• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Huden under klimakteriet

Anpassa rutinen efter din huds nya behov

Få en välmående hud under klimakteriet

Huden under klimakteriet

Som vi har talat om i några av våra tidigare inlägg här i Magazine så har hormonerna en otroligt stor påverkan på vår hud. Under klimakteriet sker hormonförändringar och kroppen påverkas på många olika sätt, kanske känner du igen dig i humörsvängningar och värmevallningar? Men som att det inte kunde vara nog så kan denna hormonkarusell även ställa till det för vår hud på en rad olika sätt. 

Vi tänkte att vi kikar närmre på hur klimakteriet egentligen påverkar vår utsida, alltså huden. Vi tar en titt på hur vi på bästa sätt kan anpassa vår hudvård till de nya behoven som huden kan ha under denna period i livet.

 


 

Hormonbalansen skiftar i klimakteriet - Såhär påverkar det vår hud

Under klimakteriet minskar produktionen av hormonet: Östrogen. Detta är ett hormon som bland annat hjälper vår hud att kontrollera sebumproduktionen samt att hålla denna i balans. Östrogenet har också den viktiga uppgiften att stimulera kollagenproduktion och hjälper till att förbättra elasticiteten i vår hud, dessutom stärker den vår hudbarriär och förhindrar att vi känner oss torra. 

Visste du att: Under de första åren av klimakteriet beräknas det att kvinnor kan förlora upp till 30% av hudens kollagen?

Östrogenproduktionen sjunker

När produktionen av östrogenet börjar sjunka kommer det att påverka alla de positiva egenskaper som östrogenet har för vår hud. Under produktionen av östrogen leder till att vår hud får mycket svårare att behålla och binda fukten, vilket gör att vi ofta kan känna oss torrare i huden under denna period i livet.

När huden inte längre kan binda fukt på samma sätt som tidigare så påverkar detta vår hudbarriär som ska agera skyddande. När hudbarriären blir nedsatt ökar risken för att känslighet och inflammationer (breakouts) ska dyka upp. Brist på fukt leder till en hud där fina linjer, rynkor och ojämn hudstruktur blir mer framträdande.  

 


Vanliga förändringar under klimakteriet

Torr hud

När östrogennivåerna sjunker blir det svårare för vår hud att lagra och behålla fukt. Därför blir vi torra och huden kan då i västa fall börja flagna mer eller mindre. 

I klimakteriet kan många kvinnor uppleva att man måste lägga in en extra växel när det kommer till sina återfuktande produkter i rutinen. Man upplever ofta att de krämer som tidigare fungerat som utmärkta återfuktare inte längre helt räcker till på grund av det nya, ofta torrare, hudtillståndet.

Använd snälla rengöringar som inte irriterar eller torkar ut huden. Tvätta ansiktet med ljummet vatten, inte för varmt. Detta kan torka ut huden. Tänk även på detta när du duschar. Att vattnet helst inte ska vara för hett så att det torkar ut huden även på kroppen.

 

Advanced Night Restore

Medik8 Advanced Night Restore är en rik nattkräm som mjukgör, återfuktar och reparerar huden. Optimal för trött hud i behov av en nystart! Innehåller bland annat ingrediensen reservatrol som förbättrar hudcellernas livslängd samt skyddar huden mot yttre påfrestningar. Ceramider bidrar till en förbättrad skyddande barriär vilket är av stor vikt för en hälsosam hud.

Innehåller även squalene som förekommer naturligt i huden och har mjukgörande samt återfuktande egenskaper. Advanced Night Restore ger din hud näring och djup återfuktning samt fungerar bra att kombinera med aktiva serum som exempelvis Medik8 Retinol 3 tr.

- Anti-inflammatoriska egenskaper.

- Perfekt att kombinera med aktiva serum

- Förstärker hudens reparationssystem

Calming And Protect Day Cream SPF 30

Calming and Protect Day Cream SPF30 är en dagcreme för Känslig hud som effektivt förbättrar hudkomforten och lindrar irritation och rodnad. Den innehåller ett bredspektrat UV-skydd som skyddar den känsliga huden mot skadliga strålar. Dagcremen innehåller ingredienser som lugnar, stärker och lindrar blossande hud hos dig med reaktiv och känslig hud samtidigt som den återfuktar. Calming and Protect Day Cream SPF30 innehåller en formulering av Cherimoya-extrakt och Provitamin B5 som förbättrar rodnad och lindrar stress i huden. Dagcremen innehåller även ringblomma och beta-glukan som bygger upp hudens egna barriär, verkar anti-inflammatoriskt och motverkar fuktförlust från huden.

