVARA PÅ FRÅGOR

Här hittar du vårt hudtest där vår Hudterapeut ger dig en individuellt anpassad produktrekommendation. Hudtestet är helt kostnadsfritt och du får svar inom 3 vardagar.

Ett hudtest för dig som vill få en Hudvårdsrutin

VIKTIGT att du fyller i noggrant, bifogar bild med bra skärpa utan makeup för att du ska få den mest optimala produktrekommendationen. 

GÖR TESTET HÄR

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 1 st omdömen

Avancerad hudvård för kroppen

Hudvårdsrutin

Ta hand om hela huden

Läs mer

Hur får man Glow?

Tips och Tricks

Ge nytt liv till glåmig hud

Läs mer

Hudtillstånd och Hudtyp

Vad är skillnaden?

Hudvårdssskolan

Läs mer

Vitamin C i Hudvård

Alla olika varianter

Ingrediensskolan

Läs mer

Hudterapeuternas favoriter under 500:-

Budgetfavoriter

Professionell Hudvård

Läs mer

Vad betyder märkningen på hudvårdsprodukter?

Vårstäda Badrumsskåpet

Guide: Symboler

Läs mer

Essence och Lotion

Inte ett ansiktsvatten och inte ett serum?

Hudvårdsrutinen

Läs mer

Naturlig & Ekologisk Hudvård

Är naturlig hudvård bättre?

Hudvårdsskolan

Läs mer

Barn och Hudvård

En riskfylld trend

Föräldraguiden

Läs mer

Förstorade Porer

Tips och Råd

Kan man ta bort sina porer?

Läs mer

Hudvård för Tonåringar

Finnar och fet hud hos unga

Viktigt att tänka på för ung hud

Läs mer

Därför behöver du en klimatkräm

Vinterjacka för huden

Skydda huden

Läs mer

Minska linjer och rynkor med retinol

Retinolskolan

Well-age

Läs mer

Retinol- FAQ

Frågor och svar

Lär dig allt om retinol

Läs mer

Retinol- vad är skillnaden?

Vad är bäst?

Retinoidguiden

Läs mer

Melasma

Motverka och korrigera

Sol, Hormoner och Genetik

Läs mer

Solskyddsguiden

Skydda Huden

Så väljer du rätt solskydd

Läs mer

Koreansk Hudvård

Snigelslem och Sheetmasks

Allt du behöver veta om K-Beauty

Läs mer

Soleksem

Kliande utslag och vattenfyllda blåsor efter en dag i solen?

Lindra symptomen med våra svalkande tips

Läs mer

Lätt sommarmakeup med glow

Prepp, boost, glow

Tips och trix inför sommarens alla festligheter

Läs mer

Probiotika

Boosta hudens egna Mikrobiom

Goda bakterier för hudhälsan

Läs mer

LED-LJUS

Ta din rutin till nästa nivå

Allt du behöver veta

Läs mer

Mikroström

PRO AT HOME

Lägg till NuFACE i din hudvårdsrutin

Läs mer

Blått Ljus

Hur påverkar det huden?

Hur kan du skydda huden mot det?

Läs mer

Solskyddsfaktor

SPF

Solens påverkan på huden

Läs mer

Pigmentfläckar

Varför kommer dessa och hur motverkar jag dem?

Läs mer

Fria Radikaler

Vad är det och hur motverkar vi dess effekt?

Läs mer

Kemiskt eller Fysikaliskt solskydd

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';