• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

AHA, PHA & BHA

Skillnaden mellan syrorna

Hudvårdsskola

AHA, BHA, PHA 

Du har säkert hört talas om AHA, BHA och PHA men kanske är osäker på vad som skiljer dessa åt och vilken effekt syrorna har på huden. Det kan vara svårt att veta vilken man ska välja utifrån sin hudtyp och hudtillstånd. Det finns nämligen en syra som ger bättre effekt på en känslig/ torr hud och en annan syra som passar bättre för en åldrad hud med djupa linjer och rynkor, men även en syra för en fetare hud som har lätt för att få tilltäppta porer och finnar. Vi reder ut detta i vår Hudvårdsskola, så låt oss hjälpa dig i djungeln av syror!

AHA-SYRA

AHA är en förkortning av Alpha Hydroxy Acid, och består av flera olika sorters syror. Det finns i huvudsak sex olika AHA-syror som utvinns ur tre olika källor: sockerrör, mjölk och frukt. De 6 syror som i huvudsak ingår bland AHA syror är glykolsyra, mjölksyra, vinsyra, citronsyra, äppelsyra och mandelsyra.

Vad används AHA-syra till?

AHA-syror används ofta inom hudvård för att snabba på cellförnyelsen och exfoliera bort döda hudceller. Syran höjer även hudens fuktnivåer, reducerar pigmenteringar och hjälper till att lugna och förebygga orenheter. När man får bort den glåmiga och tråkiga ytan så lämnas plats för en fin slät hud. AHA-syror kan framställas både naturligt och syntetiskt. Ibland används även AHA-syror som konserveringsmedel i hudvårdsprodukter, läser du innehållet på produkten med AHA syra hittar du de oftast ganska långt ner i ingredienslistan. AHA syror har flera användningsområden och det är svårt att hitta en likvärdig ingrediens som ger resultat lika snabt med så mycket fördelar. 

Vad gör syran så effektiv i hudvårdsprodukter?

AHA-syror verkar genom att lösa upp de limliknande lipider som håller samman cellerna och kan tränga djupt in i huden för att lossa de bindningar som bildats. När de döda cellerna försvinner, blir det färre sprickor i huden. Sprickor i huden vill man undvika då de kan leda till irritation. Det i sin tur gör att huden verkar hälsosammare och ser yngre ut. AHA-syror hjälper även till att jämna ut ytliga linjer och ta bort de döda celler som täpper till porerna. Genom att forsla bort pigment som har byggts upp på hudytan accelererar AHA-syran även cellförnyelsen. Cellförnyelsen gör att cellerna blir tätare och mer kompakta, vilket ger huden en mer effektiv barriär mot irriterande ämnen.

Produkter med AHA

BHA-SYRA

BHA-syra (Beta Hydroxy Acid) eller salicylsyra finns naturligt i bland annat pilträd, men görs också syntetiskt, det är en oljelöslig ingrediens.  

Vad används BHA-syra till?

BHA-syra används ofta på oren hud eftersom den har anti-inflammatoriska egenskaper. Syran har också en effekt på pigmenteringar (speciellt postinflammatoriska), men även en viss effekt på rynkor då den verkar exfolierande på huden och stimulerar cellförnyelsen. BHA-syra är mycket bra när det kommer till att lösa upp talg, smuts och fett i porerna just tack vare att den är oljelöslig. Perfekt för att användning av tilltäppta porer eller inkaplsingar. Det går alldeles utmärkt att använda serum med BHA-syra lokalt på sina problemområden som t.ex. på näsan för att förbättara pormaskar eller som en spot treatment på en finne. BHA-syran kan användas som en katalysator för andra ingredienser och öka penetrationen av andra aktiva ingredienser.  

Vad gör syran så effektiv i hudvårdsprodukter?

BHA-syrans unika egenskap är att verka renande, exfolierande och anti-inflammatoriskt på huden. Därför funkar den bra mot akne och problemhud som är inflammerad/irriterad då den bidrar med en lugnande effekt. Lustigt nog blir BHA-syran mindre irriterande på huden trots att den jobbar på djupet i porerna. Självklart kan en mycket känslig hud ändå få en reaktion av BHA, precis som vilken annan syra eller ingrediens som helst.