- Stärkande och skyddande dagcreme

- Bredspektrat solskydd

- Lindrar stress i huden

 

 


 

Slapp hud och brist på spänst

Kollagen är ett protein som kan liknas vid ett lim som håller ihop kroppens vävnader. I takt med att produktionen av östrogen minskar så minskar även produktionen av kollagen, detta innebär att vår hud förlorar sin volym, fasthet och gör att huden blir generellt tunnare.

För att försöka motarbeta förlusten av kollagen tar många människor tillskott eller äter mat med högt kollageninnehåll. Vissa upplever att det fungerar och andra inte, än så länge finns det lite för lite forskning för att fastställa om tillskott skulle hjälpa oss att motverka förlusten av spänst i huden under klimakteriet. 

 

Pure Antioxidant Creme

Pure Antioxidant Creme är en rik kräm som med hjälp av antioxidanter aktivt skyddar din hud mot förtida hudåldrande. Den mjuka och rika formulan är närande och återfuktar huden på djupet tack vare bland annat Sheasmör. Pure Antioxidant Creme minskar även fina torrhetslinjer, linjer och rynkor samt förbättrar hudens struktur.

Hudens egna kollagenproduktion förbättras och bidrar till att huden förblir fast och elastisk. Antioxidanterna förstärker huden som skyddas mot yttre påfrestningar såsom sol och föroreningar. Hudskador som orsakas av UV-ljus motverkas och förhindras samtidigt som hudens egna hudbarriär förstärks. 

Barriärstärkande ingredienser som Niacinamid och vitt te ser till att huden är balanserad och lugn. Din hud lämnas mjuk, följsam och med en otrolig lyster!

- Spänstgivande

Lystergivande

- Förbättrar cellförnyelsen

Retinol + Ferulic Night Cream

Retinol + Ferulic Night Cream är en medelrik creme som förbättrar hudton, verkar anti-age och mjukgör huden.  Med en särskilt hudvänlig retinolvariant (Retinoate) aktiveras hudens regenerering och motverkar tecken på förtida hudåldrande, såsom ojämn hudton, hyperpigmentering och Linjer. Huden blir klarare och pigmenteringar och ojämn hudton förebyggs och motverkas. Ferulinsyra hjälper till att reparera hudskador från dagen och motverkar pigmenteringsstörningar, samtidigt som den återfuktar och fyller på fuktbalansen. Retinol + Ferulic Night Cream passar alla hudtyper och är speciellt formulerad för en hud med ojämn hudton, dig som önskar jobba anti-age eller förbättra hudens jämnhet i struktur. Vakna upp till en mjukgjord, återfuktad hud med lyster!

- Motverkar Pigmenteringar

- Lystergivande och Närande

- Verkar Anti-Age

 

 

 


 

Känslig hud

Var uppmärksam på om din hud skulle börja bete sig reaktivt. Detta är nämligen inte helt ovanligt undet klimakteriet. Hudens pH-värde förändras och vi har som sgat svårt att behålla fukten i huden vilken gör att huden blir skör och mottaliogt för yttre påfrestningar. För att undvika detta kan man försöka hjälpa huden att ha en stark hudbarriär

Verso Nourishing Mask

Verso Nourishing Mask är en närande fuktmask som är perfekt för en hy som kräver djup återfuktning och näring. Denna mask förvandlar din hy från torr, fnasig, känslig och tråkig till rikligt återfuktad med nytt liv. Denna mask kan även användas runt den känsliga huden kring ögon och läppar för en extra fuktboost. Nourishing mask är rikt på Ceramider som är en hudidentisk ingrediens som hjälper till att stärka upp en skadad hudbarriär. En stark hudbarriär skyddar din hud mot yttre påfrestningar!

- Djupt återfuktande

- Leave-on Mask

Barriärstärkande

Skin Balance Serum

Mesoestetic Skin Balance är ett snabbabsorberande serum med en ultralätt textur. Detta serum passar alla känsliga tillstånd i huden och lugnar effektivt. Serumet balanserar och stärker hudens barriärfunktion, skyddar mot fria radikaler och dämpar känslan av irritation och klåda. Baserat på Mesoestetics egna Sensi-calm Complex bekämpas de olika processerna som sker vid inflammation vilket minskar rodnad och ger en behaglig, lugnande känsla. Skin Balance är även fuktbevarande och boostar hudens fuktnivåer. Detta serum är optimalt för en känslig hud eller en hud som utsatts för till exempel sol, vind eller kraftfulla behandlingar på klinik.

