• fri frakt
 • |
 • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
 • |
 • Auktoriserad återförsäljare
 • |
 • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Hudtillstånd och Hudtyp

Vad är skillnaden?

Hudvårdssskolan

Hudtyp & Hudtillstånd

Hudtyper och hudtillstånd är något det råder stor förvirring kring. Att ha bra koll och kunskap om sin hudtyp och de olika hudtillstånden är viktigt för att du ska använda rätt produkter anpassade för din hudtyp. Genom att veta vilka faktorer som påverkar din hud, kan du enklare välja rätt hudvårdsprodukter och behandlingar som passar din behov bäst. Du kan även då jobba både förebyggande, men även hantera vissa hudproblem innan de har blivit allvarliga.

Denna artikel kommer att utforska vad hudtillstånd och hudtyper är, varför de är viktiga att känna till, hur man identifierar dem, vanliga frågor och exempel på hudtillstånd och hudtyper.


Vad är en hudtyp och vad är ett hudtillstånd?

Hudtillstånd och hudtyper är två olika aspekter av vår hud som påverkar dess utseende, känsla och hälsa. Det är endast hudtypen som påverkas av våra gener, men hudtillstånden kan bero på många olika saker.

Vill du se en viedeo som förklarar skillnaden? Klicka Här!

Hudtyp

En hudtyp är en medfödd egenskap hos huden som bestämmer dess grundläggande egenskaper. Det kan vara till exempel hur mycket olja den producerar och hur torr den är. Hudtypen bestäms enbart av inre omständigheter och kan inte påverkas av yttre faktorer. Även om hudtypen är densamma hela livet så kan den variera i grad under livets gång.

 • Normal hud
 • Kombinerad hud
 • Torr hud
 • Fet hud

Hudtillstånd

Ett hudtillstånd däremot, refererar till tillfälliga förändringar i huden som kan bero på olika faktorer såsom miljö, kost, stress eller hormonella förändringar. Hudtillstånden kan variera under hela livet och man kan ha flera olika hudtillstånd samtidigt.

Exempel på några, av många, hudtillstånd är:

 • Känslig hud
 • Yttorr hud/ fukfattig hud
 • Finnar och förstorade porer
 • Rosacea och eksem

De fyra olika hudtyperna

Normal Hud

En "normal" hud är en hud i god balans. Den normala huden har en balanserad fuktbalans och är varken torr eller fet. Normalt är ett lite diffust uttryck- välbalanserad tycker vi är bättre! Porerna ser ofta mindre ut, har en len, mjuk och smidig struktur och ser fräsch ut.

Denna hud kan få finnar ibland, men är avsevärt mycket mindre benägen för det än både den kombinerade och feta huden.

Kombinerad Hud

En kombinerad hud är det vanligaste hudtillståndet- där kombineras normal- torr hud och fet hud. Man har ofta en fetare T-zon (pannan, näsan och hakan) och upplever ofta kinderna torrare. Det är inte lika vanligt med finnar på kroppen när man har en kombinerad hud som när man har fet hud. Man kan uppleva sina porer förstorade, och få pormaskar, men är inte lika benägen till akne som en fet hud.

Fet Hud

En fet hud har en överflödig produktion av olja- sebum. När man har en överproduktion av sebum kallas det för seborré.

Det är vanligt att en fet hud får problem med finnar, orenheter och akne. Porerna är ofta lite förstorade och det är lättare att få pormaskar. Huden ser blank ut, framförallt i T-zonen men har man fet hud så drabbar det även hela ansiktet. Det är vanligt med mildare akne på kroppen vid rygg, axlar, hals och bröst.

Torr Hud

Har man en torr hud, så är det vanligt att man blir torrare ju äldre man blir. En torr hud kan kännas stram, skör och grov, och ser lätt glåmig ut, eftersom den saknar både fukt (vatten) men även fett (näring/ olja.) Det är vanligt att man har problem med torra händer och forsulor.

Elasticiteten är också generellt sämre hos en torr hud. En mycket torr hud kan flagna. Huden är också känsligare för irritation, rodnad och infektionsrisk


 

 

 


Hur identifierar man en hudtyp?

