• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Solskyddsfaktor

SPF

Solens påverkan på huden

Solskyddsfaktor + SPF

Solen och dess påverkan på vår hud, solskydd och allt om SPF

Ju mer förståelse och kunskap vi har för hur solen kan påverka vår hud och hälsa desto lättare är det för oss påminna oss själva om hur viktigt det är att skydda oss och våra nära och kära. Därför tänkte vi göra en riktig djupdykning i ämnet. Läs vidare och lär dig allt om hur solen påverkar vår hud, solskydd och SPF!


UVA, UVB och UVC

Det finns 3 olika sorters strålning från solen, vi delar in de i grupperna: UVA, UVB och UVC.

UVA har den längsta våglängden och kan alltså nå djupast ner i huden och göra mest skada. Den skadar bland annat hudens DNA, och hudens reaktion för att minska skada är bland annat att göra sig mörkare. UVA-strålningen tar sig djupt ner i hudlagrena och kan bidra till skador på cellerna och i långa loppet även sjukdomar såsom cancer i huden. Det är främst denna strålning som bidrar till photo-aging och linjer. Denna strålning har förmåga att tränga genom moln, dvs även mulna dagar är det viktigt med solskydd!

UVB går ner mediumdjupt i huden och stimulerar till nyproduktion av pigment i huden. Likaså D-vitaminproduktionen stimuleras utav UVB-strålar. Det allra mesta utav UVB-strålningen filtreras bort av ozonlagret och det är endast ca 5% av UVB-ljuset som faktiskt når jorden. Om exponering av UVB-strålning blir för stor på huden orsakas hudrodnad och solbränna. 

UVC är en strålning som inte når jordens yta eftersom ozonlagret skyddar. Däremot kan UVC-strålning komma från industriella processer, vilket är den enda källan till UVC-strålning här på jorden. 

Solskyddsmedel varierar i deras förmåga att skydda mot UVA och UVB. SPF - eller solskyddsfaktor - är ett mått på ett solskyddsmedel förmåga att förhindra UVB från att skada huden.

Solens påverkan på huden

Huden påverkas i allra högsta grad utav solens exponering på oss och är en av de största faktorerna när det kommer till hudens åldrande. När solen når huden ökar pigmentproduktionen i huden och vi blir mörkare i hudtonen. Detta är hudens egna sätt att skydda sig från solskador, och trots att det är härligt att bli brun och få sol på sig - så är chansen för att få en solbränna stor. Så fort huden ändrar nyans har en skada skett, så det är egentligen inte bara när du blir röd som huden har påverkats negativt av solen.

Det som kännetecknar en solbränd hud är rodnad och stickningar i huden. Alltså har huden fått mer UV-strålning än vad den klarar av att skydda sig emot och det visar sig som rödhet och i värsta fall blåsor. 

I cellerna skadas arvsmassan av solbrännan, och huden måste reparera sig själv. Vid upprepade tillfällen under flertal år, kan det påverka cellerna att börja växa okontrollerat. Så solen påverkar oss inte bara på det ytliga planet. I värsta fall kan oförsiktig solexponering leda till maligna (elakarttade) tumörer som utvecklas till malignt melanom, aktiniskt keratos, skivepitelcancer och basalcellscancer. Så tänk vad viktigt det är att vi tar hand om vår hud och skyddar den, läs vidare så går vi igenom allt om solskydd i alla dess former.

 

Överdriven solexponering är den främsta orsaken till för tidigt åldrad hud

 

Solskydd och SPF

SPF är förkortningen av Sun Protection Factor, som är ett mått på hur väl en solkräm skyddar huden från UVB-strålar.

UVB är den typ av strålning som orsakar solbränna dvs rodnad i huden. SPF och sedan siffran som följer är måttet av hudapplicerade solskyddsmedel och styrkan anger hur många gånger längre man kan vara i solen än utan. Dvs om du normalt kan vara ute i solen utan att bränna (rodna) dig i 10min och applicerar en SPF 15 solskydd gör att du kan vistas i solen i 150min (en faktor som är 15 gånger längre). Detta är en grov uppskattning som beror på hudtyp, intensiteten av solljuset och mängden av solskyddsmedel som används men en fingervisning av hur man tänker. Trots ett solskydd så är det viktigt att vara varsam i direkt solljus och gärna undvika de timmar som solen lyser som starkast, dvs runt mitt på dagen. 

Solskydd är produkter som kombinerar flera ingredienser som bidrar till att förhindra solens ultravioletta (UV) strålning från att nå huden. 

Kemiskt solskydd och fysikaliskt solskydd

Det finns två olika typer av solskydd: Fysikaliska och Kemiska

Fysikaliska solskydd innehåller ingredienser som har reflekterande egenskaper så som tex mineralämnena titandioxid och zinkoxid. Därav kallas denna sort av solskydd även för “mineralfilter”. 

Dessa partiklar lägger sig som en skyddande hinna på hudytan, och tvingar strålarna att “studsa” bort från huden. De fungerar ungefär som en spegel när strålarna når vår hud.