Skillnad på AHA och BHA

Den största skillnaden mellan AHA och BHA är att AHA-syran är vattenlöslig medan BHA-syran är oljelöslig. AHA-syran kan användas av alla hudtyper förutom en hyperkänslig och jobbar kraftfullt på pigmenteringar, anti-age, elasticitet och ger fukt. Salicylsyra kan också användas av alla men är speciellt bra för en fet och kombinerad hud som vill förbättra orenheter och tilltäppta porer. Men vi kan självklart  förändras i huden under tid på grund av olika faktorer som stress, hormoner, levnadssätt, mediciner och kost och kan då behöva tillsätta respektive syra. Om du är i behov av att använda både AHA och BHA i din hudvårdsrutin kan det vara ett alternativ att använda en AHA-rengöring (på morgonen) och ett BHA-serum (till kvällen) till en början för att försiktigt vänja huden vid de kraftfulla ingredienserna.

PRODUKTER MED BHA

PHA-SYRA 

PHA är en förkortning för Poly Hydroxy Acid. Precis som AHA- och BHA-syra exfolierar den huden samtidigt som den binder mycket fukt. Har du känslig hud kan den här syran vara rätt för dig så låt oss titta lite på vad den används till. Precis som de andra syrorna ger även PHA en effektiv exfoliering vilket ger huden en fräsch lyster. Dessutom är PHA syror en antioxidant vilket hjälper till att skydda huden mot yttre påfrestningar och skador.

Vad används PHA-syra till?

PHA syran är perfekt för en känslig hud som ibland kan bli röd och irriterad av andra syror. Dessa milda syror är utmärkta för alla typer av känsliga och torra hudtillstånd som eksem eller rosacea. En mogen hud kan dra fördel av de antioxidativa fördelarna som skyddar hudens kollagen mot nedbrytning. PHA-syra är kort sagt en mild syra som passar bra för dig med känslig hy eller om du vill använda syror oftare. 

Vad gör syran så effektiv i hudvårdsprodukter?

PHA-syra har större molekyler än AHA-syra. Det gör att det tar längre tid för syran att komma ner i huden till skillnad från de andra syrorna som har mindre molekyler. I och med att den penetrerar huden långsammare blir den inte lika irriterande för huden. Men låt dig inte luras av att den inte är lika effektiv! Den kan nämligen vara lika bra om inte bättre än de andra syrorna för vissa personer. PHA-syrorna kan till exempel binda massor av fukt till huden samt verka som antioxidant. De två vanligaste PHA-syrorna är glukonolakton och laktobionsyra. Det är bland annat dessa två PHA-syror som ger de stora fördelarna. 

Glukonolakton

Är en syra som ger huden ett skydd mot solskador och hjälper till att stärka hudbarriären. Syran är en kraftfull antioxidant som hjälper huden på många olika sätt. Glukonolakton är också återfuktande vilket hjälper till att återställa fuktbalansen i huden.

Laktobionsyra

Är precis som glukonolakton en återfuktande ingrediens. Syran hjälper framförallt till att hantera tecken på åldrande, pigmentproblem, stora porer och ojämn hudstruktur. Syran minskar också nedbrytningen av kollagen och minskar de ålderstecken som finns på huden.

PRODUKTER MED PHA

ATT KOMBINERA AHA-, BHA- OCH PHA-SYROR

Många undrar om man kan kombinera syrorna hur man vill. Svaret är att man kan kombinera syrorna men det gäller att vara försiktig. Till exempel har PHA-, BHA- och AHA syra produkter ofta en mix av alla syror. Kom bara ihåg att dessa är sammansatta för att fungera optimalt i just den produkten och när man väljer att blanda flera olika produkter som innheåller syror tappar man lätt kontrollen. Huden kan bli överexfolierad eller reagera och irritation kan uppstå. Syrorna kan lätt krocka med varandra och bli för starka, exempel pH-värdet på syrorna gör att de kan ha olika effekt på huden. Även om de ofta går bra att kombinera olika produkter speciellt inom samma märke kan det vara bra att titta en extra gång så att det blir optimalt för just din hud. Du kanske kan välja att starta med en rengöring som innehåller exempelvis AHA-syra och ett serum som innehåller BHA-syra. Förutom kombinationen av alla syror finns det en del andra saker som kan vara bra att tänka på.

3 SAKER ATT ATT TÄNKA PÅ NÄR DU ANVÄNDER SYROR

1. Använd solskydd

Syror ökar hudens känslighet varför det är extra viktigt att använda solskydd (med minst SPF 30) när du ska vistas utomhus. Använd solskydd både de dagar du behandlat huden med syra, men även efteråt då det tar tid för huden att reparera sig.

2. Syror kan vara uttorkande

Alla syror har en uttorkande effekt när de används i för stora doser, eller för ofta. Men AHA syra är mer benägen att skapa irritation. Speciellt glykolsyran på grund av dess mindre molekylstorlek. BHA-syran och PHA-syran är mindre irriterande på grund av den större molekylstorleken och de antiinflammatoriska egenskaperna.