Det kan vara svårt att ta reda på sin hudtyp hemma själv, så i första hand råder vi dig att boka en kostandsfri konsultation på vår klinik. Då klickar du här! Här har vi samlat några tips på vad man kan testa för att få bättre kunskap om sin hudtyp.

 • Rengör huden ordentligt med en mild rengöring och badda torrt med handduk
 • Använd inga produkter på minst tre timmar
 • Ta ett rent papper och badda det över ansiktet. Är det helt torrt har du normal till torr hud. Känns huden dessutom stram så kan du ha torr hud. Får du lite fläckar på pappret har du antagligen normal-, fet-, eller blandhy. Fläckarna är från hudens egna produktion av olja.
 • Badda lite i resterande ansikte- får du fläckar oavsett var du baddar i ansiktet så kan du ha fet hud.

De olika hudtillstånden

Från vänster: en hud med pigmenteringar, en hud med Postinflammatorisk Hyperpigmentering och Finnar, samt en hud med linjer och rynkor.

 • Känslig hud: En känslig hud kännetecknas av att den är reaktiv och kan regarera på både produkter och beröring. Den påverkas lätt av yttre faktorer. Den är mer benägen till rodnad och utslag.
 • Yttorr hud/ fuktfattig hud: En yttorr hud saknar fukt. Det är vanligt att man blandar ihop den med torr hud- men en torr hud behöver både fukt och fett.
 • Rosacea: Rosacea är en hudsjuksom som känneteckans av rodnad, ytliga kärl, kan blossa och även få utslag som ser ut som finnar.
 • Förstorade Porer: Detta är vanligt på en hud som är fet och kombinerad. Porerna ser förstorade ut för att man har en ökad produktion av sebum, som kan täppa till.
 • Mörka ringar: Under ögonen kan man ha mörka ringar, som kan bero antingen på att huden är tunn, men även på att huden har ett mörkare pigment, vilket är vanligare på mörkare hudtoner än ljusare.
 • Linjer och rynkor: Linjer och rynkor kan bero på två saker- att huden är torr, men även när vi blir äldre så försämras vår elasticiet och kollagenproduktion, vilket gör huden slappare.
 • Pigmentfläckar: När vi får skador på huden- antingen från solen, men även av finnar, kan det blir mörkare fläckar av pigment. Dessa kallas för pigmentfläckar.
 • Glåmig hud: En glåmig hud saknar lyster, och kan upplevas lite "tråkig." Den kan vara torr, men behöver inte vara det. Ibland kan hudtonen vara ojämn.
 • Rodnad: En hud med rodnad är ofta lite känsligare. 
 • Akne: Akne är en hudsjukdom som kännetecknas av fet hud med finnar och utslag.
 • Blank hud: Har man blank hud blir huden väldigt lätt oljig och fet under dagen.

Produkter för olika hudtillstånd

Känslig hud och Rodnad

Detta är ett startkit från Optmzd Skin med produkter som är speciellt formulerade för att stärka och lugna en reaktiv och känslig hud i obalans. Sammansättningen av produkter gör att helheten för din rutin blir enkel att förstå och att följa. 

Dessa produkter passar också bra om du har problem med torr hud eller gjort avancerade behandlingar.

Pigmenteringar, Linjer och Rynkor

Detta är ett startkit från Optmzd Skin som är skapat för en hud med pigmenteringar, mörka fläckar och ojämn hudton. Dessa produkter gör en full hudvårdsrutin och gör din rutin enkel, förståelig och effektiv. Dessa produkter är även väl lämpade för dig som önskar jobba åldersförebyggande och vill bidra till en mer klar hud. 

Akne, Finnar och Förstorade Porer

Detta är ett startkit från Optmzd Skin som är skapat för en hud med Obalanserad hud, ökad talgproduktion eller blemmor. Dessa produkter gör en full hudvårdsrutin och gör din rutin enkel, förståelig och effektiv. Produkterna ger rikligt med fukt, förbättrar barriären och motverkar ytterligare utbrott i huden.


FAQ- Hudtillstånd och Hudtyper

Vilken hudtyp är den vanligaste?

Den vanligaste hudtypen är kombinationshud, som kännetecknas av en blandning av torr och fet hud i olika delar av ansiktet.

Vilka faktorer påverkar hudens tillstånd?

