• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Mörka ringar under ögonen

Orsaken till varför de uppkommer

Tips på vad kan man göra för att minska dem

Mörka ringar under ögonen

Mörka ringar är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk och trött ut. Vad är det som gör att man får dem och hur gör man för att få bort dem? Vi ger dig svaren.

Varför får man mörka ringar under ögonen?

Att man får mörka ringar under ögonen kan vara på grund av flera anledningar men jag listar de vanligaste orsakerna och vad man kan göra åt det.

Genetiskt

Genetik är den största boven till mörka ringar under ögonen. Att du ärver den tunna huden under ögonen. På grund av den tunna huden kan dess utsatthet orsakar sköra kapillärer som riskerar att spricka. Mörka ringar kan också vara resultatet av genetisk hyperpigmentering, ett tillstånd som också kan vara  ett resultat av ärftlighet  De som lider av genetiska hyperpigmentering tenderar att ha delar av deras hud som är betydligt mörkare än resten. Detta tillstånd kan förvärras av för mycket exponering för solen. Även hos personer med mörkare hudtoner, kan långvarig exponering för solljus orsaka genetiska mörka ringar att förvärras. 

En annan sak som kan orsaka mörka ringar under ögonen är något som kallas periorbitalt hyperpigmentering, som är i grunden ett tillstånd som resulterar i mer melanin som produceras av huden under ögonen, vilket resulterar i det ser ut att vara en mörkare färg. 

Ålder

Ålder är en annan faktor. Med tiden förlorar huden kollagen och tunnar ut så att vener syns igenom och blir mer framträdande. Solar du eller exponerar ansiktet i solen utan skydd snabbar du upp processen genom att bryta ner kollagen. När vi åldras, förlorar vår hud sin elasticitet och förmåga att förnya och som ett resultat blir det tunnare. Detta är anledningen till att äldre människor ofta har ganska framträdande mörka ringar under ögonen, oavsett hur mycket de än sover.

Sömn

Det hävdas ofta att mörka ringar under ögonen orsakas av trötthet eller man arbetar för hårt eller stanna uppe sent på natten. Även om detta kan vara sant, är sanningen att dina gener spelar en stor roll här.

Så vad exakt som händer när du får mörka ringar under eller runt ögonen?

Enkelt uttryckt, mörka ringar under ögonen är ett resultat av det tunna lagret av huden under ögonen som visar blodkärlen under. Detta blir tydligare här än någon annanstans på kroppen. (För referens, är detta huden runt ögonlocken, som kallas periorbitalt hud, i genomsnitt cirka 0,5 mm tjockt jämfört med ett genomsnitt på cirka 2 mm tjock på de flesta av resten av kroppen.)

Kan dessa mörka ringar orsakas av trötthet och i så fall varför? Det är inte som brist på sömn gör din hud tunnare, eller hur?

Jo, svaret ligger i hur kroppen fungerar när det är ont om energi. När kroppen är trött, ökar produktionen av kortisol dramatiskt för att bidra till att ge dig den energi du behöver för att hålla sig vaken. Bland många andra saker, ökar faktiskt kortisol volymen av blod i kroppen, vilket gör att blodkärlen (inklusive de nedan ögonen) att vidgas. Som vi redan har nämnt, är mörka ringar oftast orsakad av att vi ser våra blodkärl / blod genom vår hud. Så vid trötthet är det självklart att när dessa blodkärl svullna, är det lättare att märka mörka ringar - även till personer som har välsignats med tjockare hud under ögonen.

Allergi

Allergier kan vara en orsak till missfärgning av huden under ögonen. Om dina mörka ringar eller påsar är konstanta, kan du ha en oupptäckt matallergi eller en allergi mot en kemikalie i ditt hem eller arbetsplats. Prata med en hudläkare för att få hjälp att bestämma vad du kan vara allergisk mot. En annan vanlig allergi som orsakar mörka ringar är glutenintolerans, som är en allergi mot vetemjöl i synnerhet.
Allergiker tenderar också igen för att vara bristfällig i B6, folsyra och B12 ibland. Ta en multivitamin kan också hjälpa.