Dessa fysikaliska skydd är i regel vita vid applicering på huden, men i vissa produkter har man valt att göra skyddet mer naturligt färgat för att de ska smälta in bättre i huden. De fysikaliska solskydden är oftast relativt rika i konsistensen och det behövs en del produkt för att få fullgott skydd. Det är viktigt att ordentligt massera in produkten. Efter noggrann applicering, sjunker produkten in och visar sig inte som vitt/svagt färgat på huden längre. Denna typ av solskydd ger ett omedelbart skydd och du behöver inte vänta i ca 20 minuter som rekommendationen för kemiska filter är. 

Kemiska solskydd innehåller ingredienser som skapar en kemisk reaktion i hudens översta lager. Denna kemiska reaktion absorberar strålarna, och oskadliggör dessa. Det blir till överskottsenergi som lämnar huden som värme. Ingredienser som har den effekten är exempelvis Dioxybenzone, Aminobenzoic Acid och Avobenzone. 

Kemiska/syntetiska filter brukar ha en lättare konsistens och ger ingen vit hinna på huden. Dock gäller det att inte vara för ivrig med att gå ut i solen. Minst 20 minuter bör produkten få verka innan du utsätter huden för sol. Med kemiskt solfilter går det att kombinera en mängd fler hudvårdande ingredienser i samma produkt - till skillnad från fysikaliska skydd. Dock har kemiska solskydd en mer begränsad hållbarhet och rätt förvaring av produkten är viktig. Du förvarar därmed med fördel produkterna mörkt och svalt.

Här finns ett blogginlägg som innehåller all information om skillnaden mellan dessa två olika typer av solskydd. Klicka dig dit om du önskar läsa mer. 

 

Den huvudsakliga anledningen till hudcancer är exponering för solen

 

SPF och UVA-strålning

Solkräm ska skydda huden mot även UVA-strålning i minst 1/3 av UVB-skyddet som är angett på förpackningen. Alltså, om du köper en solkräm med SPF 30, motsvarar det 30 UVB och minst faktor 10 UVA. Kika gärna efter en symbol på förpackningen UVA för att vara säker på dess skydd.  

Använd mer av ditt solskydd än du tror

Generellt använder de allra flesta av oss alldeles för liten mängd produkt när det kommer till vårt solskydd. För att ge ett ordentligt skydd gäller det att använda mer än vad man tror. Minst en halv dl till kroppen och 1/2- 1 tesked för ansikte hals och dekolletage. Viktigt också att återapplicera solskyddet under dagen ungefär varannan timme. Att endast smörja in dig en gång på morgonen ger inte ett fullgott skydd hela dagen. 

Solskyddets olika kategorier

Man delar upp solskyddet i olika kategorier beroende på dess styrka. Vilken styrka du bör använda beror på din hudtyp och solens styrka (tid på dygnet).

Kategorierna ser ut enligt nedan:

Lågt skydd (Low): SPF 6-10

Medelhögt skydd (Medium): SPF 15-25

Högt skydd (High): SPF 30-50

Mycket högt skydd (Very high): SPF 50+

SPF 15 Skyddar mot 93% av UVB-strålar

SPF 30 Skyddar mot 97% av UVB-strålar

SPF 50 Skyddar mot 98% av UVB-strålar

Som du ser så skiljer det alltså bara 1% extra skydd mellan ett solskydd med SPF 30 och ett solskydd med SPF 50 och faktiskt bara 4% mellan ett med SPF 15 och SPF 30. Så varför inte använda en riktigt hög solskyddsfaktor och känna dig trygg när du vistas ute i solen.

Solskydd varje dag

Vi rekommenderar att man bör använda någon form av solskydd dagligen, gärna SPF 50. Även de som arbetar inne utsätts för ultraviolett strålning under perioder under dagen, särskilt om de arbetar nära fönster, som i allmänhet filtrerar bort UVB men inte UVA-strålar. Det samma gäller tex lastbilsförare som sitter bakom ratten hela dagen, inte heller bilfönster filtrerar bort UVA-strålar. 

 

FAQ - Solskydd

När i rutinen ska solskyddet appliceras?

Ditt solskydd ska vara det sista steget i din morgonrutin

Vad betyder Broad Spectrum?

Om det står Broad Spectrum på ditt solskydd innebär det du är skyddad mot både UVA och UVB-strålning.

Jag köpte ett solskydd förra året men använde inte upp det. Kan jag ta fram det nu och använda det i år igen?

Ett solskydd är en färskvara och ska användas under samma säsong som du öppnat det. Ta en titt på ditt solskyddets förpackning, har bäst före-datum passerat så är du inte längre garanterad skyddet som anges på produkten. 

Hur mycket solskydd behöver jag använda egentligen?

De generella råden för hur mycket solskydd du behöver är: Ca en halv deciliter till kroppen. Till ansikte, hals och dekolletage behöver du en halv tesked. 

Hur ofta måste jag återapplicera?