- Svalkande och lugnande serum.

- Ger lindring till känslig hud.

- Stärker hudens skyddande barriär.

 


Breakouts

I och med att östrogennivåerna minskar när man kliver in i klimakteriet så är det inte alls ovanligt att man kan drabbas av akne och breakouts. Detta på grund av att hudbarriären är skör och är inte det optimala skydd för huden som det ska vara. 

Inflammationerna som ibland uppstår kan även bero på den talgproduktion som östrogenet tidigare har reglerat inte längre finns där som naturligt smörjmedel för huden. 

 

Skin Perfusion BD Balance Serum

BD-Balance Serum är ett serum i gelform som minskar porerna, balanserar talgproduktionen och ger en långvarig matt effekt.

Ett aktivt innehåll som aktiverar hudens eget bakteriedödande system och som minskar pågående irritation i huden. Hjälper även till att reglera sebumproduktionen och exfolierar milt för bättre hudstruktur.

Antioxidanter som förhindrar utvecklingen av talg, orenheter och akne. Minskar porernas storlek med hjälp av bland annat bunden salicylsyra.

- Serum som motverkar och behandlar orenheter.

- Innehåller salicylsyra och zink.

- Ger en mer jämn och klar hudton.

DRx Breakout Clearing Gel

Stress och hormonell obalans, men också otillräckliga hudvårdsprodukter är ofta orsaken till oren hud. Fläckar och pormaskar utvecklas när talgproduktionen är ur balans. DRx Breakout Clearing Gel för oren hud motverkar finnar etc. genom att tillämpa den direkt på de drabbade området.

Kombinationen av Salicylsyra, AHA-syror, munkpeppar och Niacinamid gör en kraftfull cocktail som motverkar finnar, men även märken som kan uppstå efter.

 

- Punktbehandling för finnar och orenheter.

- Innehåller antioxidanter från Grönt te som lugnar

- Minskar risk för pigmenteringar efter finnar

 

 


 

Pigmenteringar

Pigmentfläckarna tenderar att bli fler efter att man klivit in i klimakteriet. Dessa mörkare fläckar som dyker upp på huden är envisa och kan vara svåra att få bort. Det allra bästa sättet att behandla dessa är att använda solskydd kombinerat med antioxidanten C-vitamin, detta minskar risken betydligt för att dessa ens ska dyka upp från första början och är den allra effektivaste metoden att motarbeta pigmenteringar.

Men när de redan är där finns det givetvis produkter som agerar dämpade på detta hudtillstånd.

Vill du veta mer om pigmenteringar så har vi ett djupdykande blogginlägg som tar upp allt om hudtillståndet.

 

PowerBright Dark Spot Serum

PowerBright Dark Spot Serum är ett högeffektivt serum som hjälper till att reducera mörka hyperpigmenteringar. Detta serum innehåller bland annat optiska ljusfilter som bidrar till lyster och en direkt visuellt jämnare hudton. Den innehåller även växtextrakt som är pigmentutjämnande och hjälper till att minska mörka fläckar på huden även under längre sikt. Med hjälp av bland annat svart vinbärsolja och pionextrakt boostar hudens naturliga fukt, och huden får en fräsch klarhet.

Solskydd i kombination med denna produkt är viktigt för att se resultat och minska risken för ytterligare pigmenteringar!

- Pigmentutjämnande

- Lystergivande

- Ger huden en jämnare ton

- Antioxidant

SkinCeuticals Phloretin CF

Phloretin CF är en synergistisk kombinationsantioxidant bestående av C-vitamin som hjälper till att stärka huden och skydda mot de fria radikalernas negativa påverkan på huden. Detta kraftfulla serum är framtaget för att uppfylla Duke Parametrarna som krävs för att C-vitaminet ska absorberas och bli så effektivt som möjligt. Det effektiva serumet hjälper av pigmentförändringar och fina linjer samtidigt som det förbättrar hudtonen och texturen. Utan parfym.

- Antioxidantserum med C-vitamin.

- Jobbar aktivt på pigmenteringar.

- Skyddar mot fria radikaler.

 

 

 


 

 

Oönskad hårväxt

(Även om detta symptom inte tillhör huden så drabbar det ansiktet)

På grund av den hormonobalans som råder under klimakteriet så kan vissa drabbas av oönskad hårväxt. Denna gör sig framförallt till känna på överläppen och hakan. Vill man ta bort håret så kan man till exempel plocka håren med pincett, vaxa området eller gå till en klinik för att utföra en laserbehandling för att ta död på hårsäckarna. 