Faktorer som kan påverka hudens tillstånd inkluderar miljöförhållanden, kost, stressnivåer, hormonella förändringar och användning av hudvårdsprodukter.

Är känslig hud en hudtyp?

Nej, det är det faktiskt ett tillstånd i huden. Man kan vara mer eller mindre benägen till känslig hud, men det är något som förändras och går att "bota."


Vill du få en skräddarsydd hudvårdsrutin? Ta hjälp av en auktoriserad hudterapeut!

Kostnadsfritt Hudtest

SVARA PÅ FRÅGOR

Här hittar du vårt hudtest där vår Hudterapeut ger dig en individuellt anpassad produktrekommendation. Hudtestet är helt kostnadsfritt och du får svar inom 3 vardagar.

Ett hudtest för dig som vill få en Hudvårdsrutin

VIKTIGT att du fyller i noggrant, bifogar bild med bra skärpa utan makeup för att du ska få den mest optimala produktrekommendationen. 

GÖR TESTET HÄR

Hudtyp & Hudtillstånd
Hudtyp & Hudtillstånd

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 2 st omdömen

Ansiktsrengöring för Nybörjare

Hudvård för Nybörjare

Allt du behöver veta

Läs mer

Fitzpatrick-Skalan

Vilken hudtyp är du?

Verktyg för hudterapeuter

Läs mer

Avancerad hudvård för kroppen

Hudvårdsrutin

Ta hand om hela huden

Läs mer

Hur får man Glow?

Tips och Tricks

Ge nytt liv till glåmig hud

Läs mer

Hudtillstånd och Hudtyp

Vad är skillnaden?

Hudvårdssskolan

Läs mer

Vitamin C i Hudvård

Alla olika varianter

Ingrediensskolan

Läs mer

Hudterapeuternas favoriter under 500:-

Budgetfavoriter

Professionell Hudvård

Läs mer

Vad betyder märkningen på hudvårdsprodukter?

Vårstäda Badrumsskåpet

Guide: Symboler

Läs mer

Essence och Lotion

Inte ett ansiktsvatten och inte ett serum?

Hudvårdsrutinen

Läs mer

Naturlig & Ekologisk Hudvård

Är naturlig hudvård bättre?

Hudvårdsskolan

Läs mer

Barn och Hudvård

En riskfylld trend

Föräldraguiden

Läs mer

Förstorade Porer

Tips och Råd

Kan man ta bort sina porer?

Läs mer

Hudvård för Tonåringar

Finnar och fet hud hos unga

Viktigt att tänka på för ung hud

Läs mer

Därför behöver du en klimatkräm

Vinterjacka för huden

Skydda huden

Läs mer

Minska linjer och rynkor med retinol

Retinolskolan

Well-age

Läs mer

Retinol- FAQ

Frågor och svar

Lär dig allt om retinol

Läs mer

Retinol- vad är skillnaden?

Vad är bäst?

Retinoidguiden

Läs mer

Melasma

Motverka och korrigera

Sol, Hormoner och Genetik

Läs mer

Solskyddsguiden

Skydda Huden

Så väljer du rätt solskydd

Läs mer

Koreansk Hudvård

Snigelslem och Sheetmasks

Allt du behöver veta om K-Beauty

Läs mer

Soleksem

Kliande utslag och vattenfyllda blåsor efter en dag i solen?

Lindra symptomen med våra svalkande tips

Läs mer

Lätt sommarmakeup med glow

Prepp, boost, glow

Tips och trix inför sommarens alla festligheter

Läs mer

Probiotika

Boosta hudens egna Mikrobiom

Goda bakterier för hudhälsan

Läs mer

LED-LJUS

Ta din rutin till nästa nivå

Allt du behöver veta

Läs mer

Mikroström

PRO AT HOME

Lägg till NuFACE i din hudvårdsrutin

Läs mer

Blått Ljus

Hur påverkar det huden?

Hur kan du skydda huden mot det?

Läs mer

Solskyddsfaktor

SPF

Solens påverkan på huden

Läs mer

Pigmentfläckar

Varför kommer dessa och hur motverkar jag dem?

Få dem att försvinna

Läs mer

Fria Radikaler

Vad är det och hur motverkar vi dess effekt?

Läs mer

Kemiskt eller Fysikaliskt solskydd

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';