Generellt behöver du återapplicera ditt solksydd varannan timme. Men om du badar eller svettas mycket så kan du behöva återappliera oftare.

Jag blir vit av mitt solkskydd, det gör att jag helst inte använder det!

Prova att använda ett Mineral Sunscreen så kan du undvika att få ett såkallat white-cast av ditt solskydd. 

Hur återapplicerar jag solskydd när jag har smink på mig?

Antingen kan du använda dig av en makeup-svamp som du duttar ut ditt solskydd med, försiktigt ovanå din makeup. Applicera lite solskydd på handryggen och doppa din makeupsvamp där.

Annars kan man också använda sig av ett solskydd i sprayform (kom bara ihåg att applicera rikligt så att du får ett fullgott skydd) så kommer makeupen att se lika snygg ut som innan. 

Jag brukar ligga under ett parasoll i skuggan, då behöver jag inte något solskydd!

Detta är tyvärr en vanligt missuppfattning. Ett rätt applicerat solskydd skyddar faktiskt bättre än att ligga under ett parasoll utan solskydd - tänk på att solens strålar studsar och når dig trots att du sitter i skuggan. Med andra ord: Solskydd och parasoll är bäst!

Jag känner mig blank och fet i huden av mitt solksydd, hur gör jag då?

Kanske är det solskydd som du valt inte helt anpassat efter din hudtyp? Vi ser självklart till att hjälpa dig att hitta det optimala solskyddet för dig, det är viktigt att min trivs med sin produkt så att man använder den. Vi guidar dig rätt!

Är solskydd dåligt för miljön?

Om du har ett solskydd på dig och badar så kommer en del av ditt solskydd att falla av i vattnet. Innehåller solskyddet bland annat ingredienser som oxybenzone och octinoxate, som är svår-nedbrytbara så kommer dessa att påverka miljön i vattnet negativt. 

Visste du att på Hawaii så har man förbjudit solskydd som innehåller ovanstående ämnen på grund av att ingredienserna kan bleka korallrev och förhindra tillväxten av dem.

 

OM DU ÄR OSÄKER PÅ VILKEN PRODUKT SOM PASSAR JUST DIN HUD KAN DU GÖRA SETHANDSALLYS HUDTEST FÖR ATT FÅ EN SKRÄDDARSYDD PRODUKTREKOMMENDATION! 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 6 st omdömen

Hudtillstånd och Hudtyp

Vad är skillnaden?

Hudvårdssskolan

Läs mer

Vitamin C i Hudvård

Alla olika varianter

Ingrediensskolan

Läs mer

Hudterapeuternas favoriter under 500:-

Budgetfavoriter

Professionell Hudvård

Läs mer

Vad betyder märkningen på hudvårdsprodukter?

Vårstäda Badrumsskåpet

Guide: Symboler

Läs mer

Essence och Lotion

Inte ett ansiktsvatten och inte ett serum?

Hudvårdsrutinen

Läs mer

Naturlig Hudvård

Är naturlig hudvård bättre?

Hudvårdsskolan

Läs mer

Barn och Hudvård

En riskfylld trend

Föräldraguiden

Läs mer

Förstorade Porer

Tips och Råd

Kan man ta bort sina porer?

Läs mer

Hudvård för Tonåringar

Finnar och fet hud hos unga

Viktigt att tänka på för ung hud

Läs mer

Därför behöver du en klimatkräm

Vinterjacka för huden

Skydda huden

Läs mer

Minska linjer och rynkor med retinol

Retinolskolan

Well-age

Läs mer

Retinol- FAQ

Frågor och svar

Lär dig allt om retinol

Läs mer

Retinol- vad är skillnaden?

Vad är bäst?

Retinoidguiden

Läs mer

Melasma

Motverka och korrigera

Sol, Hormoner och Genetik

Läs mer

Solskyddsguiden

Skydda Huden

Så väljer du rätt solskydd

Läs mer

Koreansk Hudvård

Snigelslem och Sheetmasks

Allt du behöver veta om K-Beauty

Läs mer

Soleksem

Kliande utslag och vattenfyllda blåsor efter en dag i solen?

Lindra symptomen med våra svalkande tips

Läs mer

Lätt sommarmakeup med glow

Prepp, boost, glow

Tips och trix inför sommarens alla festligheter

Läs mer

Probiotika

Boosta hudens egna Mikrobiom

Goda bakterier för hudhälsan

Läs mer

LED-LJUS

Ta din rutin till nästa nivå

Allt du behöver veta

Läs mer

Mikroström

PRO AT HOME

Lägg till NuFACE i din hudvårdsrutin

Läs mer

Blått Ljus

Hur påverkar det huden?

Hur kan du skydda huden mot det?

Läs mer

Solskyddsfaktor

SPF

Solens påverkan på huden

Läs mer

Pigmentfläckar

Varför kommer dessa och hur motverkar jag dem?

Läs mer

Fria Radikaler

Vad är det och hur motverkar vi dess effekt?

Läs mer

Kemiskt eller Fysikaliskt solskydd

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';