 


 

Tunnare hår 

Under klimakteriet upplever många att ens hår blir tunnare, torrare och skörare, man kan också uppleva håravfall. Detta är också kopplat till den östrogennivå som sjunker. Det är inte heller ovanligt att man upplever att sin hårbotten blir torrare och mer känslig, så som den övriga huden på kroppen. Ofta glömmer man att vår hårbotten faktiskt också är hud och kan behöva lite extra kärlek då och då.

 

Tricology Intensive Hairloss Shampoo 

Tricology är en serie innehållande två produkter från Mesoestetic utformade att användas på hår och skalp.

Tricology Intensive Hair Loss Schampoo har en vitaliserande verkan i hårbotten och bekämpar håravfall hos både män och kvinnor. Ingredienserna främjar blodcirkulationen för att underlätta tillförseln av näringsämnen, stimulera hårsäckarna och återfukta håret.

- Intensivt närande

- Stimulerande

- Återfuktande

 

 

Även om dessa förändringar i huden kanske inte är så roliga och uppskattade på det rent ytliga planet så är det viktigt att komma ihåg att förändringarna är helt normala. Den händer alla och är inte farlig. Det man dock bör hålla uppsikt över är eventuella pigmentfläckar eller förändringar på leverfläckar/födelsemärken som kan dyka upp med tiden. En förändring i dessa bör ses över av en hudläkare/dermatolog så att du kan känna helt trygg med att förändringarna är godartade och inte kan leda till hudcancer.

 


 

Tips!

Att ha en mist förvarad i kylen kan vara skönt när värmevallningar slår till. Inte bara för att den verkar kylande på huden utan också för att den håller din hud återfuktad under dagen. 

Dermalogica UltraCalming Mist

Lugnande fuktspray som omedelbart dämpar hudirritation och känslan av stramhet. Kan användas när som under dagen - direkt efter rengöring, innan mjukgörare och även över makeup.

- Reducerar rodnad, hudirritation och inflammation

- Lugnande

- Kan användas över MakeUp

 

 


 

Vi hjälper dig gärna att skapa en personligt anpassad hudvårdsrutin för detta stadie i livet

Kostnadsfritt Hudtest

SVARA PÅ FRÅGOR

Här hittar du vårt hudtest där vår Hudterapeut ger dig en individuellt anpassad produktrekommendation. Hudtestet är helt kostnadsfritt och du får svar inom 3 vardagar.

Ett hudtest för dig som vill få en Hudvårdsrutin

VIKTIGT att du fyller i noggrant, bifogar bild med bra skärpa utan makeup för att du ska få den mest optimala produktrekommendationen. 

GÖR TESTET HÄR

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 2 st omdömen

Linjer och torra läppar

Åldrande och uttorkning

Läpp-guiden

Läs mer

Behandla dina pigmenteringar

Korrigera och skydda

Resultatinriktade produkter som behandlar dina pigmenteringar

Läs mer

Fukt vs Fett

Torr eller Yttorr?

Hur vet jag om jag måste tillföra fukt eller fett till huden?

Läs mer

Torr hud

Behandla och förebygg

Varför får man torr hud?

Läs mer

Huden under klimakteriet

Anpassa rutinen efter din huds nya behov

Få en välmående hud under klimakteriet

Läs mer

Mogen och åldrad hud

Varför blir huden slapp och rynkig?

Så hjälper vi en mogen hud att åldras på bästa sätt

Läs mer

Känslig hud

Rodnad, klåda och torrhet

Förebygg, behandla och dämpa symptom på känslighet

Läs mer

Vuxenakne

Varför får jag finnar i vuxen ålder?

Vi guidar dig: Förebygg och behandla

Läs mer

Detox

Dags för en djuprengöring

Återställ huden

Läs mer

Barriärstärkande ingredienser

som huden älskar

Ger fukt, lugnar och skyddar

Läs mer

Celluliter

Vad är det och varför förekommer det?

Tips & Råd vid Celluliter

Läs mer

Hudbarriär

Hjälpguide för nedsatt hudbarriär

Såhär boostar du den!

Läs mer

Perioral Dermatit

Vad kännetecknar Perioral Dermatit?

Tips för att minska irritation på huden

Läs mer

Rosacea

Vad är Rosacea och varför får man det?

Läs mer

Retinol för Känslig hud

Retinolskolan - Del 2

Tips och Tricks för en Känslig hud

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';