Solskyddsfaktor + SPF
Vad betyder egentligen SPF och vad är skillnaden på de olika styrkorna? Vi reder ut skillnaderna och hur du skyddar dig bäst.
Solens påverkan på Huden
Huden påverkas i allra högsta grad utav solens exponering på oss. När solen når huden ökar pigmentproduktionen i huden och vi blir mörkare i hudtonen. Detta är hudens egna sätt att skydda sig från solskador, och trots att det är härligt att bli brun och få sol på sig - så är chansen för att få en solbränna stor. Att vistas i solen utan skydd påskyndar hudens åldrande i allra högsta grad.
Det som kännetecknar en solbränd hud är rodnad och stickningar i huden. Alltså har huden fått mer UV-strålning än vad den klarar av att skydda sig emot och det visar sig som rödhet och i värsta fall blåsor.
I cellerna skadas arvsmassan av solbrännan, och huden måste reparera sig själv. Vid upprepade tillfällen under flertal år, kan det påverka cellerna att börja växa okontrollerat. Det innebär i värsta fall att maligna tumörer utvecklas såsom malignt melanom, aktiniskt keratos, skivepitelcancer och basalcellscancer.
Vad är SPF?
SPF är förkortningen av Sun Protection Factor, som är ett mått på hur väl en solkräm skyddar huden från UVB-strålar.
UVB- är den typ av strålning som orsakar solbränna dvs rodnad i huden. SPF och sedan siffran som följer är måttet av hudapplicerade solskyddsmedel och styrkan anger hur många gånger längre man kan vara i solen än utan. Dvs om du normalt kan vara ute i solen utan att bränna (rodna) dig i 10min och applicerar en SPF 15 solskydd gör att du kan vistas i solen i 150min. (en faktor som är 15 gånger längre). Detta är en grov uppskattning som beror på hudtyp, intensiteten av solljuset och mängden av solskyddsmedel som används men en fingervisning av hur man tänker. Trots en SPF så är det viktigt att vara varsam i direkt solljus och gärna undvika de timmar som solen lyster som starkast, dvs runt mitt på dagen.
Solskyddsmedel är produkter som kombinerar flera ingredienser som bidrar till att förhindra solens ultravioletta (UV) strålning från att nå huden.
Olika varianter av UV-Strålar
Det finns 3 olika sorters strålning från solen - UVA, UVB och UVC.
UVA har den längsta våglängden och kan alltså nå djupast ner i huden och göra mest skada. Den skadar bland annat hudens DNA, och hudens reaktion för att minska skada är bland annat att göra sig mörkare. UVA-strålningen tar sig djupt ner i hudlagrena och kan bidra till skador på cellerna och i långa loppet även sjukdomar såsom cancer i huden. Det är främst denna strålning som bidrar till photo-aging och linjer. Denna strålning har förmåga att tränga genom moln, dvs även mulna dagar är det viktigt med solskydd!
UVB går ner mediumdjupt i huden och stimulerar till nyproduktion av pigment i huden. Likaså D-vitaminproduktionen stimuleras utav UVB-strålar. Det allra mesta utav UVB-strålningen filtreras bort av ozonlagret och det är endast ca 5% av UVB-ljuset som faktiskt når jorden. Om exponering av UVB-strålning blir för stor på huden orsakas hudrodnad och solbränna.
UVC är en strålning som inte når jordens yta eftersom ozonlagret skyddar. Däremot kan UVC-strålning komma från industriella processer, vilket är den enda källan till UVC-strålning här på jorden.
Solskyddsmedel varierar i deras förmåga att skydda mot UVA och UVB. SPF - eller solskyddsfaktor - är ett mått på ett solskyddsmedel förmåga att förhindra UVB från att skada huden.
Skyddar SPF även mot UVA-Strålning?
Solkräm ska skydda huden mot även UVA-strålning i minst 1/3 av UVB-skyddet som är angett på förpackningen. Alltså, om du köper en solkräm med SPF 30, motsvarar det 30 UVB och minst faktor 10 UVA. Kika gärna efter en symbol på förpackningen UVA för att vara säker på dess skydd.
Hur Mycket Solskydd ska man använda?
För att ge ett ordentligt skydd gäller det att använda mer än vad man tror. Minst en halv dl till kroppen och 1/2- 1 tesked för ansikte hals och dekolletage. Hellre återapplicera solskydd under dagen än att endast smörja in dig en gång på morgonen.
SPF = Skydd
Man delar upp solskyddet i olika kategorier. - Vilken styrka du bör använda beror på hudtyp och solens styrka ( tid på dygnet)
Lågt skydd (Low): SPF 6-10
Medelhögt skydd (Medium): SPF 15-25
Högt skydd (High): SPF 30-50
Mycket högt skydd (Very high): SPF 50+
SPF 15 Skyddar mot 93% av UVB-strålar
SPF 30 Skyddar mot 97% av UVB-strålar
SPF 50 Skyddar mot 98% av UVB-strålar
Det skiljer alltså bara 1% extra skydd mellan SPF 30 och SPF 50 och faktiskt bara 4% mellan SPF 15 och SPF 30. Varför inte använda en riktigt hög solskyddsfaktor?
Topplista Solskydd
-
Dermalogica
Protection 50 Sport SPF50
Nu: 316 krRek. pris 395 krIntensivt fuktgivande lotion med högt UV-ljusskyddJUST NU: 20% RABATT -
Synchroline
Sunwards Face Cream Spf 30
Nu: 207 krRek. pris 259 krSolskydd för ansiktet med SPF30JUST NU: 20% RABATT -
SkinCeuticals
Sheer Mineral UV Defence SPF50
Nu: 376 krRek. pris 470 krBredspektrigt solskydd med mineralfilter som ger matt finishJUST NU: GÅVA PÅ KÖPET
Ska man ha solskydd Varje Dag?
Vi rekommenderar att man bör använda någon form av en solskyddskräm dagligen, gärna SPF 50. Även de som arbetar inne utsätts för ultraviolett strålning under korta perioder under dagen, särskilt om de arbetar nära fönster, som i allmänhet filtrerar bort UVB men inte UVA-strålar.
Barn under sex månaders ålder bör inte utsättas för solljus för solens strålar. För mycket exponering i solen utan skydd kan leda till att man får en ökad känslighet i huden och att man utvecklar ett Rosacealiknande Tillstånd. Skugga och skyddskläder är de bästa sätten att skydda barn från solen.
Tips! Använd gärna en dagkräm innehållande ett kemiskt och fysikaliskt solskydd, för att sedan ha ett fysikaliskt solskydd som du återapplicerar under dagen vid utevistelse.