3. Syror kan störa bakteriefloran

AHA och BHA syran kan störa hudens naturliga bakterieflora. Bakteriefloran på huden är den som finns utanpå på huden och hjälper att stärka hudbarriären. Därför gäller det att vara försiktig med att använda syrorna alltför ofta!


 

VÄLJ RÄTT SYRA - SNABBGUIDE

Där har ni det, det viktigaste om AHA- , BHA- och PHA- syror. Vi vet, det är en del information att ta in och smälta. Du undrar dessutom säkert vilken syra som passar dig bäst? Oroa dig inte! Det är dags för en sammanfattning och att kolla vilken syra som är bäst för dig. Beroende på vad du är ute efter lämpar sig olika syror för olika personer och hudtyper. Nedan hittar du en liten snabbguide över AHA, BHA och PHA så du snabbt kan se vad vilken syra passar dig bäst. Vi har sammanfattat de viktigaste egenskaperna och användningsområden för varje syra så du enkelt kan få en överblick!

AHA-SYRA
  • Behandlar pigmenteringar, solskador och ojämn hudton
  • Minskar linjer, rynkor, ojämnheter och ärr
  • Ger lyster och binder fukt
  • Passar för en torr eller mogen hud
  • Exfolierar huden och ökar cellförnyelsen
BHA-SYRA
  • Löser upp fett i porerna
  • Anti-inflammatoriska egenskaper
  • Dämpar rodnad
  • Exfolierar huden och ökar cellförnyelsen
  • Effektiv vid behandling av acne och pormaskar

PHA-SYRA
  • Passar för en känslig hud och vid rosacea
  • Exfolierar skonsamt huden
  • Ökar cellförnyelsen
  • Binder massor av fukt
  • Verkar som antioxidanter

 


 

OM DU ÄR OSÄKER PÅ VILKEN PRODUKT SOM PASSAR JUST DIN HUD KAN DU GÖRA SETHANDSALLYS HUDTEST FÖR ATT FÅ EN SKRÄDDARSYDD PRODUKTREKOMMENDATION! 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4,8 av 5 baserat på 4 st omdömen

Hyaluronsyra

Populära hudvårdsingrediensen

Ingrediensskolan

Läs mer

C-vitamin för Känslig Hud

Ingrediensskolan

Hudvård för nybörjare och känslig hud

Läs mer

E Vitamin

Ingrediensskolan

Närande, reparerande och skyddande

Läs mer

Optimera hudvårdsrutinen för vintern

Guide till säsongsanpassad hudvård

Byt, ta bort, lägg till

Läs mer

Hudvård för gravida och ammande

Så tar du hand om huden

Så ändras huden

Läs mer

Dubbelrengöring

Hudvård för nybörjare

Rengör på djupet

Läs mer

Post-inflammatorisk Hyperpigmentering

Behandla Pigmenteringar

Märken efter finnar

Läs mer

Ingredienser

Lexikon

Bli ett hudvårdsproffs

Läs mer

Akne på Ryggen

Förebygg och Behandla

Varför får man akne på ryggen?

Läs mer

Vanliga Myter om Hudvård

Sant // Falskt

Separera fakta från fiction

Läs mer

Vänja in ny hudvård

Ta det långsamt

Minska risk för irritation

Läs mer

Varför fungerar inte min produkt?

Förväntningar på Resultat

Anledningar att du inte ser effekt av din hudvårdsprodukt

Läs mer

Ampuller

Ta din hudvårdsrutin till nästa nivå

Engångsdoser av effektiva koncentrat

Läs mer

Akne och Känslig hud

Behandla flera hudtillstånd samtidigt

Minska irritation och inflammation

Läs mer

Ögonkräm

Mörka ringar, svullnad och fina linjer

Så vårdar du ditt känsliga ögonområde

Läs mer

AHA, PHA & BHA

Skillnaden mellan syrorna

Hudvårdsskola

Läs mer

Ansiktsserum

Vad är serum och hur används det?

Få en bättre förståelse för denna viktiga del av rutinen

Läs mer

Akne

Utbrott och irriterad hud?

Här går vi igenom begreppen och ger tips

Läs mer

Keratosis Pilaris

Hur kan du minska uppkomsten av Keratosis Pilaris?

Läs mer

Nybörjarrutin

Vad ska man tänka på när man väljer sina Produkter

Läs mer

Pormaskar och Stora Porer

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';