Hur blir jag av med ringarna under ögonen?

Det finns cremer som hjälper och i kombination med nedanstående tips så kommer dina mörka ringar att minska eller verka mindre framträdande. Nedan hittar du tips om vad som hjälper. 

För att tillfälligt dölja dina mörka ringar under ögonen kan du använda en concealer. För att på bästa sätt dölja mörkheten bör man sträcka sig efter en concealer med en komplementfärg. En gul till persiko/peachfärgad (beroende på din hudton) concealer neutraliserar blå/lila toner under ögat.

Vill du läsa fler tips om hur du bäst döljer dina mörka ringar under ögonnen med makeup så rekommenderar vi dig att du klickar dig vidare HIT

Tips vid mörka ringar under ögonen

- Drick vatten. Dricksvatten alltid hjälper, men när det gäller att svärta under ögat det verkligen fungerar. Det hjälper dig också slappna av eftersom det är en lugnande dryck.

- Undvik att gnugga ögonen. Vanligtvis när man gnuggar ögonen så är det för att det kliar och kan vara en följd av allergi, men inte alltid. Det kan också vara en dåligvana eller en reflexrörelse. Oavsett orsaken, är det bäst att sluta göra det eftersom när du gnuggar då irriterar du huden och kan bryta de små kapillärerna under, vilket kan skapa både svullnader och missfärgning.

- Ät hälsosamt. Har en hälsosam diet berikad med vitamin C, D och E. Ät mycket frukt och grönsaker,särskilt kål, spenat och andra gröna bladgrönsaker. Ta en daglig vitamintillskott om så behövs. Få tillräckligt med vätska för att förbättra cirkulationen. 

- Få din skönhetssömn. Ge dina ögon bästa förutsättningar för att få vakna pigga och mindre svullna. Bestäm hur mycket sömn du behöver. (Det är oftast 7-9 timmar per natt, men varierar för olika människor i olika perioder under hela livet.) Försök att få din sömn regelbundet under ett par veckor för att se om det hjälper.

- Var varsam om ögonen. Tänk på att någon direktkontakt med din under ögonen hud måste vara försiktig, eftersom detta är den mest känsliga huden på kroppen.

- Bär mörka solglasögon. För att skydda huden från melanin förändringar.

- Skydda huden med solcreme. Avsedd för den känsliga huden runt ögonen. 

- Minska saltintaget. Överskott av salt gör att kroppen tenderar att behålla vatten på ovanliga ställen, och detta kan resultera i påsar under ögonen. För mycket salt kan också försämra cirkulationen och orsaka blodkärlen under huden ska visas blåare.

- Undvik rökning. Rökning orsakar problem med din hälsa rent generellt, men kan också göra att dina blodkärl verkar mer framträdande och blåare.

Produkter mot ringar under Ögonen - Topplista 

Här hittar du våra Bästsäljande produkter mot mörka Ringar under ögonen - Vi har alltid Fri Frakt & Skickar dina varor inom 24h

Täcka över Mörka Ringar

Med hjälp av concealer går det att dämpa det mörkare partierna. Då det i största drag är genetiskt kan detta vara det absolut enklaste för att minska synligheten av mörka ringar. Det finns foundations som har en lätt concealereffekt, då de går att bygga upp täckning där det behövs. Sedan finns det en mängd concealers som innehåller ljusreflekterande pigment - perfekt för att dämpa mörka ringar! Här har du några av våra favoriter.

OM DU ÄR OSÄKER PÅ VILKEN PRODUKT SOM PASSAR JUST DIN HUD KAN DU GÖRA SETHANDSALLYS HUDTEST FÖR ATT FÅ EN SKRÄDDARSYDD PRODUKTREKOMMENDATION! 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 4 st omdömen

Påsar under Ögonen

Påsig och svullen under ögonen?

Vi hjälper dig och ger tips för att minska dessa

Läs mer

Mörka ringar under ögonen

Orsaken till varför de uppkommer

Tips på vad kan man göra för att minska dem

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';